maanantai 1. huhtikuuta 2024

PÄÄSIÄISEN PUUHIA

 Lumet ovat sulaneet ihan silmissä pääsiäisen aikana. Vasta tuskailin, ettei meillä ole yhtään piippoja missään, mutta lumen alta paljastuikin lumikelloja. Tässä mongolianvaahteran luona on aina ensimmäinen kukkiva keskittymä. Eikä tämä ole aprillia :).Olen leikannut hortensioita, pensasruusuja ja perennojen varsia. Oksasilppuri on rouskuttanut oksat silpuksi ja myös osan perennojen talventörröttäjistä pääsi silppuriin. On mahtavaa saada hyvää ainesta istutusalueille.Lumen alta paljastuva nurmi on jokavuotiseen tapaan kekojen koristelemaa. Multakasat ovat vielä niin märkiä, että levittelen ne vasta kun hieman kuivahtavat. Myös perennapenkit ovat varsin märkiä, joten ihan joka paikassa ei parane tepastella. Taisin jo menettää ensimmäisen arvaukseni "Koska kukkii"- haasteessa. Nämä lumikellot ovat veikkausvyöhykkeellä kolmiopenkissä. Kolme ensimmäistä on jo avaamassa nuppujaan. Ei haittaa mitään, otan kukat ilolla vastaan.Tässä kyseinen alue hieman kauempaa katsottuna. Onneksi muutakin eloa on nähtävissä.Nämä ponnistelevat pintaan kirsikkapuun juurella.

Tänään pääsiäismaanantaina on aurinko hellinyt niin, että oksia katkoessa ja silppuriin syöttäessä tuli ihan lämmin. Tuttuun tapaan töitä tulee näkyviin joka puolella, mutta on ihanaa, että puutarhakausi pääsee ihan kunnolla alkuun täällä meilläkin. Sain jo monta laatikkoa hyvää silppua tehtyä ja homma jatkuu huomenna. 24 kommenttia:

 1. Ihanan paljon siellä on maata näkyvissä! Ja niin vain loppujen lopuksi manner-Suomi aina kuroo kiinni, sillä täällä ovat lumikellot ihan samassa jamassa, jotkut kukkivat, jotkut vasta ponnistavat maasta. Tulppaanin ja krookuksen versot (jos nuo ovat niitä) ovat myös tismalleen samoissa. Kohta teillä mennään ohi :-)
  Täällä on tänään ollut todella kolea päivä, no eilenkin kyllä, on ollut sumuista ja heti, kun tuulee, se tuntuu tulevan pohjoisnavalta, tuli se sitten mistä suunnasta tahansa. Meri kun on joka ilmansuunnassa jäinen. Mutta ekat kaksi kurjenmiekan kukkaa ovat nyt pääsiäisenä auenneet! Ihanaa, että kevätkukkien aika on nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luminen sulaminen on edennyt todella nopeasti perjantain jälkeen, ihan silmissä suorastaan. Ennusteen mukaan kylmä vaihe on taas tulossa, mutta on huippua, että paksut lumikerroksen vähenivät jo hyvin. Kylmä meri tekee ihan varmasti oman vaikutuksensa teidän suunnalla.
   Kevätkukkia odottaa aina niin malttamattomana :).

   Poista
 2. Siellä on jo päästy penkkejä putsaamaan ja piippoja ihailemaan . Meilläkin niitä jo näkyi mukavasti mutta niin märkää vielä että siivoukseen emme päässeet . Myyrien koloja ei ole koskaan ollut näin paljon kuin nyt mutta puutarhan puolella ei paljon näkynyt kuitenkaan . Täällä oli eilen jo todella lämmintä ja minäkin haketin jonkinverran risuja . Näin on potkaistu kevät touhut täälläkin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkkien siivousta voi tehdä vain siltä osin kun maa kantaa. Märkään multaan uppoaminen ei tee hyvää penkin kasveille. Mutta risusavotta on hyödyllistä tähän aikaan keväällä, samat hommat siis sinullakin :).

   Poista
 3. Lumi alkoi sulamaan lämmön myötä, kyllä todella nopeasti.
  Onpa harmi, että myyrät ovat jyllänneet nurmikollanne. Meillä on nyt mennyt monta vuotta, ettei niitä ole näkynyt. Oksasilppu onkin mainiota maankatetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan kuin muistan, on keot nurmella joka kevään ilmiö. Tekijöinä ovat enimmäkseen kontiaiset eli nehän eivät syö kasveja, mutta onhan tuo näky vähän ikävä luminen lähdettyä. Onneksi tilanne korjaantuu pian, kun pääsee haravoimaan kasat tasaiseksi.
   Oksasilppu on hyvä pohja kohopenkkejä tehdessä. Tälle materiaalille on paljon käyttöä.

   Poista
 4. Teiltä lumet ovat lähteneet sulamaan vauhdilla. Miten kivaa onkaan aloittaa puutarhan siistiminen, vaikka märällä nurmikolla ei mielellään kävelekään. Pääsiäisenä on usein aika lämmintä. Nyt pyhiä vietettiin aikaisessa vaiheessa, mutta lämpöä saimme sittenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää suosi ennusteita paremmin, mikä sen mukavampaa. On kiva tehdä alkuun sieltä täältä, mitä pystyy. Onhan sekin osuus alta pois.

   Poista
 5. Oi miten tyylikäs pääsiäiskuva on tuo viimeinen kuva! Mutta tuo myyrien kasoittama alue on kyllä hurjan näköinen. En varmaan ole koskaan nähnyt noin paljon kasoja lähekkäin. Ei tee mieli kuvitella sitä elämää mitä nurmen alla on vietetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrät ja kontiaiset tekevät saman tempun joka talvi, onneksi paikalla ei ole näkynyt vesimyyriä. Nyt kekojen kaistale on kapeampi kuin joskus aikaisemmin. Meillä on niin paljon lieroja nurmen alla, että kontiaiset viihtyvät siellä talven loistavasti.

   Poista
 6. Ihanasti siellä jo keväistä näkymää!

  VastaaPoista
 7. Oi, siellä on jo kevät pitkällä ja olet päässyt puutarhatöiden makuun. Veikkauksen mönkään menokaan ei haittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva juttu, että pääsiäisen seutuun oli niin hyvät puutarhakelit. Tänään keskiviikkona on pakkasta -3,4 astetta ja uutta lunta on satanut ehkä 15 cm koiran jäljistä katsoen. Siellä ne piipot piileskelevät hetken lumen alla, mutta onneksi tässä vaiheessa huhtikuuta satanut lumi ei kauan maassa viihdy.

   Poista
 8. Olet päässyt kunnolla puutarhatöihin. Nurmikko on muuttunut perunapelloksi, onneksi se toipuu nopeasti. Märkää on täälläkin eikä kuivumisesta ole tietoa kun sateita on tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva startti, mutta kuten yllä Maatuskalle vastasin; nyt sataa lunta. Onneksi tuohon perunapeltoon on tottunut ja ei niin huolestuta, kun tietää, ettei näkymä kauan kestä tuollaisena.

   Poista
 9. Kivipellon Saila4/03/2024

  Onpa siellä niin keväistä jo ja lumi on saanut kyytiä paljastaen hommia, jotka lumi peitti - ainakin meillä - syksyllä! Ihanat piipottajat ovat kevään suuri asia ja avautuvat nuput! Toivottavasti tämä keikutteleva sää ei toisi ainakaan lisää lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta saimme viime yön aikana lisää noin 15 cm, kävin juuri kahlaamissa koiran kanssa lenkin. Onneksi nämä kevään uudet lumet eivät yleensä kestä maassa pitkään.

   Poista
 10. Onpa teillä jo keväisen näköistä! Lumet ovat lähteneet vauhdilla. Täällä tilanne junnaa paikallaan, sillä tänäänkin oli aamulla -10 astetta pakkasta. Päivän aikanakaan ei mennyt plussalle, joten vaikka aurinko paistoi komeasti, sulamista ei tapahtunut lainkaan. Harmillinen takaisku mutta taimet tykkäsivät, kun saivat vihdoin oikeaa valoa.
  Aina on positiivinen yllätys, jos kevätkukat kukkivat aiemmin kuin on veikannut. Niiden ihasteluun ei kyllästy koskaan; ovat odotettuja ja toivottuja pitkän talven jälkeen.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäisen jälkeen sää muuttui meilläkin tosi kylmäksi. Torstain vastaisena yönä oltiin liki -10 asteen pakkasessa ja viima pohjoisesta on hyinen. Lisää lunta tuli 15 cm. No, mielummin nyt kuin kuukauden päästä.
   Veikkaus ei ole onneksi niin vakavaa ja kevätkukat ovat aina ilo talven jälkeen. Kiitos samoin!

   Poista
 11. Siellä on jo päästy pihapuuhiin, ihanaa!
  Minä olen kaivanut takaterassia lumen alta esiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäinen oli sään suhteen ihan tosi kiva ulkotöihin. Nyt maassa on taas uutta lunta ja odotellaan sen sulamista. Toivottavasti pääset pian terassille.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kevät on :). Ehkä ensi viikolla taas tapahtuu edistymistä.

   Poista