lauantai 13. huhtikuuta 2024

NYT TAPAHTUU

 Meidän on tämän kesän aikana tarkoitus tehdä talolle monenlaisia korjaustoimenpiteitä. Kerron näistä lisää asioiden edistyessä. Ensimmäisenä on vuorossa tiensä päähän tulleen peltikaton poisto ja uuden asennus. Päädyimme ostamaan kattoremontin Vesivekin kautta. Perjantaina saapui kaksi miestä rakentamaan tellinkejä paikoilleen, työ jatkuu vielä maanantaina. Työ eteni ripeästi. Huomasi selvästi, että tämä on heidän päätyötään - ei tarvinnut mietiskellä tai ottaa turhia askelia. Minulla huimaa päätä jo pelkkä katsominen ylöspäin, mutta siellä miehet kiipeilevät putkistossa kuin oravat konsanaan.Koska katon harja on korkealla ja maastokin viettää alaspäin, ulottuvat tellingit yllättävän leveälle.
Viime päivien auringonpaiste sai viimeisetkin lumet lähtemään. Monin paikoin on vielä märkää, joten penkkien siivoaminen kuihtuneista perennojen varsista on tehtävä varoen. 
Aloitin eilen puutarhan puolelta Ruusupuistosta verkkojen poiston. Toivottavasti jänikset ovat jo metsässä ravinnon äärellä, eivätkä harhaudu meille syömään verkoista vapautuneita puita tai pensaita.
Verkot haittaavat penkkien kevättöissä, joten haluan niistä sen vuoksi eroon. Meillä on tähän asti ollut onni säästyä jänisten tuhotöiltä kesäkauden aikana, toivottavasti asian tila säilyy ennallaan.

Lisäksi verkkoja on niin valtava määrä, että niiden käärimisessä varastoon kuluu aikaa, joten on mukava tehdä työtä vaiheittain samalla, kun siistii paikkoja talven jäljiltä.Kaksi viimeistä kuvaa on eri paikoista arboretumia. Pikkuruisin askelin lisään sinne sipulikukkia, ainakin pörriäiset ovat ne löytäneet.

Aurinkoista viikonloppua - iloitaan keväästä!


18 kommenttia:

 1. Hienoa, uusi katto! Se on aina mukava tietää, että se on varmasti vedenpitävä. Telineillä ja katolla kiipeileviä miehiä on ihan hirveä katsoa, mieluummin sitä itse tekee muuta ja etenkin ihan multapinnassa :-D
  Suloisia kevätkukkia. Verkkoja olen minäkin täällä alkanut poistaa vähin erin samasta syystä. Haluaa päästä jo hoitamaan kukkapenkkejä, maa on täällä sen verran sulanut, että kitkeminenkin onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehjä katto on aika välttämätön turva talolle :). Enää toimenpidettä ei voi siirtää, joten on kiva, että yrityksen konsepti on hiottu niin sujuvaksi kaikissa vaiheissa, että uusi katto on varmaankin viikon kuluessa valmis.
   Hienoa kuulla, että siellä kevättyöt ovat jo niin pitkällä.

   Poista
 2. Kukkaisaa kevätviikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Teidän talo on kyllä komea! Ja tulee vielä komeampi uuden katon myötä. Meillä on ihan älyttömän ruma peltikatto, mutta koska on ehjä niin on päätetty sietää. Kevät lähti käytiin kankean alun jälkeen vauhdilla. Muutaman verkon olen uskaltanut poistaa, vähän hirvitti niidenkin kanssa, meillä on jäniksiä vieraana yleensä toukokuulle saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on oikeastaan jo 10 vuotta venytetty yleistä peltikaton käyttöikää. Kun katon pinta-alaa laskettiin, näkyi selvästi, että enää ei voi korjausta lykätä. Yritämme samalla rytinällä kesäkuussa tehdä muutkin korjaukset. Saa nähdä, miten suunnitelma toteutuu.
   Minäkin mietin verkkoja poistaessani, että olisi aika järkyttävää, jos joku rusakko tulisi nyt syömään puut, kun ne ovat koko talven pysyneet hyvin turvassa, huh. Tänä talvena kaikki verkot pitivät hyvin ristihuulet ulkopuolella, se on sentään mahtavaa.

   Poista
 4. Katto on talon tärkein elementti. Kun se on kunnossa, on muille remonteille enemmän aikaa. Me otimme katto- ja ränniremontin Vesivekiltä syksyllä 2021, emmekä ole katuneet. Homma hoitui nopeasti ja kiitettävällä ammattitaidolla. Tekivät vielä jälkisiivouksen, jonka yhteydessä kulkivat ympäri taloa magneetin kanssa etsimässä mahdollisesti pudonneita ruuveja. Miesten työturvallisuus oli myös hyvin huomioitu. Kaikilla oli kypärät ja katolla ollessa turvaköydet. Vaihdoimme tiilikaton peltokattoon, jossa huomioitiin mahdollisuus aurinkopaneelien asentamiselle. Ne laitatettiin viime keväänä.
  Teillä on iso talo ja kattokin siksi suuri. Tämä on hyvä hetki puutarhan kannalta, kun telineet ehditään purkaa ennen kuin kevät on kovin pitkällä.
  Otin eilen pois viimeiset jänisverkot. Nyt vähän pelottaa, kun jäniksiä ja peuroja pihassa liikkuu. Peuroja liikkuu kesälläkin, eikä verkot niitä kokonaan pidättele. Istutusalueita on vaikea siivota, jollei verkkoja poista. Suojasin sipulikasvejakin verkoilla. Tulppanit ovat kasvaneet jo niin pitkiksi, että tulivat verkkojen aukoista ulos. Oli pakko ottaa verkot pois. Nyt olen kiertänyt suihkuttamassa Tricogardenia piipoille. Sen pitäisi torjua peurojen lisäksi myös jäniksiä. Tricogardenin seuraksi ajattelin tehdä valkosipuliuutetta. Sitä tarvitaan myös liljakukkojen häätämisessä.
  Menköön metsään kaikki jänikset puutarhastasi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehjä katto on todellakin tärkeä talolle. Kiva kuulla, että teille jäi hyvä kokemus Vesivekistä oman remonttinne tiimoilta. Mekin saimme ennakkoon rohkaisevia kokemuksia muilta, joten se auttoi päätöksen teossa.
   On hienoa kuulla, että Tricogarden on auttanut puutarhassa. Isäntä kokeili sitä metsässä yhdellä alueella puiden taimille ja on ollut varovaisen innostunut sen vaikutuksesta myös hirviä vastaan. Monena vuonna hirvet ovat tehneet suurta tuhoa. Pitää varmaan minunkin testata, jos näyttää siltä, että sorkkaeläimiä alkaa tulla liian lähelle puutarhaa.
   Kiitos :).

   Poista
  2. Tricogarden tuli saamani tiedon mukaan ensin maa- ja metsätalouden käyttöön. Sieltä sitten pienempinä pakkauksina kotipuutarhureille. Se on luonnonmukainen aine, jonka teho perustuu lampaanrasvan hajuun, josta hirvet, peurat ja porot eivät tykkää. Käytännön olosuhteissa aineen on todettu karkoittavan myös jäniksiä. Myyriin se ei kuulemma tehoa. Teillä istutuksia on paljon, joten kannattaa varmaan hankkia isompi pakkaus (Bernerin verkkokaupassa näkyy olevan 10 l pänikkä).

   Poista
  3. Isäntä osti muistaakseni 30 tai 40 litraa tricogardenia. Hinta on todennäköisesti vähän eri kuin pienissä purkeissa.

   Poista
 5. Onnea uudelle katolle, onhan se talon kruunu! Minäkin purin verkkoja viime viikolla ja samalla pidän peukkuja, että pysyisivät jänikset poissa! Ihanaa, että krookukset ovat jo heränneet ja tuovat kivasti väriä penkkeihin! Nautitaan tästä ajasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehjä katto on välttämätön. Toivottavasti ei löydy mitään ikäviä yllätyksiä vanhaa kattoa purettaessa. Olet oikeassa, tästä ajasta täytyy nauttia :).

   Poista
 6. Uusi peltikatto on aina hyvä investointi ja ammattilaisten työ takaa hyvän laadun.
  Minä en ole uskaltanut vielä poistaa verkkoja, sillä viimeksi eilen aamulla huomasin suuren rusakon juoksemassa pihan perällä. Verkot ovat meillä suurelta osin paikoissa, jossa ne eivät onneksi haitaa siistimistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme ole enää nähneet rusakoita pihassa, mutta eihän sitä voi tietää varmuudella. Harmittaa kyllä kovasti, jos joku niistä tekee vielä tuhojaan.

   Poista
 7. Nyt onkin hyvä hetki uusia kattoa kun kasvu on vasta alussa eikä remonttimiesten tarvitse niin varoa istutuksia.
  Ihanat sipulikukkamättäät. Siitä ne arboretuminkin pienet lämpäreet pikku hiljaa laajenevat ja tuuheutuvat. Teiltä tosiaan on lumet hävinneet jo kokonaan.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon, että vaurioita ei tule kasveille -aika näyttää. Joskus korjaukset pitää tehdä, joten peukkuja on pidettävä mahdollisimman vähäisille puutarhan haitoille. Olisi kyllä kiva, jos krookukset lisääntyisivät ja muodostaisivat muhkeita mättäitä.
   Lumet lähtivät ja nyt vielä odotellaan märkien alueiden kuivumista. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 8. Teille on tulossa kallis mutta kannattava remontti ja upea talo saa upean uuden katon . Ammattilaiset on ammattilaisia sen olen minäkin huomannut vaikka en kattoremontin kohdalla . On ilo seurata heidän työskentelyä .
  Minulla ei ole kuin muutamia verkkoja ja nekin on vielä paikallaan ja poistan niitä viikon päästä. Samalla alan siistiä myös penkkejä minäkin .
  Ihanaa kevään kukintaa sinulla ja lisää sipuleita sinulle mahtuu . Minäkin yllättäen löysin uusia paikkoja missä en muistanut niitä olevankaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talon korjaus ei ole halpaa, mutta vanha talo tarvitsee aika ajoin huoltoa ja kunnostamista. Se on otettava realiteettina. Toivottavasti lopputulos on kaikin puolin hyvä.
   Hauskaa, että löysit kukkia paikasta, jota et muistanut - sellainen on aina iloinen yllätys. Sipuleja tänne mahtuu vielä vaikka millä mitalla ;).

   Poista