sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

HAAVEISSA VALKOISET JA PUNAISET KUKKAPILVET

 Kukkivat puut alkukesällä ovat sykähdyttävä näky. Valkoiset kukkapilvet hedelmäpuissa ja niiden alla kukkivia maanpeitekasveja sekä sipulikukkia - siinä on kauneutta kerrakseen. Olen istuttanut puutarhaan ja arboretumiin perinteisten hedelmäpuiden lisäksi myös koristeomenapuita. Näissä voi valkoisen kukinnan (kuvassa paratiisiomenapuu 'Dolgo') lisäksi nähdä erisävyisiä punaisia ja vaaleanpunaisia kukkapilviä.

Koristeomenapuiden kukinta alkukesällä on ihana, mutta puut tuovat lisäksi näkymiin kaunista kerroksellisuutta koko kesän. Koristeomenapuun voi istuttaa sellaiseenkin paikkaan, mihin suureksi kasvavat puut eivät mahdu. Pienet omenat ovat linnuille ruokaa syksyllä ja osa hedelmistä sopii ihan hyvin omenasoseisiin, jos jaksaa näperrellä pienten hedelmien kanssa.Kukkivien pienten puiden aluskasveiksi sopivat monet erilaiset maanpeiteperennat paremmin kuin nurmikko. Sipulikukat pääsevät nousemaan perennojen väleistä ja ilahduttavat kukillaan. Mikäli puun alla kasvaa nurmikko, se kannattaa rajata kauemmaksi puun rungosta. Ainakaan nuoren puun kasvaessa ei ole suositeltavaa, että nurmikko kasvaa kiinni puun rungossa.Ruusupuistoon istutin lamohietakirsikan kolme taimea purppuraomenapuu Aamuruskon alle. Ainakin toistaiseksi ne ovat pärjänneet hyvin yhdessä. Lamohietakirsikan kukkiessa on myös maassa matala kukkapilvi.Luumupuiden alla kasvaa mm. tiarelloja ja rentoakankaalia. Kunpa muistaisin syksyllä laittaa tänne pieniä kevätkurjenmiekkoja ja krookuksia.Keväällä 2023 oli arboretumissa vielä paljon maata näkyvissä. Uneksin vaiheesta, jolloin pikkusipulit, tulppaanit ja narsissit sekä matalat perennat värittävät maanpintaa. Vasemmalla edessä oleva puu on purppuraomenapuu 'Aamurusko' ja oikealla on purppuraomenapuu 'Makamik'. Kuvan tilanteessa kukinta on vasta alkamassa.

Toivon, että voin tänä vuonna ottaa arboretumissa kuvia edes pienistä kukkapilvistä. Kaksi viime vuonna istutettua rusokirsikkaa näyttää ihan elinvoimaisilta kovan talven jälkeen. Myös muissa puissa on lupaavat silmut. Olen siis toiveikas. 


14 kommenttia:

 1. Niitäkin kuvia odotamme innolla :) Kaunista on!

  VastaaPoista
 2. Kivipellon Saila4/07/2024

  Kukkiva arboretum onkin ihana haave, joka hiljalleen toteutuu ja nuo koristeomenapuut ovat todella kauniita! Sipulikukkien ilotulitusta täälläkin pitäisi lisätä vuosi vuodelta, hiljalleen! Mulla on puhelimessa sellainen muistilappuohjelma, sinne laitan itselleni kaikenlaisia muistilistoja - myös haaveita, joita pitkin kesää toteutan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveita täytyy olla, eikö niin. Sinulla on jo nyt kerrassaan upea määrä erilaisia sipulikkkia, yritän tulla perässä pienin askelin :). Joo, muistilaput ovat käytössä, puhelin on hyvä säilytyspaikka (sinne voisi siirtää ”hankintalistoja”).

   Poista
 3. Tuo on vuoden kauneimpia aikoja. Toivottavasti kaikki on talvehtinut hyvin pitkästä talvesta huolimatta ja saamme nähdä unelmiesi näyt keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon hartaasti. Tosi kovat pakkaset kestivät pitkään, joten arat lajit ovat saattaneet kärsiä. Pidetään peukkuja.

   Poista
 4. En tiennytkään, että lamohietakirsikka on noin kivan näköistä, kiitos tiedosta! Muutkin kuvat niin aurinkoisen kesäisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään lamohietakirsikasta kovasti, mutta kannattaa ottaa huomioon, että viihtyessään se kasvaa nopeasti ja vie maan pinnasta tilaa. Tämä voi olla hyvä tai huono asia ihan paikasta riippuen. Suosittelen istuttamaan rikkaruohottomaan kohtaan. Siemenrikat pystyy kyllä kitkemään, mutta joku maavarsista leviävä kasvusto voi olla hankala.

   Poista
 5. Uskon, että kaikki toiveesi tulevat kyllä toteutumaan ja saat nauttia keväällä sydämen kyllyydestä puutarhasi kauniista näkymistä.

  VastaaPoista
 6. Ihastelen teitä, jotka teette oikeita suunnitelmia visuaalisuuden näkökulmasta. Itse en siihen kykene. Taidan olla vähän hassu, sillä minusta koristeomenapuun omenat ovat ihan hyviä. Sinulla on valtavan upea alue suunnitelmillesi, mahtuu toteuttamaan monenmoista. Ei ole epäilystäkään, etteikö kukkameri olisi tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole hassu, sillä monet koristeomenat (ainakin valkoisena kukkivat puut) ovat ihan hyviä. Muistan, että esikoisemme sanoi lapsena, että rautatieomanapuun omenat ovat parhaita.
   Jokaisella on omaan puutarhaharrastamiseen se oma ja oikea lähestymistapa ja se on hyvä eli jatka ihmeessä hyötytarhurina ja edistä kaikkea sitä, missä olet hyvä - myös meidän muiden hyväksi, kun jaat kokemuksiasi blogissasi :).

   Poista
 7. Kukkivat koristepuut ovat minusta kauniita ja tärkeitä elementtejä puutarhassa. Pohdin parhaillaan, minkä puun tänä vuonna istutan suunnittelemaani paikkaan. Koristeomppuja on jo useita, mutta hyvin voisin vielä yhden lisää ottaa. Lamohietakirsikka vaatii todellakin tilaa. Sitä ei kovin helpolla siirretä tai ohjata toiseen suuntaan, eikä sitä myöskään raaski leikata. Minulla tuppaa puna-apila kasvamaan lamohietakirsikan väleihin ja sen poistaminen on varsin vaikeaa, kun lapiolla ei pääse kaivamaan.
  Uskon, että näemme vielä arboretumissasi kotimaisen Keukenhofin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaa kuulla, mikä puu on tämän vuoden valintasi omaan puutarhaasi - jään seuraamaan. Välillä on valinnan vaikeus, koska kivoja vaihtoehtoja on monia.
   Lamohietakirsikan paikka kannattaa tosiaan valita huolella, jotta se saa kasvaa ja kukoistaa rauhassa, eikä suotta sanota, että suositellaan sen istutusta puhtaaseen multaan. Yritän itsekin tarkkailla, ettei siemenrikkoja lennä niin, että asettuvat varsin pysyvästi paikoilleen kasvamaan.
   Olet kiltti ja olisi hauska, jos "ennustuksesi" toteutuu.

   Poista