perjantai 19. huhtikuuta 2024

JÄRVEN PINTA ON KORKEALLA

 Paikallislehdissä on lukenut, että täällä meillä järven vedenpinta on viimeksi ollut näin korkealla 50 vuotta sitten. En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta en itse muista ihan tällaista tilannetta. Rannan tervalepät ja koivut näyttävät veden saartamilta.Tavallisesti puut ovat kuivalla maalla. Laituri on talviasennossa eli kolme osaa on kasattu päällekäin. Olemme seuranneet tilannetta ja isäntä teki varmistustoimia, ettei laituri karkaa veden mukana paikalta.Rilla kahlasi laiturille.Jäät ovat melkein lähteneet tässä torstaina otetussa kuvassa. Nämä krookukset kasvavat huvimajan kulmauksessa. Ne ovat ilahduttavasti lisääntyneet, mutta pitää muistaa istuttaa lisää pikkusipuleja syksyllä.Nämä valkoiset krookukset kasvavat kiviportaiden vieressä.Alkuun pelkäsin, että kevätkurjenmiekkoja nousee tälle paikalle vain kolme, mutta onneksi niitä on tullut paljon lisää. Oikein hyvää viikonloppua teille kaikille!22 kommenttia:

 1. Kivipellon Saila4/19/2024

  No kylläpä vesi onkin korkealla! Joko Rilla on käynyt uimassa? Meillä mökillä näin keväisin ranta on aivan kuiva kun Tammerkoskessa lasketaan vettä niin paljon, juhannusta kohden vedenpinta sitten rannassa nousee niin, että laiturikin tavoittaa rantaviivan. Ihania kukkijoita pihallasi, upeita krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja ja noin isoina alueina ovat erityisen kauniita!
  Mukavaa ja lämpenevää viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla on kyllä kahlannut ja kerran putosi rantaveteen, kun ei ymmärtänyt, että jäät ovat jo niin heikot, mutta varsinainen uimakausi on vielä edessäpäin. Kesällä kuumissaan Rilla käy mielellään vilvoittautumassa järvessä. Teillä onkin hauskasti mökkirannan tilanne päinvastoin kuin meillä.
   Kiitos, kevätkukkijat ovat ihania ja toivotaan ensi viikolle lämpimämpää säätä.

   Poista
 2. Saman havainnon veden korkeudesta teimme viikonloppuna mökillä käydessämme; vielä osin jäät järvessä ja poikkeuksellisen korkealle oli jo nyt vesi rannassa ehtinyt! Ihania krookusmättäitä, toivottavasti saavat kukkia rauhassa ilman lumipeitettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa monin paikoin olla samankaltainen tilanne järvien ja jokien suhteen. Toivottavasti Pohjanmaan joet eivät tulvi niin hankalasti, että siitä koituu ikäviä seuraamuksia.
   Meille ennustettiin jossain foregan ennusteessa maanantaille parikymmentä senttiä lunta, mutta toivottavasti se ei toteudu.

   Poista
 3. Moni paikoin on jo ollut kovia tulvia. Onneks teillä ei ole talo lähellä rantaa.
  Kivat kukkivat ilostuttaa😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä teidän korkeudella taitaa olla monin paikoin riski tulvista?
   Meillä tuskin vesi nousee ikinä edes rantasaunan lähelle, mutta on ikävä katsoa uutiskuvia, joissa tulvat hätyyttävät talojen rakenteita.
   Kevätkukkijat ovat niin kivoja.

   Poista
 4. Onpa tosiaan vetinen ranta. Toivottavasti se vetäytyy ilman, että vie laituria tai mitään muuta mennessään.
  Aivan ihana tuo purppurainen krookus-kurjenmiekkapenkki näkymineen taustalla! Ah, muistan sen jo viime keväältä tai ehkä aikaisempaakin. Joka kerta aivan huippukaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on. Onneksi tuosta ei ole sen pysyvämpää haittaa (jos laituri ei karkaa ;). Vielä ei ole kiirettä rannan haravoimiseen. En tosin sitä kovin tarkkaan haravoi, lähinnä puista pudonneet oksat ja suurimmat lehtikasat parempaan hyötykäyttöön.
   Tuo krookus-kurjenmiekkapenkki on kuvattava joka vuosi :D. Tykkään siitä niin paljon ja lisäksi on hyvä ikuistaa kuva syksyä varten, jotta muistaa, missä vanhat sipulit sijaitsevat.

   Poista
 5. Ihanan paljon krookuksia! Väriyhdistelmä on kaunis kurjenmiekkojen kanssa.

  VastaaPoista
 6. Sykähdyttävän kauniit krookusmeret ja ihanan väriset kurjenmiekat.
  Nyt onkin raportoitu kevään pahoista tulvista, etenkin Etelä- Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjanmaan tulvat ovat usein vaikeita ja tänä vuonna ilmeisesti on taas haasteellinen kevät. Onneksi korkea vedenpinta ei aiheuta meille ongelmia, jos laituri vain pysyy paikoillaan.

   Poista
 7. Onpa vesi korkealla. Onneksi talonne on korkeammalla ja turvassa tulvalta. Tulvamahdollisuus kannattaa näköjään huomioida myös puutarhan rakentamisessa. Sinä olet fiksuna jättänyt ranta-alueen rakentamatta. Uutisissa mainittiin, että Pohjanmaan tulvahuippu on ohitettu. Olisi kammottavaa pelätä kotinsa joutumista veden kastamaksi ja saartamaksi.
  Krookusten ja iristen kukkapaljous on kaunis näkymä. Samaan paikkaan en muun värisiä sipulikasveja lisäisi. Minusta lilat irikset nousevat kivasti korostamaan sinisiä krookuksia.
  Illalla pitäisi alkaa lumisade, joka jatkuu koko huomisen päivän. Hyrr... Ei kovin mukavaa.
  Lämpimämpiä päiviä ja mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän rannassa ei ole onneksi mitään tuhoutuvaa, jos laituri vain pysyy paikoillaan. Minäkin olen ajatellut monesti sekä kotimaan että ulkomaiden tulvia katsoessani, että ihan järkyttävää olisi, jos vesi nousisi talon perustuksiin ja ylikin.
   Minäkin tykkään kovasti krookusten ja pienten kurjenmiekkojen väriyhdistelmästä.
   Meillä satoi eilen illasta tähän aamuun asti lunta ihan kunnon kerroksen ja maa on valkoisenaan koko päivän. Ei oikein innosta tämä asian tila.
   Kiitos, meillä onkin vietetty tätä päivää lastenlasten kanssa ja huomenna jatkuu :).

   Poista
 8. Täälläkin on vedenpinnat todella korkealla, läheinen joki on tulvinut pellolle yhdessä kohtaa. Pojan juuri muokattu ranta on täynnä vettä. En muista meidän 19 asumisvuoden aikana näin korkealla olevaa vettä. Hienot lämpäreet krookuksia ja kevätkurjenmiekkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti poikanne ranta ei kärsi kohtuuttomasti veden valtaan joutumisesta. Kevätkukkijat ovat kauniita ja joukkovoimassa on tehoa :).

   Poista
 9. Meniköhän eilinen kommenttini roskakoriin vai bittiavaruuteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger oli taas siirtänyt kommenttisi roskapostiin, mutta nostin sen sieltä esiin. Kiitos!

   Poista
 10. Näyttäähän tuo järven pinta aika korkealla olevan eikä ihmekään, jos teilläpäin oli yhtä paljon lunta kuin täällä ja nyt keväällä on satanut vielä vettäkin päälle. Katsoin itsekin silloin kun kävelin hankiaisilla tuolla metsässä, että tontin takana kulkevassa ojassa on normaalia enemmän vettä. En ole käynyt edellisten vesisateiden jälkeen tarkistamassa, onko pinta noussut vielä vai olisiko se jo lähtenyt vajumaan.
  Kauniit rykelmät krookuksia. Kiva, että kevätkurjenmiekkojakin on noussut. Niissä on oikein kaunis luumunpunaisen sävy.
  Toivottavasti teille ei ole tullut samanlaista talvimaisemaa kuin tänne. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meille satoi yli 10 cm lunta. Sade alkoi eilen ja loppui vasta aamupäivällä. Huh. Ja pakkasta on ihan liikaa tähän vuodenaikaan ajatellen. Toivottavasti tämä on kevään viimeinen näin kylmä jakso. Kiitos, ja oikein hyvää viikonloppua teidänkin perheelle!

   Poista
 11. Vedet nousee täälläkin korkealle saa nähdä kun ollaan kotia menossa onko jo ylettynyt tielle saakka ?
  Ihania kevään kukkijoita ja runsain määrin näin ne näkyvät todella hyvin ja ovat edukseen .
  Kiitos hyvää sunnuntai päivää ja alkavaa viikkoa meillä on satanut lunta jo kymmenen senttiä ja lisää tulee .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tienne pysyy hyvin kuivalla maalla. Täälläkin on ollut perjantaista alkaen lunta maassa yli 10 cm ja viime yönä oli pakkasta yli 12 astetta.

   Poista