lauantai 2. maaliskuuta 2024

KEVÄT HOI
Moni on julkaissut viime kevään kuvamuistoja, jotta odotus edessä olevaan sujuisi joutuisammin. Virallisesti maaliskuu on alkanut ja sehän on jo ensimmäinen kevätkuukausi. Ainakin yhden kerran, useampi vuosi sitten, olen jopa haravoinut rannassa maaliskuussa. Tuona keväänä lumet lähtivät ajoissa. 

Meillä on vielä maa valkoisenaan ja lunta on aika kerros. Toisaalta viikon aikana satanut vesi vajensi hankia matalammiksi - onneksi. Viime vuonna ajattelin vakaasti, että syksyllä laitan hurjasti lisää pieniä kukkasipuleja maahan, jotta saisin tällaisia kuvan kukkamättäitä eri puolille puutarhaa. En kuitenkaan syksyn tultua raaskinut ostaa kovin runsaasti sipuleja. Toivottavasti vanhat kukkasipulit ovat säilyneet ja jopa lisääntyneet. Scilloja minulla on paljon, mutta krookuksia, kevätkurjenmiekkoja ja lumikelloja mahtuisi lisää vaikka millä mitalla. Ja tietysti haluaisin seurattavaksi kaikkia ihania erikoisempia herkkuja.Tähän kuvassa näkyvään ajankohtaan tarvitaan lisää kukkia. Kun katsot tarkasti, näet hyasitteja, tulppaaneja ja tarhakylmänkukkia. Taisin syksyllä istuttaa joitain tulppaaneja, mutta nyt epäilen, että täydennykset jäivät liian vähäiseksi. Syksyllä alkaa olla jo sen verran väsähtänyt, ettei muista kaivaa esiin näitä kevätkuvia, joissa puutteet näkyvät selvästi. Kylmänkukkia lisään ehdottomasti, yritin kyllä varistella tuon kasvavan kylmänkukan siemeniä alueelle.

Huomaatte varmaan pari magnolian kukkaa aivan kuvan etualalla. Toivottavasti tämä aarteeni on selvinnyt 30 asteen pakkasista.
Luumupenkkiin laitoin muistaakseni syksyllä lisää krookuksia. Scilloja koko penkki ja ympäröivä nurmikko kasvaa jo pienenä merenä, mutta ainakin krookuksia ja narsisseja voisi lisätä.
Graniittipenkin tulppaanit ovat syksyltä 2019 ja niiden määrä oli viime keväänä vähentynyt, joten tänne laitoin syksyllä paljon lisää tulppaanin sipuleja. Toivottavasti ne kukkivat hyvin.

Kuvan oikeassa reunassa näkyvä kukkiva puu on kirsikkaluumu.Arboretumiin olen istuttanut jonkun verran krookuksen, narsissien ja tulppaanien sipuleja, mutta eri lajeja voisi lisätä tuhatmäärin. Tässä kuvassa näkyvät muuten viime keväänä istutetut pionit, olisi hauska nähdä niissä kukkia tänä kesänä. Minulla on hyvä kokemus Pionien Kodin taimista aikaisemmilta vuosilta. Tulppaanien ja pionien keskellä näkyvät hennot punalehtiset versot kuuluvat 'Susanna' marjaomenapensaalle. Tykkäsin sen lehdistä koko kasvukauden. Olisi kiva esitellä kukkiva ’Susanna’ tulevana kesänä.

Ehkä joskus voin nähdä eri puolilla arboretumia puiden ja pensaiden välille levittäytyviä sipulikukkien mättäitä ja kuunnella tyytyväisenä työn touhussa olevien pölyttäjien surinaa.

Hyvää viikonloppua ja keväisiä tunnelmia.


30 kommenttia:

 1. Etelä-Pohjanmaalla odottelen lumien lähtöä, takapihalla miehen korkuinen lumikasa tullut alas katolta, saa hetken oottaa sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on noita katolta tippuneita lumikasoja, huokaus. Pidetään peukkuja reippaalle kevään tulolle :).

   Poista
 2. Ihanat värit ja kevättunnelmat! Teillä on niin valtava puutarha, ettei sitä yksi ihminen jaksa millään täyttää kukkasipuleilla. Kun joka alueelle tarvittaisiin satoja sipulikukkia, jotta se näkyisi oikein kunnolla. Mutta onneksi muutamankin sipulin ripaus ilostuttaa keväällä kummasti. Toivottavasti aarteesi ovat elossa ja kukintakin runsastunut. Se on harmi, että tulppaanit yleensä taantuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu välillä, että kaikki (niin sipulit kuin taimetkin) häviävät tänne, vaikka luulee niitä hankkineensa ihan mukavasti. Mutta scillan siemeniä minulla on ainakin paljon omasta takaa, niitä täytyykin ripotella myös arboretumiin. Pitää edetä pienin askelin. Viime keväänä muutamat krookusten, tulppaanien ja narsissien ryhmät ihahduttivat arboretumissa kävellessä, joten jos lisäisi joka syksy edes vähän kuten sanoit.
   Yritin laittaa magnolialle talvisuojausta, joten pidetään peukkuja. Joo, tulppaanit saisivat olla pitkäikäisempiä.

   Poista
 3. Ihanilta näyttävät kuviesi kukat! Toivottavasti sipulit tuottavat kukkia tänäkin vuonna.
  Mukavaa kevään odotusta sinne!

  VastaaPoista
 4. Johan puutarhasi sipuli-istutukset nytkin kilpailevat Keukenhofin kanssa. Tuttuja ajatuksia, sillä minäkin manaan kevät toisensa perään sipulikukkien vähäisyyttä. Syksyllä kukkaro vinkaisee ikävästi, kun kaikki mieleisensä yrittää ostoskoriin tunkea. Valitettavasti sipulien istuttaminen ei myöskään ole niitä mieluisimpia puutarhatöitä. Fiksua kuvata keväällä myös niitä paikkoja, joihin haluaa lisää sipulikasveja. Syksyllä paikat pursuavat perennoja, eikä silloin hahmota yhtä hyvin mahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, onneksi sinulla on huumorintajua :). Kun tekee syksyllä tilauksia, loppusummat näyttävät siltä, että pitää vähentää ainakin puolet pois. Olen aivan samaa mieltä tuosta syksyisestä työstä, varsinkin vanhoihin perenna-alueisiin ei millään viitsisi työntää sipuleja (jos siellä on vielä vanhastaan erilaisia sipuleja, jotka pelkää halkaisevansa. Pitäisi keväällä muistaa laittaa merkkejä ja ottaa kuvat, joiden avulla osaisi syksyllä suunnistaa sipuliämpärin kanssa oikein.

   Poista
 5. Kauniita ja ihanasti kukkivia sipuli-istutuksia.

  VastaaPoista
 6. Minäkin muistan kevään kun juhlittiin toisen tyttären synttäreitä maaliskuun alussa ja haravoin kuollutta heinää lasten juostessa pitkin pihamaita 🤭 silloin ei tainnut talvella olla paljoa lunta 😅 Nyt sitä on kyllä muutamana vuonna tullut paljon! Ja kevättä alkaa olla jo ikävä ihan tosissaan 🤭 ihania tosiaan nuo kevät kuvasi ja niin tervetulleita pitkän talven jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tuo talvi oli hyvin vähäluminen, siksi lumet sulivat nopeasti. Tämän talven kovat pakkaset huomioiden, paksu lumipeite oli tarpeen. Pitää ajatella siltä kannalta. Eiköhän kevät saavu, kuten joka vuosi, mutta malttamattomuutta on jo ilmassa :).

   Poista
 7. Kuvistasi päätellen nyt jo kaikki on niin kaunista ja runsastakin. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna, mutta kyllä tänne vielä mahtuu monenlaisia kasveja :).

   Poista
 8. Ihanat kuvat, niistä tuli oikein kevätolo! Eikö sinun krookuksiasi käy rusakot syömässä? Minä joudun suojaamaan krookusten kasvualueen ja sehän rajoittaa tietenkin sen kokoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kiertää pihapiirissä todella paljon jäniksiä talvella, mutta krookusten aikaan ne ovat ilmeisesti siirtyneet metsään, koska tähän mennessä ei ole kukaan syönyt kukkasipulien kukkia - ei krookuksia eikä muita. Toivottavasti tilanne pysyy tällaisena. Olen surullisena seurannut muiden blogikavereiden kurjia kokemuksia syödyistä kukista.

   Poista
 9. Viihtyessään krookukset lisääntyvät mukavan nopeasti, samoin helmililjat. Maaliskuu on ehdottomasti kevätkuukausi, aurinko kun paistaa, sulaa lumet nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi monilla pikkusipuleilla on hyvänä ominaisuutena lisääntyminen ihan oma-aloitteisesti, myös scillat ovat tässä suhteessa tehokkaita ja lumikellotkin ovat minusta lisääntyneet.
   On niin mukavaa, että kevät on edessä ja pääsee katsomaan, mitä maasta nousee.

   Poista
 10. Kivipellon Saila3/03/2024

  Tällaiset kevätkuvat tässä vaiheessa ovat ihan parhaita, nostattaa kevättunnelmaa! Olen pohtinut tuota samaa asiaa - pitäisi olla enemmä kukkasipuleita, mutta ainakin kotimaassa ne maksavatkin aika paljon, olen ihmetellyt juurikin posliinihyasinttien ja scillojen hintoja joka syksy! Tilaan aika paljon suoraan Hollannista ja se kyllä kannattaa! Tulppaanit aina taantuu ja se on tosi harmillista, paitsi meillä punaiset Appeldoorn-tulppaanit, se on lisääntyvää porukkaa eikä niitä myyrätkään syö. Narsissit krookusten, scillojen ja posliinihyasinttien ohella lisääntyvät tosi hyvin!

  Ihanasti kukkiin magnoliasi! Suojasin hyvin omani, yksi kauris oli käynut tutkimassa, onko verkossa rakoa - ei ollut, kaikki kelpaa heille, nälkä kun on!

  Mukavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole uskaltanut /osannut tilata ulkomailta kukkasipujeja, mutta on ihan totta, että taloudellisesti se olisi varmasti kannattavaa. Pitäisi perehtyä tuohon asiaan. Minäkin olen yrittänyt aina valita osan tulppaaneista pitkäikäisistä Appeldoorn-lajikkeista tai vastaavista. Kerrotut tulppaanit ovat yhden kevään ilo, niin kauniita kuin ne ovatkin.
   Onneksi magnoliasi oli suojassa! Olisi kurjaa menettää upeat pensaat nelijalkaisille.

   Poista
 11. Ihanuuden ihanuus miten pitkällä kevät siellä on-
  Meillä mitattiin viikonloppuna 94 cm kinosta Nurmeksessa (ei onneksi ihan joka paikassa. Sanoisinko 60 - 94 cm paikasta riippuen) Rusakot suövät omenapuun latvoja, vaikka verko muistin ympärille laittaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti nämä kuvat ovat viime vuoden keväältä, mutta ehkä ensimmäisiä kukkia olisi näkyvissä reilun huhti-toukokuun vaiheilla. Teillä on hurjasti lunta, meilläkin on maa ihan valkoisena, mutta paikasta riippuen noin polveen asti - jossain hieman vähemmän.
   Korkeat hanget ovat haaste puiden suojauksessa, toivottavasti omenapuusi ei kärsinyt pahasti.

   Poista
 12. Ihana raikkaus näissä kevät kuvissa.

  VastaaPoista
 13. Näitä kevätkuvia on niin ihana katsella tähän aikaan. Nyt on vielä niin pilvistäkin, ettei oikein keväältä tunnu. Teillä ei näy yksi tai kaksi kukkasipulipussia vielä missään, pitäisi istutella tuhatmäärin ja kuka sellaista jaksaa enää syksyllä! Välillä ostan keväällä jonkun kukkasipuliruukun tai sitten istutan syksyllä ruukkuihin kellariin alesipuleita. On paljon mukavampi keväällä upotella valmiita ruukuissa kasvatettuja kukkasipulimättäitä kukkapenkkiin kuin tehdä sama syksyllä. Keväällä vielä näkee, missä kohtaa kasvaa mitäkin ja voi vähän vertailla kukinta-aikoja ja värejä, jos ruukkusipulit eivät ole jo kukkineet.
  Tarhakylmänkukkia kannattaa ehdottomasti suosia. Ne ovat minusta aika luotettavia ja suht kookkaina yksikin mätäs näkyy kauas, saati sitten muutaman kasvin rypäs. Ne ovat myös kauniita läpi kasvukauden. Toivottavasti siemenkylvösi tuottavat tulosta. Kannattaa olla sitten kitkiessä tarkkana: tarhakylmänkukan pikkutaimi muistuttaa erehdyttävästi rönsyleinikkiä!
  Tutkipa myös kevätkurjenmiekkojasi sillä silmällä, olisiko niissä jo jaettavaa. Täällä ne ovat runsastuneet sen verran mukavasti, että väleistä on hyvin pystynyt kaivelemaan lehtien kuihduttua sipuleita muuallekin. Ainakin ne tavalliset 'Harmonyt' tuntuvat lisivän nopeammin kuin moni krookus. Tuossa kuvassasi kevätkurjenmiekkamättäät näyttävät lupaavan tuuheilta. Toivottavasti talvehtivat oikein hyvin!

  VastaaPoista
 14. Hyvä idea tuo ruukkuun istuttaminen ja sitten koko paakun istuttaminen sopivaan paikkaan. Tuota pitääkin kokeilla. Toki olen pääsiäisen ajan sipulikukkaruukut aina lopuksi istuttanut puutarhaan, mutta pitääkin laajentaa valikoimaa istuttamalla itse sipulit ruukkuun. Eihän tämä toki riitä, mutta hauska ajatus joka tapauksessa.
  Toisessa paikassa olevat tarhakylmänkukat tekivät siementaimia ja ne oli onneksi helppo havaita, kun olivat emon lähellä.
  Pitää tutkia kevätkurjenmiekkoja, toivottavasti ne nousisivat yhtä hyvin kuin parina edellisenä keväänä. Kiitos!

  VastaaPoista
 15. Hih, jossain puutarhaohjelmassa sanottiin aikoinaan, että sipulikukkia voi laittaa ainakin television hinnan verran puutarhaansa;) Enemmänhän niitä tuleekin katseltua kuin telkkaria:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska ja aika osuva toteamus. Ihan varmasti keväällä ja kesän aikana muutenkin tulee katsottua telkkaria todella paljon vähemmän kuin puutarhaa :).

   Poista