lauantai 16. maaliskuuta 2024

TAMMET TALON ITÄPÄÄDYSSÄ

 Yritin etsiä kuvia talon päädyn vanhoista tammista. En ole kuvannut tammia niin paljon kun pitäisi. Hyvän kuvakulman löytäminen on myös haasteellista. Jotta saisi puun kokonaan näkyviin, on mentävä tarpeeksi etäälle. Yritän muistaa ensi kesänä ottaa parempia kuvia tammien alueelta.  

Ensimmäinen kuva on otettu talon pohjoispuolelta. Tässäkin kuvassa 200-vuotiaan puun latva jää kuvan ulkopuolelle. Valitettavasti myrsky katkaisi kaksihaaraisen tammen toisen puoliskon elokuussa 2016.Tässä kuvassa keskellä näkyy yli 40-vuotiaan tammen runkoa. Tammi on touko-kesäkuun vaihteessa kauniin vihreä. Puun latva jää taas kokonaan kuvan ulkopuolelle.Kuvan etualalla on riippajalava. Jalavan takana vasemmalla puolella on äsken mainittu nelikymppinen tammi ja kaksisataavuotias tammi on oikealla puolella.Tämä kuva on otettu myös Ruusupuistossa vähän kauempaa kuin edellinen kuva, mutta edelleen puiden latvat jäävät kuvan ulkopuolelle. Katsokaa, miten kauniisti alkukesän valo leikkii tammen lehdissä. Jään usein katsomaan hienoja puita varsin onnellisena.Kunnolla puun ikään ehtinyt tammi ojentelee oksiaan varsin laajalle. Lastenlasten keinu on kiinnitetty tammen oksaan. 

Ilmasto on todennäköisesti muuttunut sen verran lämpimämmäksi, että nämä pihapiirin tammet ovat ryhtyneet tekemään siementaimia lähistölle. Tammenterhot kulkevat lintujen ja jyrsijöiden mukana kauemmas ja nyt näiden pihatammien pieniä jälkeläisiä kasvaa lähimetsissä. Isäntä on pyrkinyt merkitsemään metsissä kasvavat tammet nauhalla, ettei vahingossa kaataisi niitä rehevää kasvustoa raivatessaan. Tammet ovat minulle tärkeitä ja ne tuovat puutarhaan ajan jatkumoa. Vaikka olen istuttanut paljon pieniä kukkivia puita, ovat tammet todella lähellä sydäntäni. Ne kuuluvat itseoikeutettuina vanhan talon viereen. Tässä heinäkuun kuvassa taustalla olevien tammien lehdet ovat jo tumman vihreitä.

Olen istuttanut arboretumiin 5 metsätammea ja lisäksi lintujen tuomina siellä kasvaa kolme näiden pihatammien jälkeläistä. Todennäköisesti tammia tulee vielä lisää.


25 kommenttia:

 1. Tammet ovat todella upeita puita, eivät mitään pikkupihan puita.
  Varistavatko tammet teillä lehtensä jo syksyllä? Täällä tammen lehdet usein ovat ruskeina paikoillaan talven yli.
  Noin komeissa tammissa riittää terhoja useammankin oravan tarpeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan lehdet ovat pitkään ja sitkeästi puussa kiinni, mutta kyllä talven tulo saa ne putoamaan. Viime syksy oli erikoinen ja varsinkin pienissä taimissa lehdet olivat vielä lumen tultua paikoillaan. Kyllä moni orava on herkutellut tammen tarhoilla :).

   Poista
 2. Tammet - monikossa! Vanhat tammet! Miten valtavan ihanaa. Olen toki onnellinen siitä, että meillä on tammi, yksi tammi. Ja hyvin vanha ilmeisesti myös. Ja tietysti sen siementaimia siellä sun täällä. Tammi on vain niin ... siitä huokuu jotain ... jotain rauhaa ja turvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanoit; tammi huokuu turvaa ja vakautta - majesteetillinen puu. Kiva, että sinullakin on vanha tammi :).

   Poista
 3. Upeita tammia! Minulle myös tammi edustaa jotain ikiaikaista, ja onhan se hyvin kaunis puu. Meidän tammi on reilu 30-kymppinen ja teki viime kesänä ämpärikaupalla tammenterhoja. On oravien juhlavuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On käsittämätöntä, että tammi elää satoja vuosia, Suomessakin on 400-vuotiaita tammia. Ei ihme, että tulee ikiaikainen tunnelma, kun seisoo vanhan tammen lähellä.
   Joo, viime syksynä oli oikea tammeterhojen runsaus, saivat oravat kunnon pidot.

   Poista
 4. Tammet ovat upeita puita. Työmatkani varrelle osuu monesti tienpätkä jonka varrelle on istutettu kartanon maille tammia satoja vuosia sitten. Ovat komea näky siinä tien vieressä.
  Minäkin olen istuttanut tammia useita ja tulen istuttamaan lisää. Metsässä jänikset harmillisesti syövät taimet, olen miettinyt pitäisikö niillekin laittaa verkot, sellaiset jotka saisivat olla paikoillaan ympäri vuoden kunnes taimet ovat riittävän suuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivoisin, että tällä olisi enemmän vanhoja tammia, mutta jostain syystä vanhoja kuusia on useita, mutta jaloja lehtipuita ei niinkään. Voihan olla, että aikoinaan istutetut tammet eivät ole syystä tai toisesta selvinneet. Jänikset tosiaan syövät hanakasti nuoria tammia, verkotan kaikki arboretumin nuoret tammet, jotta ne säästyisivät talttahampailta.

   Poista
 5. Oi miten komeita tammia! Saat todellakin olla onnellinen niistä. Sellaisia ei saa edes suurella rahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä :). Tuntee oman pienuutensa, kun seisoo vanhan tammen alla.

   Poista
 6. Pihapiirin vanhat isot puut ovat arvokkaita ja muistuttavat menneistä sukupolvista. On ne upeita!

  VastaaPoista
 7. Upeita tammia. Jo pelkkä kuvien katseleminen herättää ansaittua kunnioitusta puita kohtaan. Nehän ovat pihapiirin asukkaita, joiden lehdistössä historia havisee.

  VastaaPoista
 8. Hienot tammet. Ne ovat arvopuita ja niitä kannattaakin vaalia.

  VastaaPoista
 9. Kivipellon Saila3/17/2024

  Upeita tammia, tykkään myös ihan mahdottoman paljon! Mulla on pienessä arboretumissani myös tammia, mutta eivät ole vasta kuin kymmenisen vuotta vanhoja, terhot Tampereelta Metson edestä vanhoista tammista kerättyjä, perinteikäittä! Noissa tammissa todellakin riittää terhoja, oletko kaivanut koskaan puun alta, oletko löytänyt tryffeleitä! Mun kaverin koirat on opetettu tryffeleitä etsimään ja teiltä niitä saattaisi löytyäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10-vuotias tammi alkaa olla jo puun näköinen ja siitä kasvu vauhdittuu hyvin, jos paikka on puulle mieleinen. En ole etsinyt tryffeleitä, pitäisikin saada tryffelikoira vieraaksi :).

   Poista
 10. Tammi ennen meitä ja jälkeemme jää . Tällainen sanonta ja se pitää varmasti myös paikkansa monilla ja monessa .
  Upeita puita .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Tammi on todella pitkäikäinen puu, puhutaan sadoista vuosista.

   Poista
 11. Tammi on kaunis puu. Tyttäreni pihassa kasvaa vanha tammi ja on kivaa katsella kun Mimosa lukee lehtiä puussa tammen oksalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että tyttäresikin saa nauttia vanhan tammen kauneudesta omassa pihapiirissään :).

   Poista
 12. Meillä on mökillä havaittu sama ilmiö ilmaston lämpenemisestä, tammen siementaimia ilmestyy siellä sun täällä. Isovanhempieni vieraat istuttivat tontille 3 tammea noin 70 vuotta sitten. Kaksi kasvoi liian suureksi ja ne piti kaataa. Tammilankut ovat kestäneet esimerkiksi kompostissani jo 20 vuotta lahoamatta. Kolmas tammi kasvaa edelleen. Se juroi pienenä vuosikymmenet, kunnes ympäriltä kaadettiin yli 10 koivua. Ilmeisesti vettä ja ravinteita ei silloin riittänyt tammelle. Koivujen kaatamisen jälkeen kasvu ryöpsähti hurjaan vauhtiin ja nyt on tosi iso. Onneksi tilaa riittää, eikä sitä jouduta kaatamaan, vaikka kasvaisi miten isoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammea istuttaessa täytyy tosiaan ottaa huomioon ”aikuisen” puun koko. 70-vuotias tammi on jo suuri kooltaan, vaikka olisi alkuun kasvanut hitaasti. Tammi tarvitsee ravinteita ja kosteutta sopivasti, 1 koivua vei ihan varmasti näitä tammelta. Monet ovat meidän alueella todenneet tammien siementaimien lisääntyneen, teillä siis mökillä on sama juttu. Ihan hienoa.

   Poista
 13. Ihana nähdä näitä kauniita ja isoja tammianne ja niiden aluetta!

  VastaaPoista