keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

KÄDET MULLASSA

 Eilen koitti jälleen perinteinen esikasvatettavien taimien ruukkujen vaihtorumba. Olen omien havaintojeni perusteella todennut, että taimet kannattaa vaihtaa suurempiin ruukkuihin riittävän ajoissa. Tämä vaatii toki paljon tilaa ja sen vuoksi ymmärrän, etteivät kaikki voi toimia näin.Tutkin puutarhapäiväkirjojen muistiinpanoja ja huomasin, että vuonna 2023 olin vaihtanut kelloköynnökset suurempiin ruukkuihin reilu 5 vk kylvöstä. Nyt on kelloköynnösten suhteen vierähtänyt jo 7 vk kylvöstä. Tietysti siementen itämisnopeudella ja taimen kasvulla on oma osuutensa aikataulussa.

Joka tapauksessa hain eilen varastosta säästämiäni taimiruukkuja. Nämä hieman kantikkaat mallit olen todennut oikein oivalliseksi taimikäytössä, sillä ne asettuvat aika näppärästi taimipöydälle ikkunan eteen. Uusi ruukku näkyy vertailuna vasemmalla ja pieni 10x10x10 cm:n perennaruukku on oikealla.Multaa taimi saa siis reippaasti lisää ja nyt laitoin ihanasti lemuavan kanankakka-annoksen yhteen ruukun nurkkaan. Onneksi hajua ei tunnu enää, kun multa ympäröi varastolannoitteen. Jonkun aikaa vielä menee, että taimen juuret yltävät sinne asti, mikä on ihan hyvä asia. Viime keväänä Rilla ei päässyt kaivamaan kanankakkaa esiin taimiruukuista, joten toivon, että tänä vuonna on yhtä hyvä tuuri. 

Olen jo parina edellisenä vuonna todennut, että laitan yhden kelloköynnöksen kasvamaan / ruukku. Kelloköynnökseni ovat kasvaneet niin suuriksi, että parempi näin. En myöskään latvo taimia, koska näin kukinta alkaa aikaisemmin. Kelloköynnös työntää uutta kasvua lehtihangoista, vaikka taimia ei latvokaan. Ohjeita asiasta on monenlaisia ja kaikilla on vapaus toimia haluamallaan tavalla :).Muistiinpanojeni mukaan vaihdoin viime vuonna ’Vilma’ pensastomaatit suurempiin ruukkuihin 6 vk siementen kylvöstä, nyt vastaava aika on 7 vk. Tänä vuonna laitoin ’Vilmat’ itämään vähän viime vuotta aikaisemmin. Takana vertailun vuoksi uusi ruukku, nämä taisivat olla pionien mukana tulleita taimiruukkuja. Ruukun vaihtoon sain reippaan sysäyksen, kun huomasin, että 'Vilma' pensastomaatin taimet ovat ryhtyneet tekemään nuppuja. Voi, miten ihanaa! Jatkan tänään  salin taimipöytien järjestelyä. Pari pienempää 'Vilmaa' ja kaksi pienempää paprikaa odottaa vielä ruukun vaihtoa. Laitan itselleni tiedoksi, että vaihdoin kaksi reippaasti kasvanutta paprikaa uusiin ruukkuihin 8 vk siemenen kylvöstä.

Ruukun vaihdon jälkeen 'Vilma' pensastomaatit yleensä alkavat kasvaa leveämmiksi. Oikeastaan nautin eilen kovasti, kun sain työntää kädet multaan. Juuret olivat levinneet hyvin taimipaakuissa, eikä ruukkujen vaihto tuottanut ongelmia. 

Tänäänkin paistaa aurinko. Nautitaan siitä - kohta on maaliskuu jo puolessa välissä.


18 kommenttia:

 1. Oho, ovatpa kelloköynnökset venyneet sinulla jo runsaasti pituutta. Omista kylvöistäni yhden yhtäkään siementä ei ole ainakaan vielä toistaiseksi itänyt, joten saa nähdä, epäonnistuuko koko kylvö.Jännä juttu muuten, että 8- vuotias lapsenlapseni laittoi minulle WhatsAppin kautta jo helmikuun lopussa kuvia omista kasvuun lähteneistä taimistaan, jotka hän kylvi täällä meillä hiihtolomalla ollessaan. Kylvin omani täsmälleen samaan aikaan.
  Tomaatit näyttävä tosi napakoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnöksen kasvatuksessa siementen itäminen on ehkä se haasteellisin osuus. On aika vaikea sanoa, miksi osa siemenistä itää nopeasti ja hyvin - ja osa taas ei lainkaan. Teen kylvön samalla tavalla joka vuosi ja aina on vaihtelua ainakin jonkun verran.
   Lapsenlapsellasi on ainakin kiva seurata oman taimensa kasvua, harmi, etteivät sinun kylvösiemen onnistuneet yhtä hyvin.
   Pensastomaatit ovat hauskan napakoita ja siksi ne voi kylvää ajoissa (jos tilaa ja valoa riittää).

   Poista
 2. Sinulla on siellä kovassa vauhdissa taimet minulla on tomaatit vielä istuttamatta ne kaksi mitä aion istuttaa . Muut kerkiää kyllä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avomaan taimilla ei ole todellakaan vielä kiire. Kannattaa ajatella, että kylvöstä 8 vk:n päästä taimi pitäisi pystyä istuttamaan kasvupaikalleen tai vähintäänkin suureen ruukkuun.

   Poista
 3. Siellä ollaan jo hyvässä vauhdissa, minä tein kylvöjä vasta tällä viikolla. Paitsei chilit on kylvetty jo tammikuulla, ne koulin eilen isompiin ruukkuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisin kylvettyjen taimien hoito ei ole ihan yksinkertaista, joten kannattaa toimia omien mahdollisuuksien mukaan - olen vähän hätähousu, koska haluan aikaista satoa :).

   Poista
 4. Komeat ja hyvinvoivat taimet. Minulla kaikki ovat vielä pikkiriikkiset, mutta se on hyvä se, sillä valoa ei muuten riittäisi kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittävä valo on tärkeä juttu eli ei kannatakaan aloittaa kasvatusta liian aikaisin, jos ei ole sopivaa tilaa kasveille. Vielä ehtii hyvin ns. normaaliin kylvöaikaan.

   Poista
 5. Olet ollut mukavissa puuhissa. Sinulla on jo niin isoja taimia ja tomaatissa nuppujakin. Se tietää aikaista satoa. Minulla on kylvökset vielä koulimattakin, joten aika pitkään saa odotella, että pääsee istuttamaan niitä isompiin ruukkuihin. Toivottavasti tulisi pian aurinkoisia kelejä, niin saisivat taimet hyvin valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen sato jo toukokuussa on todellakin toiveena. Nyt on useampi päivä ennusteen mukaan pilvistä, järjestelin ruukut hyville paikoille ikkunan eteen ja täytyy vielä laittaa vähän lisävaloa hetkeksi aikaa. Ihmeen nopeasti taimet alkavat koulimisen jälkeen kasvaa, joten saat kyllä taimesi hyvään vauhtiin samaan tahtiin päivän pitenemisen kanssa.

   Poista
 6. Kivipellon Saila3/14/2024

  Onpas reippaat ja terhakat taimet! Kylvöjä vasta aloittelen tapani mukaan. Multa tuntuu niin ihanalta pitkän talven jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, mullan kanssa touhuaminen on alkusoitto keväälle.

   Poista
 7. Jep. Juuri noin minäkin toimin kelloköynnöksen kanssa. Itselläni on semmoisia ruukkuja, joissa tuli esim villiviiniä vihertöihin. Kunnon kananpee lannoitus ja tosiaan yksi taimi per ruukku.
  Miksi ihmeessä laittaa useampi kookkaaksi kasvava taimi tappelemaan ravinteista ja kasvutilasta kaverin kanssa samaan ruukkuun :D Sellaisiinkin ohjeisiin olen törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Kokemukseni on osoittanut tämän tavan parhaimmaksi. Ensimmäisinä kertoina, kun kasvatin kelloköynnöksiä, noudatin ohjeita, joissa suositeltiin laittamaan 3 taimea / ruukku, mutta nämä pursusivat ihan mahdottomuuksiin ja toisaalta kasvutila ravinteineen loppui kasvukauden aikana kesken. Ehkä tilanne on eri, jos aloittaa kelloköynnöksen kasvatuksen hyvin myöhään?
   Kelloköynnös on perso sekä ravinteille että vedelle, joten yksi taimikin vaatii paljon multatilaa ja ravinteita kukoistaakseen kunnolla. Olemme siis samoilla ajatuksilla tässä asiassa :).

   Poista
 8. Komeat taimet siellä jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä olen iloinen, mukava odottaa tulevaa kesää ja aikaista satoa :).

   Poista