lauantai 23. maaliskuuta 2024

MAALISKUUN KYLVÖJÄ JA TAIMIA

 Saanko esitellä: tässä pensatomaatti 'Vilma'. Vilma pääsi suurempaan ruukkuun 11 päivää sitten ja tomaatin kasvu on selvästi edistynyt. 
Nuppujen olemassaoloa ei tarvitse enää epäillä, koska ne ovat nyt jo hyvin näkyvissä. Vanhassa salissa on hyvä huoneilma ja valoa, joten näiden varhain kylvettyjen pensastomaattien voi antaa tehdä raakileet jo salissa asuessaan. Tässä poseeraa 'Olly' paprika. Myös paprikat pääsivät suurempiin ruukkuihin 11 päivää sitten.Salissa asuvat myös kelloköynnökset.
Kiivetään yläkertaan. Kylvin kokeeksi neljä tomaatin siementä 3.3. Tässä etualalla on näistä kolme. Oikeassa reunassa on uusi kiinnostava kokeilu eli luumutomaatti 'Pollicino'. 9.3.2024 laitoin tomaatteja kasvamaan kymmentä eri lajia kutakin 2 siementä. Edelliseen kuvaan verrattuna voi nähdä kasvun eron kuuden päivän välillä. Reippaita ovat kaikki joka tapauksessa.Jatkan usean vuoden kokemuksella tapaani kylvää kasvihuonekurkut hieman eri aikoina. Kolme ensimmäistä kurkun siementä laitoin kasvamaan 11.3. Kasvatan vain partenokarppisia kasvihuonekurkkuja ja lajit ovat minulle entuudestaan tuttuja. Ensimmäisessä erässä kasvaa 2 kpl 'Passandra' F1 kasvihuonekurkkua ja yksi 'Cordoba' F1.  Tavoitteena on jälleen saada nämä kasvihuoneeseen huhtikuussa ja tuottamaan satoa toukokuussa.

Lisää kurkkuja kylvän tänä viikonloppuna. Kannattaa muistaa, että kasvihuonekurkut kasvavat nopeasti, ja niiden normaali kylvöaika on vasta huhtikuussa tai toukokuussa. Minulla on jo kokemusta pärjätä kurkkujen kanssa kasvihuoneessa, vaikka toukokuussa olisi pakkasöitä. Kuudessa purkissa kasvaa basilikaa, nämä siemenet kylvin 14.3. Varmuuden vuoksi kylvin lisää basilikaa 19.3. ettei vain lopu herkut kesken. Toinenkin erä on itänyt hyvin.'Dara' koristeporkkanat ovat kasvaneet ja niiden hentoja lehtiä joutuu vähän varomaan, kun tarjottimia kääntää. Keijunmekko on alkuun hyvin hidas, mutta nyt kasvu on päässyt hyvään vauhtiin. Tässä 10x10x10 cm perennaruukussa on yksi keijunmekon taimi. Näitä on 5 kpl viime vuoden tapaan, muut siemenet eivät itäneet.Esikasvatan taas jonkun verran kosmoskukkia. Nämä hujopit ovat 19.3. kylvettyjä 'Sweet Dreams' kosmoskukkia. Taidan koulia ne viikonloppuna. Sekä kosmoskukat että nämä kuvan 'Sunbew Purple' tsinniat itivät kahdessa päivässä. 

Tänään taidan kylvää tuoksuherneet. Aamukävelyllä paistoi hetken aikaa aurinko, mutta nyt on taas taivas pilvessä. Mittari näyttää puolen päivän aikaan +4,4 astetta ja lumi on aika sohjoista. Tuntuu, että lumen pinta vajenee rohkaisevasti, vaikka täällä ei vielä pääse katselemaan pälviä ja maasta nousevia piippoja. Toivoa on kuitenkin ilmassa. Hyvää viikonloppua!


24 kommenttia:

 1. Upeita tomaatintaimia! Pitäisi esitellä näitä omilleni, jotta tajuaisivat, että nyt on aika pistää vauhtia kasvamiseen! Kylvin ensimmäiset viime viikolla, 18.3, ja nopeasti itivät, mutta minun kasvatushuoneeni taitaa olla muutaman asteen liian viileä, jotta pienet taimet innostuisivat kasvuun. Sinulla on rohkeutta ja taitoa aloittaa kasvihuonekasvatukset jo kylmien säiden aikaan. Täällä sadonkorjuuta saa odotella vielä pitkän tovin :) On tämä silti mukavaa aikaa, kun uusia taimia putkahtelee siemenkylvöistä päivittäin! Jatketaan hommia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti sinunkin tomaatit pääsevät hyvään vauhtiin ihan pian. Alkuun ne aina vähän aikaa miettivät :). On varmasti parempi, että lämpötila on hieman viileä kuin liian lämmin. Minulla huoneen lämpö laskee öisin 18-19 asteeseen ja päivällä auringon vaikutus nostaa taimipöydän lämpöä jonkin verran.
   En tiedä onko minulla erityistä taitoa, mutta yritän noudattaa sellaisia omakohtaisia kokemuksia, jotka ovat tuottaneet hyvän tuloksen aikaisemmin. Esim. koulin taimet aina sirkkalehtivaiheessa, jotta juuristo häiriytyisi mahdollisimman vähän. Suuret (taimen koon mukaan sovitetut) ruukut auttavat taimia kasvamaan tasapainoisesti, mutta suuret ruukut vaativat myös paljon tilaa taimipöydillä. Meillä on täällä vanhassa talossa tilaa, joten voin harrastaa varhain aloitettua esikasvatusta :).
   Taimien kasvatus on hauskaa eli nautitaan vihreiden taimivauvojen putkahtelusta ja hoivaamisesta :).

   Poista
 2. Hienoja taimia joista näkee, että kasvuolosuhteet ovat tosi hyvät.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Kasvatusolosuhteilla on suuri vaikutus tässä puuhassa.

   Poista
 3. Mahtavat taimistot. Päätin tänä vuonna ostaa tomaatintaimet valmiina, muukin esikasvatus on vasta aluillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa! Valmiiden taimien ostaminen on ihan järkevää, jos se sopii itselle paremmin. Aina meinaa tulla tungos, vaikka kuinka yrittää miettiä, ettei kylväisi liikaa siemeniä /laji. Tänään laitoin tuoksuherneitä multaan ja purkkien määrä lisääntyi taas aika tavalla. Kosmoskukat pääsivät onneksi parempiin ruukkuihin, mutta tsinniat vielä odottavat avustustoimia.

   Poista
 4. Sinulla on jo ihan valtavasti taimia! Viime kesäinen tsinnioiden ja kosmoskukkien yhdistelmäsi kasvihuoneen lähellä oli upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli taimipurkkeja lisää sen verran paljon, että kohta alkaa tulla tungos :).
   Kiva, että tykkäsit keittiöpuutarhan kukista. Haluan samantapaisia myös tulevana kesänä. Kesäkukat tuovat kauneuden lisäksi pölyttäjille iloa ja sitä kautta hyötyä koko puutarhaan.

   Poista
 5. Kunnioitan tuollaista ahkeruutta miljoonien (siltä minusta näyttää) pikkutaimien kanssa!

  VastaaPoista
 6. Hienot taimet! Sinulla on niille hyvä kasvatuspaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hyötyä siis näistä talon neliöistä ja kuutioista :D.

   Poista
 7. Kivipellon Saila3/24/2024

  Onpa reippaita taimia - kasvuolosuhteet ovat niillä varsin ihanteelliset. Oman taimetuksen olen jo aloittanut, paprikoita ja chilejä on nyt poikkeuksellisen paljon, tomaatit ja tuoksuherneet menevät multiin seuraavaksi,

  Mukavaa Palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvuolosuhteilla on merkittävä vaikutus! Sinullakin on kohta kunnon taimisto :). Tuoksuherneitä laitoin eilen multaan ja niitä tulikin aika paljon, mutta ovathan ne ihania.

   Poista
 8. Sinulla onkin kylvöt jo todella pitkällä. Omat ruukkutomaattini itivät juuri nyt. Tilasin siemenet Fb-ryhmässä tomaattiharrastajalta. Kasvihuoneeseen laitan normaalikokoisia kirsikkatomaatteja ja niihin ostan taimet valmiina luomupuutarhasta. Lumet sulavat kyllä vauhdilla, mutta maa on varmasti vielä pitkään jäässä ja kylmä. Pitkä odotuskevät ilmeisesti tiedossa meille puutarhailijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskalsin aloittaa ajoissa, koska olen kokeillut samaan tapaan jo useana vuonna. Tämä kylvöaikataulu vaatii kasvihuoneen sisälle rakennetun teltan ja lämmittimen kylminä öinä ja päivinä. Ilman näitä mahdollisuuksia ei kannata kylvää liian aikaisin.
   Ihan viime päivinä on lumi sulanut hyvää vauhtia, mutta ei kevät taida ainakaan etuajassa tulla. Yritetään kestää :).

   Poista
 9. Ompa komeita taimia ja vaikka mitä muutakin kivaa . Minullakin salkoruusut itivät jo mutta tomaatit eivät vielä .
  Minä en ole pitkään aikaan laittanut näin paljon kesäkukkien kylvöksiä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaikki kylvämäsi siemenet itävät ja saat taimet hyvin kasvatettua! Uskoisin sinulla olevan hyvät mahdollisuudet kasvattamiseen siinä mökin lasiverannalla. Lajien määrä kasvaa herkästi, kun puuhaan ryhtyy ;).

   Poista
 10. Upeita taimia jälleen!

  VastaaPoista
 11. Hienot taimet. Minulla kasvavat taas hitaasti, mutta eipä tässä taida saada taimia kasvihuoneeseen vielä toukokuun alussa kun kevät näyttää miltä nyt näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät ei taida tänä vuonna edetä kovin vauhdilla. Oma tavoite on kuitenkin saada ainakin osa taimista kahvihuoneeseen huhtikuussa. Katsotaan, onnistuuko vai onko muutettava suunnitelmaa.

   Poista