maanantai 21. elokuuta 2023

LOPPUKESÄN PROJEKTIT EDESSÄEilen sunnuntaina oli tämän kesän viimeinen "avoimet ovet puutarhaan" ja yllättäen kävijöitä oli mukavan paljon. VisitMäntyharju innostui markkinoimaan puutarhavierailua ja siitä oli selvästi hyötyä. Kiitos aktiiviselle ammattilaiselle siitä. Myös Pertunmaalla vaikuttava markkinoinnin ammattilainen ilmoitti eri kanavissa puutarhavierailun mahdollisuudesta ja sieltäkin tuli puutarhaharrastajia käymään. Kiitos ja kumarrus.Yhteensä aikuisia kävijöitä tämän kesän aikana oli 103 (korjaus ed. tietoon). Määrä on hyvin vaatimaton, jos vertaa Suomen muihin jalansijansa vakiinnuttaneisiin puutarhakohteisiin, mutta olin oikein iloinen kaikista kävijöistä. Moni sanoi huomanneensa ilmoituksen vasta elokuussa. No, tämä kesä oli lähinnä tunnustelua, miltä tuntuu pitää kotipuutarhaa avoinna monena sunnuntaina peräkkäin.Huvimajassa oli vieraskirja, minkä muistin ottaa käyttöön vasta 16.7. Oli kiva nimimerkin lisäksi nähdä, miltä paikkakunnilta ihmisiä saapui. Aika moni oli pääkaupunkiseudulta, mutta ehkä he olivat viettämässä mökillä kesää. Mäntyharjulla on paljon kesäasukkaita.

Aika ihmeellistä, että jokaisella puutarhavierailulla oli poutaa ja useimmiten hyvinkin aurinkoinen sää. Huvimajassa oli tarjolla mehua ja jotain pientä leivonnaista, jos se maistui vieraille. Kahvion pitäminen yksin ei oikein onnistu samalla kun ottaa vastaan vieraita ja yrittää parhaansa mukaan vastata kysymyksiin. 

Isäntäkin yllätti ja oli aktiivisesti mukana vieraiden kanssa. Moni kyseli paljon meidän 'Tarmosta' eli robottiruohonleikkurista, joka teki omia hommiaan vierailujen aikana. Kaunis nurmikko sai kiitoksia monelta ja sehän on ihan 'Tarmon' ansiota. Kiitän vielä kerran teitä kaikki puutarhassa käyneitä kauniista ja kannustavista sanoistanne. Oli ilo tavata teitä kaikkia! Yllätyin myös siitä, että moni sanoi lukevansa blogiani. 

Ensi kesän jätän mietintämyssyyn hautumaan. Jos voimia riittää, pidämme ensi kesänäkin puutarhaa auki sovittuina aikoina ja toki voi etukäteen ottaa yhteyttä ja sopia itselle tai ryhmälle oman ajankohdan.Nyt sataa pientä tihkua, sade olisi taas tarpeen. Suunnitelmissa on tällä viikolla aloittaa monenlaisten rästissä olevien puutarhatöiden tekeminen. Yritämme myös tehdä arboretumiin uuden pergolan (tai vastaavan) ja tehdä uusien istutusalueiden pohjia valmiiksi. Aika näyttää missä tahdissa työt etenevät.

Iloista elokuun loppua teille kaikille!


18 kommenttia:

 1. Kuulostaa siltä, että oli onnistunut vierailukesä. Mahtavaa, että sää suosi joka kerta. Varmaan kunnan markkinoinnilla on ollut vaikutusta. En ollut muuten ollenkaan tajunnut, että olette noin etelässä.
  Onnea loppukesän projekteihin! Paljon niitä vielä onkin, vaikka kesä tuntuu hiipuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää vaikuttaa hyvinkin paljon fiilikseen ja kasvit näyttävät paremmilta aurinkoisessa poutasäässä kuin sateessa. Hyvä näin.
   Mäntyharju on aika etelässä ja pääkaupunkiseudulta mökkimatka hyvää tietä pitkin sujuu parissa tunnissa. Pergolan pohjatyöt jo aloitimme tänään, katsotaan mitä siitä syntyy :).

   Poista
 2. Ihanaa, että teillä kävin niin paljon ihmisiä. Harmikseni auto-ongelmien vuoksi en tänä kesänä päässyt paikalle, mutta ehkä vielä näen puutarhanne jossain vaiheessa. On kiva, että omalta alueelta myös pääsee ihmisiä, kun puutarhaihmisiä kuitenkin löytyy monesta paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä menee niin nopeasti, ettei kaikkia asioita saa mahdutettua aikatauluihin ja vielä auton ongelmat siihen päälle. Ehkä ensi kesänä saat retken onnistumaan?
   Moni lähialueen harrastaja sanoi tulevansa ensi kesänä uudelleen käymään. Olisi kiva juttu, jos saisin puutarhaa kasvatettua ja kasveja lisättyä niin, että kiinnostavaa tutkittavaa löytyisi useampana vuonna.

   Poista
  2. Kiva kuulla, että vierailijoita on käynyt runsaasti tutustumassa kauniiseen puutarhaanne.
   Tsemppiä uusiin projekteihin. 👍😊

   Poista
 3. Mukavia työpäiviä arboretumin kimpussa. 103 vierasta on kiva määrä, ei liikaa jolloin ehtii jutellakin vieraiden kanssa ja esitellä puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on kiva päästä taas toteuttamaan suunnitelmia eteenpäin. Pergolan saimme jo eilen valmiiksi, seuraavaksi istutusalueiden kimppuun. Eri kerroilla oli vaihtelua vieraissa 2-29 aikuista, lapsia en laskenut mukaan. Keskusteluun jäi myös mahdollisuus :).

   Poista
 4. Voi että, olisinpa päässyt teille vierailulle, mutta ehkä jonain kesänä vielä. Mahtavaa, että vierailijoita on riittänyt ja kokemukset ovat olleet hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva nähdä sinua, ehkä ensi kesänä onnistuisi? Kokemukset tältä kesältä ylittivät omat odotukseni :).

   Poista
 5. Ihana kuulla, että vierailut olivat onnistuneita ja sää suosi, vaikka harmikseni emme sittenkään saaneet aikaiseksi ajella Mäntyharjun suuntaan. Ehkäpä ensi kesänä sitten. Kun on kaunis puutarha, paljon tietoa ja taitoa, niin miksikä sitä ei jakaisi toisille samoista asioista kiinnostuneille. Yksi avointen puutarhojen päivä menee nopeasti ja ei ehdi kovin montaa kohdetta käydä katsomassa, etenkin jos välimatkat vielä ovat pidempiä. Ideasi pitää portit avoimina useamminkin, on mainio!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olette lämpimästi tervetulleita ensi kesänä, jos silloin sattuisi sopiva retkipäivä tähän suuntaan. Mekin olemme pyrkineet käymään Avoimissa useamman lähekkäin olevan kohteen. Kiitos.

   Poista
 6. Mukava että olet saanut vieraita upeaan puutarhaasi. Sitä lähdetään ihan justiinsa kesän viimeisille viikoille, jos näin voi sanoa. Ainakin viimeiset kukkijat alkavat olla käsillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aivan totta, että kesäkauden viimeiset kukkijat ovat nyt vauhdissa, niistä täytyy nauttia.
   Olen iloinen vieraista :).

   Poista
 7. Kiva kuulla, että puutarhan aukiolosta tuli positiiviset tuntemukset. Sillä jaksaa taas pitkälle. Jos jatkat aukioloa tulevina kesinä, sana kiirii ja viarasmäärät kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästi avoin puutarha teetti työtä, vaikka vain viikon välein oli auki. Yhtä kaikki; palaute ja keskustelu kivojen ihmisten kanssa oli innostavaa ja kannustavaa. Toivottavasti olet oikeassa :).

   Poista