maanantai 14. elokuuta 2023

ELOKUU ON JO PUOLESSA

 


Elokuu on ollut varsin hektistä kaiken sadonkorjuun ja säilömisen kanssa, lisäksi on ilmaantunut monenlaisia odottamattomia yllätyksiä, jotka ovat muuttaneet viikon työjärjestystä. Puutarhan hoitotyöt ovat välillä lähes kaatuneet niskaan ennen sunnuntain avointa puutarhavierailua. Onneksi sunnuntaisin käyneet puutarhavieraat ovat enemmän voimaannuttaneet kuin kuormittaneet ja toisaalta hoitotyöt on tullut tehtyä pienellä paineella, muuten olisin todennäköisesti niistä laistanut.Mutta on rästilistalla odottamassa paljon töitä, kunhan ehdin niihin tarttua. Valkoalpit keräävät perhosia, en ehtinyt saada kuvaan kuin pari. Tarhapäivänlilja 'Little Gipsy Ruby' kukkii parhaillaan ja kasvusto on ilokseni tuuheutunut.Tässä samat Graniittipenkin päivänliljat toiseen suuntaan katsottuna. Olen ehtinyt huonosti kirjoittamaan ja kommentoimaan teidän toisten puutarhakuulumisia, mutta eiköhän tilanne tästä rauhoitu jonkun verran. 

Tänään kannoin taas vettä arboretumiin usean tunnin ajan. Tulipahan kaikki tämän vuoden istutukset kasteltua. Ennustetut sateet näyttävät kuivuvan kasaan ja aurinko paistaa.


16 kommenttia:

 1. Onko sinulla siis ollut puutarha avoinna useana sunnuntaina? Aika hurjaa, itse en sellaiseen pystyisi😅 Hyvä omenavuosi todellskin teettää nyt töitä. Äsken tuntui että jalat pettää jo alta kun työpäivän ja muiden kotitöiden jälkeen vielä perkasin pudokkaita lohkoiksi pakkaseen. Huomenna ja keskiviikkona pitöisi sitten kerötä puut tyhjäksi ja viedä mehuasemalle. Sitä ennen "tuhannen" mehupullon pesut... Välillä ajattelen että onko tässä mitään järkeä väsyttää itsensä äärimmilleen😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä olen pitänyt puutarhaa avoinna 10 sunnuntaita, lisäksi pari erikseen sovittua vierailua. Onhan tässä yli hehtaarin hoidetulla alueella tekemistä, että saan kaiken yksin hoidettua.
   Hienoa, että olet jaksanut omenatouhut. Tiedän tunteen, kun tekemistä on paljon, eikä meinaa revetä kaikkeen. Tsemppiä sinulle!

   Poista
 2. Kauniita näkymiä ja ihanasti kukkivia valkoisia syysleimuja ja punakukkaisia päivänliljoja.
  Nyt puutarhan hoitotöitä riittää. Onneksi kasvimaan marjasato on saatu jo kerättyä pakkaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin ehtiväni elokuussa jakamaan perennoja ja siirtämään niitä uusiin kohteisiin. Kanttauksia olisi työlistalla vaikka muille jakaa… olisi hyvä saada ne tehtyä ennen talvea. Arboretumissa on myös suunnitelmia tälle syksylle.
   Hyvä, että sait marjat kerättyä, minulla on vielä vähän sekin puuha kesken. Tuoreena tulee syötyä päivittäin marjoja. Syysleimut ovat nyt parhaimmillaan, toivottavasti jaksavat vielä kukkia.

   Poista
 3. Tuntuu ihan kummalta ja hiukan haikealtakin, että olemme jo elokuun puolessa välissä.
  Mitenkähän paljon sitä ehtisikään puutarhassa kaikkea tehdä, jos saisi kaiken haluamansa ajan siellä viettää? Muu elämä tuppaa keskeyttämään ja estämään. Loppujen lopuksi ne rästityöt hoituvat nopeasti, kunhan niiden pariin vihdoin ehtii. Sunnuntaina siistin hedelmätarhan kanttausurat ja kitkin useamman penkin rikat, osin ensimmäisen kerran tänä kesänä. Runsas kolme tuntia siinä meni, mutta kivistävästä selästä ja kuraisesta olemuksesta huolimatta hyvältä tuntui.
  Sinulla on valtava alue hoidettua puutarhaa ja kuvissasi kaikki on aina tiptop-kunnossa. Ihan varmasti olet siellä uurastanut riittävästi, ellet vähän enemmänkin. Talvella voi sitten paneutua blogiraportteihin ja -kommentteihin. Et sinä meiltä unohdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, aika kuluu hurjaa vauhtia. Toivottavasti saisimme nauttia pitkästä lämpimästä syksystä. Varmasti sinusta tuntui hyvältä saada hedelmätarhan alue siistittyä, ilo tehdystä työstä ja kun saa katsoa tehtyä jälkeä.
   Kyllä täältä löytyy aina alueita, joihin pitäisi tarttua. Olen pyrkinyt porrastamaan hoitotasoa, enkä kaikkia paikkoja kitke niin usein kuin toisia. Ei vain yksinkertaisesti ehdi. Eilen konttasin kätkemässä arboretumin peltosaran uudet alueet.
   Olen iloinen, jos vielä muistatte. Olen kyllä lukenut blogiystävien puutarhakuulumiset, mutta kommentointi laahaa perässä.

   Poista
 4. Sinulla kuulostaa olevan kiireinen kesä. Kauniilta kaikki vain kovasti näyttää! Vaikea kuvitella, että joku vierailija olisi pettynyt. Sitä vain itse näkee kaiken, mitä pitäisi mukamas tehdä, että olisi edustavaa.
  Ihana tuo 'Little Gipsy Ruby'! Minulla se kukki vain istuttamiskesänä, joku ohut lehdenhaitula siinä suunnalla näkyi tänä kesänä vielä ainakin jossain vaiheessa. Toivon, että on elossa. En tiedä, miksi ne viihtyvät täällä niin huonosti. No, yhdet kyllä huomasin tänä kesänä vesimyyrän syöneen, kuopat vain oli ja kasvit tiessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon vaikuttaa aikataulutukseen avoimet ovet kerran viikossa, enempään en ainakaan tällä tietoa taida pystyä, koska teen yksin hoitotyöt. No, onneksi isäntä on ajellut arboretumin nurmikkoa, siitä on kyllä apua. On ihan totta, että oma silmä poimii kriittisesti kaiken. Toisten puutarhoissa vieraillessa en lainkaan kiinnitä huomiota sellaisiin asioihin :).
   Vierailijoiden kauniit palautteet olen nöyrästi tallentanut mieleen, ne auttavat jatkamaan ja jaksamaan.
   Sinulla on kurjan paljon harmia vesimyyristä, vaikka pikkupantteri on harventanut kantaa. Pitäisi hankkia lisää kauniita päivänliljoja, myös syyspäivälilja ’Citrina’ on lemmikkini, sen keltainen sävy on kaunis.

   Poista
 5. Siistin ja kauniin näköistä! Valkoalpi on kivan näköinen, ei muistuta ollenkaan sitä keltaista versiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoalpi on aivan erilainen kuin tarha-alpi ;). Tarha-alpia kitken pois, koska se yrittää nousta paikasta, mihin se ei sovi lainkaan ja valkoalpin toivon leviävän. Minusta valkoalpi on todella tyylikäs ja luo harmonista vaikutelmaa kukkiessaan, lisäksi sen kukinnoissa käy hurja vilske perhosten ja pörriäisten etsiessä mettä. Suosittelen lämpimästi!

   Poista
 6. Anonyymi8/18/2023

  Hei, piti laittaa viestiä jo aiemmin, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Käytiin ihastelemassa puutarhaanne muutama viikko sitten. Kiitos ihanasta elämyksestä. Varmasti tulemme vielä toistekin. Oli mukava tutustua myös itse puutarhuriin ja kuulla ajatuksiasi. Aivan huikea esittely ja puutarhakierros, kiitos. Se jäi pitkäksi ajaksi ajatuksiin. Onnellista syksyä toivottaa Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommenttisi, Hanna, sai mieleni tosi iloiseksi, lämmin kiitos sinulle!
   Huomenna olevan tämän kauden viimeisen avoimen kierroksen jälkeen käärin hihat ja ryhdymme tekemään uusia pohjia syksyn ja ensi kevään istutuksille. Olet oikein tervetullut uudelleen katsomaan, miten aikaisemmat puut ja pensaat ovat kasvaneet ja mitä uutta on tullut istutuksiin. Oikein hyvää syksyä sinullekin Hanna ❤️

   Poista
 7. Puutarhavierailut pitävät varmasti kiireisenä! Mutta puutarhavierailijoiden kanssa tulee varmasti mukavia juttuhetkiä, eli antavat myös paljon.
  Minulla on ollut laiska aika puutarhan suhteen, mutta kun eilen kävin puutarhamyymälöissä, oli ihan pakkokin alkaa raivata uusille taimille istutuspaikkoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan antoisaa jutella kävijöiden kanssa.
   Todella tuttua, puutarhamyymälästä on vaikea poistua ilman ostoksia ja se tietää heti töitä paikan kunnostamiseksi.

   Poista
 8. Niin kaunista.
  Syksyn saapuminen on aina haikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei vielä haluaisi luopua kesäkaudesta, toivottavasti saisimme pitkän ja lämpimän syksyn.

   Poista