lauantai 26. elokuuta 2023

KASVIHUONE ON ANTANUT SATOA

Olen kasvattanut kasvihuoneessa vihanneksia nyt viidettä vuotta ja olen edelleen vakuuttunut siitä, että minulle sopivat käyttämäni konstit, sillä saan nauttia itsekasvatetuista hedelmistä oikeastaan koko kesäkauden. Kuvassa keltainen kirsikkatomaatti 'Goldwin'. Tämä oli minulla kasvatettavana ensimmäistä kertaa ja Goldwin osoittautui runsassatoiseksi. Tomaatti on kiivennyt kattoon asti ja tomaattitertut roikkuvat sieltä poimittavaksi.Tämä tumma tomaatti on kirsikkatomaatti 'Black Cherry'. Toinen tumma tomaatti kasvihuoneessani on 'Rosella', sen maku on 'Black Cherryä' täyteläisempi, mutta on tämä kuvan tomaattikin hyvä valinta. Tämä luumutomaatti ’Modus’ oli kasvatettavana ensimmäistä kertaa ja laitan sitä varmasti vielä uudelleenkin. Haluan nähdä vaivaa sen eteen, että omia tomaatteja saa syödä jo kesäkuussa. Pensastomatti 'Vilma' ajoissa esikasvatettuna aloittaa satokauden jo kesäkuun alussa ja on hyvin tuottelias koko kesän. Edelleen ’Vilmassa’ on paljon raakileita. Toki täytyy huolehtia, että ravinteita riittää pitkälle kasvukaudelle ja runsaaseen satoon.

Minusta on kiva, että tomaatit ehtivät kypsyä suurelta osin kasvihuoneessa kesäkauden aikana.


Kasvihuonekurkut ovat olleet todella tuotteliaita jälleen kerran. Äitienpäivästä asti kurkkuja on saanut kerätä ihan mahtavat määrät ja maku on ollut ensiluokkainen. 

Huomasin pieniä merkkejä vihannespunkista heinäkuussa. Tämän kesän olosuhteet ovat olleet vihannespunkille otolliset. Tilasin heti havainnon tehtyäni Biotukselta (TarhurinApu.fi) vihannespunkin luonnonmukaiseen torjuntaan ansaripetopunkkeja. Tällä toimenpiteellä tavoittelen, että vihannespunkit häviävät kasvihuoneesta, eivätkä pesi viiniköynnöksessä seuraavaan vuoteen. Jos tätä luonnonmukaista torjuntakeinoa käyttää, pitää olla ajoissa liikkeellä eli reagoida mahdollisimman pian ennen kun vihannespunkkipopulaatio on päässyt vahvasti riehaantumaan ja seittejä on paljon. Omissa kurkuissa ei oikeastaan ehtinyt tulla seittiä kurkun lehtien alapuolelle lehden tyveen kuin sen verran alkua, että varmistuin tilanteesta.

Oli kiinnostavaa seurata, miten taistelu sujui petopunkkien hyväksi, sillä kurkkujen kasvusto elpyi ja kurkkuja alkoi taas kasvaa.'Olly' paprika on niin tuottelias, että ihmetellä täytyy. Tällä hetkelläkin on pensaassa ainakin 25 kypsää paprikaa. Täytyy valmistaa täytettyjä paprikoita ruoaksi.'Pepino' päärynämeloni ei kyllä pääse jatkoon. En ole päässyt vielä maistamaan kypsää melonia, mutta koko puska on ihan mahdoton rotjake. Oksat katkeilevat hedelmien painosta ja kaatuvat pitkin lattiaa, vaikka yritin tukea niitä samaan tapaan kuin muutkin tukea tarvitsevat kasvit. Hedelmiä on laskujen mukaan ainakin 20 kpl, mutta ne retkottavat lattialle kaatuneiden varsien vieressä. Laitoin Pepinon lehdille petopunkkipurua varmuudeksi, koska en tiedä, onko se herkkä vihannespunkille. Toivottavasti hedelmät maistuisivat hyviltä, sen verran tämä puska on aiheuttanut hiuksien repimistä.No, punakosmokset ovat sitä vastoin tuoneet iloa koko kesän ajan. Seassa kukkivat tsinniat.Myös tuoksuherneet ovat viihtyneet hyvin laatikoissa kasvaessaan. Tuoksu on miellyttävä.

Tämän viikonvaihteen ja todennäköisesti myös ensi viikon vietän arboretumin istutusalueiden parissa. Kerron niistä seuraavalla kerralla enemmän. Nauttikaa elokuun viimeisestä viikonvaihteesta. Mihin tämä kesä oikein hävisi? Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä!12 kommenttia:

 1. Makoisaa satoa, on se mukava syödä itse tuotettua. Minulla kasvaa vain porkkanaa, basilikaa ja ruohosipulia. Kaikki ei aina onnistu tai pääse jatkoon, mutta kokeiltu on! Upeat kosmokset, minä niin tykkään niistä ja tsinniat sopii hyvin niiden joukkoon, tuovat tukea samalla. Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva syödä itse kasvatettua, mutta voimien ja mahdollisuuksien mukaan tietenkin. Kosmokset taitavat olla vakiokasvatettavia, ovat ne niin runsaskukkaisia ja kauniita. Tsinniat ovat myös kivoja, olen viime vuosina kasvattanut tsinniat niittymäisesti toisten kesäkukkien joukossa. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 2. Keväällä tuppaa välillä hermostuttamaan taimien kanssa touhuaminen, mutta ensimmäisten maistiaisten kypsyessä kaikki huolet pyyhkiytyvät pois. Sinulla on tulossa tomaatteja vielä kilokaupalla. Tänä kesänä on vihannespunkkeja on ilmeisesti runsain määrin. Vähän joka suunnalta olen kuullut samoista huolista. Toivottavasti sait ne häädettyä, etteivät jää jokavuotiseksi riesaksi.
  Upeat kosmokset. Minullakin niiden kukinta riehahti uuteen loistoon kuivuuden päätyttyä. Sateet ovat kyllä hakanneet korkeampia kasveja maahan ja osin ränsistyttäneet näkymiä. Jos itse löytää puutarhansa kanssa tasapainon, sää tekeekin sitten omat kepposensa; jollei ole viikkotolkulla rutikuivaa niin sitten sataa kaatamalla harva se päivä.
  Haikeutta on ilmassa, kun elokuu kääntyy lopulleen. Mihin se kesä taas meni - ihmetyttää täälläkin. Jospa saisimme pitkän ja leudon syksyn upeine ruskaväreineen. Sitä toivotaan, eikö vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itsekasvatetut vihannekset ja muu keittiöpuutarhan sato on maultaan vertaansa vailla.
   Kyllä tomaatteja kypsyy vielä runsaasti jo aikaisemmin saadun sadon jatkoksi. Minäkin olen seurannut eri lähtiessä tietoja tämän kesän vihannespunkkikannasta. Toivottavasti kasvihuoneen ns. kuumentuminen korkeisiin lämpötiloihin syksyllä ja keväällä tekee lopun viimeisistä mahdollisista vihannespunkeista.
   Säälle ei voi mitään, onneksi täällä ei vielä ole ollut tuulen ja sateen aiheuttamia tuhoja… no, kuivaa on ollut.
   Olisi kiva nauttia upeasta ruskasta ja syksyn hyvistä puutarhasäistä.

   Poista
 3. Pitkä ja lämmin syksy ei haittaisi. Minä jouduin luopumaan omista kurkuista. Tilasin petopunkit liian myöhään ja ei ollut enää mitää tehtävissä. Varmuudeksi laitoin viiniköynnökselle petopunkkeja myös ja siinä ei ole näkynyt vihannespunkkien seittejä. Kunhan tomaatit ja paprikat ovat antaneet satonsa, desinfioin koko huoneen ja kaikki sen esineet. Omaa satoa on mahtava syödä nyt ja säilöttyinä. Tein osasta paprikoista valmiita suikaleita pakastimeen, niitä voi käyttää uuniruokien mukana tai paistaa pannulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää syksyä, se auttaisi monen projektin tekemisessä. Petopunkkien kanssa ei tosiaan kannata arpoa liian kauan, toivottavasti saat kaikki vihannespunkit häädettyä.
   Oma sato on niin mukava juttu. Tuo paprikoiden pakastaminen on minulle uusi asia, kiitos vinkistä.

   Poista
 4. Sookki nii aijoos asialla, että syätävää syntyy koko kesän aijan. Maukasta loppukesää :)

  VastaaPoista
 5. Pitkä ja lämmin syksy on täälläkin toiveissa, sillä syyksyyn siirrettyjä projekteja on odottamassa tekijöitänsä.
  Onneksi vihannespunkeilta on meillä säästytty, sillä niiden häätäminen vaikuttaa työläältä.
  Toteampa taas kerran, että kyllä oma sato on aina se paras sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on hurja lista töitä odottamassa, joten toivoisin syksyä, joka innostaa tekemään ulkona eli kaunista ja kuulasta ruskan keskellä. Oma sato on ilo, hyvä, ettei ole vihannespunkki haitannut, se on tylsä riesa.

   Poista
 6. Ihanasti kukkivat tuoksuherneet tuossa viimeisessä kuvassa. Olet saanut kasvihuoneestasi jo tähän mennessä valtavan sadon ja vielä tulee varmasti kilokaupalla lisää tomaatteja, paprikoita ja ehkä jokunen kurkkukin. Meillä oli jo sen verran kylmiä öitä, että avomaankurkku ei taida enää jaksaa kasvattaa pikkusormen kokoisia kurkun alkuja syötävän kokoisiksi. Tomaatit eivät onneksi vielä suuttuneet. 'Vilma' kärsi sen verran harsosääskistä taimivaiheessa, että se ei ole vielä ehtinyt kypsyttää ensimmäistäkään tomaattia. Raakileita on kuitenkin jo muutama. Pitää kokeilla sitä uudelleen ensi keväänä. Se olisi nimittäin näppärän kokoinen ruukussa kasvatettavaksi.
  Olen kerran maistanut pepinoa ja se maistui suunnilleen kengänpohjalta :D Toivottavasti itse kasvatettuina niissä olisi parempi maku kuin siinä kaupasta ostetussa hedelmässä, ettei mene iso vaiva ja runsas sato hukkaan.
  Kesä hujahti taas niin nopeasti ohi, ettei oikein ehtinyt tajutakaan koko asiaa. Toivottavasti saadaan vielä paljon aurinkoisia ja lämpimiä syyspäiviä ennen talven tuloa. Kivaa elokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilma on todellakin näppärä ruukkutomaatti, mutta sekin kannattaa laittaa tarpeeksi kookkaaseen ruukkuun ja huolehtia riittävästä lannoituksesta, se takaa pitkään kestävän ja runsaan sadon. Voihan ’Pepino’ - jos kaupasta ostettu hedelmä maistui kengänpohjalta, niin en odota suuria näistä omistakaan. Mainoslause ”päärynän ja melonin vaiheilla oleva maku” kuulosti ihan toiselta kuin kengänpohja :D. Joopa joo, en yhtään hämmästy, jos hedelmän maku on suuri pettymys, ainakin puskan kasvutapa on sellainen, että toiste en enää sitä kasvata.
   Ihan liian vauhdilla on aika kiitänyt ja syyskuun alku on käsillä, ei voi ymmärtää. Kauniit syyspäivät auttaisivat tekemään puutarhassa paljon, toivotaan, että näin tapahtuu.

   Poista