keskiviikko 2. elokuuta 2023

MARJOJA, KANTTARELLEJA JA MEHUJA TALVEN VARALLE

 

Loistokärhö 'Ville de Lyon'


Viime viikko oli lopulta aika kiirettä, sillä järjestimme meillä anopin 95 -vuotias synttärit. Ihmeen virkeä päivänsankari halusi kutsua koolle läheisiä ja olihan meitä lopulta ihan kunnon joukko koolla. Puutarhajuhliin päivä ei sopinut, sillä vettä satoi oikeastaan koko päivä. Perjantain ja lauantain aikana meillä satoi yli 25 mm. 





Valkoiset tähtiputket ovat kuin saippuapalloja.

Aloitin viime viikolla mehun keittämisen valkoherukoista ja mustikoista ja puuha on jatkunut tällä viikolla. Nyt on yhteensä seitsemän mehumaijallista keitetty. Lisäksi keitin raparperimehua, joten näillä pärjätään varmasti.



Keväällä 2022 kasvatin siemenestä punahattuja. Nyt 'Magnus' kaunopunahatut ovat aloittamassa kukinnan helmikaaren alueella. Varret ovat vahvoja ja nuppuja on vielä paljon.



Tässä näkymää punahattujen yli järven suuntaan. 



Moni kesän aikana täällä käynyt on kysynyt tämän ruusun niemeä. Kyseessä on ruusu 'Sweet Haze'. Tämä ruusu selvisi hyvin viime talvesta, laitoin syksyllä vähän talvensuojaturvetta ruusujen juurelle. Ruusut lähtivät keväällä reippaasti kasvuun ja kukinta on todella runsasta. 

Taustan hevoskastanjan ja puistosyreenien ympäröimästä kurkistusaukosta pilkistävät nauhukset arboretumin puolella.



Ruusujen vaaleanpunainen yksinkertainen kukinta sopii kivasti samaan aikaan kukkivien perennojen kuten neidonkurjenpolvien ja näiden punahattujen kanssa.



Viime päivinä olen laittanut kanttarelleja pakastimeen talven varalle niin, että kanttarellit vilistävät silmissä. Isäntä käy vähän väliä metsässä 'kävelyllä' ja palaa 5 litran ämpäri täynnä kanttarelleja. Ja tietysti kanttarelleja on myös syöty tuoreena, ovathan ne niin hyviä itse kasvatettujen sipulien kera paistettuna.

No, en oikeasti valita, mutta selässä tuntuvat puhdistusoreraatiot raskaammalta kuin metsissä kävely.



Arboretumin kelloköynnös avasi ensimmäisen kukkansa kaksi viikkoa sitten. Nyt kukkia avautuu siellä täällä lisää. 

Olemme poimineet myös villivadelmia ja mustikoita pakastimeen. Tähän aikaan vuodesta on melkoisen vaikea valita, mikä olisi juuri nyt se kiireellisin ja tärkein työ. 



Oli hienoa tavata Päivänpesän elämää -blogin Katja perheensä kanssa sunnuntaina. Hurjasti kiitoksia vielä kerran Katjalle mätäskurjenmiekan taimista!

Oikein hyvää elokuun alkua teille kaikille! On jatkettava kanttarellien puhdistamista.


8 kommenttia:

  1. Sadon säilöminen on työlästä ja intensiivistä touhua, mutta talvella purkeista ja purnukoista jaksaa olla iloinen. Viime aikojen sateet varmasti parantavat sienisatoa. Kantarellit ovat suurta herkkua. Mukavaa, että teidän isäntä jaksaa niitä metsästä poimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilöntä vie tosiaan aikaa, mutta on iso ilo löytää talven aikaan herkkuja nautittavaksi. Sade rypsäytti sienet esiin, tälle viikolle on ennustettu vettä vielä lisää. Isäntä nauttii metsissä kulkemisesta ja tuo mukavia tuliaisia :).

      Poista
  2. Harmi, että en päässyt karauttamaan teille sunnuntaina. Kiva, että teillä löytyy noin paljon metsän antimia. Vaikka paljon niiden työstäminen ruoaksi aina vaatiikin aikaa ja ehkä myös istuinlihaksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä käyntisi onnistuu joskus myöhemmin, kesällä on niin monenlaista ohjelmaa, ettei kaikkea saa sopimaan aikatauluihin. Metsä tarjoaa paljon kaikenlaista herkkua. Minä siivoan jostain syystä seisten sienet, siinä kun tarvitsee vettä. Pitkä paikallaan seisominen on paljon rankempaa kuin liikkuminen (ainakin minusta). Joka tapauksessa on kiva saada uutta satoa pakastimeen.

      Poista
  3. Teillä ei taida syötävä ihan heti pakastimesta ja purkeista loppua kun noin jaksat ahkeroida. Punahattujen siemenkasvatus on hieman hidasta ja epävarmaa puuhaa talvenkeston vuoksi saada kukkiviksi taimiksi mutta mukavan palkinnon olet saamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen löytänyt puutarhasta nyt 2-3 paikkaa, missä punahatut viihtyvät ja talvehtivat. Toki aina voi tulla tappotalvi, mikä koettelee monia muitakin lajeja. Olen nyt ihastellut näitä niin paljon, että taidan tehdä taas uudet kylvöt :).

      Poista
  4. Olet ahkeroinut ihan urakalla sadonkorjuussa. Tähän aikaan vuodesta on melkein mentävä luonnon ehdoilla ja kerättävä sitä mikä on kypsää, huvittipa tai ei. Eilen kävin vielä väkisin (ei huvittanut mutta esikoinen halusi käydä vielä) vatussa mutta sateet olivat jo tehneet tuhojaan. Oli hidasta kerätä, joten siihen loppui vadelmien kerääminen tältä erää. Herukat alkavat nyt kypsyä meillä, joten niiden keruu tulee seuraavaksi vuoroon. Kasvimaalta kerään pieniä eriä suoraan pöytään, lähinnä yrttejä menee kuivattavaksi tai pakastimeen.
    Ihanasti siellä jo punahatut ja 'Ville de Lyon' kukkivat. Meillä on vasta ensimmäinen punahatun kukka auki eikä Villessä vielä edes nuppuja näkyvissä. Jospa ne kuitenkin siitä pian pääsisivät kunnolla vauhtiin.
    Iloisia sadonkorjuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, sato on otettava talteen puutarhasta ja metsästä, vaikka tietää puutarhan kaipaavan toimenpiteitä. Meillä satoi tänään moneen otteeseen, vaikka kertymä ei ollut kovin suuri, oli keskeytettävä kitkeminen sateen ajaksi. Silti sai työskennellä litimärissä hanskoissa, koska sateen jälkeen kaikki oli märkää. Kiva, että sinäkin saat satoa. Varmaan pian kypsyvät monet marjat ja saat muutakin satoa. Ville ilahduttaa siinä määrin, että tekisi mieli laittaa se kasvamaan toiseenkin paikkan.
      Kiitos!

      Poista