lauantai 1. heinäkuuta 2023

PUUTARHANÄKYMIÄ




Tänään on sadepäivä, otan sateen vastaan kiitollisena, koska niin pitkään oli kovin kuivaa. Viime yönä satoi 6 mm ja päivällä on tullut sen päälle noin 20 mm ja edelleen sataa. Eilen tein pitkän työpäivän puutarhassa, vaikka sää oli kuuma ja todella paahteinen. Katsoin jo etukäteen ennusteita sillä silmällä, että tänään on muuta ohjelmaa kuin kitkemistä.



Muutama lyhyt ukkoskuuro on ollut tällä viikolla, mutta pionit kestivät ne hyvin. Todennäköisesti pidempään kukkineet pionit luovuttavat terälehtensä pitkään jatkuvassa sateessa, näinhän se on joka vuosi. Olen kuitenkin iloinen, että sain nauttia pioneista aika pitkään.

Tässä kuvassa on osa huvimajaa ympäröivää istutusaluetta. Monet pionit olen istuttanut vasta viime vuonna, osa on tämän vuoden istutuksia. Jänikset söivät verkosta huolimatta talvella 2021 'Erstaa' paratiisiomenapuun (kaluttu runko näkyy kuvassa). Olin aivan varma, että puu olisi jo kuollut moisesta rajusta järsimisestä, mutta jollain tavalla se keikkuu hengissä, vaikkei kovin hyvin voi. Taidan kaataa sen pois ja antaa alueen kokonaan kärhöille ja pioneille.



Lehtoägelmät ovat kukkineet kauniisti pitkään, sade saattaa lopettaa niidenkin kukinnan.



Tässä vielä toiseen suuntaan lehtoängelmän kukintoja.



Eilen kitkin huvimajan pohjoispuolella purppuraomenapuu 'Royaltyn' alla ja mietin, että aika kivasti eri istutusalueet tuovat näkymään kiinnostavuutta. Ihan edessä näkyy tarhakurjenpolvia. Kauempana näkyy talon eteläseinustan pionipenkki, sielläkin on kurjenpolvia kavereina.

Tänä vuonna osa kärhoistä on lähtenyt hitaasti kasvuun, saattoivat ensin kärsiä kylmästä keväästä ja sitten  kuivuudesta, vaikka olen minä niitä yrittänyt kastella.



Huvimajan vieressä on pöytä ja tuoleja. Istuessa otettu kuva hämää hieman, sillä etualan pionit ja kaukana näkyvä Ruusupuiston alue ovat aika etäällä toisistaan. Väliin jää nurmikon keskellä oleva sydänpenkki istutuksineen. 



Katsotaan vielä kerran huvimajan kulmausta, tykkään niin kovasti enkeliperhoangervosta. Puhun siis tuosta valkoisena pilvenä kukkivasta kaunottaresta.



Ruusupuistossa 'Sointu' kukkii hurjasti, tämä on niin suloinen.



Tässä lähempää tarhakurtturuusu 'Soinnun' kukkia. Väri vaihtelee vaaleanpunaisesta lähes vaaleaan.



Myös tarhakurtturuusu 'Sävel' on aivan täynnä valkoisia ruusunkukkia. Edessä matalana kukkii valkoinen 'Yuki Snowflake' nietospensas.



Näkymä järven suuntaan. Kauempana vasemmalla 'Sointu'  ja oikealla 'Sävel'. Aivan kuvan etualalla kukkii viime vuonna istutetut ranskanruusut yhden 'Soinnun' kanssa.



Tässä lähempää ranskanruusu 'Duchesse de Montebello'.

Joudun varmasti sateen jälkeen siistimään monia kukkia, jotka varisivat sateen vuoksi, mutta ilman sadetta ei mikään puutarha kukoista kovin pitkään. 

Levollista viikonloppua!


24 kommenttia:

  1. Kauniita istutuksia ja ruusuja . Ruusuissa olen vasta alkaja mutta ne kyllä kiinnostavat . Lehtoängelmäsi on kauniita ja sinulla on jo runsas kasvusto miten niiden levinneisyys onko kuinka hidas ? Minäkin sain niitä vaihdossa yhden alun . Toivottavasti viihtyy ja leviää . Pidän erityisesti myös niiden lehdistöstä se on erittäin kaunis . Sateita meille tuli viimein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin meni pitkään ennen kuin löysin kauniit pensasruusut, niissä on valinnan varaa ja useat kukkivat todella pitkään eli uusivat kukintaa. Ostin joskus vuosia sitten yhden lehtoängelmän taimen ja se on kasvattanut kavereita. Ne viihtyvät hyvin tuolla alueella, olosuhteet ovat ilmeisesti mieleiset. Kokemukseni mukaan lehtoängelmä tekee siementaimia, mutta ylimääräiset on helppo poistaa. Leikkaan kuihtuneet kukinnot (nyt alueen ei tarvitse enää laajentua) ja kaunis lehdistö jää loppukesän iloksi.

      Poista
  2. Ritavuoren juurella7/01/2023

    Kauniita alueita, siellä sun täällä. Mutta paljon on työtäkin, kun pidät kaiken noin siistinä. Minun on ollut pakko tyytyä villimpään tyyliin.
    Sävel on (ainakin meillä) ollut aika hauska. Toinen kukkii selvästi vaaleanpunaisin kukkasin, toinen valkoisin, kuten sinäkin mainitsit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, töitä riittää. En millään pysty pitämään koko hehtaarin aluetta joka paikassa niin hoidettuna, mutta aika ajoin puuhaan eri puolilla tontin laidoillakin. Kummasti riittää kuivien risujen poistoa pensaista ja sen sellaista - aina saisi olla jotain kohtaa siistimässä ;).
      Voimien mukaan on tehtävä, tai jätettävä tekemättä.
      Vai on sinulla vaaleanpunainen 'Sävel', ehkä olet saanut omien muiden hienojen lajien joukkoon myös tällaisen harvinaisuuden.

      Poista
    2. Ritavuoren juurella7/03/2023

      Näin se on, kun jonkun kohdan saa valmiiksi, toinen on rempallaan.

      Niin tai eri kohdassa, aivan erilainen maan laatukin, on punaisempi. Toisen kukka on jo avautuessaan vaaleampi.

      Poista
  3. Sade on otettu täälläkin tervetulleena vastaan. En ole vielä käynyt katsomassa mittaria mutta li 20mm tänne ennustettiin ja huomiselle vielä enemmän. Sinulla on hyvä kasvupaikka lehtoängelmällä, minulla tulee tosi hikisesti siementaimia, ehkä pari on tullut lähes 10 vuoden aikana. Ne ovat hieno näky noin runsaana istutuksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt on satanut hyvin ja aika kaunista tasaista sadetta. Lehtoängelmä viihtyy ja se on hauskannäköinen kukkiessaan kauniisti.

      Poista
  4. Todella ihanat näkymät ja sekin on ihanaa, että viimeinkin sataa kunnolla! Tännekin on tullut vähän, mikä on hyvä alku, kun matalapaineita tulee huomenna lisää.
    Ihanat ruusut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne saatiin nyt oikein hyvä määrä sadetta, riittää joksikin aikaa (saattaa kyllä tulla lisää ennusteiden mukaan). Kiitos Saila :).

      Poista
  5. Täällä meilläkin on nyt viimein satanut runsaasti ja ihanaa, kun kastelukannun kahvaan ei tarvitse tarttua jatkuvasti. Kauniita näkymiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että teilläkin kuivuus nyt helpottaa. Eilen oli oikein kaunista.

      Poista
  6. Miten hoidat kastelun kuivina aikoina? Onko sinulla jokin sadetusjärjestelmä käytössäsi? Miten olet tehnyt tuo kukkamaa-nurmikko "reunuksen"? Tarkoitan tuota kuperaa vaikutelmaa reunassa? Miten sen ruohonleikkaaminen onnistuu niin, että tulee tasainen jälki, eikä jää lyhyemmäksi ns. kuperin kohta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsääntöisesti valitsen oikeat kasvit kasvuolosuhteiden mukaan niin, ettei tarvitsisi kastella. Uusien istutusten kastelu on välttämätöntä, että ne juurtuvat kunnolla. Tänä vuonna meillä oli niin pitkä kuiva jakso ja hurja paahde, että kertaalleen otimme pumpulla järvestä vettä, laitoimme monta letkua peräkkäin ja kastelin viime ja edellisenä vuonna istutetut puut ja pensaat. Myös luumupuut saivat vettä, että jaksavat kasvattaa sadon. Todennäköisesti pensaat olisivat pysyneet hengissä, mutta kukinta olisi todennäköisesti jäänyt vaisuksi.
      Arboretumin alueella kannan veden kastelukannuilla ojasta tai pumppaan sen hevostallin vanhasta kaivosta, jota ei käytetä nykyään muuhun kuin kasteluun.
      Mitään hienoja sadetusjärjestelmiä ei siis ole käytössä, kaikki kastelu vaatii omia ponnisteluja. Letkujen virittely järvestä puutarhaan on aika raskasta, joten sen teemme vain ’pakon sanelemina’.
      Meillä on puutarhassa aika paksu ruokamultakerros, mikä auttaa paljon. Toisaalta joudun tekemään kohopenkit istutuksille, koska talvimärkyys haittaa monien lajien selviämistä. Kanttaan penkkien reunat kerran pari kesässä (kantattava määrä on niin hurja, etten ihan niin usein hommasta selviä kuin pitäisi). Puutarhassa ruohonleikkuun hoitaa nykyään robottiruohonleikkuri (nurmea on sillä leikattavana 5500m2), se on valtava apu. Kaapelit kiertävät kaikkien istutusalueiden reunoissa, aika ajoin siistin nurmikon ja penkin välin siimaleikkurilla. Näin tein myös silloin kun ajoimme nurmen päältäajettavalla ruohonleikkurilla.
      Olen vähän perfektionisti siinä suhteessa, että tykkään siististä yleisvaikutelmasta, vaikka en millään ehdi kitkeä kaikkea niin usein kuin pitäisi. Toisaalta täydet istutusalueet helpottavat kitkemistä ja olen viime vuosina käyttänyt oman kompostimullan lisänä vain puhdasta juuririkoista vapaata multaa. Tervetuloa seuraamaan jatkossakin puutarhapuuhiani :).

      Poista
  7. Hämmästelen pihapiirisi siisteyttä, vaikka sinulla on valtava neliömäärä kanttaamista ja kitkemistä! vaatii hyvää kuntoa ja aikaakin pitää olla, eikös! Monet kukkivat kasvit kärsivät näistä kovista sateista ja siistimistähän ne kaipaavat. Minulla meni iso osa ruusuista ja pioneista rankkasateiden jälkeen leikattavaksi joko maljakkoon, kun olivat poikki tai kokonaan kompostiin. Mutta kyllähän me vettä jo puutarhoihimme tarvittiin, ei kasvit kuivuutta loputtomasti kestä. Onneksi teillä on lähellä järvi, oja ja kaivo, vaikka kastelu työlästä onkin. Mökillä huomaa, miten paljon kastelukannukin voi painaa, kun sitä kuljettaa monta kertaa järvestä ylämäkeen kasveille :D Ja vesijohtovedellä kastelussa ei paljon järkeä ole. Perhoangervosta on tullut yksi minunkin lempikasveistani, herkkä ja kaunis, pystykasvuinen ja ilmava! Sävel ruusu kukki upeasti, mutta nyt sateet liottivat nopeasti sen kerratut kukinnot. Sointua minulla ei olekaan, onpa sekin kaunis ruusu! Hyvää heinäkuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kaikki paikat tontilla niin siistejä ole, on pakko pitää eri hoitotasoa reuna-alueilla. Aika ei millään riitä ihan kaikkeen, vaikka tahtoa olisikin. Kiitos kuitenkin kannustuksesta.
      Minäkin jouduin katkomaan monen monta pionia pois viime vuorokauden 44 mm sateen jälkeen. Myös osa ruusunkukista oli katkottava ja jotkut perennat olivat aika laonneita.
      Mutta kyllähän sade virkisti kasvua joka tapauksessa.
      Useat kymmenet reissut täysiä kastelukannuja kantaen tuntuvat ihan varmasti.
      Perhoangervo on tosi ihana, siihen en kyllästy. Oikein hyvää heinäkuuta sinulle!

      Poista
  8. Sade on ollut todella tarpeen. Nyt sataa meillä kesäkuunkin sateita. Jotkut kasvit eivät aina sateessa kukoista, mutta kuten sanoit, ei ilman sadetta myöskään yksikään puutarha kovin kauan kukoista. Sinulla on kyllä todella paljon niin kauniita näkymiä. Ja teidän puutarhaan mahtuu hyvin kasvit, jotka ovat kukkiessaan ja viihtyessään suuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilinen sade oli todella tarpeen, tänään ei onneksi satanut. Saapa nähdä, miten ensi viikon saderintamat sattuvat kohdalle. Mieluiten tietenkin ottaisi sateen sopivina annoksina, eikä tolkuttomina määrinä.
      Kiitos. Kun pinta-ala on suuri, pitää istutukset tehdä sen mukaan :).

      Poista
  9. Ihania näkymiä. Pioonien ja ruusupuskien kukinta näkyy kauvas. Meilläki o satanu tänään. Välillä ihan reippahastikki. Lisääki vois tulla ja varmasti tulooki. On sisäpäivä ja aikaa istua välillä koneellaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt on täälläkin taivaalta hanat auki eli vettä on tullut viikon aikana yli 80 mm ja tänäänkin on sadellut aina tasaisin välein. Välillä paistaa ja sitten hetken päästä romahtaa ihan kunnolla.

      Poista
  10. Anonyymi7/04/2023

    Onko Duchesse de montebello ollut runsaskukkainen? Minkälainen kasvutapa sillä on? Tosi kaunis ruusu kyllä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutin omani vasta vuosi sitten, joten minulla ei ole vielä kokemusta kovin paljon. Kasvutapa on selvästi taipuvainen lamoamaan eli laitoin tälle ruusulle tuet jo viime vuonna. Tykkään kovasti kyseisen ruusun kukista, mutta kerron lisää, kun kokemusta karttuu. Selvää on joka tapauksessa, että tuki kannattaa laittaa jo istutusvuonna.

      Poista
  11. Anonyymi7/04/2023

    Kiitos, hyvä tietää sitten kokemuksia duchessesta kun kasvaa enemmän. :)

    VastaaPoista