maanantai 24. heinäkuuta 2023

SUVEN SUVANTOVAIHE




Tässä vaiheessa kesää voi tavallaan hieman henkäistä, vaikka eihän puutarhasta koskaan tekeminen lopu. Meillä joutuu edelleen kastelemaan uusia istutuksia, koska viimeksi on satanut kaksi viikkoa sitten 5 mm ja sen jälkeen on lähinnä aurinko paistanut. Nyt olen kohdistanut kastelun aivan viimeisimpien istutusten juurelle. Keväällä istutetut puut ja pensaat saavat kastelukannullisen vähän harvemmin kuin alkukesällä.



Kitken eri puolilla puutarhaa, kun silmiinpistäviä rikkoja näen, mutta palaan järjestelmälliseen kitkemiseen vasta syksyllä. Arboretumissa on kitkemiskierros tehtävä reilun viikon välein. Onneksi katteen keskellä esiin puskevat ohdakkeet, pujot ja muut joukkoon kuulumattomat on helppo havaita. Yritän saada siemenpankkia vähäisemmäksi.



Tähän aikaan erottuvat hyvin pihasyreenien keskellä olevat kuivat oksat, niitä joutuu poistamaan joka vuosi. Valitettavasti tarvitsen puuhassa isännän apua, sillä vahvaksi kasvanut paksu syreeninoksa on todella sitkeää ja kovaa puuta katkaista. Moottorisahaa siinä tarvitaan. Kahdestaan homma on helpompaa, kun toinen heiluttaa valittua oksaa ja toinen eli isäntä voi keskittyä sahan kanssa katkaisemaan kuivan oksan maata myöten. Yleensä pitää tunkeutua keskelle leveää kasvustoa, joten homma ei ole ihan yksinkertaista.



Syyslannoitteen ostin tänään ja lannoite pitäisi vielä levittää. Lannoitteen päälle toivoisin sadetta, jotta se imeytyisi kasvien hyödyksi.

Sadonkorjuu kuuluu tähän vaiheeseen kesää ja päivittäisen ruokailun lisäksi osa sadosta päätyy pakasteseen ja säilöttäväksi. 



Elokuussa odottavat monet perennat jakamista ja jakopaloja täytyy siirtää uusiin tyhjiin paikkoihin. Myös muutama pensas pitäisi siirtää, mutta näin kuivaan tilanteeseen ei viitsi asiaa edes harkita. 

Oli todella kiva tavata eilen meillä puutarhavierailulla Puutarhaeloa -blogin Riitta puolisonsa kanssa. Tuntuu tutulta, kun on jo pitkään lukenut toisen blogia, mutta niin kiva oli nähdä livenä. Riitan siemenestä kasvattamat kuparisaran taimet yritän parhaani mukaan varjella, jotta saan ne istutettua mahdollisimman hyvään paikkaan. Kiitos Riitta, taas tuli taimia, joilla on tarina!

Sää on suosinut hämmästyttävästi kaikkia tähän mennessä olleita avoimia sunnuntaita ja muutamaa erikseen sovittua vierailua. Saa nähdä, miten tästä eteenpäin.

Hyvää heinäkuun viimeistä viikkoa teille kaikille!



12 kommenttia:

  1. Teitäkin on sitten sateet kiertäneet, sama täällä. Korkeita pilviä kyllä jossain näkyy, useimmin Turun suunnalla, mutta täällä ei ole sadepilviä käynyt taas vähään aikaan. Alkukesä oli niin rutikuiva, että parin-kolmen viikon takaiset ripaukset eivät taida tuntua enää missään. Yhä enemmän taimia ruskettuu, kun en muista kastella, tai vaikka muistankin. On tämä surullista. Silti: onneksi meillä ei ole sellaisia helteitä ja kuivuutta kuin Välimerellä!
    Ihanaa, että Riitta kävi, luinkin hänen blogistaan vierailusta. Blogiystävien tapaaminen on ihanaa ja heidän puutarhansa näkeminen vielä sitäkin ihanampaa.
    Kuivien syreenien sahaaminen on tosiaan oikeaa työtä. Itse vedän ne käsisahalla, mutta hankala, ahdas paikka yhdistettynä kovaan puuhun on kova nakki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin epätasaista tuntuu sateiden esiintyminen olevan, kurjaa, että teilläkin on niin kuivaa. Mutta hyvä huomio; kannattaa suhteuttaa asiat ja todeta, että meillä on kuitenkin oikein hyvä täällä verrattuna Välimeren seutuun tai muualle, missä kuivuus on ihan järkyttävää.
      Minustakin olisi kiva vierailla kaikkien blogikavereiden puutarhoissa, olisi todella antoisaa - ja nähdä ihmiset livenä.

      Poista
  2. Siellä on kuivempaa kuin täällä. Pari pientä sadetta on saatu viikon sisään, maa on rutikuivaa, kun jotain kaivaa niin sen huomaan. Syreeni on sitkasta, sitä on vaikea saada oksasilppurilla rikki, yleensä päätyykin risuaidan materiaaliksi eikä konetta rikkomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt hieman tihuutti vettä, mutta taisi jäädä lopputulema 0,3 mm. Paras odottaa kaivamisen kanssa, jos ei ole pakko.

      Poista
  3. Teillä on ollut vähän sateita. Meillä on satanut hivenen enemmän, vaikka olisi sadetta voinut olla enemmänkin. Onneksi ei ole hellettä, muuten kastelua pitäisi tehdä vielä enemmän. Mukavaa, että teillä käy vieraita. Minäkin koetan tänä vuonna käydä. Jos hyvin käy, pääsen jo tulevana sunnuntaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, helle kuluttaisi vielä paljon kovemmin kasveja ja veden tarvetta. Olet oikein lämpimästi tervetullut, jos ei tule esteitä matkaan :).

      Poista
  4. Meillä on nyt viikon aikana satanut n. 20mm eli aika hyvä. Toivotaan sadepäivää teillekin, tosin silloin kun ei ole puutarhavieraita:)
    Blogiystävien tapaaminen on aina ihana juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan juuri äsken alkoi sataa täälläkin, toivottavasti määrä olisi sellainen, mitä puutarha nyt tarvitsee. On todellakin kiva nähdä ihmiset, joiden kanssa on ollut vuorovaikutuksessa puutarhablogin välityksellä :). Hyvää loppuviikkoa sinulle.

      Poista
  5. Syyslannoitus on ollut minulla myös mielessä mutta ainekset on vielä kaupassa. Kasvien siirtoja aloittelen minäkin elokuussa. Syreniä pitää meidänkin katkoa juurikin kuivumisen takia ja siistimis mielessäkin hieman .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin levitin syyslannoitteen fiksuun aikaa, sillä sen jälkeen on satanut aika reippaasti. Tänään vettä on tullut koko päivä. Sattui siis kasvien siirtokin aika hyvään vaiheeseen.

      Poista