keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

SADETTA ON SAATU




Viimeisten 7 vuorokauden aikana yhteenlaskettu sademäärä on meillä ollut 87 mm. Tästä ensimmäiset pienemmät kuurot lähinnä virkistivät kasvustoja, mutta eivät painuneet sen syvempään. Mutta viime lauantaina saimme vuorokaudessa yhteensä 44 mm sateen ja siitä oli jo hyvä apu.  Sunnuntaina päivällä oli poutaa, mutta maanantain vastaisena yönä vettä tuli ukkoskuuron aikana vielä 26 mm. 

Sulkamustaselja 'Black Lace'



Sää viileni reippaasti viime viikon helteisestä paahteesta yli 10 astetta. Lisäksi on ajoittain ollut hyvinkin tuulista. Viileässä säässä voisi tehdä rästissä olevia puutarhatöitä, mutta sateessa työskentely ei oikein houkuta, jos ei ole pakko. 



Tiistai-ilta oli aurinkoinen ja sain siitä energiaa, joten kanttasin huvimajan ympäristön istutusalueen melkein kokonaan, vielä jäi osa tällekin päivälle. Kanttaamisen ohessa poistin liian lähelle pioneja hivuttautuneita peittokurjenpolvia ja vein niitä arboretumiin.



Edessä kiinanpioni 'Wladyslawan' ensi kukintaa. Ostin nämä vasta tänä kesänä Pionien kodista ja kiva, että jo kukkivat. Katkon siemekodat heti kukinnan jälkeen, jottei pioni käytä voimiaan simenten kehittämiseen vaan juurtuu kunnolla. Takana hyvin saman sävyinen 'Bowl of Beauty', sen istutin viime vuonna. 'Bowl of Beauty' näkyy myös edellisessä kuvassa.



Tykkään loistosalvioista pionien kavereina. Tämä rosan sävyinen loistosalvia on 'Rose Queen' lajiketta.



Tällä samalla alueella ensimmäisenä kärhönä kukinnan aloitti tarhakellokärhö 'Aljonushka', se sattuu aika hyvin penkin värimaailmaan. Samassa tuessa kasvaa valkoinen 'Miss Bateman' loistokärhö, mutta se lähti tänä vuonna liikkeelle vähän laiskasti.



Tässä 'Aljonushka' toiseen suuntaan kuvattuna, odotan tämän tuuheutuvan, mutta pääasia, että on hengissä, sillä ostin tämän rääpäleenä "osta kolme, maksa kaksi" -laarista. Kaikki kolme ovat hengissä.



Olen tätä kuvassa näkyvää istutusaluetta (huvimajaa vastapäätä) muokannut viime vuonna ja vielä on työtä jäljellä. Nyt päätin lopullisesti, että kituva 'Erstaa' koristeomenapuu lähtee pois ja siltä vapautuvaan tilaan istutan vielä jonkun pionin. Samalla saan rytmiteltyä mukavammin muut perennat. Kuvan oikeassa reunassa vihreinä näkyvät kasvustot kuuluvat 'Early Cerise' syysleimukukalle, se aloittaa kukinnan pionien jälkeen. Jaoin viime syksynä kaikki tässä kasvavat 'Early Cerise' leimut ja samoin jaoin 'Palace Purple' purppurakeijunkukat.

Tänä vuonna emme osallistu valtakunnalliseen ’Avoimiin puutarhoihin’, joten nyt ei ole sen suhteen ns. pakollisia hoitotöitä ja voin laiskotella sateen sattuessa ;). Tsemppiä teille, jotka ilahdutatte meitä oman puutarhan esittelyllä 'Avoimissa'.



14 kommenttia:

  1. Teillä on satanut ihan kunnolla! Täällä on heinäkuun saldo toistaiseksi noin 15 mm. Lisää mahtuu, mutta viime yön sade ei tullutkaan ja huomisaamunkin sade näyttää epävarmalta. Siitä eteenpäin näyttäisi olevan viileää, mutta ei sadetta.
    Ihana ilta-aurinko ja kauniit vaaleanpunaiset kukat! Mukavaa, että saat nyt ottaa rennosti, puutarhan esittelyssä on monta stressitekijää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuu alkoi sateisena, tänäänkin on tullut pieniä kuuroja tasaisin väliajoin - ei kauaa ehdi kitkeä, kun on pidettävä sadetta suojassa. Toivottavasti sinäkin saat apua kuivuuteen, kunhan sade ei pahasti sotke maalaustasi ja mattojen kuivumista.

      Poista
  2. Ny on osunu. Meillekki, muttei ihan nua palio. Viimme viikolla tuli kolomena päivä yhteensä 10mm. Ny muutamas päiväs on tullu 46mm. Viälä voi tulla joku kuuro kohoralle. Mutta ny olis hyvä. Mua ei huvita teherä puutarhas yhtää mitää, jos on vähänki puskat märkinä. Orotan huamista kuivempaa säätä. Pitääs olla sateis välipäivä. Tämä kesä tuntuu ihan lomalta ku ei ota osaa avoomiihin. Ei oo yhtää ikävä sitä ressiä. Sehän tiätysti näkyy, tekemistä olis vähä siälä sun täälä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 46 mm kuulostaa jo ihan hyvältä määrältä. Joo, tuntuu inhottavalta kitkeä märkiä puskia, hanskat on litiläti märät, multa sotkee, ja sade kastelee selän ja takapuolen. Nyt voit nauttia kiertelemisestä toisten puutarhoissa ilman stressin häivää :).

      Poista
  3. Vesisateeseen on toiveissa taukoa, ainakin lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Toivottavasti koko heinäkuu ei ole näin sateinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon kovasti että viikonvaihde on poutainen kaikille Avoimiin osallistuville, onhan etukäteen tehtävä paljon töitä ja on antoisampaa katsella istutuksia, jos ei sada. Kerran kierroksellani sattui vierailun ajaksi kaatosade, eikä siinä kyllä saanut oikein selvää puutarhan kauneudesta, varsinkin kun tuuli samaan aikaan. Mikähän siinä on, kun ei enää saa sopivina annoksina tuota sadetta ja paistetta ;).

      Poista
  4. Katseeni kiinnittyi tuohon upeaan mustasulkaseljaan. Todella kaunis lehdistö.
    Saittekin vettä oikein kunnolla. Tännekin sadetta on tullut ihan mukavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulkamustaselja Black Lace on todella kaunis! Tämä kuvan yksilö on minun vanhin ja ostin arboretumiin syksyllä yhden ja keväällä vielä toisen. Tämä on hieman arka eli vyöhyke II on suositus, mutta meillä on tosiaan kokemus tämän yksilön selviämisestä jo muistaakseni kolmesta talvesta. Keväällä poistin lumen päälle jääneet kuivuneet oksat. Kaartuvat oksat tummine sulkamaisine lehtineen ovat upeat, yritän saada parempia kuvia. Kuvat pitää saada vihreää taustaa vasten, että pensaasta saa käsityksen.

      Poista
  5. On tullut sadetta meillekin ja kyllä se olikin tarpeen. Kauniita kukkia sinulla on ja tykkään kun on samaa väriä noin paljon.
    Ihanaa kesän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade oli ihan välttämätön. Hyvä, että tekin saitte apua kuivuuteen. Kiva kuulla, että tykkäät. Minä kaipaan omaan puutarhaan tiettyä harmoniaa, enkä sen vuoksi halua samaan aikaan katsoa kovin monenlaisia värejä, vaikka toisten puutarhoissa vieraillessa niitä saatan ihailla kovastikin. Kiitos ja samoin sinulle!

      Poista
  6. Ihan hyvän määrän olette vettä saaneet. Tuo jo helpottaa kasteluhommia kummasti. Pinkki loistosalvia sopii ihanasti pionien kaveriksi. Sinultakohan matkin idean, sillä minullakin se on pionien seurana? Ei niillä kyllä vielä osunut kukinta kunnolla yhtä aikaa mutta ehkäpä sitten kun pionit kasvavat ja kukkivat runsaammin.
    Toivotaan, että sunnuntaina olisi kaunis sää joka puolella. Minullakin oli aikomus käydä tutustumassa muutamaan itselleni uuteen puutarhaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on vettä satanut tarpeeksi, voisi taas pitää tauon. Arboterumin pellon nurmikko on aika lätisevää. Ei ole tarvinnut nyt kastella ;). Pioni ja loistosalvia ovat hyvät kaverit. Varmaan ne jatkossa osuvat samalle ajalle sinullakin, sillä loistosalvia kukkii pitkään.
      Sunnuntain ennuste näyttää nyt paremmalta, se on hyvä juttu kaikille puutarhansa avaaville ja vieraille. Me taidamme mennä Jyväskylän suuntaan huomenna. Kiitos samoin!

      Poista