tiistai 18. heinäkuuta 2023

LISÄÄ KÄRHÖJÄ
Tänä vuonna osa kärhöistä on hyvässä kasvuvauhdissa ja muutama on vaisu, vaikka hengissä (onneksi).  

Kuvassa näkyvä Loistokärhö Samaritan Jo on istutettu syksyllä 2021 ja se lähti oikein reippaasti kasvuun keväällä. Sitä vastoin noin 60-70 cm tämän vieressä kasvava tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on nostanut versojaan maan pinnalle vasta noin 20 cm. Mikähän silläkin on ongelmana?Tapansa mukaan aikainen 'Hagley Hybrid' aukoo uusia kukkia joka päivä. Tämä loisto- eli jalokärhö kasvaa samassa tuessa 'Jackmanniin' kanssa, mutta 'Jackmannii' on selvästi myöhäisempi kukkija. Kasvu on ollut kuitenkin runsasta ja nuppuja on paljon.

Edelleen Hagley Hybrid. Viinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' on kasvanut viime vuodesta huomattavasti tuuheammaksi, myös korkeutta on tullut lisää.Tässä lähempää 'Purpurea Plena Elegansin' persoonalliset kukat. Minusta tämä on tosi söpö. Vielä kerran toiseen suuntaan tämän viinikärhön runsasta kukintaa, joka silmillä näkyy kyllä paremmin.'Aljonushka' tarhakellokärhö on kukkinut jo pitkään. Tämäkin on oikein kiva.'Arabella' on esittäytynyt jo aikaisemminkin, mutta kukkia aukeaa kaiken aikaa lisää, joten onhan tästä vielä laitettava tuore kuva. Arabellani on nyt noin 120 cm korkea.'Justa' on tarhaviinikärhö ja tämä viime kesänä istutettu kärhö on vielä aika pieni, ensimmäinen kukka aukesi ja nuppuja on vielä jonkun verran.'Destiny' avasi ensimmäisen kukkansa, mutta lisää aukeaa varmasti pian. Tämä loistokärhö on puhtaan valkoinen.'Rouge Cardinal' on avannut ensimmäiset kukkansa sekä Ruusupuistossa, keittiöpuutarhan vieressä ja piharingissä.Tässä näkyy piharingin 'Rouge Cardinal' ja oikealla takana madame Julia Correvon. ...ja Rilla.Piharingin Madame Julia Correvon on näin reippaasti kukassa, mutta huvimajan lähellä oleva Madame on vasta nupuillaan.Lämpimällä säällä uusia kukkia aukeaa nopeasti. Tämä pari päivää sitten otettu kuva on selvästi jo vanhentunut sillä pallohortensioiden kukinnot ovat kasvaneet paljon kuvan jälkeen.

Olen vieläkin iloinen kaikista sunnuntaina puutarhassa käyneistä vieraista. Oli kiva tavata monta puutarhaa harrastavaa ja kuulla, että osa oli blogini lukijoita. Terveisiä teille kaikille, mieleeni jäi lämmin muisto käynnistänne!16 kommenttia:

 1. Meillä on tarkoitus tulla katsomaan puutarhaa 30.7. Toivottavasti kärhöt kukkivat vielä silloinkin noin upeasti. Osa on minullakin tosi matalia, hädin tuskin hengissä vaikka aikaisempina vuosina ovat kukkineet hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinua on todella kiva nähdä ja vaihtaa ajatuksia puutarha-asioista. Odotan sitä kovasti. Ja uskoisin kärhöjen kukkivan vielä silloin ihan täyttä päätä, ainakin näin on ollut edellisinä vuosina. Yleensä kärhöt ovat olleet kauniita vielä elokuunkin puolella. Joku arveli, että useamman kesän kuivuus on voinut vaikuttaa osaan kärhöistä tai sitten naapurikasvit ovat rohmunneet osan kärhöjen ravinteista (?). Pitää piilottaa kärhöjen viereen kompostista otettua biohiilellä ladattua vahvistusta ja varastolannoitetta.

   Poista
 2. Olipa kiva, että teillä oli kävijöitä. Tuo PPE (Purpurea Plena Elegans) on sellainen, jonka vielä joskus saattaisin haluta, vaikka paikkaahan sille ei kyllä olisi. Viime kesänä näin tuollaisia kukassa ja tutkin niitä innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntaina oli tähän mennessä eniten vierailijoita (jos ei oteta huomioon edellisten vuosien ryhmiä), tänäänkin tulee muutama erikseen sopinut kävijä.
   PPE on suositeltava, jos paikan keksit. Pienikukkaiset viinikärhöt ovat vaatimuksiltaan hieman armollisempia kuin suurikukkaiset loisto- eli jalokärhöt.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kärhöt ovat valloittaneet sydämeni, on kiva seurata niiden monipuolista kukinta.

   Poista
 4. Kauniita kaikki. Olit saanut erityisen hienon kuvan Samaritan Jo:sta. Tuossa valaistuksessa sen hienostunut väri tuleekin upeasti esille. Piharinki näyttää erityisen upealta, kun kaksi viininpunaista kärhöä on noin runsaassa kukassa ja samat sävyt toistuvat vielä maassa. Isotähtiputkiko siinä Julian juurella kukkii? Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin tuosta kuvasta, joskus valaistus onnistuu hienosti.
   Joo, tähtiputket sointuvat piharingin kärhöjen ja muidenkin kasvien väreihin. Tarkempaa lajinimeä tuolle vanhalle tähtiputkelle en tiedä. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 5. Kyllä kärhöt on hianoja kukkiessaan. Ja nua kärhöt näyttäävät ihan hyvävoimaasilta. Mulla vasta muutamia kukkia auki ja lähes kaikki piänempiä ku esim. erelliskesänä. 'Aljonushka' on suurimmasta päästä, mutta sonki vanhimpia kärhöjäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia kärhöjä on niin kiinnostavaa kokeilla, kun vaan sopivia paikkoja köynnöstuille löytyy.
   Minun Miss Bateman -kärhöni ovat jostain syystä heikot. Nehän ovat kukkineet aikaisemmin hyvin, mutta nyt toinen on rimpula ja toista ei näy lainkaan. Toivottavasti sinun kauniit kärhösi vielä voimistuvat ja kukkivat hyvin.

   Poista
 6. Oi miten ihania! Kaikki yhtä upeita, ei voi valita suosikkia. Hyvin ovat lähteneet kasvuun kaikki ja hyvin olet hoitanut heitä, koska kukkivat hyvin. Kauniita näkymiä puutarhastasi taasen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle 😊, varmaan voisi hoitaa vielä paremmin, mutta onneksi suurin osa voi hyvin. Muutamalla nuput pullistelevat eli Ville de Lyon ainakin aloittaa pian. Kärhöt ovat selvästi sekä ravinteiden että veden perään eli näiden huolehtimisesta jo jaksaa huolehtia, niin aika hyvin jaksavat kukkia. Välillä tulee sitten niitä outoja tilanteita, että aiemmin hyvin kukkinut kärhö pitää välivuoden, eikä edes nouse maasta esiin.

   Poista
 7. Anonyymi8/06/2023

  Suojaatko kärhöt jäniksiltä talveksi? Täällä jänikset syövät kyllä kaiken, jopa kuusiaitaa. Mietin että suojaisinko viinikärhö Madame julia correvonin joka kasvaa pihlajaa pitkin (tänä keväänä istutettu kärhö.) Vai kasvaako kärhö nopeasti uusiin mittoihin?

  Sohaisin vahingossa pionin vartta trimmerillä, mutta pioni taisi olla sellainen että se kasvattaa uudet versot joka vuosi ja toipuu tuosta? Enää en trimmeröi pionin lähellä. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole suojannut kärhöjä, mutta ensi talveksi täytyy laittaa uusille alppi- ja tarha-alppikärhöille vähän suojaa, koska ne lähtevät kasvuun edellisen kuoden kasvusta. Loistokärhöt ja viinikärhöt lähtevät nopeasti kasvuun alhaalta maan sisältä, joten Mme Julia Correvon ei häiriinny, vaikka pupu sitä talvella maistelisi. Perennat eli pionit kasvavat tosiaan uudelleen ensi vuonna. Rillakin tuhosi yhden pionin lehdet viime kesänä, mutta keväällä se nousi monen varren voimin kukkimaan :).

   Poista
 8. Anonyymi8/07/2023

  Ok! Hyvä kuulla, että pioni kasvaa reippaasti takaisin. :)

  VastaaPoista