keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

KÄRHÖT ALKAVAT PÄÄSTÄ VAUHTIIN




Arboretumissa kasvava kruunukärhö 'Propertius' lähti heti keväällä reippaasti kasvuun ja on kukkinut jo kauan. Tänä vuonna tämä kärhö näyttää sellaiselta kuin toivoin, eli se on saavuttanut jo katon ja on peittänyt tuuheasti raudoitusverkon molemmilta puolilta.



Tässä sama 'Propertius' verkon toiselta puolelta kuvattuna. Kukka on kaunis.



Keittiöpuutarhan heinäseiväsaidassa kiipeää tarha-alppikärhö 'Ballet Skirt'. Tämäkin on tänä vuonna kasvanut reippaasti ja kukki jo varhain tarha-alppikärhöjen tapaan. Kuten huomaatte on kasvusto jo oikein tuuheaa.



Tässä vielä 'Ballet Skirtin' yksittäinen kukka.



Loistokärhöistä 'Omoshiro' on ollut aikaisin avaamaan kukkansa sekä viime vuonna että tänä vuonna. Tässä nuppu on juuri aukeamassa.



Myöhemmin 'Omoshiron' kukka vaalenee.



Myös tarhakellokärhö 'Arabella' aloittaa kukinnan ajoissa. Tämä kasvaa huvimajan lähellä.



Kukkien määrä lisääntyy nopeasti.


Viime vuonna istutettu pensaskärhö 'Mandsurica' esittelee pieniä herkkiä kukkiaan arboretumissa. Nämä hennot valkoiset kukat eivät ole pensaan ainoat, mutta minun täytyy vielä kehitellä tälle pieni tuki, jotta versot saa paremmin ohjattua ylöspäin.



Ostin viikonloppuna Viherlandiasta Arboretumiin 'Purpurea' pensaskärhön. Tämän lehdistö on alkukesällä viininpunainen, myöhemmin kesällä vihreä. Kasvutavaltaan tämä on pensastava perenna. Pienet valkoiset kukat ilmestyvät kesäkuussa ja kukinta ajoittuu kesä-heinäkuulle. Korkeutta voi karttua 120 cm.

Myös alla kuvassa näkyvä tarhakellokärhö 'Hanajima' on Viherlandian tuliainen. Onneksi siellä oli kaikki köynnökset 30% alennuksessa. Lisää kärhöjä seuraavassa numerossa.




22 kommenttia:

  1. Oi miten kauniita lajikkeita .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöissä on paljon erilaisia ja tosi kauniita lajeja.

      Poista
  2. Ihania kärhöjä. Arabellasta näyttää olevan tulossa oikein kukkameri. Odotellaan lisää kärhökuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arabella kukki jo viime vuonna tosi runsaasti, toivotaan tälle vuodelle samaa. Tulet saamaan ;).

      Poista
  3. Loisto eli jalokärhö 'Omoshiro' on kauneutensa lisäksi siitä ihana, että sen kukinnasta saa nauttia jo aikaisin. Minullakin se on kukkinut jo pitkään. Myös muut jalokärhöni ovat aloittaneet, mutta vielä niiden ihan parasta kukka-antia joutuu hieman odottamaan.
    Iloitsen myös mantsuriankärhöni henkiin heräämisestä. Vielä kasvu on pahasti jäljessä normaalista, mutta ihanaa, että kärhö kuitenkin on hengissä.
    Mukavaa viikon jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Omoshirosta. Täällä meilläkin on monessa jalokärhössä joko ensimmäiset kukat auki tai suuria nuppuja, mutta paras aika on vielä edessä.
      Hienoa, että mantsuriankärhösi on elossa, minä ihmettelen edelleen, mikä vaivaa minun ’Etoile Violettea’.

      Poista
  4. Omoshiro on lumoavan kaunis.
    On se vaan jännä, että toisten blogeissa törmää jatkuvasti uusiin nimiin. Vaikea pidätellä itseään, kun heti nousee ajatus "tuon minä haluaisin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omoshiro on oikein ihana paikkaan, mihin ei tarvitse kovin korkeaksi kasvavaa kärhöä. Minulla tämä jää matalammaksi kuin monet muut. Voi, on niin tuttu tunne; heti haluaisi itsellekin kaikki toisten esittelemät kaunottaret.

      Poista
  5. Niin kauniita! Minustakin 'Propertius' on yksi kauneimmista kärhöistä. Ylipäätään nuokkuvakukkaiset tuntuvat osuvan ja uppoavan minun makuhermooni parhaiten. Niissä on herkkyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Propertius on tosi kaunis! Olen tänään miettinyt, minä kärhön istuttaisin sen vastapariksi. Eli jonkun samanhenkisen ja kauniin.

      Poista
  6. Minulla on tuo 'Purpurea' pensaskärhö, se on todella kaunis kun tekee latvaan valkoiset pienet kukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, se näyttää pienenä taimenakin söpöltä. Odotan kovasti, miltä se näyttää parin vuoden päästä.

      Poista
  7. Hienoja kärhöjä. Ja aika monet sinulla jo kukassa.

    VastaaPoista
  8. Kauniita kärhöjä ja pari itselleni ihan tuntematontakin. Tuo 'Purpurea' on erityisen hieno. Luulin ensin, että olit ottanut mantsuriankärhöstä mustavalkokuvan mutta se olikin tummalehtinen. On tämä kivaa aikaa, kun saa ihailla omien kärhöjen lisäksi niitä myös kaikkien muiden blogeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun näin hyllyssä ’Purpurean’, ole se pakko ostaa. Ihastuin vahtien ja pienten valkoisten kukkien yhdistelmään. Aika näyttää, miten se kasvaa ja kerron kyllä tulevina vuosina kuvien kera. Katjan myönteinen kokemus kuulosti hyvältä.
      Sanopa muuta!

      Poista
  9. Kärhöt on niiin ihania, kaikki! Oma 'Purpurea' on ainaki pualitoistametrine, sulla tuloo ainaki sen. Hoirat sen kuitenki paremmin ku mä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kärhöistä; ovat ihania. Kiva, että kerroit omasta
      Purpureastasi, otan kommenttisi huomioon kun teen tukea kärhölle.

      Poista
  10. Anonyymi7/17/2023

    Arabella on helppo ja runsaasti kukkiva. Kasvaako se sulla tukea vasten vai maanpeitteenä? :) En tiedä, kiipeäisikö tuo tukea vasten jonka istutin tänään keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arabella on noin 120 cm korkea ja kasvaa minulla pyöreäksi taivutetun noin metrin korkuisen raudoitusverkon sisällä. Varmaan tiedätkin, ettei Arabella tartu kärhillään itsenäisesti kiinni tuesta, mutta tuon verkon sisällä se pysyy hyvin pystyssä. Toinen vaihtoehto on antaa Arabellan olla maanpeitekasvina, varmaan suunnittelemasi kasvupaika ratkaisee kumpi vaihtoehto sinulle on parempi.

      Poista