torstai 29. kesäkuuta 2023

LISÄÄ PIONEJA

 Mainitsin jo aikaisemmin tämän puolikerrotun kiinanpionin, jonka keskustaa koristaa vaniljainen hörsö. 'Niemcewicz' kiinanpionista on tullut yksi suosikkini, sillä tämän hyvin tumma aniliininpuna on sävyltään tosi kaunis. Tässä kuvassa sävy on aidoimmillaan. 'Niemcewicz' tekee paljon sivukukintoja ja sillä on vahvat varret. Kukkii pitkään ja runsaasti, mutta minulla nämä ovat sen verran uusia istutuksia, että odotan vielä puskien kasvamista.Tässä pionipenkin pioneja: edessä auringon paisteessa 'Niemcewicz', keskellä vaaleanpunainen 'Wladyslawa' ja takana valkoinen 'Festiva Maxima'.On kiva, että huvimajan kulmalla olevat pionit saavat toistoa takana näkyvässä pionipenkissä. Myös tässä näkyy 'Niemcewicz'. Enkeliperhoangervo on kukkinut jo aika pitkään, samoin sininen mirrinminttu.Piharingissä on auennut monta uutta pionin kukkaa edellisen jutun jälkeen. Edessä itoh-hybrid 'Cora Louise' ja takana kiinanpioni 'Do Tell'. Nämä sopivat hyvin vierekkäin.'Do Tell' on myös yksi suosikkini.

Avautuva 'Sea Shell' piharingissä. Tämän istutin juurakkona vasta syksyllä 2022, joten emme ole ehtineet vielä kovin hyvin tutustua. Edellä 'Sea Shell' ja takana 'Do Tell'.Tässä vielä uudelleen itoh-hybrid 'Julia Rose' piharingissä. Kukkia on auennut paljon lisää.Edessä 'Julia Rose' ja kauempana takana 'Do Tell'. Illan hämyssä Helmikaaren itoh-hybrid 'First Arrival'. Takana oikealla näkyy pari 'Gene Wild' pionin auennutta kukkaa.

Huvimajan istutusalueiden pitkällä reunalla kukkii ensimmäistä kertaa 'Koningin Wilhelmiina'.

Tässä avautuva kiinanpioni 'Gene Wild'.Ja täysin auki kukkivina 'Gene Wild' kiinanpionit. Pionin kodin sivuilla mainitaan, että kukat kukkivat pitkään ja pysyvät kauniisti pystyssä vahvojen varsien päässä. Laitoin tälle kuitenkin vähän tukea, koska puskat on istutettu vasta vuosi sitten.Edessä valkoinen 'Mother's Choice' ja oikealla korkeampana 'Gene Wild'.Huvimajassa istuskelimme iltaa ja sieltä näkymä kohti helmikaaren pioneja, välissä lehtoängelmät ja aivan edessä huvimajan vieressä tarhakurjenpolvien ryhmä.Huvimajan vieressä nupussa valkoinen 'Jan van Leeuwen', takana kiinanpioni 'Cora Stubbs'. Yksi tummempi kukka enkeliperhoangervon vieressä kuuluu 'Niemcewicz'  pionille. Tästä kuvasta saa aika hyvin käsityksen 'Niemcewiczin' tummasta sävystä. Oikealla edessä kohta aukeaa kiinanpioni  'Jan van Leeuwen', korkeampi vaaleanpunainen on 'Gene Wild'. Ihan kaukana takana näkyvät Helmikaaren pionit. Silmällä nämä näkee huomattavasti paremmin.Sama alue eri suunnasta. Nyt enkeliperhoagervot kukkivat ihanasti. Olen iloinen, että vasta viime kesänä kesäkuussa loppupuolella istutetut pionit kukkivat edes tämän verran, tulevina vuosina odotan runsastuvaa kukintaa..

Keskiviikkona iltapäivän ukkoskuuro toi vettä 7,5 mm. Tämä oli taas suuri helpotus. Kaikki virkistävä sade on tarpeen pitkän kuivuuden jälkeen. Nyt on lähdettävä kitkemään. Kummasti sade virkistää myös muuta kuin istutettua kasvustoa.21 kommenttia:

 1. Voi wautsi mitä pioonia! Mä ku oon vasta niihin tutustunu ja on vaan ns. perusvalikoomaa, nii nämä kuvat houkuttaa lisäämähän niitä taas rutkasti. Olis vaan tilaa enemmä. Ihania näkymiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin heräsin vähän turhan myöhään pionien monipuoliseen maailmaan :). Pionit näkyvät hyvin istutusalueissa ja ne tuovat tähän keskikesän vaiheeseen omaa loistoaan. Kiitos :).

   Poista
 2. Oi, miten upeita pioneja. Do Tell on ihana, ja tykkään kyllä Julia Rosestakin. Tuskin malttaisin istua huvimajassasi pioneja katsomassa. Todennäköisemmin kiertäisin kerta toisensa jälkeen jokaista tervehtimässä ihan henkilökohtaisesti.
  Perhoangervoon ihastun vuosi vuodelta enemmän. Ensin istutin yhden, sitten toisen ja viime kesänä kolmannen. Näköjään niiltä menee ensimmäinen vuosi kotiutumiseen, mutta sen jälkeen onkin sitten silkkaa ilotulitusta.
  Että voikin 7.5 mm vettä tuntua virkistävältä uutiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrän kyllä pionit monta kertaa päivässä erilaisten puutarhatöiden lomassa, on niin kiva, että sain viime vuonna niin hyvät taimet, että kukkivat tosi mukavasti jo tänä toisena vuonna. Iltaisin alan olla niin puhki, että jaksan aika hyvin istahtaa huvimajassa ja ehkä ottaa muutaman valokuvan.
   Perhoangervo on todella ihana ja sitä voi lämpimästi suositella!
   Olen niin iloinen noista saaduista sateista. Vieläkään maa ei ole paljon koostunut, mutta selvä virkistävä vaikutus on sateilla ollut puutarhan kasveille.

   Poista
 3. Toinen toistaan ihanampia! Do Tell on aivan ihana minustakin. Toivon, että se kasvaa, se on toista vuotta aika pieni ja kitulias. Todella kauniita pionien värejä ja väriyhdistelmiä.
  Ihanaa, että teillä satoi! Mantereen yllä muodostuneet ukkoset eivät tänne meille tule, mutta lauantaiaamuna toivottavasti sataa täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihastunut aika tavalla tällä hetkellä pioneihin, nämä parin vuoden aikana istutetut pionit ilahduttavat kukinnallaan. Osa tämän kevään istutuksista ei vielä kuki.
   Sade on tarpeen ja itse asiassa täällä on taas meneillään ukkoskuuro ja ainakin vähän on jo tullut vettä.

   Poista
 4. Kerrassaan ihania ja hyvin näyttäviä ja kauniita laajoina kasvustoina. Silmä todella lepää näissä kuvissasi. Meillä satoi tänään myös ja vettä tulikin ihan kivasti eli 8mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Vuoden tai parin vuoden vanhat pionit toivottavasti vielä tuuheutuvat niin, että niissä on jatkossa yhä enemmän kukkia :).
   Hienoa, että nyt teillä satoi jo tuon verran, meillä tuli eilen 1,2 mm.

   Poista
 5. Gene Wild on minulle ihan uusi lajike, onpa se kaunis. Samoin Do Tell on yksi kauneimpia pioneja. Tosi hyvin tekevät jo kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gene Wild yllätti iloisesti, se on kaunis eri vaiheissaan.

   Poista
 6. Toinen toistaan kauniimpia pioneita. 'Do Tell' on niin söpö mutta niin ovat itoh-hybriditkin. Oletko haistellut, tuoksuvatko itohit yhtä vahvasti kuin monet kiinanpionit vai onko niiden jalostuksessa menetetty tuoksu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea minä aina nuuhkin, mutta nyt en muista, olivatko itohit tuoksuvia. Ulkona sataa parhaillaan ihan kunnolla, joten en viitsi nyt lähteä haistelemaan. Ajattelin tehdä taas syksyllä pionitilauksen ja tilaan sekä jonkun itohin että kiinanpioneja (ne tuovat tänne aika mukavasti näkyvää kukintaa).

   Poista
 7. Anonyymi7/04/2023

  Onko sulla pionien kanssa päivänliljoja? Näyttäisi ehkäpä kasvavan tuossa yhdessä kuvassa muutama kappale keskellä? Mietin laittaisinko pionien kanssa vai tekisikö niille oman penkkinsä esim puun tai pensaan eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole pionipenkissä päivänliljoja, mutta laitoin kokeeksi tuonne kivien viereen (melko lähelle pioneja) siperiankurjenmiekkoja. Täytyy tarkkailla, ettei kurjenmiekan juurakko kasva liian suureksi. Yleinen ohje pionien kaverikasveista on, että pionit voivat paremmin, jos aivan juurakon vieressä ei kasva tukahduttavaa kasvia tai sellaista maanpeitekasvia, joka pitää pionin juurakon liian kosteana. Laitan yleensä soraa pionien ympärille ja poistan rönsyävät vieruskasvit, jos ne alkavat hivuttautua sora-alueen päälle. Uskoisin, että tämä sama ohje toimii päivänliljojen kanssa, mutta päivänliljat voivat toimia tosi kivasti myös omassa penkeissään puun tai pensaan edessä :).

   Poista
 8. Anonyymi7/05/2023

  Joo, näissä päivänliljoissa ja muissa vastaavissa taitaa juurakko kasvaa isoksi ajan mittaan. Mietinkin, että voisi olla paras laittaa niille oma penkkinsä. Istutin tarhapäivänliljoja ruusuille, ja jo nyt ovat kasvaneet liljat kokoa ja jopa levittäytyneet. Tykkäävät näemmä savensekaisesta maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri penkki pionien kanssa on varmempi. Joudun varmaan itsekin jakamaan siperiankurjenmiekkoja, jos ryhtyvät kasvamaan reippaasti, mutta iso kivi erottaa ne joka tapauksessa pioneista. Onnea projektiisi!

   Poista
 9. Anonyymi7/07/2023

  Hyvä kuulla näin käytännön kokemuksesta, siirtäminen on sitten aina oma projektinsa. Varsinkin päivänliljat netin mukaan viihtyvät samalla paikalla pitkään. Kiitos, samoin! :)

  VastaaPoista