torstai 20. heinäkuuta 2023

KUKKIVA KEITTIÖPUUTARHA

 



Keittiöpuutarha antaa satoa ja iloa myös kukkien muodossa. Kivipenkin täyttävät yrtit ja niiden lomassa kukkivat kosmoskukat ja tsinniat. Melkoinen surina on monesti meneillään, kun pörriäiset lentävät kukasta kukkaan. Iisopit näyttävät olevan sitruunatimjamin ohella lemppareita, mutta kyllä nämä kuvan punaiset kukatkin houkuttelevat.



Esikasvatin näitä vaaleita 'Spencer Arthur Hellyer' tuoksuherneitä. Takana näkyy osa kivipenkin 'Cazebo Red' punakosmoksista.



'Spencer Arthur Hellyer' tuoksuherneet tuoksuvat ihanasti. Samasta pussista tuli sekä valkoisia, vaalean liloja että kuvan hieman tummemman liloja kukkia. 



Keittiöpuutarhaan paistaa oikeastaan aina aurinko, silloin kun paistaa, joten saatte katsella näitä valoisia kuvia. Istutin näihin kuvassa näkyviin kahteen laatikkoon syötävien lajien joukkoon myös kukkia. Tillikin on oikein koristeellinen. 



Tilliltä tuoksuvia koristeellisia kukkia keittiöpuutarhan henkeen kera siemenestä esikasvatettujen 'Purple Prince' tsinnioiden. Yksi peruste esikasvatukselle on, että näen paremmin mihin väleihin istutan kukkien taimia keväällä. 



Reunimmaiseen laatikkoon laitoin tänä vuonna sipuleja ja porkkanoita, mutta sieltäpä puski esiin myös kosmoskukka, joka oli laatikossa viime vuonna olleen kosmoskukan jälkeläinen. Erinomaista!



Tässä muuten etualalla epätarkkana nupullaan oleva itsekseen siemenestä kasvanut kosmoskukka ja kivipenkissä sitruunatinjamit ja iisoppi hieman korkeampana. 



Keittiöpuutarhasta katse puutarhan suuntaan. Olen tyytyväinen, että esikasvatin kosmoksia ja tsinnioita, vaikka tietty ne olisivat kohta kukkineet ilman esikasvatustakin. Yhtä kaikki, pidempi ilo näin.



Tuonne mustaan lavakauluksista koottuun laatikkoon heitän kaikki keittiöpuutarhan naatit ja muut vihreät osat kompostoitumaan. Tuo suloinen ruiskukkien joukko omenapuun juurella on itsekseen kylväytynyt siihen viime vuoden ruiskukista, erinomaista tämäkin :).




Herneet ovat jo kukkineet ja nyt riittää syötävää. Ah, niin maukkaita ja makeita. Syömme niitä kilvan Rillan kanssa. Koira on ihan mahdoton herneiden perään. Yritän kyllä komentaa, ettei Rilla kiskoisi palkoja itsenäisesti, sillä siinä lähtee välillä koko varsi herneineen mukana. Mutta tämä itsepäinen koira hiipii laatikon toiselle puolelle ja yrittää hipihiljaa ottaa uutta herneenpalkoa itselleen.


Tähtäsin kameralla kasvihuoneen tomaatteihin, mutta mikä kumma tuossa kuvan alareunassa on?! Ei kai vain Rilla, joka ei saa tulla kasvihuoneeseen, mitä ihmettä! Rilla rakastaa myös tomaatteja, kurkkua, mansikoita ja kaikkia muitakin marjoja. Varsinainen kasvisyöjä siis. Hus takaisin Rilla, ovella odotetaan.



Etualalla Polka mansikoita, niitä kerään kulhoon päivittäin aamupalaa ja muuta herkuttelua varten. Pakastemarjat ostin erikseen. Tällä viikolla tein kesäkurpitsoista ison laatikon musakan tyyliin ja keittelin lisukkeeksi omia maukkaita Annabelle perunoita ja herkullisia punajuuria. Isoimmat punajuuret ovat jo sopivia syötäviksi. 



Kasvihuoneen toisella puolella kukkivat esikasvattamani 'Franciscus Cupani' tuoksuherneet hemaisevasti tuoksuvina.



Ette ehkä osanneet päätellä, mutta olen aika lapsellisen iloinen tästä kukkivasta ja maukkaita makuja tarjoavasta keittiöpuutarhastani. 



Vaikka kasvihuoneeni ei ole niin kaunis kuin taidokkaasti itserakennetut kasvihuoneet, on se oikein toimiva ja tarjoaa paljon hyvää ja herkullista.

Minimaalisen pieni sadekuuro meni jo ohi ja taas paistaa aurinko. Töihin siis mars!


12 kommenttia:

  1. Oi, kasvimaasi ja kasvimaasi tuottaa hienoa satoa. Ja paljon kauneutta. On aina ilo, kun jotkin yksivuotiset tekevät maahan oman siemenpankkinsa (siis ne kivat kasvit). Minulla on yhdessä lavakauluksessa krassi jo kolmatta vuotta sitkeästi itse kasvamassa edellisten krassien siemenistä. Ei ehdi kamalan kauan kukkia, mutta sitä varten voi sitten esikasvattaa muutamat muut krassit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin ruiskukat ovat tainneet tehdä oman kylvönsä jo kahtena peräkkäisenä vuonna, samoin joku muukin kasvi. Tänä vuonna koristeporkkana Darat eivät valitettavasti kukkineet, mutta muutaman hyvin pienen taimen taisin havaita, että ehkä ensi vuonna voisi saada niitäkin iloksi - jos hyvin käy.

      Poista
  2. Hienosti sinulla jo satoa tulossa ja paljon ihania kukkia, upeita tuoksuherneitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavoihin pääsen kylvämään siemenet paljon aikaisemmin kuin perinteiseen kasvimaahan, se tuo tietenkin varhaisemmin sadon. Kukat ovat kiva lisä :).

      Poista
  3. Upea hyötytarhan alue. Teilläkin on innokas kasvissyöjäkoira, ihana Rilla. Onneksi kasvihuoneeseen on sentään ovi estämässä itsenäistä poimijaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pihalla koira on seurannassa, vaikka vapaana onkin … jos häviää näkyvistä, voi mennä katsomaan löytyykö hernepenkin vierestä ;). Kasvihuoneen alaovet on näppärä pitää kiinni, silti yläovista saa ilman kiertämään mukavasti.

      Poista
  4. Onhan tuo kaunis kasvihuone! Koiruudet ovat hauskoja, poika kertoi juuri, että hänen koiransa ahmivat vadelmia lenkkien ohessa jos sattuu vadelmapuskat lenkin varrelle. Hyötytarhan alue on upea ja kuvista näkee, miten kukat tuovat sinne elävyyttä vihreyden lisäksi. Nuo kosmokset ovat erityisen kauniit,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vadelmat ovat oikein herkkua, samoin mustikat. On niin kiva saada samalta alueelta sekä hyötyä että kauneutta.

      Poista
  5. Voi Rilla! Kasvimaan kauhu :D Jostain syystä toiset koirat ovat erityisen innokkaita marjojen ja näemmä myös kasvisten perään. Ensimmäinen kerta kun saan kuulla koiran vetävän herneitä suoraan puskasta suuhunsa. Rapeina ja rouskuvina ne ymmärrettävästi ovat nuorelle koiralle vastustamaton kiusaus. Karo ei ole onneksi tajunnut, että salaattia, kaalia ja kurkkua voisi käydä omatoimisesti hakemassa silloin kun silmä välttää, vaikka keittiössä se on salamana jalan juuressa kerjäämässä omaa osaansa heti kun huomaa jonkun niitä jääkaapista ottavan. Marjojen makuun se ei ole koskaan edes päässyt mutta varmaan kävisi herkuttelemassa, jos ymmärtäisi niiden olevan syötäviä ja vielä kuonon ulottuvillakin.
    Kasvimaasi näyttää todella kauniilta ja aurinkoiset kuvat näin sateisena päivänä oikein hivelevät silmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, sielläkö taas sataa? Meillä ei ole satanut pariin viikkoon ja voisi mielellään joku yö vähän tulla vettäkin kasvien iloksi.
      Kauhu tosiaan ;D. Rilla yrittää selvästi hiipiä huomaamatta aterioimaan, eikä tajua, että minä huomaan selvästi kun hernetuet heiluvat. Rapsakat palot makeine herneineen ovat ilmeisesti suurta herkkua, toivottavasti tapa ei jatku ihan aikuisuuteen asti.
      Keittiötarhalle on käynyt vähän niinkuin muullekin puutarhalle, sekin on laajentunut alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta onhan tuolla tilaa. Kiitos taas Minna kivasta kommentistasi!

      Poista
  6. Kauniisti kukkii keittiötarhassasi, ja herkkuja jo vaikka kuinka paljon! Hassua että koirat vissiin useinkin tykkäävät herkutella kasviksilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkin tiedän useamman koiran, joilla on samoja mieltymyksiä :). On kiva saada sato käytettäväksi jo kesän aikana.

      Poista