maanantai 8. elokuuta 2022

VÄSYNYT, MUTTA ONNELLINEN



Tämä paljon käytetty sanonta kuvaa nyt maanantaina oloani eilisen Avoimet Puutarhat -tapahtuman jälkeen. Oman kokemukseni mukaan päivä onnistui paremmin kuin osasin etukäteen uskoa.  Pieni puutarhakoiran alku on myös ollut väsynyt, olihan pennulle ensimmäinen kerta, kun näki niin paljon ihmisiä omalla pihalla. Oli paljon haisteltavia tyyppejä ja hurjan paljon sai rapsutuksia ja ihailua. Kohtaamiset sujuivat oikein mallikkaasti, mutta haistelu ottaa voimille ja kahdet pitkät unet piti käydä sisällä nukkumassa kesken päivän.



Heti puolen päivän aikaan saapui sen verran paljon ihmisiä, että en ehtinyt tavata kaikkia lainkaan, joten myöskään tieto vieraskirjasta ei tavoittanut kuin osan. Oli haasteellista miettiä sopiva paikka vieraskirjalle, sillä kaikki vierailijat eivät tulleet pihapiiriin samaa reittiä. Osa käveli pysäköintialueena toimivalta ratsastuskentältä tänne pihaan johtavalle tielle...



... ja osa aloitti kierroksensa arboretumista. Ratsastuskenttä eli pysäköintialue jää kuvan ulkopuolelle oikealle. Lisää pysäköintitilaa oli selkäni takana nurmialueella ja tien vieressä. Vieraskirja oli huvimajassa, mutta seuraavalla kerralla sille pitää keksiä näkyvämpi paikka. Vieraskirjaan nimiä kertyi 82. Uskoisin, että kävijöitä oli reippaasti yli 100.



Oli kannattavaa pohdiskella nimikylttiasiaa täällä blogissa. Eri ideoista jalostuivat tällaiset nimikyltit, joista olen tosi kiitollinen isännälle. Kun lauantaina leipoessani oikein surin nimikylttien puutetta, kävi isäntä penkomassa eri remonteista vuosien varrella jääneitä listoja ja ryhtyi askartelemaan minulle tällaisia kivoja pikkuisia kylttejä, joihin kirjoitin tussilla nimet. Tässä on ensimmäinen erä, lopulta saimme tehtyä n. 100 nimilappua. Eihän määrä tietenkään riittänyt kuin osalle kasveista, mutta monet kiittelivät runsain sanoin kylttejä. Teemme näitä ehdottomasti lisää. Kerään nämä pois ennen syksyn märkää vaihetta.



Tässä nimilappu kertoo loistoangervo 'Odensalan' nimen, takana kelloköynnös arboretumin aidassa. En laittanut latinankielisiä nimiä, jotta teksti olisi helpommin luettavissa. Nämä miellyttivät kovasti omaa silmää.



Oli kiva huomata, että hyvin monet ottivat kuvia itseä kiinnostavista kasveista ja nimilapuista. Sain kuulla, että ideoita syntyi omaan puutarhaan vietäväksi. Sehän on teemapäivän yksi tarkoitus.



Paljon kysyttiin sekä arboretumiin istutetuista kasveista että alueen rakentumisesta laitumesta tähän vaiheeseen. Kuvassa tänä keväänä istutetut 'Pinkachu' syyshortensiat.



Nämä 'Early White' syysleimut kiinnostivat myös monia. 



Sain kirjoitettua nimilaput kärhöille ja ruusuille sekä muutamille muille kukkiville kasveille, mutta kuten sanottu, lisää merkitsemisiä on tehtävä seuraavia vierailuja ajatellen. Tässä kukkivat Helmikaaren ruusut eli köynnösruusu 'Above and Beyond' ja ruusu 'Sweet Haze'.



Monet runsaat kiitokset kätkin syvälle sydämeen ja olen niistä tosi onnellinen. Vieraskirjaan kertyi nimien lisäksi muutamia ihania kommentteja. Liikutuin, kun eräs rouva sanoi lukevansa blogiani ja lähti sen vuoksi Kuopiosta katsomaan paikan päälle, matkaa kertyy kuitenkin yli 200 km. 


Hän oli lukenut, että metsästän jouluruusuja ja toi tuliaisina minulle ostamansa jouluruusun taimen. Kerrassaan suurenmoista! Vieläkin tulee onnellinen kyynel silmänurkkaan. Kiitos!



Yhtä ihmeellistä oli saada blogini lukijoiksi tunnustautuvat vieraat Jyväskylästä ja Hirvensalmelta. Blogiin on vaikea saada kuvia niin kuin sen paikalla näkee omin silmin. Pitäisi panostaa vielä enemmän alueen pohjapiirroksen tekemiseen - ehkä talven aikana? Pihapiiriä sanottiin myös paljon suuremmaksi, kuin blogin kuvista välittyy.



Lauantain sadepäivän jälkeen sää suosi sunnuntaina ja saimme koko ajan olla aurinkoisessa poutasäässä. Useampi toivoi, että paikallislehdessä olisi ollut juttua etukäteen, jotta tieto olisi saavuttanut useammat.



Kaiken edellä mainitun lisäksi sain itselleni aivan vierailta ihmisiltä lahjaksi kääriösorvarinpensaan alun ja kaksi siemenestä kasvatettua mantsurianjalopähkinäpuun taimea arboretumia varten. Oi, ihmettä!

Lämmin kiitos teille kaikille, jotka kävitte ja teitte puutarhapäivästä sykähdyttävän. Tänään vedän happea, huomenna saamme uusia puutarhavieraita.


20 kommenttia:

  1. Anonyymi8/08/2022

    Hei vaan ja lämmin kiitos eilisestä elämyksestä <3. Juteltiin hieman, kiitos siitä hetkestä, oli ihana nähdä sinut ! Kiitokset myös miehellesi ja Rillalle, jotka meidät vastaanottivat,
    Olin yllättynyt siitä, että ollaan "melkein naapurit" :D tai ainakin naapurikunnista.. Niin lukemattomat kerrat porhallettu niin läheltä ohi. Olin kuvitellut että ihana pihanne on jossain tosi kaukana.
    Olin eilen koko loppupäivän ihan pökertynyt :D. Olin kyllä osannut odottaa jotain aivan ihanaa, mutta siellä pihalla vaan haukoin henkeä ja poukkoilin ympäriinsä kuvaten kaikkia ihanuuksia. Niihin kuviin tulen palaamaan vielä monet kerrat. Kaikki oli niin täydellistä. Rakastan kukkia, kiviä, kallioita.. Miten ihanasti oli kaikki alueet laitettu! Olen vieläkin ihan sekaisin näkemästäni. Kasvihuoneen ympäristökin oli niin mielettömän kaunis ja hyvinhoidettu, kuten tietysti koko piha. Lähtiessä sanoin miehelle, että tämän jälkeen ei mikään piha tunnu miltään! Käytiin kuitenkin lähikaupungissa yksi pikkupiha katsomassa. Erittäin söpö oli sekin.
    Niin että täälläkin tasaillaan vielä hengitystä ;) Toivotan kaunista kesänjatkoa ja kiitän vielä kerran!
    Raija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan typertynyt kauniista kirjoituksestasi ja eilisestä keskustelusta. Minäkin iloitsin tosi paljon sekä siitä, että olet tykännyt lukea blogiani että tulit paikalle katsomaan ja tapaaamaan meitä. Et usko, miten paljon tällainen merkitsee! Kun yksin puurtaa puutarhassa ja yrittää luoda sellaisia näkymiä, mitä tavoittelee, on tosi kiva kuulla, että toisetkin tykkäävät. Tuntuu vähän palkkapäivältä (kuten taisi joku blogikaveri mainita). Olen kuitenkin siinä mielessä realisti, että näen kaikki alueet, mitkä odottavat vielä paneutumista ja ovat hyvin vaiheessa.
      Nöyrästi ja ilolla otan palautteesi vastaan ja varmaankin saan siitä taas uutta intoa kaivaa puskia maahan ja rakentaa uusia alueita. Olet aina tervetullut uusille kierroksille.
      Onneksi on valtavan paljon erilaisia pihoja ja puutarhoja - ja jokainen voi toteuttaa omia unelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kiitos!!!

      Poista
  2. Saitpa ihania tuliaisia vierailta! Minä sain eräältä rouvalta karhunjuuren siemeniä ja heti illalla piti googlettaa, millainen kasvi onkaan kyseessä. Uusi, mielenkiintoinen haaste siis. Meillekin muuten tulee huomenna puutarhavieraita, joten täälläkin on tänään huilailtu. Kuopion puutarhaseura kysyi yksityisvierailua pian sen jälkeen kun olin ilmoittautunut avoimiin.
    Siistit nimikyltit teitte. Tekstin koko näyttäisi olevan suurempi ja siten parempi kuin minun tekemissäni kylteissä. Muutama kyykistyi lukemaan tekstejä, mutta suurin osa ei varmaan edes huomannut koko tikkuja :D Vieraskirjan sijoittelua hankaloittaa se, jos kävijät pääsevät tulemaan puutarhaan eri suunnista. Kaikki eivät välttämättä ole edes huomanneet käydä huvimajassa. Meille oli aika vaikea livahtaa kirjoittamatta nimeään ylös, kun lykkäsimme kirjan heti pihaantuloon ja jompi kumpi meistä oli koko ajan muistuttelemassa asiasta sekä saapuvia että lähteviä.
    Kauniit kuvat puutarhastanne! Rapsutukset Rillalle ja Karolta terveisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En lainkaan odottanut tuliaisia, eihän sellaisia tietenkään tapahtuma edellytä. Ei voi kieltää, että olin kerrassaan otettu näistä ja ihmisten ystävällisyydestä.
      Kiva, että saat puutarhaseuran vierailulle, ihan varmasti teillä riittää katsottavaa ja ihasteltavaa!
      Tänäänkin ihastelin noita nimikylttejä; onni on kiltti ja kekseliäs mies. Isäntä purki säilössä olleita (jos joskus tarvitsee) puuritilöitä jne. ja otti talteen nimikylttien varret. Erinomaista kierrätystä siis.
      Monet kävijät eivät varmaan törmänneet meihin kumpaankaan lainkaan, mutta toivottavasti löysivät silti katsottavaa omiin tarpeisiinsa. Tunsin vain murto-osan kävijöistä. Toisaalta tutustuin moniin ihmisiin, joita en koskaan ollut nähnytkään ja saimme paljon hyviä ideoita sekä talomme ulkomaalaukseen että muuhunkin perinnerakentamiseen. Näistä olen kovin kiitollinen, sillä edessä on lähivuosina isoja urakoita (jos rahat riittävät).
      Kiitos, myös Rilla kiittää! Aamupäivän Rilla oli vielä aika väsynyt, mutta iltapäivästä eteenpäin on melkoisia hepuleita riittänyt. Nytkin riehuu kuin heikkopäinen 😅.

      Poista
  3. Ihana kuulla, että tapahtuma sujui hyvin. Arvelinkin, että ihmiset ovat haltioissaan näkemästään. Blogikuvat antavat vain aavistuksen siitä, mitä omin silmin näkisi. Kylläpä vierailijat olivat huomaavaisia, kun toivat taimia arboretumiisi.
    Hienot nimikyltit, tekstit näkyvät vähemmän kumartumattakin. On noissa ollut väkertämistä, joten varmasti kannattaa kerätä talveksi suojaan. Kestävät pidempään.
    Seuraavia Avoimia varten sinun ehkä kannattaisi laittaa kaksi erillistä vieraskirjaa. Vaikka vähän ohuempia ja liittää ne jälkikäteen yhtenäiseksi.
    Puutarhaharrastus on lisääntynyt valtavasti. Siksi ehkä ihmiset mielellään kiertäväkin etsimässä ideoita omaan käyttöön. Siitä huolimatta esimerkiksi maaseudulla on paljon pihoja, joissa ulkonäköön ei kiinnitetä huomiota. "Mikä on aina ollut, kelpaa edelleenkin" -mentaliteetti on yleistä. Ystäväni muutti vanhan maatilan upeaksi puutarhaparatiiksi arboretumeineen. Pitkään naapurusto ihmetteli, mitä varten pitää turhan vuoksi ahertaa, kun vähemmälläkin pärjää. Ystävä myi tilansa pari vuotta sitten aika hyvään hintaan. Tosin rakennuksetkin oli laitettu viimeisen päälle hienoiksi.
    Taisi pikkuinen Rilla kerätä ansaitusti omat pisteensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko viikko meni vähillä yöunilla, ei vaan saanut nukuttua, joten onneksi kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Huomaavaisuus sekä palautteiden että tuliaisten muodossa oli häkellyttävää. Tänäänkin olen käynyt katsomassa taimia ja suunnitellut niille mahdollisimman hyviä kasvupaikkoja.
      Tällaiset nimikyltit eivät kestä talven olosuhteita, mutta eivät myöskään maksaneet mitään 😊.
      Kiitos ehdotuksestasi vieraskirjojen suhteen, tuota voisi tosiaan miettiä.
      On hienoa, että monet ovat innostuneet puutarhaharrastamisesta, sehän poikii sekä kauneutta että parempia elinolosuhteita monille luonnon tärkeille eläimille.
      Rilla on onneksi oikein hellyttävä ja ystävällinen.

      Poista
  4. Mukava kuulla, että tapahtuma oli onnistunut ja antoisa ja saitte lisäksi mieluisia lahjoja vierailijoilta. Rilla varmasti herätti myös paljon ihastusta ja sai rapsutuksia osakseen. Nimikyltit esiteltävässä kohteessa ovat hyvä asia. Näin vierailijat saavat haluamansa tiedon kasvista heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtuman luonne ei tietenkään edellytä tuliaisia, mutta ihmisten ystävällisyys kosketti. Nyt tuli taas puutarhaan kasveja ’omalla tarinalla’, sellaiset muistaa aina.
      Eilen illalla blogger ei antanut julkaista vastauskommentteja, katsotaan onnistuuko nyt.

      Poista
  5. Kuulostaa kyllä oikein ihanalta päivältä ja hienoja tuliaisia sait. Puutarhaihmiset ovat valmiina matkustelemaan puutarhojen perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännitin, tuleeko paikalle ketään, joten tuntui tosi kivalta.

      Poista
  6. Taisi olla hyvä puutarhapäivä ja oikein onnistunut. Rilla oli varmasti yksi puutarhan vetonauloista. Kivat nimikyltit ja kestävät, voi hyödyntää monena vuonna. Toinen kuva on aivan ihana, keskiympyrä täydessä loistossa ja kaunis rakennus sen takana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinpennut ovat aina hellyttäviä ja keräävät huomiota 😊. Ajattelimme isännän kanssa, että käytämme tällaisia nimikylttejä niin kauan kuin kestävät (ja lisää teemme uusille kasveille).
      Kylttien laitto paikoilleen sujui yllättävän nopeasti, joten ei ole kovin hankalaa laittaa ne paikoilleen tarvittaessa.
      Keskiympyrä on lunastanut paikkansa, vaikka vielä siitä uupuu joitain kasveja (pioneja lisää). Se on mielestäni näyttänyt kivalta eri asuissaan keväästä syksyyn. Tämä hortensioiden, kärhöjen ja puuliljojen vaihe on yksi parhaista.

      Poista
  7. Hieno päivä on sinulla ollut😊 Nimikyltit olivat varmasti mieluisia niille, jotka tuntevat huonommin kasveja. Emäntänä et ehdi millään jokaiselle selostaa kaikkia kasveja. Hyvä idea!
    Ihania lahjojakin sait yllärinä. Tätä päivää mietit vielä pitkään, nimim kokemusta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimikylteillä on yllättävän suuri merkitys. Kävijä saa varmasti irti enemmän kun voi varmistaa kasvin nimen. Päivä tuntui niin hienolta. Olen pelännyt, että täällä ei olisi vielä riittävästi katsottavaa, koska monet puuvartiset ovat tuoreita istutuksia (parin viime vuoden aikana tehtyjä), mutta palautteiden perusteella katsottavaa löytyi. Moni pyysi aukioloa ensi vuonna, jotta voi tulla katsomaan, miten tilanne etenee 😊.

      Poista
  8. Mahtava päivä sulla ja ihan takuuvarmasti viaraalijoollaki. Ihania tuliaasiaki sait! Hyvät nimikyltit. Ei olisi meirän isännästä tuahon ollu, vaikka yllättävän asialla oli tällä kertaa. Oli jopa paikalla :) Ens vuanna soitat paikallislehtehen ja ilimootat tapahtumasta. Teköövät miälellään piänemmän tai suuremman jutun. Kesän aikana o nii palio tapahtumia, että jos ei oo puutarhahörhöä toimitukses, ohi menöö. Meillä kaks lehtiä otti itte johonki meistä yhteyttä itte. Yhtä piti vähä muistuttaa. Kaikis leheris ei ollu juttua kaikista, muutaku mainintana. Kaikki ei kirijoota viaraskirijahan nimiänsä, vaikka kuinka muistuttaa. Kirijoottaas eres nii epäselevästi, ettei selevää saa, mutta olis kiva kuitenki jonkullaasta lukumäärää tiätää ja kävijöören paikkakuntaa. Tulevina vuasina on orotettavis oikia yleesöryntäys ku sana leviää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäntä tosiaan yllätti perusteellisesti, sillä jaksoi purkaa jotain vanhoja pyöreärimaisia jalkaralleja (en edes tiedä missä ovat olleet käytössä) ja irrotella pieniä nauloja niistä irti ja pätki sitten rimat osiin käytettäväksi kyltin maahan kiinnitykseen. Lopputulos oli hyvä. Hienoa, ettei teillä isäntä karannut omille teilleen, hieman samaa jännitin täällä, mutta koska isäntä oli pentuvastaava, niin se ehkä auttoi pysymään paikalla 😅.
      Olet varmasti oikeassa paikallislehden suhteen, täällä ei ollut viime vuonnakaan juttua (vaikka oli upea kohde keskellä kylää osallistujana).
      Jollain tyylinäytteellä nimen saa halutessaan pysymään vieraskirjassa salaisuutena, mutta kävisi silti ilmi, että on ollut paikalla ja saisi vähän selville kävijöiden määrän. Puutarhaliiton kyselyyn oli vaikea vastata kävijämäärästä, koska asia jäi niin epäselväksi.

      Poista
  9. Jos oisin pikkusen lähempänä, olisin tullut kahtomaan sun pihaa. Vähän yritin järjestellä jos olis sillon reissuun päässy, mutta yhteensattumien vuoksi ei onnistunut, ja selvennykseksi että minähän oon pohjanmaalta. Mutta jos ens vuonna. Kiva kuulla että väkiä piisasi. Mulla on itellä kans suurehko maalaistalon piha.Nyt muutama vuosi on siivottu nurkkia ja tehty istutuksia, kun päästiin lehmistä eroon🤣. Ois kiva nähdä semmonen drone kuva teidän pihasta, hahmottas paremmin missä mikin on. Kukka ja kaali blogissa oli käytetty vanhoja lusikoita nimilappuina, maalitussilla nimet. Kiva idea sekin, eikä ainakaan lahoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai että sieltä saakka, olet oikein tervetullut, jos sattuu joskus myöhemmin matkasuunnitelmiisi. Isä on Kauhavalta, joten pohjalaista verta virtaa minussakin. Maalaistalojen pihat ovat vähän oma heimonsa, ovat pinta-alaltaan suurempia ja koko tuo sekä mahdollisuuksia että haasteita. Ymmärrän siis, että on kiinnostavaa katsoa erilaisia maatilaympäristöjä, tuttua minullekin.
      Mistähän dronen saisi lainattua. Olisi itsekin kiva nähdä sellainen kuva ja käyttää sitä hahmottamaan blogissa pihapiirin eri alueita.
      Lypsylehmät ovat sitovia monella tapaa, varmasti huomaat aivan vapautumisen - niin kävi meilläkin, kun hevosten pitäminen loppui. Eläimet aikatauluttavat päivän tehokkaasti ja kaikkea yllättävää voi myös tulla (tuleekin). Iloa puutarhaprojekteihisi ja suunnitteluun!
      Minäkin muistan Kukka & Kaali -blogin kivan lusikkaidean 😊.

      Poista
  10. Voi, mikä puutarhakoiran alku siellä onkaan, suloinen! Ihanaa, että päivä oli onnistunut. Ehkä ensi vuonna minäkin lähden kierrokselle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rilla on tosi suloinen, koiranpentuun on panostettava aikaa tässä vaiheessa, jotta yhteispelin askeleiden perusta on kunnossa.
      Avoimet puutarhat on kiva tapahtuma on sitten vierailija tai puutarhan avaaja vieraille. Molempia rooleja olen kokeillut ja suosittelen!

      Poista