keskiviikko 17. elokuuta 2022

SOINTU JA TERESANRUUSU OVAT KIVAT YHDESSÄ

Tarhakurtturuusu 'Sointu' ja köynnöskaaressa tarhaviinikärhö 'Etoile Violette'Istutin Ruusupuistooni ensimmäisen ’Soinnun’ eli ’Sointu’ tarhakurtturuusun ja ’Therese Bugnet’ ruusun Rosa Rugosa-ryhmästä keväällä 2020. Koska pidin molemmista ruusuista kovasti, ostin vielä molemmille parit. Kolmas ’Sointu’ pääsi tänä keväänä Ruusupuistosta poistettujen kultapiiskujen paikalle, sen kavereina kasvaa kolme 'Duchesse de Montebello' ranskanruusua. Katson ensi vuonna, miten ne sopivat keskenään. Tänä ensimmäisenä vuonna ne kukkivat hieman eri aikoina, mikä on hyvä juttu.Olen näitä mietteitä kertonut aikaisemminkin, mutta kerronpa vielä uudelleen, ettei mielipiteeni ole muuttunut. ’Sointu’ on näiden vuosien kokemuksella ollut kasvutavaltaan tosi kiva, samoin on laita teresanruusun kanssa. Kumpikaan ei ole mahdottoman piikkinen. Molemmat kukkivat melko tasaisesti alkuun päästyään syksyyn saakka. Kuvassa Sointu on vasemmalla ja Teresanruusu oikealla.

'Therese Bugnet' ja takana köynnöskaaressa loistokärhö ’Rouge Cardinal’Soinnun ja Sävelen kukkimisen tyylillä on jonkun verran eroa, ainakin tämän vuoden tarkkailu näin osoittaa. Sävel aloitti aikaisemmin ja oli aivan valtavan täynnä kukkia ja nyt se pitää paussia, tosin uusia nuppuja on alkanut taas ilmestyä. Eiköhän Sävel ota vielä loppukesän kukkaverhoilun. Sointu taas tekee aika tasaisesti uusia kukkaterttuja, kun kuihtuneet nyppii pois. 

Therese Bugnet alhaalla oikealla ja Sointu vasemmalla, kärhöt täydentävätEnsimmäiset Soinnun ja Teresanruusun taimet ovat tämän kolmannen kesän aikana kasvaneet korkeutta lähes leukaani asti ja pensaat ovat kivan malliset. Nämä sopivat mielestäni tosi hyvin yhteen, joten istutin myös arboretumiin näiden kahden liiton samaan ryhmään.

Tässä ruusuja ei näy kovin paljon, mutta toinen Teresanruusu on vasemmalla ja toinen köynnöskaaren oikealla puolella takana. Sointu edessä oikealla ja sen kaveri parin metrin päässä.On paljon kauniita ruusuja, nämä pääsivät nyt otsikkoon, koska käyn niiden kukintaa ihailemassa joka päivä.

Etuallalla ihanat neilikkaruusut, vaaleanpunaiset teresanruusut keskellä ja kärhöt kaaressa.Täytyy todeta, että hellettä on ihan riittävästi. Mittari näytti eilen alkuillasta vielä 28 astetta, maa on niin kuivaa, että päivittäin on ollut pakko kastella vuoroittain uusien istutusten eri lohkoja. 

Onneksi rantasauna ja uiminen odottivat. Rilla on jo niin asettunut taloksi, että viihtyi hyvin omien tehtäviensä parissa rantasaunan terassilla sillä aikaa kun olimme löylyissä. Rantasaunalla paistetiin makkaraa ja se oli Rillan mielestä ihan tosi hyvä idea. 8 kommenttia:

 1. Ihana Rilla :-D <3 Hyvin tuntuu yhteiselo sujuvan.
  Hyvä, että esittelet nämä lempiruususi, selvästi ovat luottoruusuja. Ihana tuo ruusutarha muutenkin, on runsautta ja kukkia!
  Lämpöä on tosiaan ollut, jopa täällä tuulisessa saaristossa. Nyt kuuluu jyrähdyksiä kauempaa, varhaisaamulla tuli ruokalusikallinen vettä mittariin, jospa saataisiin enemmän tässä päivän mittaan.
  Toivottavasti sinnekin sataa! Maa on jo ehtinyt mennä niin syvältä kuivaksi, että ikivanha juhannusruusukin on jo puoliksi ruskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla oli tänään eläinlääkärissä hakemassa rokotuksen ja hienosti sujui. Sen jälkeen mentiin Mikkelinpuistoon ja mukavan pienen varjoisan kierroksen jälkeen syötiin jätskit terassilla (varjossa sekin).
   Ruusutarhan ruusut ovat olleet ihan mieleisiä ja kukkineet hyvin, katsotaan, muuttavatko vuodet niiden ominaisuuksia ja kasvutapaa.
   Kunpa saisitte vettä saareen sopivasti ja tilaus vesisateelle on täällä meilläkin.

   Poista
 2. Niin ihania ruusuja, etten voisi ainuttakaan niistä moittia. Minulla Teresanruusu on kasvanut hurjan korkeaksi. Taitaa huidella jo 2,5 metrissä. Sointu sen sijaan on nippa nappa metrin korkuinen. Tosin asuinpaikatkin on kummallakin vähän erilaiset. Leikkasin keväällä teresanruususta muutaman vanhimman oksan kokonaan pois. Nyt huomaan, että olisin voinut hyvin leikata enemmänkin. Kasvunopeus tällä ruusulla on vauhdikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi teresanruusun suhteen, en olisi arvannut, että se voi kasvaa noinkin korkeaksi, tämä nykyinen mitta on ihan mukava. Pitää tarkkailla, jos pitää jotain vanhoja oksia poistaa ajoissa. Kuten sanoit, varmasti kasvupaikalla on vaikutusta siihen, millaisiin mittoihin ruusut kasvavat.

   Poista
 3. Niin hienosti kukkivia ruusuja ja ihanat kärhöt täydentävät niitä kerrassaan upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ja ruusut sopivat aika kivasti yhteen. Nyt on ollut tuolla alueella ihanaa kukkaloistoa 😊.

   Poista
 4. Koirat ja makkara kuulu yhteen <3 Sointu on ihana ruusu ja tykkään myös Teresanruususta. Oman Teresani siirsin alkukesästä ja nyt siihen tuli muutama kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla on esimmäisestä lauseestasi aivan samaa mieltä!
   Sointu on varsin suloinen, onneksi löytyy valtavasti ihania ruusuja ja myös muita kasveja iloksi keväästä syksyyn!

   Poista