torstai 25. elokuuta 2022

TÄMÄN KESÄN KUKKIVA KEITTIÖPUUTARHA

Zinnia 'Purple Prince'Tänä keväänä olin vähän laiska kasvattamaan ja hankkimaan yksivuotisia kesäkukkia. Parin edellisen kuivan kesän perusteella päätin, että tänä kesänä laitan vain vähän ruukkukukkia, jotta jaksan kastella ne. Amppelitkin jätin kokonaan hankkimatta, en edes muista, milloin näin oli viimeksi. Talon länsipäädyssä on perinteinen ryhmä kesäkukkia, ne maisemoivat samalla betoniporrasta. Istutin siemenestä kasvattamani keijunmekot ruukkuihin portaiden viereen ja yhdessä ruukussa  kasvaa kelloköynnöksiä obeliskissa. Kahdessa ruukussa on valkoiset terassihortensiat, ne eivät oikein tykänneet 30 asteen hellejaksosta.Lisäksi kivipengermän päällä on viisi ruukkua valkoisia siniviuhkoja. Siniviuhkat kestävät hyvin paahdetta, eivätkä ole suuttuneet, jos unohdan välillä kastelun. 

Edessä punakosmos 'Gazebo Red'Siemenestä kasvattamani kesäkukat ilahduttavat keittiöpuutarhassa sekä kivipenkissä yrttien kanssa että muutamassa laatikossa hyötykasvien kaverina. Vuoroviljelyn toteuttamiseksi kukkiva laatikko vaihtelee eri vuosina. Kivipenkkiin esikasvatin 2020 ja 2021 ’Dara’ koristeporkkanoita, tämän vuoden 'Darat' ovat kasvaneet ja kukkineet omatoimisesti. Kivipenkissä kasvaa lisäksi monivuotisina salviaa, iisoppia, sitruunatimjamia, ruohosipulia ja yrtti-iisoa. Lisäksi täydensin kukintaa esikasvattamalla tsinnioita ja kosmoskukkia.

5.7.2022 kivipenkin salvia kärsi viime talvesta ja aloitti kukinnan myöhemmin kuin yleensä. Valkoinen kesäharso oli siementänyt oma-aloitteisesti ja sai kukkia. Myös ruohosipulit kukkivat.Kivipenkki oli aika hyvässä kasvussa jo keväällä, joten monia taimia ei tarvinnut sinne laittaa.

11.7.2022 otetussa kuvassa näkyvät ensimmäiset 'Dara' koristeporkkanan kukinnot.

Esikasvatetut 'Purple Prince' zinniat houkuttelevat perhosia ja pörriäisiä. Ne tuovat väriä kivipenkin loppukesään.Kerroin jo aikaisemmin, että olin vähällä tuhota hyvässä kasvussa olleet tuoksuherneet, sillä unohdin ne kasvihuoneessa liian lämpimään paikkaan oman onnensa varaan. Osa kuoli, mutta kyllä jäljelle jääneet ovat kukkineet kiitettävästi. Tässä on sekoituksena ainakin 'Mollie Rilestone' ja 'Old Spice Miss Willmott'. Tuoksuherneitä on riittänyt maljakkoon, mutta tykkään myös katsella niitä ulkona ja nauttia niiden tuoksusta.Kosmoskukat ovat ilahduttaneet kukkimalla kauniisti. Lisää kukkia on vielä tulossa.

Tässä vaiheessa iltaa aurinko paistoi vielä liian voimakkaasti valokuvaukseen. Lajike on siis 'Gazebo Red'.Between blogista Rikkaruohoelämää lähetti minulle ihania 'Daydream' kosmoskukan siemeniä, mutta ne eivät vielä ole avanneet kukkiaan. Aivan pian sekin tapahtuu.Unohdin ottaa kunnollisia kuvia unikoista, silloin kun ne kukkivat valkoisenaan, nyt näkyvät vain siemenkodat. Kasvihuoneen vieressä pohjoispuolella pitkässä laatikossa ovat nyt vuorossa tsinniat, auringonkukat ja kohta aukeavat kosmoskukat. 

Auringonkukka 'Ice Cream'Auringonkukkien siemenet olivat päiväyksen mukaan menettäneet parhaan itävyyden, mutta sieltä ne vain ponnistivat kukkaan. Tämä sävy on aika kiva lempeän vaalean keltainen. 

Lisäksi itsekseen siementäneet ruiskukat ja kesäkukat kukkivat perunamaan reunassa. Joten kyllä kesäkukkia riitti, vaikka ruukuissa niitä ei niin paljon kasvanut kuin aikaisempina vuosina. Arboretumissa kaikki siemenestä kasvattamani kelloköynnökset kasvoivat maahan istutettuina. Tässä portin katolle ehtineet kelloköynnökset.Onneksi keittiöpuutarha tuottaa myös ruokaa pöytään. Lopuksi kuva yhdelle aterialle haetuista ruokatarpeista. Porkkanat ovat yli 30 cm kuten kolmioviivain osoittaa.

Tänään on ollut viileää usean päivän tukalan paahteen jälkeen. Mutta ei vieläkään kunnolla sadetta, tiukassa tuntuu olevan tässä meidän kohdalla. Maanantaina satoi 7,5 mm, se hävisi kuivaan maahan aivan hetkessä. Pari projektia on pyörähtänyt käyntiin, mutta niistä myöhemmin lisää.

Iloista loppuviikkoa itse kullekin!


18 kommenttia:

 1. Oi miten upeat keijunmekot. Minulta ne jäivät kokonaan kylvämättä. 'Gazebo Red' kosmoskukkien ja 'Purple Prince' zinnioiden kukat ovat kauniin ja energisen värisiä. Minulla kosmoskukat eivät vielä kuki ja osan suoraan penkkiin kylvämistäni siemenistä taisin taimettumisen jälkeen epähuomiossa nyppiä rikkaruohoina pois.
  Meillä kuivuus koettelee edelleen pahoin. Vettä satoi maanantaina, mutta vain vaivaiset 8mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatin toista kertaa keijunmekkoja ja ne onnistuivat kyllä hyvin. Taimet alkoivat kukkia jo sisällä ja istutin ne aika välillä karaisuilla ulos ruukkuun. Toki laitoin koko ryhmän kylmiksi öiksi harson alle. Tykkään näistä zinnian ja kosmosten väreistä. Tuo zinnian kulttuuriperintölajike on tosi kiva, vaikka esikasvatuksessa on helposti vähän hujoppi, mutta asettuu nopeasti kasvupaikkaansa istuttamisen jälkeen.
   Tykkään laittaa zinniat ja kosmokset vähän niittymäiseen tapaan, joten toteutus on helpompi tehdä, kun on esikasvatetut taimet 😊.

   Poista
 2. Onpas pitkät porkkanat! Tummanpunainen zinnia on todella kaunis. kelloköynnöstä pitäisi kokeilla uudestaan, viime vuonna sen kasvatus meni mönkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanat jaksavat hämmästyttää joka päivä, sillä käyn hakemassa niitä melkein joka aterialle. Nämä eivät olleet yksittäistapauksia. Tykkään tuosta zinniasta, se on melko pitkässä varressa perennan kaltainen. Kasvatin toistakin lajia, mikä oli matalaa, mutta unohdin ottaa siitä kuvia. Tykkään tästä Purple Princestä enemmän. Varmasti onnistut kelloköynnöksen suhteen uudellen kokeilemalla.

   Poista
 3. Ihania kukkia ja hienosti satoa! Aivan upean väriset kosmokset. Daratkin niin ihania, harmittaa, kun omat kylvökseni eivät tunnu onnistuvan. Kylvin niitä viime vuonna kasvimaan yhteen penkkiin, talvi vei ne jälleen, sama viimeksikin. Minulla ne eivät ole ikinä kukkineet kylvövuonna, joten toivoin kukkia tälle vuodelle. Täytynee taas joskus yrittää, tai sitten luovuttaa, en hirveästi jaksa tuollaisia, jotka täytyy aina kylvää uudestaan. Saisivat itse hoitaa asian :-D
  Tuosta ateria-aineskuvasta olen kade, porkkanoista nousee vesi kielelle! Niitä täytyykin jonain vuonna kasvattaa, en ole viljellyt porkkanoita sitten lapsuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kosmoksen väri taittuu sinipunaiseen ja se on minusta tosi kaunis. Sointuu hyvin lähellä kasvavaan Mme Julia Correvon -kärhöön. Huomasin jo viime kesänä, että Dara oli ensimmäisen vuoden kasvatuksesta tehnyt siementaimia, joten nyt jätin onneksi Darat kasvattamatta, niitä oli sen verran paljon omaehtoisesti hoidettuna.
   Luulisi Daran kylväytyvän läpäisevässä kasvualustassa, mutta eihän sitä jaksa tapella, jos ei jostain syystä ole sille mieleinen paikka. Ihmettelen monen aran kasvin viihtymistä tuossa kivipenkissä. Ehkä kasvupaikka on sopivan lämmin, multatilaa riittävästi ja kuitenkin läpäisevä kasvualusta.
   Suosittelen kesäporkkanoiden kasvatusta. Valitsin supermakean lajikkeen kesäporkkanoita. Käytän mielelläni kaikki porkkanat kasvukauden aikaan, viimeiset säilöntään pakkaseen. Kellarista niitä ei tule lumien aikaan haettua, eikä säilyvyys ole taattu.

   Poista
 4. Muiden lailla ihastelen upean värisiä ja tanakoita tsinnioitasi. En ole koskaan kasvattanut niitä, vaikka monta kertaa se on ollut mielessä. Jospa nyt laittaisin ihan paperille lupauksen itselleni muistiin. Kesäkukkavalikoimasi on kiitettävän runsas. Noista raaskii jo poimia jotain maljakkoonkin. Sinun kasviesi kukkimisen kauneuteen ja runsauteen vaikuttaa taatusti hyvin perustetut istutusalueet. Kaikesta näkee, ettet ole itseäsi säästellyt. Mikäs on kukkiessa, kun olosuhteet ovat parhaat mahdolliset.
  Minulle nousi muutamia Daran siementaimia. Piti kylvää uusia, vaan taisi unohtua. On se vaan niin viehättävä kasvi, että sitä kelpaa katsella vaikka joka kesä.
  Mahtavan kauniit ja hyväkuntoiset porkkanat! Mieli tekee puraista täällä ruudun toisellakin puolella. Meillä syödään pitkin vuotta runsaasti porkkanaa ihan sellaisenaan ja moneen eri ruokaan laitettuna. Muutama itse kasvatettu on vielä kasvimaalla. Helppoa ja hyvää. Ensi vuonna kylvän enemmän.
  Sateettomuutta ja kuivuutta olen ruikuttanut varmasti jo kyllästymiseen saakka. Eikä vettä ole vieläkään tullut. Sydäntä riipaisee puutarhan puolesta. Eilen ja tänään ei sentään enää ole kovin lämmintä. Nytkin mittari nippanappa +17.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä Purple Prince lajiketta ei kannata kylvää esikasvatukseen kovin aikaisin, jottei taimista tule honteloita. Se kasvaa aika nopeasti korkeutta, vaikka olen latvonut taimet. Esikasvatettu taimi on kuitenkin helppo laittaa haluamaansa kohtaan (ei tarvitse laittaa suoritin riveihin) ja silti taimen näkee hyvin, eikä kitke rikkaruohona.
   Ehkä kasvamaan nousseet Darat siementävät sinullakin lisää taimia. Minäkin laitoin tänä vuonna porkkanaa enemmän, sillä viime vuonna ne loppuivat kesken. Tosi herkullisia sellaisenaan tai jalostettuna eri tavoin.
   Ihan hurjan kuivaa on, pelkään, että kun sateet alkavat, mennään taas äärimmäisyydestä toiseen. Nyt olisi tilaus yöllisille 15 mm sievälle sateelle ja sitten seuraavana yönä sama uudelleen. Pitäisi ruveta istutuspuuhiin, joten työaikaa päivällä olisi kiva jäädä väleihin.
   Tänään on ollut viileää, mutta hyvä ilma puutarhaprojektin parissa.

   Poista
 5. Purple Prince sopii todella hyvin yhteen iisoppien ja sudenporkkanan kanssa. Kauniita penkkejä muutkin.

  VastaaPoista
 6. Kyllä sinulla kukintaa riittää kiitettävästi. Minulla ei ole kesäkukkia ollenkaan maassa ruukuissa on muutamia lajikkeita. Tuoksuherneet olisi ihania ja olen minä yhtenä vuonna jopa niitä kasvattanut.
  Todella komeita porkkanoita en ole itse vielä yhtään nostanut omiani. Olimme anoppia auttamassa melkein viikon ja nyt on oma piha ihan kauhean rikkaruohojen vallassa. En kerkinyt ennen lähtöä muutakuin kerätä marjoja. No pikkuhiljaa pitää alkaa penkkien kunnostusta syksyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkujen kastelu on vaativampaa kuin laatikkojen tai maahan istutettujen. Mitä suurempi multatila sen helpommalla pääsee.
   Tykkään ottaa porkkanoita syötäväksi tasaisesti joka viikko.Varmasti sinullakin on jo porkkanoissa syötävää.
   Jos on puutarhasta poissa viikon, huomaa kyllä, että yhtä sun toista on tehtävänä, varmasti saat paljon aikaan, kun ryhdyt puuhaan.

   Poista
 7. Sinulla on kyllä niin kaunista kukkaloistoa tuolla kasvimaalla (ja muuallakin)! Tsinnioissa ja 'Gazebo Redissä' on ihana punaisen sävy. Sopii hienosti moneen muuhun kasviin.
  Onpa komeat porkkanat! Eilen nykäisin yhdestä penkistä muutaman lupaavan pulleatyvisen yksilön ja lopputulos oli nippu viisisenttisiä tappeja :D Aiemmin toisesta penkistä otetut maistiaiset olivat ihan oikean porkkanan näköisiä ja kokoisia mutta tuosta nyt sattui nousemaan ilmeisesti penkin surkeimmat yksilöt. Tai ainakin näin toivon. Oli tarkoitus tänään puuhailla kasvimaalla, mutta homma jäi kun koko päivän on taas satanut vettä. Olisin suuresti toivonut, että nämäkin sateet olisivat menneet sinne missä niitä kaivattaisiin!
  Toivottavasti saataisiin vielä lämmintä ja tänne poutasäätä. Vähän huolestuttaa ensi viikolle luvatut 4 asteen yölämpötilat, sillä usein keväällä ja syksyllä ennusteet ovat vähän turhan optimistisia. Saatan vielä joutua etsimään harsot valmiiksi käden ulottuville.
  Mukavaa sunnuntai-iltapäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minäkin tykkään noista zinnioiden ja kosmosten sävyistä, sopivat puutarhan muuhun värimaailmaan. Pitkissä porkkanoissa saa syömistä enemmän, ei aina tiedä, miksi joskus tulee niitä mainitsemiasi käppänöitä.
   Tännekin saapui viimein vähän sadetta ukkosen kanssa. Onneksi sai tehtyä perjantaina ja lauantaina pitkät päivät puutarhahommia ja tänäänkin aamupäivän.
   Ennuste lupaa tosiaan selvästi kylmenevää, saa nähdä tuleeko hallaöitä. Toivottavasti ei vielä!

   Poista
 8. Kauniisti kukkii teillä keittiöpuutarhassakin. Aivan mahtavat kiviportaat.

  VastaaPoista
 9. Kääk miten kaunista sinulla on joka puolella! Upeaa kukintaa kerta kaikkiaan :)

  VastaaPoista