sunnuntai 14. elokuuta 2022

ELOKUUN HELTEITÄ

 


Lämpötilat ovat jälleen kohonneet. Tänäänkin sunnuntaina on reippaasti hellettä eli yli 26 astetta mittarissa, sisällä emme ole juuri olleet tarkkailemassa lämpötiloja. Vielä jaksavat kärhöt, ruusut ja hortensiat kukkia, mutta saa nähdä, miten kauan kukintaa riittää.'Early White' syysleimut ovat niin ihania valkoisessa kukkapilvessään, en kertakaikkiaan väsy katsomaan niitä. Tässä huvimajasta katsottuna samat 'Early White' syysleimut kuvan vasemmassa laidassa. Pidän tavattomasti näkymästä, jossa näkyy köynnöskaaren läpi sekä nämä 'Early White' leimut että valkoiset 'Sea Foam' ruusut. Niiden ikuistaminen samaan kuvaa ei vain ole lainkaan niin helppoa kuin luulisi.En osaa sanoa, onko perhosten ja pörriäisten määrä tänä vuonna vähäisempi kuin aikaisemmin. Ainakin elämää riittää kukinnoissa.
Vielä riittää kukkia, mutta mahtavatko elokuun helteiset päivät kuivuuden kanssa lyhentää kukinnan aikaa? Soisin, että kukinta jatkuisi pitkään, niin ihanaa on katsoa kukkia joka puolella.
16 kommenttia:

 1. Meillä on ollut pörriäisiä mutta perhosia sitten taas tosi vähän. Voi olla, että kuivuus kiusaa niitä. Valkoinen syysleimu on kaunis, onko se himan muita lajikkeita matalampaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eli nämä eriväriset ’Early’ -syysleimut ovat korkeudeltaan noin 50 cm tai vähän yli ja kukat ovat pienempiä, mutta kukkia on niin paljon ja tiiviisti, että tulee ihana tiivis kukkapilvi. Tämä on kiva vaikka reunuskasvina.

   Poista
 2. Niin kaunis puutarha!

  VastaaPoista
 3. Meilläkin päiväperhosia on näkynyt poikkeuksellisen vähän. Olimme poissa kotoa koko viikonlopun ja pelkäsin miten ruukuissa olevat kesäkukat mahtaisivat pärjätä näillä uudelleen alkaneilla helteillä. Onneksi näyttivät ihan hyviltä.
  Luulin ihan noita kuvan kauniita Early Whitejä syysleimuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia kyllä lentelee, mutta ehkä perhosten määrä on ollut aikaisempaan nähden hieman vähäisempi? Hyvä, että korjasit virheen. Helle pehmitti pään ja kirjasin virheellisesti syysleimut ensin syyshortensiaksi 😅. Sama alku sanassa…. Early White syysleimut ovat ihania!

   Poista
 4. Kauniisti kukkii puutarhasi. Vielä ei itsellä ole alkuunkaan valmis olo kesästä luopumaan joten lämpö on tervetullutta. Syyshortensiat ainakaan tuskin isosti pahastuvat helteestä kun kukkivat melkein pakkasiin kerran aloitettuaan ja punahatutkin onneksi jaksavat pitkään. Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en minäkään luopuisi kesästä vielä pitkään aikaan.
   Syyshortensiat kukkivat nyt joka puolella, mutta nekin tarvitsevat kosteutta, joten uusia taimia olen kyllä kastellut, että juurtuvat kunnolla. Toivottavasti vanhoilla hortensioilla on juuret jo syvällä maaperässä.

   Poista
 5. Osa syyskukkijoista meillä varmaan kukkisi aika kauan, ellei halla vierailisi niin usein takapihalla syyskuussa. Hallan jälkeen moni kasvi nuupahtaa tai alkaa hellittää kukinnasta. En ole tähän aikaan vuodesta useinkaan pelännyt helteiden lyhentävän kukintaa, koska niin harvoin on elokuussa ollut näin lämmintä. Ja samalla näin kuivaa (ainakin meillä). Tästä tulee taas yksi tarkkailun kohde, että miten omat kasvit selviävät näissä olosuhteissa. Yksi syyskimikki on selvästi ottanut kiinni monia muita vuosia nyt, kun on ollut lämpöä. Kasvattaa kukkavanoja nyt eri tavoin kuin jos olisi ihan kylmä elokuu. Silti voi kukinta jäädä näkemättä, jos halla iskee ensi kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuvia ajatuksia. Halla saattaa lopettaa kukinnan jo syyskuussa, jos huonosti käy. Toisaalta on ehkä harvinaista, että tähän aikaan on sekä kuumaa että kuivaa. Meillä ei todellakaan ole satanut, joten maa on ihan tosi kuivaa.

   Poista
 6. Puutarhasi kukkii kesäisesti. Early White -syysleimut ovat ehdottomasti ihailemisen arvoisia. Kiva tietää, että ne ovat matalampia. Minulla kaikki syysleimut ovat tänä(kin) kesänä tosi korkeita. Early Whitestä löytyi sopiva kumppani omilleni.
  Ehkä tällaiset helteet nopeuttavat kukintaa ja ilman muuta kuivuus verottaa kasvien jaksamista. Minua huolestuttaa, kuinka kasvit selviävät jo toisen kuivan kesän jälkeen talvehtimisesta.
  Olen ihmetellyt monenlaisia ötököitä ja mönkijöitä, joita on tänä kesänä riittänyt. Sen sijaan tavanomaisia pörriöisiä ja perhosia on minusta paljon vähemmän. Toivottavasti amiraalit, neitoperhoset ja nokkosperhoset vielä tekevät vierailun loppukesän kukkijoiden pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä ehdottomasti suositella Early White syysleimuja, jos niille löytyy sopiva paikka. Pakosta kuivuus ja helle vaikuttavat kukinnan kestoon. Toivottavasti talvehtiminen onnistuu joka tapauksessa tavanomaisesti?
   Ihan samoin olen katsonut, että kukissa on monenlaisia kuoriaisia ja pörriäisiä, mutta perhosten määrä ei ole ollut niin runsas kuin ennen. Ainakin siltä on tuntunut, vaikka en ole mitää tieteellistä laskelmaa tehnyt. Onneksi perhosia kuitenkin lentelee.

   Poista
 7. Anonyymi8/16/2022

  Kuvat pihapiiristänne ovat taas niin kauniita, tuolla aika kuluu kivasti vain katselemalla eri suunnasta hienoja istutuksia ja kukkijoita! Perhoset tuntuvat tosiaan puuttuvan verrattuna viime kesän perhosjoukkoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, osaan kyllä nauttia luonnon ja kasvien kauneudesta! Oma osuus on nöyrästi ajatellen vaatimaton, sillä emmehän pysty kokonaan vaikuttamaan siihen, miten ihmeellisesti kaikki kukkivat ja kasvavat 😊. Perhosia lentelee (tänäänkin seurasin niitä), mutta tuntuu, että ennen oli enemmän.

   Poista
 8. Kaunista siellä joka suunnalla😍 Toivottavasti helteet eivät jatku kovin pitkään yhtäjaksoisesti. Täällä uudet istutukset ainakin jo ihan riutuu kun ei meinaisi millään jaksaa iltaisin seisoa letkun varressakaan. Huomenna on jo ihan pakko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuivuus helteen kanssa on aika läkähdyttävää kasveille, joilla ei ole syvälle menevää juuristoa. Olen yrittänyt kastella sisukkaasti lohko kerrallaan uusia istutuksia, jotta joka päivä homma etenisi vaiheittain. Huh. Tälle viikolle saattaisi tulla sateita ennusteiden mukaan, toivottavasti ennuste toteutuu.

   Poista