perjantai 19. elokuuta 2022

HAUSKAT PUNAHATUT

 


Sydänpenkissä on useita vuosia kasvanut punahattuja. Muistaakseni ostin aikoinaan 'Magnus' kaunopunahatun, mutta varma en ole. Nämä ovat siementäneet itse uusia taimia. Laitan vielä uudelleen tämän kuvan 'White Swan' kaunopunahatusta, jotta saan samaan juttuun kaikki minulta löytyvät punahatut.Viime viikolla aloin uteliaana seurata Graniittipenkkiin avautuvaa punahattua. En ensin muistanut, että istutin tänne 2021 siemenestä esikasvattamani 'Green Twister' kaunopunahatun taimet. Ne eivät vielä viime vuonna kukkineet. 


Nyt kukat olivat jo kokonaan värittyneet. Vieressä vasemmalla kasvaa ilmeisesti 'Magnus', toin siementaimen Sydänpenkistä pari vuotta sitten.Oikeastaan tämä 'Green Twister' sopii varsin mukavasti Graniittipenkin muihin sävyihin.
Punahatut pysyvät hyvin pystyssä ja ovat perhosten ja kaikkien muidenkin mettä etsivien pörriäisten suuressa suosiossa. 

Onko sinulla kasvamassa joku muu lajike, jota suosittelisit? 


22 kommenttia:

 1. Punahatut ovat todellakin kauniita ja mikä parasta, eivät tarvitse tukemista. Kruunuvuokon tapaan kokemusta on vain Magnuksesta ja White Swanista, joka minultakin kuoli viime talven melskeisiin. Green Twister on hauskan näköinen. Istuu vallan mainiosti penkin muiden kasvien seuraksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ensin, onko Green Twister liian keinotekoisen näköinen, mutta ei se ole ainakaan noiden kavereidensa kanssa. Jäätikkötalvi on hyvin tuhoisa monelle kasville, harmi että menetit oman valkoisen punahattusi.

   Poista
 2. Minustakin on hauska seurata kaikkea elämää, mitä punahattujen yllä lentelee. Välillä on oikea ruuhka. Sekä Magnus että White Swan ovat olleet tuossa kohopenkissä hyvin pitkäaikaisia, en edes muista miten monen monta vuotta. Kohopenkki on ymmärtääkseni niille mieleen ja auttaa selvitytymään talvista. Toisaalta jäätikkötalvet ovat tosi hankalia.
  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 3. Minulla ainoastaan 'Magnus' ja siemenestä kasvatetut hyvin samannäköiset elleivät jopa aivan samaa lajiketta olevat punahatut ovat vihdoin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kukassa. Ja vielä kahdessa paikassa yhtä aikaa. Hankin joskus 'Pow Wow Whiten', mutta sen kohtaloksi kävi seuraava talvi enkä ole sen jälkeen uskaltanut mitään erikoisempia ostaa. 'Green Twister' olisi kyllä aika hauska ja jossain blogissa ihastelin kerrannaisia punahattujakin. Ehkä uskallan hankkia sellaisen ensi vuonna, jos saan nuo nykyiset taimet menemään ensi talvenkin yli. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole uskaltanut hankkia erikoisia uutuuksia, joille ei luvata juurikaan talvenkestävyyttä. Tavallisetkin punahatut ovat herkkiä talvimärkyydelle.
   Hyvä kuitenkin, että nämä tutut lajikkeet kestävät ja ilahduttavat sekä itseä että mettä etsiviä. Valkoinen White Swan on minusta tosi kaunis.

   Poista
 4. Punahatut ovat ihania. Voisi vielä kokeilla uudelleen tuota Green Twisteriä joka harmillisesti omasta pihastani taisi kuolla, tykkään. Delicious Candy ja Fountain Pink Eye löytyvät omasta pihasta ja talvenkin yli selvinneet. Jäävät vähän matalammaksi Magnukseen verraten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, pitääkin heti googlata nuo mainitsemasi lajit. Hienoa, että ne selvisivät talven yli! Hyvää viikonloppua.

   Poista
 5. Punahatut o hianoja syyskesän perennoja. Oon ostanu monia färivariaatioota, mutta kaikki non talavi aina korijannu. Ainuat hyvin selevinnehet on omia kylyvöksiä nimeltä 'Starlight'. Muistuttaa palio 'Magnus'sta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tiedosta. Täytyykin tutustua tuohon Starlight -punahattuun.

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Nättejä punahatuja, mukavia loppukesän valopilkkuja 🌸

  VastaaPoista
 8. Minä tykkään kovasti punahatuista. Olen niitä ostellut, vasta viime vuosina ne ovat alkaneet viihtyä. Lajikesuosituksia en osaa silti oikein sanoa. Esim. Marmelade (oranssi) kukki ekan talven jälkeen, mutta tänä vuonna teki vain lehtiruusukkeen. Joistain vasta kukat kehittymässä. Yksi kiva, matala pinkki minulla on, mutta sen lajikenimi on nyt arvoitus, kun olen niin monia kokeillut ja huonosti merkinnyt niiden paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kommenttiin vastaus tökkii pahasti eli blogger ei millään tahdo saada kommenttia läpi.
   Ehkä sinun istuttamasi punahatut alkavat nyt viihtyä, jos lehtiruusuke kasvaa, niin eiköhän kukkiakin ala tulla.

   Poista
 9. Punahatut ovat maanmainioita syyskesän kukkijoita! Pysyvät niin upeasti pystyssä ja sietävät hienosti kuivuuttakin. Ja mitä perhosmagneetteja ovatkaan! Punaiset Magnus lajikkeet kasvavat kivasti siemenestä suoraan maahan, kukkivatkin joskus jo samana kesänä. Minulla on jokin matala lajike hankittuna joskus Mustilan taimipäiviltä, mutta nimike unohtunut. Ei kuitenkaan kuki kovin runsaasti. Pitäisikin muistaa ottaa siemeniä talteen, jos vaikka onnistuisi sitä lisäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosmagneetti on kuvaava sana, kuhina kukilla on melkoinen.

   Poista
 10. Omassa puutarhassani taitaa olla vanhastaan juurikin 'Magnusta', tänä vuonna siinä ei ole kukkia, mutta kuvittelen löytäneeni sen siementaimia. Muutamia muita lajikkeita olen kokeillut aiemmin, mutta yksikään ei ole selviytynyt ensimmäisestä talvesta. Tänä vuonna kokeilen 'Delicious Candyä' ja toista oranssia, nimetöntä punahattua. Peukut pystyy, sormet ristiin ja toiveita kukkajumalille, että ovat ensi vuonna hengissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Magnus on tehnyt sinulle siementaimia, jotka kukoistavat ensi kesänä. Ja ehdottomasti onnea ja menestystä talven yli uusille herkullisille punahatuillesi!

   Poista
 11. Punahatut on kyllä mukavia minulla on enää kaksi pientä alkua istutin ne uuteen paikkaan . En edes muista mikä lajiketta nämä ovat . Kunhan nyt edes kukkivat vielä eivät ole avautuneet . Nyt on ollut tänä vuonna niin kiirettä että en ole kerkinyt edes blogeissa vierailla . Mutta ehkä se tästä rauhoittuu .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos löysit kuitenkin kaksi punahatun taimea, eivätköhän ne sieltä ponnista kasvuun. Etköhän ehdi blogien pariin kun muut kiireet helpottavat, kiireellisemmät hommat on tehtävä ajallaan.

   Poista