sunnuntai 28. elokuuta 2022

ARBORETUMIN PERGOLAN YMPÄRISTÖSSÄ TOUHUTTUMainitsin Pergola-jutun yhteydessä, että yhden köynnöksen paikka odottaa vielä kasvualustan parantamista. Odotin multakuormaa, että pääsisin työn alkuun. Nyt on lapio sitten heilunut. Tosin ajattelemani tarha-alppikärhön tai vastaavan istutus jää todennäköisesti kevääseen. Kyseinen köynnös tulee kuvan oikean puoleiseen raudoitusverkkoon. Lisäksi minua häiritsi, että pohjoissivivulla oleva köynnösaita  on liian lyhyt. Isäntä kyllästyi työhon vuosi sitten ja asia jäi odottamaan. 

Huomaatte varmaan, että kanto sai päällensä lankut. Penkillä on mukava istahtaa.Ensin teimme köynnösaitaan jatkoa 4,5 metriä eli kaksi vaakatasoon laitettua raudoitusverkkoa. Samalla korotimme vähän aitaa toisella vaakapuulla. Korotus tuli noin aidan puoleen väliin saakka, sillä kentän pinta laskee hieman länteen päin mennessä. Käsittelen puuosat myöhemmin tummiksi. Kaivan jo syksyllä istutusalustat valmiiksi uusille köynnöksille. Etualan yksivuotiset kelloköynnökset ovat vehreyttäneet aitaa tämän kesän ajan.Multakuorman saavuttua muotoilin uuden istutusalueen (kuvassa oikealla puolella) siten, että vuonna 2021 kumpuun istutettu metsävaahtera pääsi osaksi tätä uutta aluetta. Samoin omassa kummussa ollut siperianpihta asettui paremmin osaksi tätä uutta istutusta.Pääsin nyt tavoitteeseen, että pergolan molemmin puolin on kasvillisuutta. On kiva kulkea leveää polkua kasvien keskellä. Nyt tämä seikka on vain kuviteltava. Tässä näkyy taustalla jatkettu köynnösaita. Laitan siihen todennäköisesti villiviiniä kasvamaan.Sain istutettua muutamia perennoja kuten komeamaksaruoho ’Herbstfreuden’ kolme alkua vasemmassa reunassa olevan kallion viereen, purppurakeijunkukka ’Palace Purplen’ ja tummat ’Red Sparkle’ maksaruohot näkyvät heikosti pergolan vasemmalla puolella. Varmaan otan jakopaloja myös jostain muusta maanpeitekasvista ja istutan ne ensi viikolla. Kalliosta köynnösverkon eteen asti ajattelin laittaa perennoja ja sen puuttuvan köynnöksen verkon eteen. 

Edessä olevat pensaat ovat 'Angel Gold' keltaheisiangervoja ja vieressäni oikealla kasvaa tänä vuonna istutettu purppuratuomi 'Colorata'. Löysin onneksi Viherlandiasta etsimäni mustaselja ’Black Lacen’ taimen. Toivon, että se viihtyy köynnösverkon vieressä yhtä hyvin kuin Ruusupuistoon istuttamani ’Black Lace’ (kuvassa). Sen lehdistö on tavattoman kaunis tummassa lookissaan. Kävin tänään katsomassa tätä kaksi vuotta sitten istutettua mustaseljaa ja sen korkeimmat versot ulottuvat rintaani asti, pensaan kasvutapa on kaunis.’Alfredo’ amerikanheisi (edessä keskellä) ja revontuliatsaleat ’Tri-Lights’ ja ’Northern Hi-Lights’ sekä atsalea ’Ruususen Uni’ ovat pääseet myös juurtumaan, ne eivät näy kuvassa. En raaskinut laittaa istutusmultaa kuin noin kaksi metriä leveälle kaistalle. Multa tuli kaksinkertaisen paperin päälle noin 30 cm kerroksena, täydensin multaa kompostilla. Reunoilla on kaistaleet ilmaista murskattua kuorikatetta. Myöhemmin voi mahdollisesti istuttaa kuorikatteen kohdalle jotain, kunhan alla oleva sekalainen ei-toivottu kasvusto ensin näivettyy. Toivon sen näivettyvän. Viherlandiasta löysin myös ’Susanna’ marjaomenapensaan, joka löysi paikkansa uudelta alueelta (kuvassa ensimmäinen puska oikealta päin katsottuna). Siirsin yhden huonossa paikassa olleen hortensian siperianpihdan edustalle. Hortensian edestä ja oikealta puolelta puuttuu vielä pensaita. Hortensian vasemmalla puolella ovat revontuliatsaleat. Kuva osoittaa hyvin, että laitumella kasvaa kaiken maailman rikkaruhokasvusto, sitä ajetaan matalaksi, ehkä heitän sekaan nurmikon siementä.Vihdoin löytyi paikka toiselle lahjaksi saadulle Mantsurianjalopähkinäpuun taimelle, nämä siemenestä kasvatetut taimet saimme lahjana ’Avoimissa Puutarhoissa’ ystävälliseltä virailijalta. Toinen jalopähkinäpuun pieni taimi päätyi Korean onnenpensaan kanssa arboretumin länsirajalle. Toivotaan molemmille hyvää kasvua. Onnenpensas oli myös lahja Avoimissa käyneeltä vieraalta. Ei kuulema saanut kiittää, mutta kuitenkin mieltä lämmittää.Kuvia ottaessani ukkonen jyrähteli ja salamoi. Vettä satoi 7,2 mm, kaikki vesi tulee todella tarpeeseen. Saavat uudet taimetkin hieman lisää kastelua. Toivoisin hartaasti, että illalla sataisi vielä lisää, mutta ennusteisiin ei kannata luottaa, yleensä ne menevät meidän kohdalla pieleen.Nyt paistaa jo melkein aurinko. Laitan lopuksi tämän kirkkaamman kuvan viikon takaa. 

On tuntunut tosi kivalta päästä tauon jälkeen taas kunnolla urakoimaan. Muutakin on tapahtunut, siitä myöhemmin lisää.

Olkoon tuleva viikko hyvä puutarhaviikko ja muutenkin mukava!


24 kommenttia:

 1. Vau, miten upeat istutusalueet. Pergola sulautuu nyt hyvin kauniisti tuohon alueelle ja köynnösaita taustalla näyttää myöskin hyvältä.
  Meillä oli tänään vuorossa kompostien tyhjennystä, kunnes ukkonen yllätti ja toi mukanaan kaivattua sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Taimet ovat vielä pieniä, joten eihän tämä vielä näytä sellaiselta kuin on odotus tulevaisuudessa. Laitan tähän pensaiden juurelle jotain maanpeitekasveja, vaikka pyrinkin ensin saamaan puuvartiset hyvään kasvuun ja samalla tarkkailen nouseeko paljon kitkettävää. Sade tuli täällä tarpeeseen, kuten varmasti teilläkin.

   Poista
 2. No siellä on taas lapio, talikko ja vasara heilunut! Mahtavan iso alue, jonka muotoa ja ideaa näkee jo. Ihanat nuo kasvituliaiset kävijöiltä!
  Vanha laidunmaa on varmaan mitäsattuu, mutta ihmeen hyvin saa kaikesta tehtyä nurmikkoa, kun alkaa vaan leikkaamaan. Toivottavasti siitä tulee hyvä nurtsi eikä istutusalueille jää harmittavia rikkakasveja.
  Todella vähän saitte sadetta ukkoskuuroiksi! Täälläkään ei taas ole satanut vähään aikaan, mutta ensi yölle olisi luvassa sadetta, toivottavasti. Se on niin tärkeää puutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina aloittaessa tuntuu, että on paljon tekemistä, mutta ihmeesti hommat kuitenkin etenevät. Pikku hiljaa epämääräinen rytö vähenee ja istutusalueet asettuvat paikoilleen. Kyllähän tänne tarvitaan vielä paljon lisää kasvillisuutta, mutta kaikkea ei saa kerralla. Tämän alueen nurtsia on leikattu vasta vajaan vuoden, joten eiköhän se ajelemalla kohene. Toisaalta arboretumissa ei ole tarkoituskaan olla nurmikkoa kovin paljon. Kitkemistä on riittänyt tämänkin kesän aikana, mutta selvästi kate kuitenkin pitää homman jossain määrin järjellisenä. Aika näyttää, saako näivetystaistelu tulosta aikaan.
   Sateelle on edelleen tilaus, saa nähdä sataako yöllä. Toivottavasti sataa sekä siellä että täällä.

   Poista
 3. Minä jo kuvittelinkin kasvit sinne polun molemmin puolin. Ihanaa. Sinulla on siellä vaikka mitä ja hurjan suuret muutokset tulleet tosi lyhyessä ajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinulla on hyvä mielikuvitus! Itsekin täytyy kuvitella, että jaksaa pakertaa tämän arboretumin kanssa. Olen kyllä ihastellut puiden ja monien pensaiden kasvua viime vuoden keväästä. Samalla vauhdilla muutosta tulee näille uusillekin alueille. Toivottavasti.

   Poista
 4. Kyllä tulee taas upeaa. Ja kivoja kasveja. Juuri tänään kuvasin omaa marjaomenapuutani, se on aivan täynnä pientä sormenpään kokoista omenaa, kuin uusi kukinta näin syksyllä.
  Meillä ei saatu kuin 2mm vettä vaikka ukkonen jylisi koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näkymät ovat jo parin vuoden päästä sellaiset, mihin olen pyrkimässä. Nyt erottuu lähinnä tuo kate. Vaiheittain on edettävä ja kiva, että sain ’matkamuistot’ ja löytötaimet jo juurtumaan. Ehkä syysalesta löytyy vielä jotain kivaa. Pienet punaiset marjaomenat ovat tosiaan kuin toinen kukinta.
   Toivottavasti teillä satoi yöllä. Me saimme viime yönä 11 mm ja nyt parhaillaan sataa oikein nättiä sadetta. Tuntuu niin hyvältä, sillä tänään olisi ollut taas ison kastelurumban vuoro, jos sadetta ei olisi tullut.

   Poista
 5. Pergolan alueesta tulee hieno.

  VastaaPoista
 6. Olet todellakin laittanut lapion heilumaan. Kasvivalikoima senkun kasvaa. Puutarhastasi tulee tällä vauhdilla varteenotettava nähtävyys, jos vain sen sallit. Mukavaa, että saitte vihdoin myös sadevettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, en taida itse uskalla käyttää noin juhlavia termejä, mutta ainakin puutarhaihmisille voisi löytyä katsottavaa. Ovathan monet tutukin kasvit eri kasvien kanssa yhdistettynä uusia kokonaisuuksia. Toivoisin, että jossain vaiheessa täältä löytyisi inspiroivia näkymiä ja yksityiskohtia. Tarkoitus on pitää puutarhaa sopimuksen mukaan auki pienellä maksulla (5€/aikuinen). Tähän mennessä käynnit on sovittu erikseen, mutta ehkä ensi kesänä voisi olla 1-2 kiinteää muutaman tunnin aukioloaikaa viikossa?
   Sade huojensi mieltä ja puutarhan kasveja.

   Poista
 7. Alueestahan tulee valtavan iso. Kaikkea mielenkiintoista olet löytänyt istutettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva laittaa vielä jokunen harvinaisempi laji, mutta pitää pohtia, uskaltaako vielä vai pitäisikö odottaa alueen pienilmaston paranemista.

   Poista
 8. Voi mitkä ihanat tilukset sinulla on siellä ja kasvien määrä lisääntyy mukavasti. Onpa hienoa kun olet suunnitellut puutarhan auki pitämistä ja esittelyä. Tuolla riittää ihasteltavaa ja se antaa lukuisia inspiraation lähteitä asiaan vihkiytyneille :)
  Kunhan mennään jokunen vuosi, niin tuo on upea puisto kasveineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten olen ennenkin todennut, tila tuo mahdollisuuksia, mutta on myös haaste, koska taimia menee paljon ja tekemistä riittää 😊. Minusta on itse todella inspiroivaa kiertää toisten puutarhoissa, joten sillä perusteella ajattelin, että voisi olla myös toisin päin. Ainakin ’Avoimissa’ saatu palaute kuulosti siltä, että porukka tykkäsi. Kiitos Maatuska.

   Poista
 9. Hyvännäköistä istutusaluetta syntyy! Kivat, eri aikaan kukkivat kasvit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt miettiä vielä uusia kasveja istutettavaksi niin, että sopisivat kivasti yhteen ja toisaalta olisi eriaikaista kukintaa. En ehkä ihan vielä uskalla istuttaa hyvin arkoja lajeja, vaikka mieli tekisi.

   Poista
 10. On kyllä hyvän kokoisia nuo istutusalueet, ja kaunista tulee!

  VastaaPoista
 11. No nyt olet pannut kunnolla tuulemaan ja isäntä myös! Hyvänkokoiset istutusalueet tuli ja nyt uusi porttikin asettuu paremmin ympäristöönsä. Nurmenleikkuuta onkin sitten jatkossa paljon vähemmän, kun olet peittänyt kaiken mullalla ja uusilla kasveilla :D Uskoisin, että vähintään suurin osa rikoista näivettyy katteiden ja paksun multakerroksen alle ja lopuistahan pääsee kitkemällä eroon.
  Meille on taas "luvattu" sadetta. Yritän manata niitäkin kuuroja muualle, mutta tuskinpa onnistun siinä vieläkään kun ei ole onnistunut koko kesänä. Huomenna kun ehtisi ehkä jopa puutarhuroimaan edes vähän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kuvissa näkyy vasta alustavasti tämä alue, kun istutin nyt hankittuja pensaita laajensin jo heti multatilaa, jotta tuli luontevamman näköistä. Koko ajan mennään visiota kohti, mutta onhan matkaa vielä rutkasti jäljellä. Tämän uuden alueen kohdalla oli niin paljon teräviä maakiviä, joten siinä ei edes voinut ajaa ruohonleikkurilla, vaan kaikki oli siimaleikkurilla käsityötä. Joten tämä kyllä helpottaa työmäärää. Kivien väliin jää paljon tuoretta maata, joten kohopenkkiin istutetut pensaat uskoakseni pärjäävät hyvin ja löytävät juurensa kosteaan maaperään. Samalla lisäsin multaa 40 cm asti ja tuon alueelle vielä syksyllä kompostoituvaa lehti yms. ainesta, joten toivon ainakin osan rikoista näivettyvän.

   Poista