lauantai 26. kesäkuuta 2021

JUHANNUS 2021 VAIHTELEVISSA OLOSUHTEISSA

 


Eilen juhannusaatto oli aurinkoinen ja lämpö iltapäivällä oli 28,8 astetta. Ihan riittävästi siis. Tiukukärhö 'Arabella' on aukonut jo aika monta nuppua. Se sointuu edelleen ihan upeasti vieressä kasvavan mirrinmintun väriin. 'Nora Barlow' lehtoakileijat rapsin jo pois, näkymä siistiytyy kummasti, kun ohikukkineet eivät ole enää pystyssä. 

Harmikseni pupu söi viime talvena 'Palibin' pikkuryreenin latvuksen. Ei tullut mieleenkään suojata sitä, mutta virheistä näköjään on pakko oppia.  Takana näkyy tarhakurtturuusu 'Ritausma' lähes valkoisena. Kuten viime postauksessa mainitsin, ilmeisesti paahde vaikutti niin, ettei vaaleanpunaista vaihetta ole näkynyt ainakaan vielä. Ihana 'Ritausma'  on joka tapauksessa! Vaaleanpunainen kukka kuuluu tarhakurtturuusu 'Pink Pavementille' Juhannusaatto meni hyvin leppoisan rauhallisesti isännän kanssa. Rantasaunassa saunoimme ja nautimme erittäin uimakelpoisessa järvivedessä uimisesta. Rantasaunan takkatulen ääressä oli miellyttävää olla paossa hyttysiä ja nauttia iltapalaa. Tässä oli oma 'kokkomme'.Tämä juhannuspäivä valkeni pilvisenä ja ilma oli suorastaan hautovan seisovaa .. ja hyttysiä ihan mahdottomasti kavereina, kun kastelimme puutarhasta ne alueet, jotka vettä kaipasivat. Tässä ruusu 'Pink Pavement'. Loistokärhö 'Rouge Cardinal' on kiivennyt vasemmalta puolelta jo köynnöskaaren suoran osuuden kokonaan, oikealla puolella kärhö on päässyt noin metrin matkan ylöspäin.

10 vrk:den ennuste ei luvannut kovinkaan vakuuttavasti vettä, mutta lämpöä on luvassa helteen tasolla. Yritin huonolla menestyksellä saada kuvattua lähes valkoisen ruusun ''Blanc Double de Coubert' Rosa Rugosa -ryhmästä. Sen tuoksu on ihastuttava. Istutin tämän loppukesällä 2020.

Tänään iltapäivällä pilviverho repesi ja heti lämpö nousi +26,6 asteeseen. Mahtaako tulla ukkosmyräkkä, sillä ilma on niin hautova? Perhoangervo on kerrassaan viehättävä. Aion ehdottomasti lisätä sitä tälle alueelle köynnöstukea kohti. Rohtokataja on kasvanut liikaakin ja se valtaa nyt niin suuren alan, että sitä voi pienentää. Tässä tuessa kiipeää loistokärhö 'Ville de Lyon'.Tein ilmeisesti vallan mallikkaan sadetanssin aamuisella kastelukierroksella, sillä noin 17 aikaan saapui ukkosrintama ja lyhyeen ajanjaksoon vettä satoi aika voimalla 30,3 mm. Että sillä lailla.

Aitan sivulla kasvavat ritarinkannukset pysyivät onneksi pystyssä, sillä ovat vielä sen verran nuppuisia. Tässä ne ovat sadepisaroiden täplittämiä, kuvan tarkennuspiste on mysteeri.Talon päädyssä oleva vanha jasmike riiputtaa kukkiaan sateen jälkeen.

Toivotan teille kaikille keskikesän juhlan leppoisaa jatkoa! Huomenna minun ei tarvitse kastella.29 kommenttia:

 1. Ihania näkymiä!
  On ollut jännää keliä, välillä miltei tukahtuu lämpöön ja sitten tulee kunnolla vettä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Melkoista juu, tuntuu, että kesäajat alkavat olla ääriolosuhteista toisiin.

   Poista
 2. Meillä saatiin hikisesti 7mm vettä tänään. No se riitti siihen, että jätin kastelun väliin. Komeat ruusupensaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi edes tuo 7mm, auttaahan se kasveja. Tuo 30 mm taitaa auttaa jo nurmikkoakin aika paljon. Ruusut ovat tosi täynnä kukkia ja samoin pioneilla oli mieleinen kesä.

   Poista
 3. Kummallisia ilmoja pidellyt tosiaan. Pitäisi kai kastella, vaikka on satanutkin välillä, ei se riitä.
  Sääskiä on ihan hirviästi ja nyt on jo paarmatkin tulleet!!
  Allergikkona pistot kutiaa ihan hirveesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikojen paahteet koettelevat vanhojen ja varmojenkin kasvien kestävyyttä. Tosin olen etupäässä kastellut viime vuosien uusia taimia, joilla ei ole vielä kovin vahvaa juuristoa. Paarmat ovat olleet kimpussa heti kun vähän aurinko paistaa. Allergialääkkeiden teho ei oikein tunnu riittävän, mutta en viitsi sisälläkään olla.

   Poista
 4. Niin kaunista kesätunnelmaa kuvissa! Meilläkin on säät vaihdelleet helteen ja ukkosen välillä. Nyt ihana viileys virtaa avoimista ikkunoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa on onneksi iloisia asioita, vaikka sää on varmasti haaste monelle kasville. Ukkonen raikastaa, se on hyvä.

   Poista
 5. Monenlaisia säitä on ollut. Hellettä sekä kovia sateita. Salamointia on tullut myös koettua. 24 astetta lämmintä on tuntunut jo sellaiselta, jossa toimintakykyä riittää. 30 tai ukkosen lähestyminen vie voimat. Aivan ihania kuvia! Kuvissa näyttää raikkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän suuri ero on 24 ja 30 asteen välillä. Toivottavasti tulisi ensi viikolla jo hyviä iloja puutarhatyöhön. Kiitos :).

   Poista
 6. Niin kaunista! Ihana tuo rantasauna pitsityynyineen. Tunnelmallinen juhannus ollut teillä. Kyllä Palibin-syreeni toipuu, minullakin kävi noin joskus ekana talvena. Puput parturoivat. Kyllä on ihastuttava tuo talon ja nyt sillä on arvoisensa puutarha ympärillään, kun olet sen niin kauniiksi laittanut! Täällä Espoossa ei ole tullut pisarakaan, hellettä vaan ja välillä ukkonen jyrisee, kuuma on. Hyvä kun kasvisi saivat ilmaisen kastelun. Onnellista juhannuksenjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinun Palibin syreeni toipui se antaa toivoa! Pitkän kuivan jakson jälkeen arvostaa vesisadetta.
   Toivottavasti teillekin tulisi helpotusta lempeän yösateen muodossa.
   Kiitos Samettihortensia!

   Poista
 7. Voi miten ihanasti kukkivia ruusuja.
  Järvi ja rantasauna mikä ihana juhannukseen kuuluva yhdistelmä.
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi outoa viettää juhannusta ilman rantasaunaa, kun se on niin pitkään kuulunut vakio-ohjelmaan. Kiitos!

   Poista
 8. Hianosti kukkivia ruusupuskia. Ja Arabellaki jo kukkii. Mulla viälä hyvästi nupulla. Tuallaane saret jo johonaki tuntuu. Täälei meinaakkaa sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabella oli ensimmäinen kukkansa avaava kärhö ja on ollut tuottelias tekemään nuppuja. Se oli ehdottomasti hyvä ostos. Nurmikkoon tulee selvä vaikutus tuosta sateesta ja ehdottomasti kaikki puutarhan kasvitkin nauttivat vedestä kuivan jakson jälkeen.
   Toivottavasti teillekin tulisi vettä sopivasti.

   Poista
 9. 'Arabella' sointuu tosiaan ihanasti mirrinminttuihin. Meilläkin 'Arabella' aukaisi jo ensimmäiset kukkansa. Ihmeellisen aikaisin. Komeasti kukkivat ruususi ja tuo vanha jasmike. Meilläkin satoi hetken aikaa tänään mutta tuskin ihan noin paljoa. Eikä tarvinnutkaan kun on tullut sen verran tasaisesti vettä pitkin kesää. Mukavaa kesäkuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin juuri tuoreen postauksesi ja katsoin Arabellasi kuvat. On se kaunis ja kiva, että aloitti jo ajoissa. Vähän aikaa vielä ja saa katsella muidenkin kärhöjen kukkia.
   Vesi piristi selvästi kasveja, sadevesi toimii aina paremmin kuin kannettu vesi.
   Kiitos samoin!

   Poista
 10. Kylläpä sielläkin on kaunista!
  Onkohan tämä joku erityinen ötökkävuosi? Ainakin meillä esimerkiksi paarmoja on ihan valtavasti, äkäisiä pöriläisiä. Ja kun illan tullen niistä pääsee eroon, alkaa hyttysten ininä. Kirvoja on kaikkialla, onneksi myös muita lentäviä öppiäisiä ja perhosia todella paljon.
  Meillä on ollut aika tasaista säätä eli hellettä. Jokunen sadekuurokin on onneksi kohdalle osunut ja maahan asti satanut, tarpeeseen tulleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olosuhteet ovat olleet monille hyönteisille aivan optimaaliset ja sen vuoksi niitä on nyt paljon, paarmat ovat tällä hetkellä hyvin innokkaina kimpussa. Toki kaikki hyvätkin hyönteiset ovat nyt liikkeellä.
   Hyvä, että teillä on satanut edes jonkin verran. Olin jo aika huolissani ennen viime viikon sateita, parempi saada sadetta kuin kantaa vettä tai viritellä letkuja pitkin pihaa.

   Poista
 11. Kauniit ruusuja ja ihana pieni kokko teillä.
  Meillä on ollut todella kuumaa mutta kaksi rankkasade ryöppyä mekin saatiin muutaman päivän välein. Pionit kärsi jonkinverran molemmilla kerroilla. Ritarinkannukset on meillä venynyt pituutta kivasti ja kukkavanat on nyt todella korkeita. Minä tuin ne myös samalla kuin pionit. Perhoangervosi on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä erikoinen kesä, helle vain jatkuu jatkumistaan. Kasvienkin on totuttava näihin uusiin olosuhteisiin. Minä en ole laittanut (vielä) tukia ritarinkannuksille, pitäisi ehkä tehdä niin. Perhoangervo jaksaa ihastuttaa!

   Poista
 12. Onpa kaunista. Katselin kuviasi useamman kerran, silmä lepää tuossa kauniissa pihassasi. Sadetta kyllä kaivataan. Mukavaa heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Anneli. Jälleen voisi sataa vähän, mutta tälle päivälle ennusteissa ollut sade ei toteutunut. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista