perjantai 12. elokuuta 2022

PERGOLAN TAPAINENIsäntä sai rakennettua kolme päivää ’Avointen’ jälkeen Arboretumiin eräänlaisen pergolan. Kaipasin alueen länsirajalle rakennetta, joka olisi hieman portin kaltainen ja samalla toimisi tukena köynnöksille. Valitsemani paikka osoittautui haasteelliseksi, koska kiviä tai kalliota oli monessa kohdassa ja lopulta pystytolpat laitettiin kohtiin, joihin ne saatiin upotettua. Tämä oli taas tyypillinen rakennusprojekti, jossa ei ollut alustavaa suunnitelmaa kuin raamit ja lopputulos oli sellainen kuin tehdessä syntyi. Jälkiviisaana totesimme, että olisi alunperin pitänyt tehdä vähän toisin ja ostaa erilaista puutavaraa, mutta nämä käytetyt ovat samoja kuin arboretumissa muutkin rakenteet, joten saavat nyt kelvata.Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että rakenne tuo hauskan siirtymän ’tilasta toiseen’, vaikka vielä pienet köynnökset eivät verhoa säleikköä, kuten tulevaisuudessa toivon mukaan on laita. Paikoilleen on istutettuna viiniköynnös ’Zilga’ ja kiinanlaikkuköynnös ’Adam’. Kuvassa vasemmalle puolelle on vielä tulossa köynnös, kunhan saan maanparannuksen tehtyä jossain vaiheessa. 

Keskelle pergolaa jäi vanha kanto, jota voi käyttää levähdyspaikkana, jos siltä tuntuu. Mietin vielä, laitanko kannon päälle lankut istumista helpottamaan.Katon rakenne on viuhkamainen. Molemmat istutetut köynnökset ovat ymmärtääkseni viihtyessään reheväkasvuisia. Olisi hauskaa, jos viiniköynnös tekisi terttuja kattorakenteesta roikkumaan.

Vaikka arboretumin puut ja muukin kasvillisuus on vielä nuorta, tuntuu kivalta katsella pergolan läpi ja nähdä oikealla vuorijalava ja kauempana punasaarni. Etualalle on kylvetty uutta ruohoa, kohta näyttää kuvassa epäsiistiltä.

Kunhan päästään muutama vuosi eteenpäin, uskoisin, että samalta kohdalta otettu kuva on huomattavasti erinäköinen. Käsittelen puun tummaksi (kuten kuvassa näkyvässä portissa), jatkossa vihreys ja kasvit ovat pääosassa ja puurakenteet jäävät huomaamattomammiksi.Pergolan sijainti on siis lähellä vanhaa ratsastuskenttää alueen länsirajalla. Ajattelin, että on hauska kulkea pohjoista reunaa rajaavaa aidan viertä ja samalla katsella rinteeseen istutettuja kasveja ja sitten kulmassa kääntyä pergolan läpi kulkemaan länsireunan suuntaan. 

Meillä on niin kuivaa, että on taas lähdettävä kastelemaan arboretumiin tämän vuoden istutuksia, edellisestä kastelusta on jo yli viikko.

Hyvää viikonloppua!12 kommenttia:

 1. Teillon pantu het tuulemahan. Pergoolahan son, o muato mikä tahansa. Sopii tuahon hyvi. Tilaa ku o, nii voi teherä tuallaasen suuremmanki. Ooh, näen jo viinirypälehet roikkumas ja putuamas suaraa suuhun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kohdalla pitää vielä päästä ajamaan vanhalla päältäajettavalla ruohonleikkurilla kannon ohi, joten tarvittiin riittävästi leveyttä. Toisaalta köynnökset kaventavat tilaa kunhan ryhtyvät kunnolla kasvamaan. Nyt uutena saattaa näyttää liian leveältä, mutta en usko, että siltä tuntuu myöhemmin. Minäkin kuvittelin mielessäni viinirypäleiden tertut roikkumassa ylärakenteiden väleistä 😊. Kunpa päästäisiin jo loikkaamaan siihen vaiheeseen.

   Poista
 2. Hieno pergola. Tuohon kelpaa köynnösten kiipeillä.

  VastaaPoista
 3. Hieno on ja tosiaan rakenteet tuovat kyllä kaikkea mielenkiintoista. Sekä uusia mahdollisuuksia. Minusta on hienoa, että kantoja ja muita voi hyödyntää osana rakenteita. Siellä on hyvä kasvatella viinirypäleitä. Jännää, että mainitsit epäsiisteyden. En edes ajatellut asiaa, kun aina rakentaessa uutta tuppaa rapa roiskumaan. Ainakin minun jäljiltäni on multaa tai savea muuallakin kuin siellä, missä pitäisi.
  Kuivaa on meilläkin. Kastelin tänään tänä vuonna istutettuja puita, eilen kastelin joitain tänä vuonna istutettuja perennoja. Aina ei kerralla muista tai ehdi kastella kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurelle aukealle alueelle kaipaa ylöspäin meneviä rakenteita ja vihreää. Onneksi tänä kesänä muutamat puut ovat selvästi kasvaneet. Köynnökset auttavat tässä tavoitteessa myös. Kanto on persoonallinen lisä ja istuskelin siinä itse, joten tuntui kivalta ottaa se osaksi pergolaa.
   Työmailla on aina kaikenlaista tavaraa ja myllerrystä. Lisäksi ryhdyin heti kärräämään multaa ja kompostia, jotta sain Kotkan reissun tuliaisina itselle ostetut köynnökset vihdoin istutettua.
   Kuivuus koettelee jo kolmantena kesänä peräkkäin uusia istutuksia.

   Poista
 4. Tuo viuhkamainen rakenne on kiva. Kastelua on saanut harrastaa urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, oikeastaan pergolan sijainti ja maaston kivet yms. ohjasivat tähän muotoon.
   Kastelu on välillä aika uuvuttavaa, sehän vie aikaa melkoisesti.

   Poista
 5. Hienoa, että pergolasta tuli erilainen. Minusta sen viuhkamainen muoto on kaunis ja istuu hyvin avaraan maisemaan. Olemassa olevan materiaalin käyttäminen on järkevää ja taloudellista. En näe pergolasi pylväissä tekstiä "tämä on otettu jämäkasasta".
  Meillä Zilga kiemurtelee pergolan katossa ja sieltä roikkuu tänäkin vuonna mukavasti rypäleterttuja. Viiniköynnöstä pitäisi leikata sadon parantamiseksi. Silloin se ei pääsisi kasvamaan pergolan kattoon. Meidän ajatuksemme rypäletuotannon sijasta oli kuitenkin saada pergolaan välimerellinen tunnelma viiniköynnöksineen. Se on toteutunut erinomaisesti.
  Tykkään käydä herkuttelemassa blogissasi kaikilla ihanilla kasviuutuuksilla ja rakenteilla. Jos ei jotain omaan pihaan saakkaan, pääsee niitä sentään sinun puutarhassasi ihastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Between, olet niin kannustava! Tällä tavalla mekin pohdimme rakenneratkaisuja, vaikka järeämmästä puusta tehtynä olisi ollut etunsa sekä rakennusteknisesti että ulkonäön puoleen. Mutta olen niin iloinen, että isäntä innostui rakentamaan, se on kuitenkin pääasia!
   Itse asiassa muistin sinun blogisi ja viiniköynnöksen rypäleet pergolan katossa ja se oli yksi syy viiniköynnöksen istuttamiseen 😊.
   Puutarhablogien sisältö ja inspiraatio niiden kautta on itsellenikin tosi tärkeää, tämä on ihana vertaisyhteisö!   Poista
 6. Minustakin pergolan muoto on kiva ja tuollainen ihan reilunkokoinen rakennelma sopii hyvin arboretumiin. Kiva idea jättää kanto istumapaikaksi. Toivottavasti viinirypäle ja muut köynnökset viihtyvät hyvin. Navettapiian esittämä mielikuva on melkoisen houkutteleva. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnökset kaventavat kulkuväylää, jos viihtyvät ja innostuvat kasvamaan, joten on hyvä varata riittävästi leveyttä, sillä tämä on yksi ’pääväylä’ arboretumissa kulkemiseen. Zilgan talvenkestävyyden pitäisi olla hyvä, toivotaan, että pärjää tällä paikalla. Kiitos samoin!

   Poista