torstai 14. huhtikuuta 2022

PÄÄSIÄISTERVEISET KASVIHUONEESTATänään on pilvinen sää, sitä vastoin eilen sain nauttia kerrassaan upeasta auringonpaisteesta pestessäni kasvihuonetta. Päätin tarttua puuhaan, vaikkei se ihan lempihommiini kuulukaan. Toisaalta puhtaaksi pesty kasvihuone on valmis ottamaan vastaan kasvit, sitten kun ne sinne uskaltaa viedä.Viime vuonna pääsiäinen oli kahta viikkoa aikaisemmin ja kasvihuoneesta ulos katsoessa näkyi paljas maa, nyt sitä vastoin valkoiset lumihanget. Vein kasvihuoneeseen jouluhyasintit, joita olen hoivaillut maahan istuttamista varten, sekä kukkineet helmihyasintit. Tuovathan ne mukavan vihreää tunnelmaa ja ovat lähempänä tulevaa kohdetta eli puutarhaa.Kuten ehkä huomaatte, vein tänään kasvihuoneeseen myös kolme sisällä esikasvatettua perunaa. Istutin ne laatikkoon (kuvan oikeassa reunassa) ja peittelin hallaharsolla. Tänään pilvisellä säällä kasvihuoneen päivälämpö on +12 astetta, harson alla on lämpimämpi. Yöksi peittelen perunat paremmin. Lämmitintä en käynnistä perunoita varten.Perunat ehtivät kasvaa sisällä ikkunalaudalla noin 35 cm mittaan, joten niiden oli jo aika päästä suurempaan multatilaan. Teen esikasvatuksen perennaruukuissa, ne sopivat kätevästi johonkin koloseen ikkunalla. Edellisten vuosien kokemuksen perusteella perunan vihreä kasvusto tuuheutuu melko nopeasti suurempaan kasvuastiaan päästyään. Juuristo oli varsin hyvännäköinen. Toivottavasti saamme nauttia auringosta pääsiäisenä, auringolla on niin suuri vaikutus. Saa jopa kasvihuoneen pestyä 😀.

Oikein hyvää ja rentouttavaa pääsiäistä teille kaikille!27 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen kasvihuone nyt on, vihreää joka puolella! Toivottavasti lumet sulavat ja pakkasia ei enää tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreys piristää aina, oli se sitten peräisin perunanvarsista tai sipulikukkien lehdistä 😊. Minäkin toivon hartaasti, että kaikki olosuhteet vauhdittaisivat lumien sulamista - ja mahdollisimman nopeasti!

   Poista
 2. Hienolta näyttää kasvihuoneessasi. Minulla on vielä kaikki kasvihuoneessa kesken eikä siellä ole mitään kasveja vielä. Teen hiukan muutostöitä siellä ennen kuin pesen sen.
  Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupesi heti kiinnostamaan, millaisia muutostöitä aiot tehdä. Varmaan esittelet niitä myöhemmin.
   Pesu-urakka on aina sen verran suuritöinen, että on hyvä saada se tehtyä, jos vaikka sää yllättäen sallii edes osan esikasvatettujen kasvien siirron sinne.
   Kiitos Kristiina, samoin sinulle!

   Poista
 3. Kevät on edennyt huimasti kun on saanut kasvihuoneen pestyä. Huomasin, että tiilihuone on aika mahdoton pestä ikkunoita lukuunottamatta mutta ajattelin suihkuttaa tiiliosat etikalla, eiköhän siihen kuole kaikki huonot öttiäiset mitä mahdollisesti on päässyt rakenteisiin pesimään. Teillä saadaan aikaiset perunat, oikein juhla-ateria. Vihreä tuntuu hyvältä nyt kaiken valkoisen ja sen alta heräävän tumman luonnon rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen pesu on yksi merkittävä virstanpylväs kevääseen! Etikka saattaakin olla ihan hyvä aine tiilien pesuun, jos tarvitaan ötököiden teilausta. Tuosta en muista lukeneeni mitään ohjeistuksia.
   Itsekasvatetut varhaisperunat maistuvat niin ihanilta ja varhaisperunat ovat kaupassa ja torilla kalliita, sen vuoksi kasvatan porrastaen eri-ikäisiä varhaisperunoita.

   Poista
 4. Onpa ihanaa, kasvihuoneen sisällä jo näkyy vihreää. Toivotaan, että lumet alkavat vähentyä nyt kiihtyvällä tahdilla.

  VastaaPoista
 5. Eivät olet tosiaan vuodet veljiä tai sisaria keskenään. Onneksi nyt alkaa tuntua, että ehkä se kevät vihdoin voittaa ja tuo lumi- ja jääkenttä pikkuhiljaa alkaa huveta.
  Onpa kiva idea työ perunoiden esikasvatus ja että ovat jo noin hyvässä vauhdissa 💚
  Ja muutenkin vihreää 💚
  Kaunista päääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että nyt lumi on alkanut sulaa reippaammassa tahdissa.
   Olen esikasvattanut perunoita tällä tavalla jo useamman vuoden ja saanut myös hyvän sadon jokaisesta siemenperunasta. Tähän luottaen jatkan samaan tapaan. Laitan myös myöhemmin esikasvatettuja perunoita suoraan maahan lämpimään paikkaan harson alle, mutta näistä ns. ämpäriperunoista saa ensimmäisen sadon.
   Pidän laatikkoa kasvihuoneessa siihen asti, kunnes pärjäävät ulkona. Pakkasta perunanvarret eivät kestä, joten suojaus öisin on välttämätön.
   Kiitos Satu!

   Poista
 6. Kelpaa varmasti putsattua kasvihuonetta alkaa täyttää. Tuota puuhaa en omassa pihassa pääse tekemään kun puuttuu koko kasvihuone. Aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen pesu-urakka tuntuu etukäteen nihkeältä aloittaa, mutta lopputulos raikkaassa kasvihuoneessa palkitsee ehdottomasti. Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Kevään edistymistä odotellessa kasvihuoneen pesu ja puunaus on askel eteenpäin. Säätiedotuksetkin luovat uudenlaista toiveikkuutta. Laitoin sinulle haasteen, joka toivottavasti auttaa sietämään kevään hitautta tai peräti nopeuttaa edistymistä. Ken tietää. Käy poimimassa haaste:
  https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html
  Oikein hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki askeleet kevään edistymiseen ovat merkittäviä ja kasvihuoneen pesu-urakan valmistuminen tuntuu tärkeältä askeleelta. Täällä lämpötilat ovat hieman viileämmät kuin siellä 1b vyöhykkeellä, mutta joka tapauksessa nyt 10 vrk:den ennuste näyttää toiveikkaalta.
   Kiitos haasteesta ja hyvää pääsiäistä!

   Poista
 8. Ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinulle!

  VastaaPoista
 9. Nyt oli varmaan hyvä hetki pestä kasvihuone, kun ei ole muuta ulkopuuhaa. Onpahan sitten valmiina heti kun säät sallivat sinne taimien viennin. Ihailen noita sinun supervarhaisia kylvöjäsi; tomaatit, kurkut ja perunat. Niistä saa herkkusatoa reilusti aikaisemmin kuin normaalissa aikataulussa kasvattaessa. Kaikki vihreä näyttää niin kauniilta valkoisten hankien keskellä, olivatpa sitten tosiaan perunanvarsia tai sipulikukkia :D
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minäkin ajattelin eli kun puutarhatyöt alkavat ulkona, ei pesupuuhat oikein inspiroi. Itse asiassa katsoin, että kohta pääsen talon takana olevaa perennapenkkiä siistimään kuolleista kasvinosista eli silputtavaa alkaa löytyä.
   Näkisitpä sen yhden varhaisen kurkkuni, tänään se pääsi kattoon asti 😅. Onneksi ei ole niin vakavaa, jos se sattuisi siirto-operaatiossa katkeamaan, mutta sen siirrän joka tapauksessa kasvihuoneeseen pääsiäisen jälkeen.
   Supervarhaiset kylvöni ovat yleensä onnistuneet ja niistä on tullut aikaista satoa, mutta puuha pitää ottaa harrastusmielessä eikä liian tosissaan. Kiva, että jaat kokemukseni perunanvarsien ja sipulikukkien lehtien suhteen ja hyvää pääsiäistä😊.

   Poista
 10. Ihanalta näyttää kasvihuoneessasi. Pienikin määrä vihreää piristää kummasti. Perunoiden esikasvatus perennaruukuissa onkin hyvä idea. Sitä voisin ensi vuonna kokeilla. On mukavaa, kun blogeista löytää jatkuvasti uusia ideoita ja inspiraatiota puutarhaan. :) Mukavaa pääsiäistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki vihreä tähän aikaan on niin piristävää. Suosittelen perunan esikasvatusta ainakin muutaman potun osalta, sillä omat uudet perunat kesäkuussa maistuvat niin hyvälle. Perennapurkissa olen saanut täysin iduttomat perunat versomaan yllättävän nopeasti. Liian kauan niitä ei tietenkään voi kasvattaa pikkupurkissa eli pitää olla suunnitelma, mihin ne saa jatkokasvatukseen. Olen esikasvattanut monena vuonna perunoita myös lämpimään paikkaan maahan ja laittanut harson päälle. Yritän porrastaa perunan kasvatuksen aikataulun siten, että saamme kesäkuun puolivälistä syödä omia uusia perunoita koko kesän ajan.
   Kiva, jos tästä oli sinulle hyötyä, itsekin ilahduin aina löytäessään teiltä toisilta uusia ideoita.
   Kiitos, samoin teidän perheelle!

   Poista
 11. Puutarhatöille kunnon startti, lumisuuresta hualimata. Ihan näyttää jo käytösolevalta kasvarilta, vaikka lumet ympärillä pilikottaaki. Hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä vähän erikoiselta olla töissä kasvihuoneessa ja katsoa lumista ympäristöä samalla.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 12. Kasvihuoneen pesu onkin aina oma aikaa vievä operaationsa. Keväiseltä näyttää.
  Mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä. 🐤🐔🐣🐥

  VastaaPoista
 13. Ihanan keväiväinen kasvari! Perunasta tuleekin sitten satoa hyvissä ajoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivon, ainakin aikaisempina vuosina on onnistunut 😊.

   Poista
 14. Kasvihuone alkaakin olla kodin suosituin paikka, ainakin puutarhurille. Nyt siellä jo pääsevät perunat aloittelemaan, hienoa! Iso työ, kasvarin pesu onkin nyt sitten suoritettuna! Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista