sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

KOSKA KUKKII? -HAASTE

 

18.4.2021


Sain tämän haasteen Rikkaruohoelämää -blogista, kiitos Between. Haasteen käynnisti Hiidenkiven puutarhassa-blogin Minna.

Haaste on ihana ja innostaa paneutumaan kevätkukkijoiden tuomiin suloisiin näkymiin. Haaste on myös tavattoman vaikea, sillä nyt lumi peittää melkein kaiken puutarhassa. Onneksi pääsiäisen aikana on lämpimissä ja aurinkoisissa paikoissa lumiraja alkanut siirtyä ja tämä antaa toivoa kevään edistymisestä.

14.4.2021


Kärhökaaren kolmiopenkiin olen laittanut parin viime vuoden aikana sipulikukkia ja toivon niiden lisääntyvän tulevina vuosina. Koska alue on uusi, ei ole vertailutilastoja useamman vuoden osalta.Nyt tilanne näyttää tältä eli lunta on noin puoli metriä poloisten krookusten päällä. Villi veikkaus kyseisten krookusten kukintaan: 30.4.2022.

29.4.2021
Tässä saman penkin tarhakylmänkukat aamupäivän auringossa juuri avautumassa. Veikkaan tämän vuoden osalta näkeväni ne kukkaan puhjenneina äitienpäivänä 8.5.2022.

13.5.2021Edelleen saman alueen tarhakylmänkukat kukkassa kaukaasianpitkäpalkojen kanssa toukokuun puolessa välissä.

18.4.2021 piharingin krookukset
Piharingissä kasvavat krookukset ovat aina hieman hitaampia aloittamaan kukinnan, sillä tähän tulee aurauslumia päälle. Nyt piharingin päällä on yli puolen metrin lumikakku. Joten veikkaan näkeväni kyseiset krookukset 2.5.2022.

Valkotäpläimikkä 13.5.2021


17.5.2021 ’Varjolehdon’ yleisnäkymää
Tämä on tämän päivän tilanne. Huh, veikkaus on niin vaikeaa, mutta arvelen valkotäpläimikän kukkivan 22.5.2022.

Thalianarsissit 17.5.2021
Lumikellot 17.4.2022

Kirsikkakulmassa näyttää tänään tällaiselta eli minäkin voin esitellä ensimmäisen ryppään nuppuisia lumikelloja. Toisaalta keittiöpuutarha on vielä niin lumen alla, ettei lavakauluksia juurikaan näy. Edellisen kuvan Thalianarsissit kukkivat viime vuonna 17.5. ja veikkaan, että tänä vuonna kukinta osuu 25.5.2022.Palataan haastetehtävästä tähän päivään. Viime yönä oli ainakin -6 astetta pakkasta, sen johdosta aamupäivällä lumi kantoi joka puolella ja sain siistittyä ne perenna-alueet, mitkä ovat tulleet esiin hankien keskeltä. Tuntuipa mukavalta 😊.

Olen pudonnut kärryiltä haasteen saaneiden suhteen, mutta suot ehkä anteeksi, jos tulet toistamiseen haastetuksi.

Haastan blogit: Tuplasti terapiaa ja Puutarhurin tytär


Haasteen säännöt:

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä.

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi.

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.20 kommenttia:

 1. Ai kun ihanaa, että lumikellomätäs on tullut esiin! ja kukkapenkkejä muutenkin.
  Ihania nuo muutkin kevätkukat. Jännä nähdä, kuinka arvaukset osuvat.
  Itsekin katsoin vain viime vuoden kuvia, kun ne ovat helposti nähtävillä tässä koneella, ja arvelin niiden mukaan. Nyt tosin muistin, että viime vuoden toukokuu oli sateinen ja kolea. Jos nyt tulee lämmin toukokuun alku, niin se vauhdittaa kukintoja todella paljon. Saapi nähdä. Lämpö tulisi kyllä tarpeeseen noita teidän lumia sulattamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän yllätyin itsekin, kun löysin lumikellot hankikinosten takaa. Vuosi sitten toukokuu oli tosiaan pitkään kylmä, eli monet seikat vaikuttavat kukintaan. Arvaukset ovat siis todella arvauksia.
   Kunpa lumet sulaisivat pian!

   Poista
 2. Sinäkin olet jo päässyt puutarhapuuhiin ja saat ihastella ensimmäistä kukkivaa lumikellomätästä. Päivä päivältä lumet sulavat lisää ja paljastavat uusia seuraamisen kohteita. Nuo viimekeväiset näkymät hivelivät silmiä. Värejä on kaivattu pitkään!
  Jännittävää nähdä, kuinka hyvin veikkaukset pitävät itse kullakin paikkaansa. Luulen, että sinun veikkauksesi tuskin etuajassa olevat. Voi itse asiassa osua aika lähelle ellei jopa kohdilleen ainakin noiden ensimmäisten kukkijoiden osalta, jos tällaiset säät jatkuvat. Hyvä sanoa näin puutarhaasi tuntematta ja pari vyöhykettä pohjoisempaa :D
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu tosiaan siltä, että lumet sulavat ja uusia alueita alkaa tulla esiin lumen alta.
   Veikkaus on niin arpapeliä, kun säistä ei tiedä etukäteen. Uteliaana jään seuraamaan, miten näiden arvioiden kanssa käy. Kiitos samoin Minna!

   Poista
 3. Ihanaa, että edes jotakin jo kukkii! Lumikellot ovat suloisen kauniita, toivon, että omanikin joskus tekevät oikean mättään eikä vaan yksittäisiä kukkia siellä täällä. Täytyy muistaa syksyllä kylvää lisää lumikellojen sipuleita eri paikkoihin puutarhaa. Minulla haasteeseen vastaaminen on vielä tekemättä, mutta eipä hätää, lumikuorma on samaa luokkaa kuin teilläkin, ihan huomenna ei sieltä kukaan esiin putkahda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muuallakin lumikelloja, mutta ne ovat vielä lumen alla. Niitä voisi lisätä vaikka millä mitalla, ovathan ne niin kauniita. Tee vaan omakin veikkaus, onhan jännä katsoa, meneekö lähelle vai varsin pieleen ;D.

   Poista
 4. Nyt luvassa olevat aurinkoiset ja lämpimät päivät saavat toivottavasti jäljellä olevat lumet vajenemaan huomattavasti.
  Onnea veikkaukseen ja mukavaa pääsiäisillan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt todella näyttää siltä, että joka päivä lumiraja siirtyy eteenpäin ja kinokset alenevat.

   Poista
 5. Käsittämätöntä, miten erilaisia näkymät voivat olla perättäisinä vuosina. Tämä kevät tuntuu poikkeuksellisen kylmältä ja hitaalta. Kuva-arkistojani kahlatessa huomasin, että on tällaisia ollut aiemminkin, mutta onneksi sentään harvemmin.
  Viime päivien lämpö on tuonut vipinää luontoon, joten saatamme päästä nauttimaan vehreydestä odotettua aiemmin. Lumikellomättäiden kauneus sykähdyttää sieluun saakka. Kylläpä myös valkotäpläimikkäpehkosi on upean näköinen.
  Nyt on vallan erinomainen aika pohtia, mihin sipulikukkia kannattaa lisätä. Pitääkin käydä pihalla taltioimassa ehdokaspaikkoja ja tehdä niistä vaikkapa paperille yhteenveto. Muuten unohtuu syksyyn mennessä.
  Jännä seurata niin omien kuin muidenkin veikkausten toteutumista. En yhtään harmittele, jos omat veikkauskohteeni innostuvat kukkimaan arvausta aiemmin.
  Mukavaa pääsiäispyhää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa olen ajatellut omia kuvia selatessa; näkymät ovat olleet niin paljon keväisempiä monena vuonna tähän aikaan. Olen jo katsellut kohtia, mihin pitäisi lisätä syksyn istutuksissa pieniä sipuleja, mutta pitää yrittää tehdä sellaiset merkinnät, että ne oikeasti muistaa syksyllä, sillä kaikki näyttää silloin niin erilaiselta.
   Minuakaan ei haittaa, jos veikkaukseni menisivät liian myöhäiseksi, toinen suunta harmittaisi enemmän :D.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. Tämä on hauska, ja aika haastavakin haaste:)
  Ihania kukkia tulossa, toivottavasti aika pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti me kaikki toivomme näkevämme pian kevään kukkijoita, johan tuota lunta on saanut tuijotella :).

   Poista
 7. Kiitokset haasteesta! Ei ainakaan samaa tahtia mennä kuin viime keväänä :D

  VastaaPoista
 8. Vaikea on tänä vuonna arvuutella, sillä lumien alla saattaa olla kasveissa jo kasvuvoimaa tai sitten ei. Ihanan paljon sinulla on kylmänkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin epäilen vahvasti, että kasvu saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti, kun lumi on sulanut päältä pois. Muistan monta vuotta (vuosia sitten) kun tulppaanit olivat kasvaneet lumen sisällä jo melkoisen pitkiksi ja honteloiksi.
   Kylmänkukkia tekee mieli lisätä eri paikkoihin :).

   Poista
 9. Kiitos haasteesta! Haastetta tässä onkin kun alkaa arvailla mitä tuolta lumen alta nousee. Siellä jo lumikellot kukkivat, ne on niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :). Arvuuttelu on hyvin haasteellista, mutta on hauska katsoa meneekö arvaus syteen vai saveen.
   Lumikellot ovat niin viehkeitä ja niitä täytyy yrittää lisätä moneen kohtaan.

   Poista
 10. Ihania keväänkukkijoita. Minulla on näitä sipulikukkia vielä liian vähän mutta syksyllä taas lisäilen. Minä siivosin yhtä penkkiä hieman mutta toivottavasti pääsen ensi viikonloppuna tosi toimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukkia pitäisi minunkin lisätä ihan reippaasti. Sen lisäksi että ne ilahduttavat valtavasti talven jälkeen,on niistä suuri hyöty mettä etsiville hyönteisille.

   Poista