torstai 21. huhtikuuta 2022

KASVIHUONEEN KAUSI ALOITETTUEilen aukesivat valkoiset krookukset kiviportaiden vieressä, niitä on tullut joku lisää viime kevääseen verrattuna. On muistettava lisätä tähän kääpiökurjenmiekkoja ja krookuksia syksyllä, viime syksynä laitoin kakki pikkusipulit uuteen penkkiin kiviportaiden toiselle puolella.Tässä tilanne eilen kiviportaiden toisella puolella, kirsikkapuun ympäriltä pakenee lumi ja esiin nousee kukkia.


Minun oli vietävä tiistaina 19.4. kaksi 'testikurkkua' jo kasvihuoneeseen, koska sisällä ne osuivat kattoon. Pidemmän roikaleen juuristo hajosi istutusvaiheessa ja työnsin koko sotkun istutuskuoppaan ja ajattelin, että mennään kokeilussa nyt loppuun asti. Samahan on, vienkö taimen kompostiin heti vai muutaman päivän päästä. Kahden yön jälkeen se on vielä hengissä, mutta varmuutta selviytymisestä ei vielä ole. En ota näistä stressiä, sillä minulla on 6 kasvihuonekurkkua kasvamassa sisällä. Nämä tarvitsevat ehdottomasti huolellisen varjostuksen päivällä.Eilen 20.4. päätin viedä kasvihuoneeseen myös pitkäksi kasvaneet runkotomaatit. Ennusteissa on vielä luvassa kylmempi jakso, mutta arvelen selviäväni edellisten vuosien kokemusten ja konstien avulla. Istutin tomaatit syvään uuteen kasvualustaansa, tomaattihan kasvattaa maan alla olevaan runkoon uusia juuria. Nyt ne saavat juurtua rauhassa. Kiinnitin kaksinkertaiset hallaharsot vaijereihin, ne myös varjostavat tomaatteja päivällä, sillä en ole karaissut tomaatteja koskaan ennen kasvihuoneeseen siirtoa. 

Kuvassa edessä näkyy 'perunalaatikko', siinä kasvaa kolme perunaa. Ne saavat olla kasvihuoneessa, kunnes sää sallii ulos siirtämisen.Kasvihuoneen päivälämpötila nousee aurinkoisella säällä varsin kesäiseksi, mutta öisin kurkut ja tomaatit tarvitsevat tiiviin ja vähintään kaksinkertaisen hallaharsoteltan suojakseen yöpakkasia vastaan. Teltan sisällä on termostaatilla ohjattu lämpöpuhallin. Lämmittimen anturi roikkuu kurkun lehtihangassa ja säädin nyt alkuun lämmittimen käynnistymään + 13 asteen kohdalla. 

On helpottavaa saada ikkunoille tilaa uusia purkkeja varten. Huikean hieno auringonpaiste on ollut ilonamme viime päivät ja lumi tuntuu sulavan ihan silmissä. Joka päivä esiin tulee uusia alueita lumen alta. Vielä eilen oli tällä kohdalla lunta ja tänään aamupäivällä paljastui sulaneen lumen alta uusia lumikelloja.Puuhaa löytyy joka puolelta, mutta niin ihanaa on jälleen tuntea kevät ja nauttia kaikesta puuhastelusta. Iloa viikkoonne!14 kommenttia:

 1. Ihanasti alkaa kasvihuoneesi vihertyä. Minä niin haaveilen kunnollisesta kasvihuoneesta. Olisi ihan mahtavaa päästä pidentämään kasvukautta niin keväästä kuin syksystäkin. Helpottaisi huomattavasti esikasvatustakin, kun osan kasveista voisi viedä jo tässä vaiheessa kevättä kasvihuoneeseen. Suloiset narsissit ja lumikellot. Minun lumikellot on vieläkin lumen alla. Osa saattaa olla piilossa ränsistyneiden kurjenmiekan lehtien alla, jotka ovat vielä osittain lumen ja jään alla niin, etten uskalla vielä katkoa niitä. Vaan eiköhän loputkin lumet pian sula. Aurinkoista loppuviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä hykerryttää käydä kasvihuoneessa ja todeta asukkaat. Lähiaikoina voi viedä sinne jo enemmän kasveja, mutta etenen vaiheittain. Kasvihuoneessa puuhailu on kyllä niin mukavaa, suosittelen.
   Ihmeen nopeasti lumi ja jää sulavat, siellä missä on pientä alkua eli etköhän sinäkin pian pääse auttamaan esiin omat lumikellosi. Kiitos ja samaa toivon sinulle!

   Poista
 2. Toivotaan, että siirtämäsi kurkut ja tomaatit selviävät hyvin kasvihuoneeseen siirrosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ainakin tomaatit saisivat selvitä. Juuri kävin peittelemässä kaikki telttaan yöpuulle 😊.

   Poista
 3. Ihana tilanne, viimeinkin kukkia ja koko ajan uusia!
  Rohkeaa ja varmasti tarpeellista tuo kasvihuonekauden aloitus, mutta sinulla on tosiaan konstit ja kokemus, varmasti hyvin menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nousee mullan alta monenlaista ja on ihanaa etsiä uusia yllätyksiä.
   Toivon totisesti, että saan kasvit säilymään hyvässä kunnossa, vaikka näiden kylmänarkojen siirto kasvihuoneeseen tuli näin aikaisessa vaiheessa.

   Poista
 4. Työtä varmasti aiheuttaa kasvihuoneen kanssa kun kasvi ovat jo siellä mutta kyllä se palkitsee kun satoa alkaa saada ajoissa. Minulla on ollut nyt kolme yötä yksi pieni tomaatti koemielessä kasvihuoneessa. Ei ole paleltunut. On tarkoituksella niin, etten ole suojannut mitenkään. Kasvihuoneen rakenteet keräävät hyvin lämpöä ja se pysyy läpi yön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kasvarissa tiiltä on niin paljon, että materiaali säilöö varmasti lämpöä sisuksiinsa ja luovuttaa sitä öisin pois. Hyvä on testata ensin yhdellä tomaatilla.
   Aikainen sato on minulla moottorina ja olen valmis näkemään vaivaa sen eteen - onhan tuon teltan kokoaminen ja purkaminen aamulla oma ohjelmansa.

   Poista
 5. Lumien sulaminen on nyt ollut vauhdikasta ja se on ollut ihanaa. Kukkapenkeistä tulee vauhdilla esiin piippoja tai jopa kukkijoita.

  VastaaPoista
 6. Teillä käy samoin kuin meillä, että kasvit ovat jo hangen alla valmiina kukkimaan. Ihana tilanne, kun ei tarvitse tuijotella mustaa maata ja odotella, milloin routa on tarpeeksi sulanut, jotta kasvit jaksavat lähteä kasvuun. Suoraan vain lumien tilalle vihreää ja kukkia :)
  Pidetään peukkuja tomaateille ja kurkulle. Hallaharsot onneksi varastoivat hyvin lämpöä ja lämmittimen avulla kasvit ovat varmasti turvassa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan selvästi krokukset ja lumikellot ym ovat hangen alla ihan valmiina aloittamaan kukinnan. Pieleen on menossa moni veikkaukseni ;D.
   Lämmitin on välttämätön kasvihuoneessa, sillä tuleviksi öiksi on luvassa reippaita pakkasia.

   Poista
 7. Mahtavat kurkut ja tomaatit, ei ihme, että tila uhkaa loppua jo korkeudessakin :) Ilman lämmitintä ei tuollaisia komeita taimia vois näillä säillä kasvarissa pitää. Itse laitoin koemielessä muutaman kukkataimen ja pienimpiä tomaatintaimia puutarhauoneeseen "karaistumaan". Mutta yöpakkasia kun on tulossa, on ne haettava sieltä vielä takaisin sisätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut melkein joka yö jonkun verran pakkasta ja tälle viikolle on luvassa monta tosi kylmää yötä peräkkäin, joten lämmitin on ihan ehdoton. Eikä pelkkä lämmitin ilman hallaharsoista tehtyä telttaa auttaisi, ja ihan suotta palaisi energiaa hukkaan. Nyt pienehkö teltta pitää lämmityskulut maltillisina, eikä puhallin toimi kuin tarpeen mukaan.
   Toistaiseksi kasvit voivat kasvihuoneessa hyvin ja juuristonsa siirtotoimessa hajoittanut kurkku on vielä elossa (ihan hämmästyttävää).

   Poista