perjantai 29. huhtikuuta 2022

SINNITELLÄÄN KYLMÄSSÄTämä kylmyys menee ihan ytimiin asti, jos erehtyy ulkotöihin ilman tukevaa ”talvivarustusta”. Joka vuosi sama juttu; kun saa makua lämpimästä kevätauringosta, on paluu hyiseen kylmyyteen niin ärsyttävää. Onneksi nyt paistaa osittain aurinko. Eilen sateli hieman lunta.Pitää laittaa teille vielä kuvat katsottavaksi kevätkurjenmiekkojen esiinmarssista. En voi valitettavasti esitellä monia lajikkeita, sillä johonkin ovat kadonneet syksyllä 2019 istutetut ’Katherine Hodgkin’ kevätkurjenmiekat. Täytyy syksyllä täydentää valikoimia, mutta onneksi viime syksynä laitetut ’Purple Hill’ kevätkurjenmiekat nousivat iloksi.Syksyllä ladoin noppakivet valmiiksi hoitopoluksi, mutta en ole vielä saumannut kiviä kivituhkalla. Kuvasta ei näy, että kyseinen hoitopolku noudattaa samaa kaarevaa linjaa kuin vasemmalla puolella oleva kivipengerrys. Mullosalueelle on nousemassa muitakin sipulikukkia ja täydennän istutuksia perennoilla.Ehkä muistattekin, että kaivoin kaiken nurmikon pois ’Latvian matala’ kirsikkapuun ympäristöstä ja laajensin istutusalueen jatkumaan samassa linjassa kiviportaiden toiselta puolelta. Tämä ratkaisu näyttää omaan silmääni kivalta ja mikä parasta, sain taas lisää tilaa kukille. 

Tuon noppakivipolun toisella puolella jatkuu uusi istutusalue, mikä rajautuu syksyllä aseteltuihin graniitti kivijalkakiviin. Odotan vielä multakuormaa, että pääsen viimeistelemään kasvualustan ja sitten pääsen istuttamaan jo ainakin osan uusista kasveista.Voin ilokseni kertoa, että kasvihuoneessa asuvat kasvit kasvavat ja voivat hyvin. Uusia en ole sinne vienyt, jotta saan pidettyä lämmitettävän teltan pienempänä. Odotan hartaasti, että ensi viikolla nämä kovat yöpakkaset poistuisivat.

Tallennan vielä itselleni tuleville vuosille, että yli -7 asteen pakkasöinä oli tuplaharsoteltan sisällä alimmillaan kylmimmässä nurkassa 30 cm lattiasta +6 astetta, mutta yleensä alin lämpö oli +10 astetta alhaalla ja tomaatin vihreissä osissa enemmän, koska lämpö nousee ylöspäin. Tomaattien kukkanuput ovat ainakin kasvaneet. Laitoin varmuudeksi telttaan termostaatilla ohjatun lämpöpuhaltimen lisäksi pienen patterin näiden kovimpien pakkasten ajaksi, jotta en vaaranna kaikkea tekemääni esikasvatustyötä.

Pensastomaatti 'Vilma' Sisällä salissa seurailen pensastomaattien raakileiden lisääntymistä ja kasvua, pensastomaatit olisi kiva saada jo kasvihuoneeseen, vaikka näyttävät pärjäävän myös ikkunoiden edessä aika hyvävoimaisina.

Tässäkin 'Vilma'Luumutomaatti 'Romello' vastavalossa aurinkoon päin.Ei auta laiskotella. Mars haravoimaan ja jatkamaan muitakin ulkotöitä, kunhan ensin saan vaihdettua tarpeeksi lämmintä päälle.

Vappu koostuu varmasti perinteiseen tapaan pihatöistä. Iloista viikonloppua ja vappua!25 kommenttia:

 1. Hyvä juttu, että kasvihuoneessa on olosuhteet kunnossa. Olisi niin sääli menettää kauan kasvattamasi taimet!
  Ai kun on herkulliset värit noissa kukissa. Tosi harmi, että Katharinet ovat hävinneet, outoa. Olisiko myyrä ne vienyt? Täällä ainakin niitä löytyy metrien päästä myyrän vieminä, toki osa hävinnytkin. Onneksi nuo kaikki herkut ovat kumminkin tallella.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin hämmästelin Katharinejen häviämistä, koska olen seurannut toisten puutarhoissa, että ne yleensä lisääntyvät hyvin. Aion yrittää uudelleen.
   Kasvihuoneen teltan rakentamiseen on panostettava huolella joka ilta ja mieluummin ennen kun lämpötila alkaa laskea. Onneksi kaikki on vielä hyvin.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 2. Kevätkurjenmiekkasi näyttävät ihastuttavilta. Hyvin näkyy myös noppakivipolun kaarevuus. Nurmikon poisto ja korvaaminen perennaistutuksilla on hyvä idea. Pienet nurmikkopläntit ovat enemmän riesa kuin rikkaus.
  Hienoa, että kasvihuoneesi asukit ovat hengissä ja hyvävointisia. Kävin tänään tsekkaamassa kasvihuoneen mittarin, jonka mukaan alapihalla on ollut ulkona alimmillaan -7.5 ja sisälläkin -4.6. Toistaiseksi kasvarissa on vain jokunen perennan taimi, tuoksuherneet, retiisit ja ruusukaalit. Enempää en vielä sinne vie. Odotellaan rauhassa.
  Mukavaa vapun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän tästä itselleni uudesta ’Purple Hill’ -lajikkeesta, sointuu hauskasti lilaan krookukseen. Tämä kohta oli monet monituiset vuodet ahdas ajaa ruohonleikkurilla, silloin taiteilin kivipengermän ja vanhojen kurttu- sekä hansaruusujen välistä. Nyt olen aivan innostunut tästä nykyisestä tilanteesta, kun vain saan oikean puolen istutukset luontevasti tehtyä, helmipensaat tulivat jo ekassa taimikuormassa ja odottavat istutusta.

   Kylmää on ollut teilläkin, ei kannata vaarantaa kaikkea työtä esikasvatettujen taimien kanssa, ehkä ensi viikolla lämpenee? Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kaunista kevätkurjenmiekkojen esiinmarssia ja kukintaa.
  Tosi harmi, että sää meni näin viileäksi. Onneksi tomaattisi ovat kuitenkin suojauksen ansiosta selvinneet kasvihuoneessa yöpakkasista huolimatta.
  Mukavaa vappua.

  VastaaPoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen reippaasti kevätkurjenmiekat kestävät näinkin kovat yöpakkaset ilman haittaa. Ehkä näiden kylmien jälkeen lämpötila vähän normalisoituu. Toisaalta on parempi, että kylmä on nyt, eikä hedelmäpuiden kukinnan aikaan.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 5. Voi että, ihastuin noihin purppuraisiin kevätkurjenmiekkoihin! Upea väri 😍
  Kylmyys tosiaan ärsyttää, meillä tuli muutama sentti lunta. Onneksi sulivat tänään pois. Pari päivää vielä ja sitten pitäisi taas tulla vähän lämpimämpää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän näistä kovasti. Välillä väri on violetti ja auringossa purppurainen, tosi kaunis kuitenkin. Odotellaan lämpimämpää jaksoa.

   Poista
 6. Mukavaa vappua! Ihanat kevätkurjenmiekat, minulla häviävät kaikki muut paitsi Katherinet. Ulos on pukeuduttava hyvin, tosi kylmän tuulisia päiviä on ollut. Töistä uskalsin tuoda jo paksun untuvatakkini pesuun, toivottavasti sitä tarvitaan vasta loppuvuodesta seuraavan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella ’Purple Hill’ kevätkurjenmiekkojen viihtyvän ja lisääntyvän, sillä ne ovat mielestäni oikein kauniita. Aion yrittää uudellen Katharinejen kanssa, koska ne muilla ovat lisääntyneet niin hyvin.
   Toivotaan todella, ettei toukokuussa enää tarvita untuvatakkia! Kiitos, samoin sinulle.

   Poista
 7. Upeasti kevätkurjenmiekat piirtyvät taustan kauniiseen järvimaisemaan. Itselleni vielä tuntematon ksvi, mutta täytyykin tutustua. Onpas sinulla tomaatit jo kovassa vauhdissa! Itselläni vielä kymmensenttisinä taimina.
  Hyvää Vappu-viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin runkotomaatteja 2.3 ja 5.3, koska tiedän, että saan ne kasvihuoneeseen tarvittaessa. Näitä ei oikein olisi voinut pitää enää sisällä kasvamassa. 10 cm tomaatintaimet kasvavat nopeasti ja saat ne istutettua ulos tai kasvihuoneeseen ns. järkevään aikaan, ei hätää siis :).
   Kiitos kommentistasi Johanna!

   Poista
 8. 'Purple Hill' on häikäisevän upea väriltään! Koskahan omani pääsevät esiin lumen alta? Meillä satoi taas viime yönä lisää lunta ja joka paikka näyttää nyt todella kylmältä ja märältä. Mittarin mukaan on kuitenkin peräti viisi astetta lämmintä, joten kai tuolla tarkenisi vähän käydä pyörähtämässä. Toivoisin auringonpaistetta, mutta pilvistä päätellen sitä ei ole luvassa.
  Hyvä, että olet saanut kasvarin lämpötilan pidettyä tomaateille tarpeeksi lämpimänä. Tuon kokoisia taimia olisi jo ollut vaikea pitää sisätiloissa.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin tykkäät ’Purple Hillistä’, käyn katsomassa näitä monta kertaa päivässä 😊.
   Voi kurja, että jouduitte vielä lumisateen keskelle, täällä paistaa aurinko, mutta tuuli on tosi kylmä. Vaikka haravoin, ei tullut yhtään lämmin.
   Viime yönä kasvihuoneen vieressä ulkona mittari näytti -10 asteen pakkasta, mutta edelleen systeemit pitivät pintansa ja kaikki kasvit voivat hyvin.
   Kiitos, samoin mukavaa vappua koko teidän perheelle!

   Poista
 9. Auringonvalo saa nuo 'Purple Hill' kevätkurjenmiekat loistamaan kuin jalokivet. Vastustamattomia! Hyvännäköinen hoitopolku tulossa. Pitäisi itse miettiä etukäteen valmiiksi, millaiset kulkuväylät olisivat hyvät mökkipuutarhaamme. On aina ilo päästä laajentamaan istutusalueita ja laittamaan uusia istutuksia. Kiva nähdä, mitä istutat. Oi noita tomaatin raakileita. Toivottavasti olen joskus edes puoliksi niin taitava taimien kasvattaja kuin sinä! Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Hill muuttaa sävyään valon vaikutuksesta, ihana väri.
   Hoitopolut ovat sekä hyödyllisiä hoitotoimia ajatellen että monta kertaa myös kauniita. On totta, että polkuja voi tehdä monesta eri materiaalista ja monella tavalla .. eli kannattaa miettiä omia toiveita ja oman puutarhan luonnetta.
   Minäkin olen vielä vaiheessa omissa pohdinnoissa, mitä tulee istutussuunnitelmaan. Esittelen kyllä projektin etenemistä.
   Varmasti olet ihan taitava kasvattaja, täällä on vain niin hyvät tilat kasvattaa viileässä ja valoisassa. Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. Hianot kurjenmiakat. Tua lajike onki aika suurta ja tukevaa. Mulla näyttääs nousevan kylläki vaan yks. Hianua tua noppakivipoloku. Vilapoosta on ollu, suarastansa hyytävää. Onneksi tomaattis on tarijennu. Olishan surkeuren huippu jos ne paleltuusisivat. Muutenki suuria, mullon ihan miniminiä, esittelykelavottomia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Hill vakuutti ainakin tämän ensimmäisen talven jälkeen, toivottavasti se viihtyy paikallaan ja nousee esiin jatkossakin. Ajattelin, että graniittinopat sopisivat tälle alueelle muiden graniittikivien joukkoon. Saumauksen jälkeen kivet asettuvat paremmin paikoilleen.
   Onneksi kaikki suojaukset ovat pitäneet tomaatit hyvässä kunnossa, katsoin juuri kasvihuoneessa käydessäni, että ensimmäiset tomaattien nuput ovat keltaisia ja aukeavat kohta.
   Laitoit varmasti omat tomaattisi ihan järkevään aikaan kasvamaan, niidenhän pitää ilmeisesti pärjätä ulkona paikalleen istuttamisen jälkeen? Saavat vielä sopivasti aikaa kasvaa ennen ulos siirtoa.

   Poista
 11. Minulla ei oikein Katherinet viihdy. Kymmenestä jää aina kaksi tai kolme sinnittelemään seuraaviksi vuosiksi. Täytyy vain jatkaa kurjenmiekkojen istuttelua eri paikkoihin ja katsoa, jos ne jossain viihtyisivät. Ei ainakaan tarvitse miettiä, mitä sipuleja ostaa taas syksyllä lisää.
  Hyvän uudistuksen teit, polku näyttää kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että täytyy vain jatkaa eri lajikkeiden istutusta ja kokeilla, mistä löytyisi niille mieleinen paikka. Tämä kohta olisi tosi hyvä, sillä se on oikein näköalapaikalla.
   Yhä enemmän olen innostunut tämän alueen mahdollisuuksista. Näköjään kuolevan vaahteran murhe kääntyy uudeksi toivoksi saada ehkä jopa parempaa aikaan.

   Poista
 12. Näyttää niin keväiseltä jo. Muutamana vuonna on kevätkurjenmiekat täälläkin nousseet, mutta eivät enää viime vuosina. En tiedä mikä ne vei. Kaunis lajike tuo Purple Hill ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuhot jäävät selvittämättömiksi mysteereiksi. Vaikka viime viikko on ollut niin kylmä, on kevät kuitenkin edennyt ja jopa nurmikossa alkaa näkyä jollain paikoin vihertymistä. Toukokuu on alkanut ja odotetaan, että lämpötilat palautuisivat ajankohdan keskiarvoihin.

   Poista
 13. Miten upea kukinta kevätkurjenmiekoilla minullakin on niitä nousemassa jonkinverran mitä syksyllä istutin. Ja hieno tuo noppakivi käytävä. Tomaatin taimesi samoin on kuin ammattilaisten kasvattamia. Kylmää on ollut pipo päässä sitä on ulkona hommia tehty. Penkkejä olen lisää putsanut ja huomasin aina vain lisää kanien tekemiä tuhoja. Kevät lannoitusta tein myös puutarhan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että kevätkurjenmiekat yllättivät todella myönteisesti. Tällä viikolla ennusteiden mukaan on vielä ainakin kaksi hyvin kylmää pakkasyötä, joten vielä on oltava tomaattien kanssa tarkkana kasvihuoneessa. Haluaisin niin kovasti kuskata koko sisällä olevan vihannesjoukon jo kasvihuoneeseen, mutta ei kannata suurentaa telttaa ennen kuin todennäköiset kovat pakkaset ovat takana - viime viikolla oli kasvihuoneen vieressä olevassa ulkomittarissa -10 asteen pakkanen.
   Minulla on ollut sen verran metsäjänisten ja rusakoiden tuhoja istutetuista puissa, että voin hyvin samaistua harmiisi noiden naapurin kanien tuhotöissä!
   Minulla on kompostin ja lannoitteen levitys vielä edessä, sinä olet töissä jo hyvässä vaiheessa!

   Poista