sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

YLLÄTTÄVÄN AJOISSAEnsimmäiset veikkaukseni tämän kevään kukinta-ajoista menivät aika metsään, mutta hyvä niin, sillä olen erittäin iloinen, että lämmin sää vauhditti lumien sulamista.Kiviportaiden vieressä uusi, syksyllä 2021 tehty, kukkapenkki aloittaa sipulikukilla. ’Ruby Giant’ tähtisahramit avautuivat 22.4. mutta en ehtinyt silloin ottaa kuvia, koska olin lapsenlasta hoitamassa. 

Tälle alueelle odotan vielä ’Purple Hill’ kevätkurjenmiekkoja (yksi näkyy avoinna kiveä vasten) ja ’Woodstock’ hyasintteja. ’Purple Dream’ liljatulppaanien piipot ovat nousseet mullan pinnalle, saa nähdä milloin ne kukkivat. Piilotin kiveyksen edustalle myös hajulaukkoja sekä matalia 'Hilde' ja 'Lilac Wonder' -tulppaaneja....ja ehkä jotain muutakin, mitä en nyt muista.Toisella puolella kiviportaita avautui valkoisten krookusten seuraksi muutama 2019 istutettu kevätkurjenmiekka, muistaakseni nämä olivat  Iris ret. ’George’ lajiketta, jos tunnistat muuksi, niin saa korjata. 'Kärhökaaren kolmio' on aika lailla vapautunut lumipeitteestä ja nyt siellä kukkii lumikellojen lisäksi krookuksia. Veikkasin aivan pieleen, että nämä olisivat kukkineet vasta 30.4, mutta toisin kävi. Nuput avautuivat tänään 24.4. eli 10 päivää myöhemmin kuin vuosi sitten.Pienen matkan päässä edellisestä krookusryppäästä aukesivat myös nämä pienet sulottaret, joiden nimi on hävinnyt muistiinpanoistani.Eniten hämmästyin, että paksu lumikakku aurauslumineen on piharingissä sulanut juuri krookusten kohdalta, vaikka vielä on lunta paikoitellen parikymmentä senttiä. Veikkasin näkeväni nämä kukassa 2.5 (oho), mutta iloisesti olivat auenneina jo eilen 23.4. Muutamat sinivuokot avasivat ensimmäiset kukkansa. Nämä täytyisi saada leviämään!Vielä näkyy lunta eri puolilla, mutta sulaminen on kaikeksi onneksi tapahtunut hurjaa vauhtia. Tosin nurmikko ja penkit ovat monin paikoin niin märkiä, ettei kannata paljon tepastella tallomassa maata, siitä seuraisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuivia perennan varsia olen silpunnut sitä mukaa kun niitä on tullut lumen alta näkyviin.

Aurinkoista sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa!24 kommenttia:

 1. Tämä kevät loppujen lopuksi yllätti positiivisesti, vaikka aluus tuntuu, että vappunaki o viälä lunta. Taitaa olla nii, että mitä myähemmällä lumet sulaa, sitä vauhrikkahammasti kaikki käy. Ihanaa tasootusta. Ihanat kevätkukkijat kukkiivat. Nimettömät krookukset taitaavat olla 'Prins Claus'- lajiketta, jos ulukoreunas on selevä violetti täplä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanoit, kevät tosiaan yllätti positiivisesti, koska lumet sulivat sellaista kyytiä. Meillä ei ilmeisesti ollut routaa juurikaan, ainakin mies totesi metsämaan olevan ilman routaa lumen alla. Kasvit olivat hyvin valmiina lumesta vapauduttuaan.
   Noissa krookuksista on tosiaan ulkoreunassa violettia, mutta en muista, onko se ihan selvä täplä. Kiitos sinulle vinkistä, täytyy tutkia ja verrata kuviin. Minun pitäisi olla tarkempi sipulikukkien merkintöjen kanssa, mutta syksyn kohmeessa ei ole oikein ollut enää tarkkuutta jäljellä 😉.

   Poista
 2. Suloisia kukkamättäitä. Pitääkin käydä tarkistamassa oman puutarhan sinivuokkotilanne. Onko vielä tietoakaan kukinnasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri paikoissa sinivuokkojen kukinta on täällä hieman eri vaiheissa. Te asutte ilmeisesti etelämmässä, joten luulisi sinivuokkoja jo löytyvän.

   Poista
 3. Lumi häviää nyt ihan silmissä. Kevät ottaa kiinni aikataulujaan. Ihania kukka-alueita.

  VastaaPoista
 4. Luonto pitää kiinni aikatauluistaan, ovat jo valmiina lumen alla ja kukkanuput aukeavat lähes saman tien! Eipä haittaa, vaikka arvaukset menisivät vallan pieleen, jos kukkijat ovatkin etuajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein tyytyväinen tähän varhaisempaan aikatauluun. Odotin jo kukkia hartaasti.

   Poista
 5. Ihana kevät ja kaikki kukat ja kasvun voima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! On niin kiva kiertää katsomassa, mitä uutta on tapahtunut.

   Poista
 6. Kauniita kevätkukkia. Omaankin puutarhaan on valikoitunut violetin ja valkoisen sekoitusta.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että kevät saapui nopeammin kuin arvasimmekaan. Sinulla kukkii kauniisti. Kivat nuo tummanpuhuvat kevätkurjenmiekat. Oikeastaan ihan hyvä, että nyt on luvattu vähän viileämpää, niin ehditään nauttia alkukevään kukkijoista pidempään. Minulla osa krookuksista ehti jo lopetella kukintaansa, kun viime viikko oli niin hurjan lämmin. Mukavaa huhtikuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä kiva katsella näitä sipulikukkia pitkään. Kevätkurjenmiekoissa on monta kaunista sävyä, pitää hankkia lisää niitä kaikkia :).
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 8. Onpa hienoa, että arvaukset eivät menneetkään niin pitkälle kuin luulit. Ihania yllätyksiä.

  VastaaPoista
 9. Oi oi miten ihania kukkijoita minulla tämä on vielä vähäistä mutta jotain sentään on tulossa. Nuo kevätkurjenmiekat on todella ihania. Minäkin odotan niiden kukintaa mitä syksyllä istutin. Tuo tumma väritys on upea. Sinivuokkoja minulla kasvaa yhdessä rinteessä todella paljon ja muuallakin jonkinverran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä varhaiset kukkijat ovat kerrassaan ihania ja minäkin olen ottanut tehtäväksi lisätä näitä joka syksy, meni varmaan 10 vuotta, etten juurikaan lisännyt pikkusipuleita.
   Toivottavasti sinäkin saat nauttia omista syksyn istutuksistasi! Myös vuokkoja on yritettävä lisätä :).

   Poista
 10. Oih, miten upean syvä väri on tuolla 'Georgella'. <3 Pitääpä laittaa nimi muistiin ensi vuotta ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tykännyt kovasti näistä tummista kevätkurjenmiekoista, Toki kaikki värit ovat kauniita ja paikkansa ansainneet.

   Poista
 11. Sinullahan on siellä jo vaikka miten paljon kukintaa! Ei totisesti tarvinnut odotella vappuun saakka ensimmäisiä kukkijoita! Vähät siitä, jos veikkaukset menevät aivan pieleen, kukkia on niin kaivattu koko pitkä talvi.
  'George' on todella kaunis kevätkurjenmiekka. Toivottavasti sitä tulee tännekin päin myyntiin. Viime keväänä minulla kukki muutama samanvärinen, mutta ehkä ne ovat jotain eri lajiketta. Muistaakseni eivät olleet ihan noin täyteläisiä muodoltaan kuin tuo 'George'.
  Suloinen sinivuokkomätäs <3 Onko tuossa joukossa pari punaistakin kukkaa vai valehteleeko kuva?
  Mukavaa viikon jatkoa! Toivottavasti tästä kylmästä kaudesta ei tulisi ihan niin kylmä mitä ennusteet lupailevat ja sen kestokin jäisi lyhyemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia on tosiaan ilahduttavan paljon jo nyt. Olen oikein iloinen, että arvaukseni näiden osalta meni pieleen - parempi nähdä kukkia kuin saada veikkaus kohdalleen :).
   ’George’ luki ainakin pussissa, silloin kun tilasin nämä netin kautta. Voi olla, että hyllytavarana heikommin varustelluissa myymälöissä ei ole kaikkea saatavilla (ainakaan täällä meilläpäin).
   Olen saanut kaikki sinivuokojen taimet mökkiläiseltä, joka asuu maan eteläosassa ja hänen pihallaan sinivuokot leviävät hurjasti. Kukissa on ihan selvästi myös pinkkejä kukkia seassa, en tiedä ovatko nämä juurakoista levinneitä vai siementaimia. Hauskaa, että löytyy molempia värejä.
   Tänään on tuntunut hyvin kylmältä, koska sää on pilvinen ja mittari näyttää 4-5 astetta plussan puolella. En ole edes purkanut kasvihuoneen telttaa ennen puolta päivää, katsotaan, jos aurinko alkaisi pilkistellä, se nostaa heti kasvihuoneen lämpötilaa … ja tuntuu myös ulkotöissä.

   Poista