lauantai 5. kesäkuuta 2021

TALON NUMERO KIVIPAADESSAOlen jo muutaman vuoden toivonut löytäväni vanhan ajan kivipaaden talonumeroa varten. Varttuneemmat lukijat muistavat varmaan kanssani ne maanteiden kivipaadet, joista pystyi seuraamaan matkan etenemistä. Yrittäessäni hankkia tällaista käytöstä poistettua kiveä, sain selville, ettei niitä enää myydä. Joten piti ryhtyä suunnittelemaan itse omaa versoita.Tänä vuonna vihdoin asia toteutui. Katselin pitkään kahta erillistä kiveä ja mietin, voisivatko ne päällekkäin olla sopivat toisilleen. Aikaisemmin talon numero oli laudan nokassa mongolianvaahterapensaan juurella ja lauta lahosi siihen malliin, että jotain piti tehdä joka tapauksessa.

Isännän taitavuus tuli esiin kivien asettelussa. Hän pyöritteli kiviä puutavarakuormaajalla ja muutaman erilaisen kokeilun jälkeen kivet olivat ihan vinksallaan, mutta lopulta isäntä itse löysi tämän ratkaisun. Aivan kuin kivet olisi suunniteltu olemaan juuri näin.Kivistä tehty 'kivipaasi' sopii kiviseen ympäristöön. Tämä etualan kivirakennelma oli aikoinaan ajosilta navetan ylisille. Tästä kuvakulmasta näkee,  etteivät 'paasikivet' suinkaan olleet kaksi tasaista neliötä.Vielä eri suunnasta katsottuna. Takana punainen rakennus on käytöstä poistunut hevostalli, siellä säilön nykyään monenlaista puutarhan tarvikkeistoa.

Istutin ruukkuihin valkoiset kosmoskukat ja valkoiset lobeliat. Vielä ne eivät ole täydessä loistossaan.Muutamat metrit ajetaan 'uuden vanhan' numeropaaden jälkeen ja päästään etupihalle. Tässä 'Erstaa' koriseomenapuun kukkia.

Helle on hellinyt jälleen. Tosin joudun nyt suojautumaan valtaisalta mäkäräisten hyökkäykseltä. Olen näiden pistoille allerginen ja nahkani on saanut niin monta monituista osumaa, että olen melkein pulassa niiden kanssa.Tässä edessä viime vuonna istutettu purppuraomenapuu 'Hopa'. Se täydentää kolmen koristeomenapuun 'kujanteen' kunhan ensin kasvaa.

Hyvää viikonlopun jatkoa teille kaikille!


32 kommenttia:

 1. Upean näköinen kivipaasi! Sopii hienosti ympäristöön. Aurinkoisia kesäkuun päiviä <3

  VastaaPoista
 2. Hyvin yhteen sovitetut kivet ja ovat kuin olisivat aina olleet tuossa paikallaan. Tuo vanha ajosilta näyttää aivan ihanalta ja on niin nostalginen. Oikea helmi. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivinen ajosilta on tosiaan kaunis ja olisi kiva tietää, miten kivet on aikoinaan tuohon rakennettu. Vanha navetta, minkä ylisille tätä ajosiltaa kuljettiin, on ollut poissa jo yli 40 vuotta.

   Poista
 3. Hieno idea ja sopii hyvin taloon ja pihapiiriin.

  VastaaPoista
 4. Nyt ei lahoa talon numeron alta tuki. Sopii teidän pihaan todella hyvin.

  VastaaPoista
 5. Hieno kivipaasi ja sopii tosi hyvin pihaan!
  Teillä on kaunista 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi Marjukka!

   Poista
 6. Täyrellinen toteutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitän tämän miehelleni, hänellä on oikeasti silmää tällaisiin töihin.

   Poista
 7. Upea paasi! Kivet on niin hienosti aseteltu, että sehän on kuin taideteos.
  Ihanan näköistä, kiva nähdä kuvia täältä eri suunnalta myös. Teillä on joka puolella kauniisti tehty ympäristö elämiseen.
  Mäkäräiset ovat harmillisia! Täällä niitä on vähemmän, mutta sen verran, että olen muuttunut punalaikulliseksi ja muhkuraiseksi. Hyttysistäkin tulee voimakkaat reaktiot näin alkukesästä. Toivottavasti olosi pian helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, taideteos on kauniisti sanottu. Minuakin tämä miellyttää tosi paljon.
   Pitäisi muistaa katsoa kuviin eri paikkoja, mutta tahtoo urautua samoihin.
   Mäkäräiset (ja myös hyttyset) ovat niin ärhäköitä, että allergialääkkeestä ja voiteista huolimatta olen monin paikoin hurjilla paukamilla ja kutina on aika mahdoton.
   Kiitos.

   Poista
 8. Talo sai arvoisensa numeropaaden! Täällä ei ole mäkäräisiä, mutta hyttysiä ihan ennätysmäärä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuottaa iloa.
   Molemmille lajeille taisi runsas märkä jakso ja lämpö siihen päälle sopia erittäin hyvin.

   Poista
 9. Onpa hyvä numeropaasi! Meillä on hyttysiä ihan riittävästi (siihen liittyvää asiaa itse asiassa kirjoitin juuri blogissakin, sivulauseessa), onneksi ei niinkään muita purijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö sattunutkin sopivasti!
   Onneksi olette säästyneet mäkäräisiltä, ne ovat minusta hyttysiä ikävämpiä.

   Poista
 10. Hieno kivipaasi. Ihan täydellinen osoitenumerolle ja pihaan tulijalle merkiksi alueen alkamisesta.
  Saman kadun varrelle hiljakkoin nousseen talon pihalla on vanha kilometrilukemalla varustettu kivipaasi. Poikani kysyessä kiven alkuperää, isäntä oli sanonut sen ostaneensa. Ehkä joltain yksityiseltä myyjältä, jos niitä ei enää virallisesti ole myytävänä. Sellainen olisi kyllä hieno. Varsinkin, jos paaden alkuperäinen paikka ja tarina olisi vielä tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla tarinasi saman kadun varrelta. Minäkin olen nähnyt monta paasia eri paikoissa talon numeroa merkitsemässä, mutta en valitettavasti onnistunut sellaista saamaan. Onneksi on nyt tämä.
   Tarinat ovat aina luku sinänsä eli tarina tuo aina lisäarvoa :).

   Poista
 11. Onpa upea ja kiitos, tästä sain idean yhdelle tai jopa kahdelle kivelle jotka jäivät yli juuri valmistuneesta daaliapenkistäni.

  VastaaPoista
 12. Loistava idea!
  Joskus olen kuullut mainittavan näitä kiviä tien varsilla kilometripylväiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilometripylväs on osuva ja varmaan oikea nimi, yritin miettiä miksi niitä kutsuttiin.

   Poista
 13. Kyllä isäntä pyöritteli kivet hyvin paikoilleen, upea numerokyltti nyt teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välivaiheet ennen tämän lopullisen asemoinnin löytymistä osoittivat, että ei ollut mikään itsestäänselvyys. Meidän vanhalla kuormaajalla ei edes pysty tekemään kovin hienovaraisia liikkeitä. Olen ylpeä taitavasta miehestäni.

   Poista
 14. Upeat kivet ja hieno toteutus! Kelpaisi minullekin tuollainen talonnumerotolppa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen, että sain tämän pitkän suunnittelun jälkeen :).

   Poista
 15. Komea kivitolppa on päätynyt arvoiseensa ympäristöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Anne. Tervetuloa jatkossakin seuraamaan puutarhaprojektiani.

   Poista