torstai 17. kesäkuuta 2021

TÄMÄN VUODEN KÖYNNÖSTUETTämän vuoden tavoitteena oli saada tehtyä monta uutta köynnöstukea varsinkin kärhöille. Ehkä muistatte, että ostin viime vuonna monta uutta kärhöä, joilta tuet puuttuivat. Myös parin viime vuoden aikana istutetut kärhöt kasvoivat viime vuonna yli niille hankituista pienistä obeliskeista.Työn valmistuminen siirtyi kaiken muun kiireen johdosta, mutta nyt vihdoin viimein on jokaisella kärhöllä oma tukensa. Piharinkiin hankimme kaksi obeliskia valmiina, ne kun sattuivat kohdalle ja hinta oli sopiva. Ehkä näille tulee joskus tehtyä vankemmat tuet, mutta alkuun pärjäävät näissä. Tähän (yllä) kuvan keskellä olevaan obeliskiin kasvaa viinikärhö 'Mme Julia Correvon'.Kyseinen obeliski näkyy kuvassa vasemmalla ja toinen samanlainen on aivan keskellä kuvaa penkin toisessa päädyssä, mutta ei oikein näy.Arboretumiin syntyi kaksi köynnösporttia, toinen näkyy kuvan vasemmassa laidassa. Ne tehtiin ajatuksella, että kestävät rotevankin köynnöksen tai useamman köynnöksen. Portin alta mahtuu ajamaan päältäajettavalla ruohonleikkurilla. Portin sivuseininä on 240x120 cm kokoinen raudoitusverkko. Samoin katossa. Runko on kestopuuta ja ehkä ensi kesänä saatan maalata puuosat tummiksi, jos siltä tuntuu (keittiöpuutarhan rakenteet ovat tummia). Toivoisin, että köynnökset verhoavat myös katon. Keittiöpuutarhasta katsoen ensimmäiseen porttiin on istutettu tarha-alppikärhö ’Alpina Plena’ ja vaaleanpunertava kruunukärhö ’Propertius’, lisänä yksivuotiset kelloköynnökset.Tässä kruunukärhö 'Propertius' kiipeämässä ja kelloköynnös vasemmalla puolella.

Arboretumin toisessa portissa kasvavat tuoksuköynnöskuusamat ja yksivuotisena kelloköynnökset. Ajattelin, että monivuotisten köynnösten juurtuessa ja asettuessa kasvamaan, tulee jo tänä vuonna runsautta kelloköynnöksistä.Seuraavaksi kokeilimme tehdä raudoitusverkosta pyöreää tukea. Tämä osoittautui aika haastavaksi. Tähän pyöreään verkkoon käytimme tuota samaa peräkärryyn sopivaa raudoitusverkkoa (240x120). Tämän korkeus jäi seitsemään ruutuun eli verkon korkeus on maasta 105 cm ja korkein 'ympyrä' on korkeudessa 155 cm. Esitin isännälle toiveen, että haluaisin koristeiksi kolme harjateräksestä tehtyä spiraalimaista 'pukinsarvea', harjateräkset hitsattiin kiinni verkkoon. No, huomasin auttaessani, että harjateräksen muotoilu ei ollutkaan ollenkaan helppoa välineillä, joita meillä oli käytössä. Aikamoisen vääntämisen jälkeen muoto oli enemmän ympyrä, mutta kelpuutin tämän tyytyväisenä. Nämä eri korkeudella olevat harjateräkset tuovat lisää korkeutta ja kärhöä voi ohjata roikkumaan näistä ”ympyröistä”. Tässä kasvaa 2018 istutettu loistokärhö 'Miss Bateman'.Seuraavana piti tehdä keskipenkkiin uusi tuki kahdelle vanhalle kärhöille, jotka jo vuosia olivat kiipeilleet vanhan keloontuneen omenapuun runkoa pitkin. Viime kesänä totesin, että uusi kookkaampi tuki on tarpeen, lisäksi omenapuu alkoi heilua. Keväällä se kaatui kevyesti tönäisemällä. Päätimme vaihtaa muodon ympyrästä kolmioon, koska sen toteuttaminen oli helpompaa. Tähän tukeen kiipeää kaksi kärhöä loistokärhöt 'Hagley Hybrid' ja 'Jackmanii'. Korkeus määräytyi todennäköisesti liian matalaksi, sillä ”vaakaan” yhdestä verkosta sai tehtyä yhden tuen. Katson tämän kesän, miten tämä koko toimii ja tarvittaessa korotamme tukea ensi vuonna. Suunnitelma korotuksen toteuttamiseen altapäin on jo valmiina. Halusin tähänkin tukeen jotain koristusta varsinkin alkukesää ajatellen, kukinnan alkaessa kärhö hoitaa komistuksen itsenäisesti. Nyt päätin ottaa käyttöön Navettapiian puuhamaa -blogin upeat ideat (lämmin kiitos vieläkin inspiraatiosta) hyödyntää köynnöksille joustopiikkiäkeen s-piikkejä. Ne sopivat minusta vanhan maatilan ympäristöön ja meillä sattuu niitä olemaan käytöstä poistuneina. Kiva saada kasa hyötykäyttöön.

Tässä kolmen koukeron mallissa kärhön  versot voivat kasvaa roikkumaan näistä koristeosista. Maalasin koko komeuden.Seuraavana oli tarpeen saada huvimajan ympäristöön vielä neljä tukea lisää. Istutusaluetta katsotaan joka puolelta ja mietin jo viime vuonna, että halusin tähän obeliskeja korvaamaan edelleen hieman samankaltaisesti jaloillaan seisovat tuet. Jatkoimme edelleen kolmiolinjalla. Näihin kaikkiin neljään tukeen tuli samanlaiset koristeet edelleen s-piikeistä. 


Kokeilimme kolmeen viimeiseen tukeen korotusta harjateräksestä ja se toimi hyvin. Eli näissä kolmessa on alaosassa kolme harjateräksen  pätkää kiinnitettynä raudoitusverkon kulmiin siten, että tuki pysyy tukevasti pystyssä harjaterästen varassa, eikä verkko ole maassa kiinni. Ei siis tarvinnut lähteä ostamaan lisää verkkoja. Illan hämyssä. 
Yllä olevassa tuessa kiipeilee loistokärhö 'Ville de Lyon'. 
Vasemmalla edessä olevassa tuessa kasvaa valkoisena kukkiva loistokärhö 'Destiny'' ja oikealla 'Miss Bateman', joka taitaa saada kaverikseen viinikärhö Purpurea Plena Elegansin'. Nyt on kesä aikaa arvioida, miten nämä ”tilataide” köynnöstuet toimivat eri olosuhteissa ja miltä kärhöt niissä näyttävät.Valitsin väriksi mustan, sillä on mukavampi, ettei rakenteiden väreissä ole monen kirjavaa. Kasvihuone on kuitenkin musta rungoltaan. Arabella joutui tyytymään matalaan pyöreään tukeen, tämä verkko löytyi jostain rakennusprojektista jäljelle jääneenä. Katsotaan, miten toimii, vai tehdäänkö ensi vuodelle erilainen.

Onneksi jokaisessa tuessa olevat kärhöt ovat lähteneet kasvuun ja katsellaan kuvia sitten, kun niissä toivon mukaan on kukkia.

Lämpöä tulvii ja kasvu suorastaan rönsyää. Nyt illalla klo 21.20 näyttää lämpömittari +20,8. saammeko trooppisia öitä?18 kommenttia:

 1. Hienoja köynnöstukia olette laittaneet. Meilläkin aikeissa hankkia raudoitusverkkoa pergolan katoksi niin että villiviini pääsee kiipeilemään sinne. Tavoitteena on saada pergolaan "luontokatto".

  VastaaPoista
 2. Oho, onpa teillä lämmintä! Täällä vielä viileän meren syleilyssä mittari näyttää 14 astetta. Tosin kohta on jo puoliyö.
  Hienoja köynnöstukia yhteistyönä ja vielä blogiyhteistyönäkin tavallaan! Tukia tulee tuijoteltua silloin, kun ne on tehty, mutta pian köynnökset ne peittävät ja sitten näky on jo erilainen. Uskon, että noista tulee tosi toimivat, on paljon tartuntakohtia kärhöjen lonkeroille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennusteet tuleville päiville näyttävät jopa yli 30 astetta päivän ylimmäksi lämmöksi. Meri varmasti vaikuttaa tässä vaiheessa kesää, syksyllä sitten toisinpäin.
   Ehdottomasti voi puhua blogiyhteistyöstä. Kekseliäs 'Navettapiika' toi ajatuksen, että s-piikkejä voi käyttää, vaikka hän toteuttikin omat tukensa vielä upeammin. Kiva saada tarpeeton hyötykäyttöön.

   Poista
 3. Voi valtava miten kivat noista tuli ja s-piikit ovat ihan huiput uusiokäytössä.
  Tajusin juuri, että harjateräksestä voisi meidänkin terassin pergolaan laittaa kiipeilyalustan villiviinille ja saada siihen viherkaton, tämä oli loistava idea, kiitos vaan myös Kristiina Harjulahdelle !
  Hurjia lämpöjä luvassa, se tietää toki kastelua mutta huimaa kasvua myös!
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen tyytyväinen ainakin tässä vaiheessa. Rakenne antaa kärhöille paljon paremman tilan kasvaa ja kukoistaa kun aikaisempi suippopäinen obeliski, joka oli kaiken lisäksi matala. Haluaisin, että kärhöt ryöppyäisivät osittain reunoilta alas, mutta katsotaan, miltä se näyttää ja ovatko kärhöt itse samaa mieltä.
   Kiva, että sait idean itsellesikin; tuo kuulostaa oikein kannatettavalta suunnitelmalta!

   Poista
 4. Pitkää ikää köynnöstuille. Usein haluaisin enemmän köynnöksiä, mitä tuissa riittää tilaa.
  Hellettä tosiaan tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Raportoin kesän mittaan kärhöjen viihtymisestä.

   Poista
 5. Jopas olettekin saaneet tehdyksi käytännöllisen kauniita köynnöstukia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, urakkaa oli ja maalaaminen otti oman aikansa - mutta nyt on hyvä mieli.

   Poista
 6. Kyllä nyt kärhöjen kelpaa venytellä versojaan kauniisti toteutettuihin kärhötukiin. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan kärhöjen viihtyvän ja kukinnan myös näkyvän kauniisti. Ainakin kärhöjen kasvu on tällä hetkellä melkoista ja versot ulottuvat jo korkealle :).

   Poista
 7. Hyvännäköisiä kärhötukia!

  VastaaPoista
 8. Hyvin pätevän näköisiä köynnöstukia. Meillekin tarvittaisiin, eikä asia ole edennyt. Taidan esitellä näitä miehelleni, jos hän innostuisi osallistumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloittaminen tuntuu monesti hankalalta tai ainakin sitä siirtää, mutta alun jälkeen teimme näitä yhden tai kaksi päivässä. Maalaamisessa minulla meni aikaa. Kannattaa maalata verkko ennen rakentamista, sillä se on paljon helpompi niin. Jos ruosteinen versio sopii pihapiirin ilmeeseen, niin pääsee paljon helpommalla ilman sutimista.
   Kärhöt ottivat nämä omikseen, sillä ovat kasvaneet reippaasti ja tarttuvat mielellään kiinni verkkoon.

   Poista
 9. Teillon ollu oikee tukiteheras, sarijatyätä :) No, sähän löyrikki vuasi sitte isoon kasan suuuuria kärhöjä ja tuethan ne tarttoo. Verkko on siihe tosi pätevä materiaali, monipualisesti käytettävää, kestävää ja tukevaa ja lisäksi hyvän näkööstäki. Jokaane voi lisätä siihe mitä tykkää, vaikka S-piikki äkehen piikkiä :) Putsasikko verkon enne maalaamista? Flikan pihapiirihin ei ruaste sovi, joten pitääs kans sutia jonku muun färiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarjatyötä tosiaan :). Kärhöt ottavat helposti verkosta otteen, joten materiaali on hyvä. En putsannut, maalasin vain suoraan metallimaalilla päälle siveltimellä. Minusta ei haittaa vaikka maali ei ole ihan tarkasti joka kohdassa, yleisvaikutelma on kuitenkin tumma. Verkot olivat kunnolla ruosteessa, joten kiinnostavaa nähdä, onko maalia ensi vuonna yhtään pinnassa ;).

   Poista