keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

ONNEA JA RIITTÄMÄTTÖMYYTTÄKauneutta on alkukesä tulvillaan, mutta miten ehtii kaiken, mitä haluaa? Yllä kuvassa kukkansa avannut rautatieomenapuu ja alla kukassa patjarikko ja sammalleimut.Huomaan puutarhassa muutokset kukkien avautumisessa ja ilo tuntuu hykertävän mielessä kaikesta luonnon kauneudesta. Onnea on myös huomata, että on onnistunut saamaan kauneutta aikaan sopivilla yhdistelmillä.Ruusupuiston tänä keväänä istutettu aidanne näyttää vielä harvalta, mutta iloitsen kaikista taimista ja toivottavasti voin esitellä kukkivia syreenejä ja pensasruusuja lähiaikoina.Onnea on kuulla pörinää kaikissa kukkivissa puissa, lämpö toi pölyttäjät paikalle. Nämä vanhat tammet ovat niin kauniita ja saavat onnen mieleen pelkällä olemmassaolollaan.


Viime aikoina olen tehnyt töitä arboretumissa eli laitumella, josta pitäisi saada aikaan arboretum joskus puiden kasvettua. Mielessäni on vahva näky, mitä kohti uurastan. Tosin isäntäkään ei oikein saa ymmärrystä ajatuksistani, vaikka ne ovat omasta mielestäni hyvinkin kirkkaita.Oli suuri ilo, että toinen tyttäreni auttoi minua viikonloppuna. Sain tämän köynnösportin kasvualustat tehtyä. Maaperä oli tällä kohdalla todella tiukkaa savea, kiveä ja puiden juuria. Sanni otti 'härkää sarvista' ja jaksoi reippaasti kaivaa kunnon kuopan yli neliön alalle... ja toiselle puolelle myös vähän pienempi alue. Vaihdoimme junttaantuneen saven tilalle paremman kasvualustan ja teimme kohopenkin köynnöksille. Siellä valmis työmaa näkyy. Aika näyttää, viihtyvätkö kasvit tässä näillä toimilla. Hyvään vauhtiin päästyäni, sai itsekseni tehtyä samat toimet toiselle köynnösportille.Arboretum sai myös katsuran (niin iloinen tästä). Tässä kohdassa oli vaihteeksi talouspihalle tuotua soraa ihan mukavasti noin puolen metrin syvyydeltä. Siitä sitten piti kaivaa kunnon multatila alas ja sivuille. Laitoin varmuudeksi tähänkin turveharkoilla kohopenkin, että katsura viihtyisi paremmin.

No, kaikki kasvaa kohisten ja kun tekee yhdessä kohdassa pitkän päivän, niin pyllistää toisaalle. Riittämätön on aika kaiken kanssa, mutta on silti nautittava monesta tehdystä työstä, vaikka tekemättömien lista kasvaakin kaiken aikaa.

Kesäkuu on saapunut, samoin kaikki kimpussa pyörivät hyttyset, mäkäräiset ja sen sellaiset.28 kommenttia:

 1. Rautatieomenapuu on kyllä kaunis. Ja vielä kauniimpi noiden kavereiden kanssa mitä sinulla kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautatieomenapuu on kukkiessaan niin kaunis. Vielä oma puuni on sen verran nuori, että latvuksen muotoilu on ihan kesken.

   Poista
  2. Sama kasvatusprojekti itsellä myös menossa ja hyvin keskeneräinen.

   Poista
  3. Pitää vain malttaa, kyllä puu tekee oksiaan ja saa niitä vaiheittain leikattua oikeaan malliin.

   Poista
 2. Riittämättömyyden tunne valtaa mielen varmasti itse kullakin. Olet puurtanut puutarhassasi niin aktiivisesti, ettei ihme, jos välillä väsähtää eikä ehdi kaikkialle. Osaat myös olla onnellinen ja tyytyväinen kättesi jäljistä. Kyllä nuo näkymät palkitsevat ja ilahduttavat meitä täällä ruudun toisellakin puolella.
  Rautatieomenapuut kukkivat ilmeisesti tänä vuonna erityisen runsaina. Ihailen tätäkin kirjoittaessani naapurin pihalla valkoisena pilvenä kukkivaa rautatieomenapuuta. Taatusti viime vuosien mahtavin kukinta, sen totesimme pari päivää sitten puun omistajankin kanssa.
  Onnea ja reipasta kasvua kauniille katsurallesi. Hienoa, että sellainenkin sai paikkansa arboretumissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommat projektit vievät ajan perushoitotöiltä, mutta täytyy sietää tätä ;).
   Parempi katsoa kaikkea kivaa kuin epätäydellisyyttä (vaikka se meille perfektionisteille on hieman haaste).Toivotaan katsuran kotiutuvan. Pitäisikönän sitä suojata talven viimoilta jollain hallaharsolla?

   Poista
  2. Juuri nyt puutarhassa käyskentely on kunnon koulutusta perfektionistille. Kaikki ryöppyää sinne tänne, eikä vähiten rikkaruohot ja turhan laajenemisintoiset perennat. On vain käveltävä ohi ja siirrettävä katse johonkin mieluisampaan. Niitä sinulla onneksi riittää - ja onhan niitä minullakin.
   Katsuran suojaamisesta en osaa neuvoa mitenkään. Puutarhabloggareissa on kyllä muitakin katsuran onnellisia omistajia, joten toivokaamme heidän vinkkaavan hyviä oppeja.

   Poista
  3. Kiitos sinulle Between jälleen osuvista sanoistasi.

   Poista
  4. Itselläni on ollut katsura jo useamman vuoden, enkä ole sitä kertaakaan suojanut. Hyvin on pärjännyt ainakin täällä Helsingissä.

   Poista
  5. Kiva kuulla Kati! Nuori arboretum on vielä tuulille alttiina ensimmäiset talvet, joten sen vuoksi mietin talveksi jotain tuulensuojaa. Olisi ihana nähdä tämän kasvavan suureksi, tässä kohdassa olisi siihen oikein sopiva tila.

   Poista
 3. Olet saanut kyllä paljon aikaan puutarhassasi! Kaunista on 😊 itseänikin vaivaa usein tuo riittämättömyyden tunne, varsinkin nyt, kun yritän tehdä asioita raskaana. Pääkoppa haluaisi tehdä päivän aikana kymmenen juttua ja kroppa jaksaa vain kaksi 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kommentistasi Marjukka ja tervetuloa seuraamaan puutarhaprojektejani jatkossakin.
   Ihana kuulla, että odotat vauvaa. On ehdottomasti laitettava asiat tärkeysjärjestykseen ja elettävä sen mukaan. Ota sopivan rauhallisesti ja nauti odotuksestasi!

   Poista
 4. Näyttää niin upealle! Tuo riittämättömyyden tunne on niin tuttua! Tälläkin viikolla on ollut kaikenlaista menoa töiden jälkeen. Suunnitelmat puutarhatöiden suhteen ovat siis vieläkin vain suunnitelmia. Kesälomalla sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, nämä kommentit lämmittävät, vaikka itse tiedän myös kaiken vailinaisen ja keskeneräisen. Joka päivä tekee itselleen paljon pidemmän työlistan kuin mihin kykenee ;).

   Poista
 5. Hyttysiä on ollut reilusti, yritän ajatella positiivisesti, että linnuilla riittää ruokaa. Kaunista on ja hieno uusi köynnösportti vai pitäisikö sanoa kaari. Puissa käy täälläkin kova pörinä ja mikä tuoksu on omenapuiden vieressä. Mahtavaa kun on kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille iski pari päivää sitten ennennäkemätön mäkäräisten joukkovaltaus, olen niiden pistoille allerginen ja näkisitpä, miltä näyttää nahkani joka puolelta. Ja se kutina...
   Varmaan tuo valtava kosteus jotenkin vaikutti tähän ilmiöön.
   Kesä on ihana kaikkine tuoksuineen ja sävyineen.

   Poista
 6. Juuri noin se menee. Yhteen asiaan keskittyy, niin toisaalla ehtii tapahtua muuta. Eilen esittelin entiselle työkaverille pihaa ja pahoittelin leikkaamatonta (minusta kamalan näköistä) nurmikkoa voikukkineen. Työkaveri katsoi ihmeissään, että onko tämä muka pitkä nurmikko. Se taas palautti vähän maan pinnalle. Ehkä omat standardit ovat viime aikoina kasvaneet.

  Kasvualustan vaihtaminen on kunnon työtä. Siihen menee aikaa, palkitsee toki myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, omat standardit varmaan kasvavat.
   Tuollaisessa märässä savessa ei ole toivoa saada juuria pärjäämään ilman massan vaihtoa ja kohopenkkiä - silti voi olla riskit, jos neliön alan vaihto ei riittänyt.

   Poista
 7. Nyt on todella kiivaan kasvun aika! Onnekseni sain pari päivää lomaa tälle viikolle ja päivät ovatkin kuluneet mukavasti puutarhapuuhissa, luurit korvissa samalla kirjaa kuunnellen:)
  Ja kesähän on vasta alussa, vielä on kuukausia aikaa tehdä puutarhahommia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma keväällä on ihan loistava juttu, minäkin kuuntelen paljon äänikirjoja töitä tehdessäni. Hyvää lomaa sinulle!

   Poista
 8. Näyttääpä kauniilta kaikki! Olette uurastaneet valtavasti.
  Täällä on aika samat fiilikset. Toisaalta meinaa pakahtua onnesta kaikesta kauneudesta, mutta toisaalta meinaa olla ihan ahdistuksissa, kun näkee kuinka kaikki rehottaa eikä aika meinaa riittää kaiken hoitoon. Kevät on omassa työssänikin vuoden kiireisintä aikaa, joten vuorokaudesta meinaa tosiaankin välillä loppua tunnit. Mutta kyllä se tästä kohta vähän tasaantuu.
  Täytyy kyllä myöntää, että pari kertaa kitkiessä olen haaveillut ihan pikkuruisesta pihasta, jossa ehtisi pitämään kaiken paremmin kunnossa. Mutta en tiedä, kuinka pikkuruiseen pihaan mahduttaisi sitten kaikkea ihanaa tarpeeksi...
  Ihanaa kesäkuun alkua ja nautinnollisia hetkiä puutarhaan! Muistetaan välillä nauttia ja unohtaa hetkiksi työlistat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, paljon on tehty, mutta olisihan sitä vielä jäljelläkin.
   Ymmärrän hyvin sinun työkiireesi, kaikki haluavat varmasti suunnitelmat yms. valmiiksi keväällä ja työt tehtyä ennen juhannusta :).
   Kyllä me tarvitsemme suuret puutarhat, että saamme kokeilla kaikenlaista ;). Pieni olisi kyllä helpompi pitää ihan tip top kunnossa - ehkä.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 9. Kaikki kehittyy ihan hirviää vauhtia! Just ny tuntuu siltä, että ettei mihinkää kerkiä ja pitääs muistaa ihaalla nopiasti muuttuvia kukkijoota. Tosi hyvät portit! Hyvän näkööset, tukevat ja isoot. Mahtuu monta köynnöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kehittyy. Ihan huolestuttaa, ettei ehdi huomata jotain kasvia, mikä kukkii kesken töiden.
   Minustakin näistä porteista tuli sopivat arboretumiin, ajattelin, etä niihin voi laittaa rotevampiakin köynnöksiä - katsotaan,miten suunnitelmat etenevät.

   Poista
 10. Hemaiseva yhdistelmä kukkia ensimmäisissä kuvissa. Arboretumiin tuli oikein komea kaariportti. Toivotaan, että kasvit viihtyvät hyvin. Tiukka savi on aika armoton kasvualusta, joten pakko vähän nähdä vaivaa istutusvaiheessa. Tyylisi tuntien epäilen, että jossain vaiheessa laajennat istutusalueita portin molemmin puolin... ;)
  Tunnit ovat tiukassa tähän aikaan vuodesta. Aika ei vain millään meinaa riittää vanhojen kukkapenkkien hoitotöihin, jos tekee samalla uusia projekteja, saati sitten blogien lukemiseen. Olen yrittänyt vilkaista jossain välissä aina muutaman postauksen, etten ihan tipahda kärryiltä. Muillakin kun tapahtuu vaikka mitä mielenkiintoista, josta voi saada uusia ideoita itselle. Onneksi on kesäloma, niin ei tarvitse vielä töitä ja lasten hoitoon kuskausta mahduttaa päiväjärjestykseen!
  Tsemppiä hyttysten ja muiden ötiäisten kanssa pärjäämiseen! Ne ovat valitettavasti saapuneet tännekin sankoin joukoin. Leppoisaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumissa on itse asiassa kaksi samanlaista porttia. Joskus saattaa tulla vielä kolmaskin. Haluaisin kyllä arboretumiin istutusalueita puiden aluskasvillisuudeksi ainakin paikoitellen, mutta joitain kohtia täytyy muokata hiljalleen ja tehdä maanparannusta samalla hankalia rikkoja poistaen. Olemassaolevaa on 'helppo' laajentaa ajan kanssa ;).
   Aivan samat mietteet ovat minullakin bloggaamisen suhteen, olisi kiva olla aktiivisempi kommentoija, mutta iltalukemisena katson kaikkien seuraamieni blogien uudet jutut - uudet inspiroivat jutut on hyvä tarkistaa :).
   Kiitos samoin.

   Poista