torstai 10. kesäkuuta 2021

KURKISTETAAN KASVIHUONEESEEN JA KEITTIÖPUUTARHAANMikähän Murphyn laki kasvihuoneen vihanneksia vielä kohtaa, kun kaikki näyttää tällä hetkellä niin mukavalta?Tällä helteellä aamun ensimmäinen toimi on marssia kasvihuoneeseen ja avata molemmat ovet. Tuulettuminen on hyvä asia, näin uskon, vaikka en olekaan mikään asiantuntija.Saimme viime viikolla vihdoin viimein laitettua Blumat kastelujärjestelmän paikoilleen, sillä monta ylimääräistä taimea matkusti lapsille ja oli siten helpompi järjestellä jäljellä olevat lopullisille paikoilleen.

Aamun valossakin kuva on jotenkin ylivalottunut? Kasvihuoneen räystäskorkeus on 172 cm ja monet tomaatit alkavat olla niissä mitoissa. Tomaatin juurella kasvaa eri basilika lajeja.Tomaatteja kehittyy nyt kaikissa lajeissa. Saa nähdä,  onko 'Sungold' jälleen ensimmäinen kypsän tomaatin kypsyttävä rungollinen kirsikkatomaati? Todennäköisesti ammpelitomaatti 'Red Profusion' antaa satoaan ensimmäisenä.Ensimmäinen kasvihuonekurkku kypsyi 19. toukokuuta ja sen jälkeen joka päivä on saanut poimia 1-3 kurkkua herkuteltavaksi. Nam. Olen kiinnittänyt kurkkuja jo kattopalkkeihin, sillä räystäskorkeus ei enää riitä. Rivissä kasvaa siis kolmen eri kylvöerän kurkkuja. Kasvihuoneen katolla on järkyttävän paljon siitepölyä, haluaisin odottaa sadetta puhdistusavuksi.Paprikat kasvavat ja ensimmäisenä syötäväksi näyttää ehtivän punainen suippopaprika 'Fiyaka'. Löydätkö punaisena piileskelevän paprikan lehdistön seasta?Tänä vuonna kasvihuoneen viereisessä lavakauluksessa kasvaa kukkia, seuraavassa on lehtikaalit ja kuvassa keskellä on herneitä. Takana näkyvässä kivipenkissä kasvaa ruohosipulia, yrttejä ja kukkia.Jatkuvasatoinen 'Ria' mansikka kukkii runsaasti.Samoin osa pensasmustikoista kukkii hyvin, pienemmät pensasmustikan taimet ovat tänä kesänä kasvaneet kokoa, mutta kukkia ei vielä näy.Näkymä kasvihuoneen takaa. Edessä viherherukka pensaita. Lilana kukkii 2020 siemenestä kasvattamani purppuratulikukka. Olen iloinen, että kaikki purppuratulikukat tässä rivissä nousivat tänäkin keväänä ja kukkivat, jostain syystä ne jäivät viime vuotta matalammiksi - olisikohan pitänyt vähän lannoittaa? Kasvulaatikon vieressä oleva hallaharso suojaa tuon laatikon päädyssä kasvavaa kesäkurpitsaa öisin.

Etualalla pensasmustikka.Tässä laatikossa kasvaa punajuuria ja reunuskasvina tuoksuherneitä. Päädyssä on kesäkurpitsa, joka ei näy kuvassa.Punasipulin ja keltasipulin väleissä kasvaa porkkanoita, tilliä, salaattia ja taitaa seassa olla yksi rivi herneitäkin. 

Kiitos muuten Katjalle 'Päivänpesän elämää' -blogiin. Sain häneltä idean käyttää yhtä lavakaulus -laatikkoa kasvimaan kompostina. Kyseinen laatikko näkyy takana keskellä. Pohjalle laitoin keväällä haravoituja risuja ja lehtiä paksun kerroksen, tämän päälle hevosen kakkaa ja tähän on kätevä heittää naatit ynnä muut vihreät maatuvat, mitä keittiöpuutarhasta aina tulee.Kasvihuoneen kulmassa on tänäkin vuonna kelloköynnöstorni. Takana kukkivat haltijankukat.

Unohdin ottaa kuvan perunamaasta. Keittiöpuutarhan takareunassa on ihan perinteinen perunamaa, sen lisäksi perunaa kasvaa laatikoissa, ensimmäiset uudet perunat söimme helluntaina 23.5. 

Nyt sitten odotellaan omavaraisesti sapuskaa pöytään, toivotaan, ettei mikään tuholainen iske liian tuhoisasti. Kaiken kasvun seuraaminen on niin hauskaa ja syöminen se vasta hauskaa onkin. 14 kommenttia:

 1. Ihanaa aloittaa aamu menemällä kasvihuoneeseen. Ja mikä näky siellä odottaakaan. Vihreyttä yllin kyllin. Itsellä ei kasvihuonetta ole joten ihastelen muiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä ihanaa! Tämä on minulla vasta kolmas kesä kasvihuoneen kanssa.

   Poista
 2. Mahtavaa kurkkusatoa. Meillä sitä vielä odotellaan. Hyötytarhan vieressä on hyvä olla komposti, ei ole pitkä matka viedä naatteja kompostoitumaan. Ja sitten kun kaikki on maatunut, saa mullan kiertoon kasvimaalle. Minun kelloköynnös "paloi" auringossa kun siirsin sen uuden kasvihuoneen viereen kasvamaan. Ooli saanut aurinkoa lasikuistillakin mutta silti prinsessan herkkä hipiä otti nokkiinsa auringosta. Toivottavasti toipuu.
  Meillä saatiin sen verran sadetta että pahin siitepöly on pois. Helpotti heti suursiivousta kun saa pestyjä tekstiilejä ulos kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti on tosiaan hyvin tarpeellinen hyötytarhan välittömässä läheisyydessä. Mietin monenlaista toteutustapaa, mutta tämä oli helppo ja näppärä toteuttaa ja se on myös helposti siirrettävissä, jos innostuu laajentamaan ;). Viereen mahtuu helposti toinen samanlainen, mikäli haluaakin istuttaa ensi kesäksi tähän kompostiin kurpitsat. Pohjalla on ilma-aukko (maaston mukaan syntyi luontevasti), joten uskoisin kompostoitumista tapahtuvan.
   Kompostin tyhjennys muihin lavoihin on lyhyen matkan vuoksi helppoa.

   Poista
 3. Kyllä teillä kelpaa nauttia kesästä ja sen herkuista, näyttää upealle koko kasvitarhasi niin sisällä kasvarissa kuin lavakauluksissakin! Pitkä omavaraisuuskausi! Hyvä vinkki tuo komposti lavakauluksesta, vaikkakin juuri seuraavan kesän kurpitsan kasvatusta varten! Nautitaan kesästä ja sadosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Omavaraisuus on hauskaa, mutta en ota sitä kuitenkaan liian tosikkomaisesti. Mutta onhan hienoa käydä hakemassa ruokatarpeet muutaman metrin päästä ja syödä ne hyvin tuoreina.
   Kavakauluskomposti toimii hyvin tässä tarkoituksessa ja on helposti muokattavissa moneen.

   Poista
 4. Jopas oletkin taitava hyötykasvipuutarhuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehdessä oppii ja kysymällä täällä monelta kokeneelta kasvattajalta :).

   Poista
 5. Ihailtavan mahtavaa kurkkusatoa, jonka eteen on varmasti saanut tehdä myös työtä. Hyötytarhassakin kaikki kasvu näyttää jo hyvin rehevältä.
  Nyt säät suosivat. Tosin on niin helteistä, ettei auringossa pysty millään pitkää aikaa viettämään.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tarkkailla kurkkujen vointia, nyt ovat ainakin hyvävoimaisia. En uskaltanut tänä vuonna ostaa yhtään tainta kasvihuoneeseen, kokeilen auttaako se pitämään vihannespunkit poissa?
   Raskaammissa töissä huomaa helteen vievän mehuja, on muistettava käydä usein juomassa, ettei kuukahda.
   Kiitos samoin!

   Poista
 6. Ihanan aikaista omaa satoa. Todella kaunis hyötytarha teillä. Toivottavasti sato pysyy yhtä terveenä jatkossakin.

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana aamunavaus mennä ensimmäiseksi kasvihuoneeseen! Ihailtava määrä hyötykasveja ja niin kauniin näköistä.

  VastaaPoista