sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

HUH HELLETTÄTäällä mennään 31 asteen helteessä. Olen jo suosiolla jättänyt raskaammat puutarhatyöt väliin ja keskittynyt huolehtimaan kastelusta. Tässä teille viilennykseksi huvimajan vieressä sini-liloina kukkivia tarhakurjenpolvia, lehtosinilatvoja, lehtoängelmiä ja lehtoakileijoja.Toivottavasti kukinta ei jää tässä helteessä ihan lyhyeen.  Toisina vuosina nämä kukkivat yllättävän pitkään puolivarjossa. Taustalla näkyy peräkärry, joka toimi villamattojen kuivatusalustana. Sain onneksi niin paljon aikaiseksi, että keittiön molemmat villamatot on pesty puhtaaksi. Se on yksi helpotus, sillä nämä kuivuvat huonoilla ilmoilla hitaasti, mutta nyt ei mennyt kuin 1,5 vrk ja sai kääriä matot kuivina rullalle. Olen tyytyväinen sekä etualan kukkijoiden että taaempana näkyvän istutusalueen keskenään sointuviin sävyihin.Tänä aamuna aukesi piharingin istutusalueella ensimmäinen itoh-hybridipioni. En uskalla vielä julkaista tarkempaa lajinimeä, tämä on todennäköisesti 'Cora Louise', kukinto vaaleni lähes valkoiseksi pinkillä keskustalla. Istutin näitä kolme tälle alueelle, mutta luulin tunnistavani kukkien värit helposti, enkä kirjoittanut paikkoja tarkemmin muistiin. Itoh-hybridi 'Ballerena de Saval' on istutettu 2 kpl ja 'Julia Rose' 1 kpl.  Oikein kaunis tämä on joka tapauksessa.Kävin tänään 'Avoimien puutarhojen' merkeissä kahdessa kauniissa puutarhassa tällä melko lähellä. Ihana ispiroitua ja löytää samanhenkistä väkeä puutarhojen omistajissa. Enemmänkin olisi ollut mukava kiertää, mutta matka olisi jatkunut sen verran pitkäksi, että tällä helteellä riittivät nämä. 

Toivottavasti teillä puutarhanne avanneilla on ollut antoisa päivä ja samoin teillä, jota olette päässeet tutustumaan kotipuutarhoihin.Ensimmäinen tuoksuherne avasi pullean nuppunsa tänään, tässä aamun kuvassa nuppu on vielä supussa. 17.6. söin ensimmäisen kypsän tomaatin ja sen jälkeen on joka päivä löytynyt amppelitomaatin kypsyttämiä tomaatteja, tosin yksi päivässä. Ehkä kohta tahti kiihtyy. Kasvihuonekurkut ovat villiintyneet ja tänäänkin keräsin kahdeksan melkoista vonkaletta syötäväksi. Pitää varmaan tehdä osasta suolakurkkuja.

Helle jatkuu ennusteiden mukaan, joten nesteytystä ja sopivaa puuhaa sään mukaan on ohjelmassa. 

Kesäistä alkavaa viikkoa teille kaikille!

18 kommenttia:

 1. Nyt ei oikein raskaita hommia kannata tehdä, jos voi valita. Helposti keho haihduttaa liikaa. Juuri katsoin, kun kesäkukkia vaihdettiin keskellä kaupunkia (sentään varjossa) ja ajattelin, että ei kukaan varmaan uskonut, että näillä säillä juhannusviikolla rehkitään ulkohommissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, nykyisillä kilometreillä alkaa tällainen lämpö jo vaikuttaa.

   Poista
 2. Minäkin vähensin puutarhahomnia tai siirsin ihan aamuiseen aikaan. Eihäm tuolla ulkona oikein jaksa edes istuskella kauaa.
  Kaunusta kukkaloistoa sinulla! Toivottavasti helle ei hirveästi verota kukinta-akaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi kantata ja kitkeä ihan perusteellisesti, mutta siirrän niitä tehtäviä vielä. Vesikannuja joutuu kantamaan uusille istutuksille, se riittäköön nyt.
   Kiitos, toivotaan näin.

   Poista
 3. Kaunista kukintaa ja ihanasti yhteensopivia värejä! Aamulla ja illalla ollaan täälläkin ulkoiltu mutta vältellään päivän polttavimpia tunteja. Kyllä nyt hellitään kesäisellä, ellei jopa trooppisella lämmöllä. Täällä ei ollut puutarhoja juuri avoinna eikä huvittanut lähteä useamman tunnin ajomatkan päähän, joten minulta jäi tänä vuonna puutarhavierailut välistä. Ensi vuonna uusi yritys.
  Vilkaisin tuon edellisen postauksen kärhötuista uudelleen ja huomasin, että kännykällä kirjoittamani kommentti ei ole sitten tullut perille ollenkaan. Ensimmäinen kerta kun sattui minulle näin, että kommentti on hävinnyt johonkin bittiavaruuteen. Pöh! Kekseliäitä tukia olitte miehenne kanssa tehneet. Kiekurat tukien yläosissa tuovat kivasti yksityiskohtia silloin kun köynnökset eivät vielä ole kasvaneet huipulle asti. Näyttävät myös talvella kivoilta. Tuskin maltan odottaa sitä että kärhöt alkavat niissä kukkia. Siellä oli paljon mielenkiintoisia yhdistelmiä.
  Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoista, että kommentit katoavat - on minullekin satunnaisesti käynyt niin.
   Toivon, että uudet tuet osoittautuvat toimiviksi, kärhöt kyllä kasvavat vauhdilla, joten korkeus saattaa näissä parissa jäädä liian matalaksi? No. ensi keväänä korotetaan.
   Arabella avasi jo pari kukkaa ja samoin Miss Bateman, eiköhän pulleita nuppuja aukea pian muissakin lajeissa.

   Poista
 4. Oi nyt jo tuoksuhernekin sinulla kukkimassa! Meillä oli pihapupunen ehtinyt maistelemaan huolella sitomiani taimia ja vain katkotut versot roikkuivat tukikehikossa☹️ Laitoin verkon ympärille että edes osa säästyisi.
  Mielettömän kaunis tuo itoh😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuherneissä on tänään auennut lisää nuppuja, kivahan niitä on katsoa :). Voihan pupunen, ne tahtovat tehdä harmia kesälläkin, jos eksyvät puutarhaan.
   Itoh oli mieluinen yllätys, en ole nähnyt niitä kuin kuvissa. Tosi tukevasti näyttää pysyvän pystyssä ja kannattelee kukkansa. Odotan innokkaana, saanko nähdä muissa itoheissa kukkia.

   Poista
 5. Hellettä riittää. Sunnuntai oli antoisa, mukavan sopivasti vierailijoita. Onpa kaunis pioni. Minulla ei vielä näy edes nuppuja tuoksuherneissä mutta kurkuissa on pienet alut! Voi miten tulin iloiseksi kun huomasin ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sunnuntai oli onnistunut. Kiinnostaa seurata näitä itoheita, sillä ovat itselleni aivan uusia. Vaikka tämä on istutettu vasta tänä vuonna, niin näyttää hyvin rotevalta taimelta. En raaskinut poistaa nuppuja, vaikka olisi varmaan pitänyt.
   Kiva kuulla, että kurkuissasi on alkuja, kohta pääset syömään :).

   Poista
 6. Ihanaa kukintaa, niin toisiinsa soinnutettuja. Meillä oli hellettä vaan eileen ja tänään aamupäivästä. Rajuhkon ukkooskuuron jäläkihin lämpötila tippuu lähes 10astetta. Pyhänä oli kivasti viaraalijoota. Päivä kuluu vauhrilla. Mullon pioonit vasta lupaavasti nupulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa, kuten monesti todetaan. Täällä on tosi kuumaa yli +31 asteen lämpö varjossa ja sen kyllä huomaa. Harvoin olen hyytynyt helteessä, mutta nyt on pakko hidastaa tahtia. Tänään katkoin kukintoja ja tein muutenkin siistiytymistoimia penkeille, mutta hiki valui solkenaan ja meinasi läkähtyä.
   Kiva kuulla, että teillä kävi vieraita, olisin itsekin tullut aivan varmuudella, jos matka olisi vähän kohtuullisempi :).

   Poista
 7. Luin otsikossa "vanhan kartanon pihapiirissä" onko tämä teidän asumuksenne ollut kartano ❓
  Kaunista kukintaa sinulla ja aivan ihastuttava pioni siinä on vähän erikoisemmat lehdet vai näyttääkö vain ❓
  Ihanat nuo kärhötuet minulla ei ole vielä kärhöjä mutta kun niitä jonain päivänä on niin ideat on selkeitä miten niiden tuet toteutan.
  Mukavaa kun olet saanut jo syötävää puutarhan puolelta. Minä kerään tänään ensimmäiset mansikat.
  Hellettä on piisannut senverran että istutuksia en ole tehnyt ja kastella on pitänyt joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä aikoinaan ollut pienenlainen kartano, lähinnä mieheni isoisän aikaan ja sitä aikaisemmin. Miehen lapsuuden ajan elettiin kuitenkin kuin tavallisella maatilalla.
   Itoh-hybridipioneissa on vähän erilaiset lehdet kuin kiinanpioneissa. Näillä varsi on kova ja kantaa isokokoiset kukat ilman tukea. Sen vuoksi halusin kokeilla näitä. Pääkukinta on kesäkuussa, mutta kukkia voi kehittyä aina pakkasen tuloon saakka, sanotaan tiedoissa. Katsotaan, miten näiden suhteen on.
   Kiitos Nila. Olen ollut tukiin oikein tyytyväinen.

   Poista
 8. Upeaa kukintaa, harmillisesti viime aikojen helteiset säät ovat verottaneet kukinta-aikaa, varsinkin pionit lakastuivat hetkessä. Onneksi nyt on vähän viileämpää, kiitos eilisen ukkosmyräkän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä helle vaikuttaa aivan selvästi kukinnan kestoon. Täälläkin viileni myrskyn seurauksena, mutta nyt klo 12 näyttää mittari +24 - se tuntuu kuitenkin 31 jälkeen raikkaalta :).

   Poista