tiistai 8. kesäkuuta 2021

VAUHTIA JA VERENHIMOAHelteen johdosta on melkoinen vauhti kaiken kasvulla ja kukoistuksella. Kuvaaminen ja kaikki muukin tekeminen ulkona on enemmän tai vähemmän alttiina oloa verenhimoiselle parvelle, joka käyttää kaiken vimmansa päästäkseen läpi suojavaatteistani. 

'Purple Sensation' ukkolaukat sointuvat ihanasti joka puolella kukkiviin syreeneihin.En muista näin runsasta määrää hyttysiä ja mäkäräisiä aikaisemmilta vuosilta. Keskipenkissä rönsyleimut ja kultatyräkit ovat nyt pääosassa ukkolaukkojen kanssa (ukkolaukat eivät näy kuvassa). 

Koirakaverini lähti mukaan kuvausreissulle, mutta joudun pitämään sen tällä hetkellä sisällä, kun itse teen töitä ulkona. Tämä on molempien mielestä kurjaa, mutta en kestä nähdä koiran kärsimystä verenhimoisen parven keskellä. Raukan mahanahka ehdittiin jo syödä kirkuvan punaiseksi. Joten Rita ei pääse seuraamaan puutarhatöitä, lenkit tehdään puolijuoksua erikseen.Laukkojen lisäksi tällä hetkellä ilahduttavat mm. arovuokot. Ilokseni arovuokot ovat lisääntyneet luumupuiden alla. Täytyy siirtää pikkutaimia sopiviin paikkoihin.Ihania ovat kolmessa eri paikassa kukkivat kääpiökurjenmiekat. Tarkempi lajinimi ei ole tiedossa, olen saanut ensimmäisen taimen ystävältä.Laitoin kasvattamiani keijunmekkoja kolmeen eri paikkaan ja kaikki taimet ovat kukkineet jo jonkun aikaa. On niin kiva nähdä oman kasvatustyön tuloksena kukkiva kasvi. Taustalla kukkii lilana puistosyreenit ja valkoisena aronia.Yritin vielä iltakierroksella saada muutaman kuvan tämän hetken vanhoista pihasyreeneistä. Meillähän näitä vanhoja syreeniaitoja kiertää eri puolilla tonttia ja tuoksu leijailee ilmassa huumaavana. Korkeat kukkivat pensaat näkee silmällä paremmin kuin meikäläisen kuvaamana.Nämä etualan metsäkurjenpolvet sointuvat täydellisesti pihasyreenien sineen. Taaempana kukkii tuoksumatara täyttä päätä.Kohta kukkansa avaa ruohosipuli eli ruoholaukka. Sekin sointuu hienosti pihasyreeneihin. 

Kierros päättyi hermojen menettämiseen. Ei voinut kuvata, koska molemmissa käsissä oli yli 10 hyttystä iskemässä piikkinsa sormiini ja täyden laivueellisen ininä kiersi päätäni yrittäen löytää otsasta ja muualta kasvoista maukkaita kohtia.

Toivottavasti nämä allergisen turvotuksen aiheuttavat verenimijät vähenisivät sellaiseen perustasoon, ehkä linnut saisivat hotkittua niitä suihinsa kunnon vauhdilla.

Kukkien lisäksi vauhtia on riittänyt myös ’puutarhurilla’. Kerron lisää myöhemmin :).
16 kommenttia:

 1. Eilen meillä oli ihan siedettävä olla pihalla, tosin olin käyttänyt suojaksi melkein puoli purkkia hyttyskarkotetta. Pitääkin katsoa olisiko omassa kelloköynnöksessä edes nuppuja, se kasvaa vielä lasikuistilla kun oma lopullinen paikka puuttuu.
  Vanhat syreenit ovat uskomattoman hienoja, kukat korkealla ja ihan mahdottomat kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut näitä "kavereita" kimpussa jopa keskellä päivää ja auringonpaisteessa, mikä on ollut erikoista. Olen suojautunut paksuilla vaatteilla (helteellä kiva), ja välillä pitänyt hyönteishattua, mutta mikään keino ei ole ollut aukoton.
   Illalla on ihan mahdotonta.
   Totta puhut syreenien kuvaamisesta, onneksi silmällä kokonaisuus on oikein kaunis :).

   Poista
 2. Miksi ihmeessä jokaisessa paratiisissa pitää olla pirunsa. Tässä tapauksessa hyttyset ja mäkäräiset. Hyttysistä meillä ei ole ollut muutamaan vuoteen pahemmin vaivaa, nyt niitä riittää.
  Sinulla kukkii kauniisti ja sävysävyyn. Ilmeisesti olet jutellut keijunmekolle mukavia, kun se jo kukkii. Omani venyvät korkeutta, mutta nuppuja ei vielä ole näkyvissä.
  Tykkään arovuokosta. Se kestää hyvin siirtämistä ja jakamista. Sopii monen muun kumppaniksi.
  Voi Rita-ressukkaa. Mieli tekisi varmasti päästä mamman mukana puutarhaan, vaan ilo taitaisi jäädä lyhyeksi. Toivottavasti hyttystilanne kesän edistymisen myötä helpottuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan joku tasapaino on oltava; ei liikaa onnea? En yleensä suhtaudu näihin syöviin hyönteisiin erityisen kiukkuisesti, mutta nyt on aivan poikkeuksellinen määrä molempia ja mäkäräiset ovat vielä ärhäkkäämpiä.
   Kasvatan ekaa kertaa keijunmekkoa ja hämmästyin sen aikaisesta kukinnasta, mutta sehän sopii.
   Rita ei oikein tahdo ymmärtää, että ei pääse puutarhahommiin, mutta ei voi nyt mitään.

   Poista
 3. Minulla on varmaan viha-rakkaussuhde kesään. Vihaan sääskiä ja mäkäröitä allergian takia. Pistot kutittaa päiväkausia jälkeen päin. Ei tahdo auttaa mitkään sääskimyrkyt ja ostin jo kokeelle termasell laitteen. Se vaan pitää muistaa viedä etukäteen paikkaan missä aikoo oleskella ja aika vaikia päättää etukäteen. Olen kuskannut mukana.
  Kaunista on siellä sinulla ja kukinnat etenee pihalla nyt vauhdilla, hyvä kun perässä pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin allergia nostaa pistetyille alueille turvotuksen, kuumotuksen ja kutinan. Muutaman päivän päästä varsinkin mäkäräisten pistoskohdat saattavat tulehtua. Minä olen yrittänyt selvitä paksuilla vaatteilla ja hyönteishupulla. Eiväthän ne oikein auta.
   Ehkä kohta tilanne helpottuu ja ainakin täällä on pääskysiä ja pikkulintuja syömässä kantaa vähemmäksi.
   Kiitos Maatuska.

   Poista
 4. Kaunista!
  Ja nyt on tosiaan verenhimoiset inisijät ihan ennätysmäärin liikkeellä. On ihmeellistä, kuinka ne hyökkäävät kimppuun auringonpaahteessakin. Yleensä ne ovat vain illan ja sateisen sään riesa.
  Itse olen ruiskutellut itseni ihan offiin ja olemme käyttäneet myös tuota termasellia. Nämä konstit auttavat hieman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyttyset kuuluvat Suomen suveen ja olen elänyt asian kanssa ihan maltilla, mutta nyt on ainakin meillä ihan ennätysmäärä mäkäräisiä ja hyttysiä - ja ihmetyttää, että ne pyörivät auringonpaisteessakin syömässä.
   Kiitos Riina.

   Poista
 5. Onpa mukavia kuvia! Meilläkin on tosi paljon hyttysiä. En tosin tiedä, onko niitä mitenkään poikkeuksellisen paljon. Mutta on meillä onneksi myös pääskyjä ja lepakoita ihan riittämiin, että eiköhän hyttysten määrä pysy hallinnassa. En ainakaan aio hankkia mitään thermacelliä, joka tappaa kaikki muutkin hyönteiset - myös ne joita puutarha tarvitsee. Ja mitä pääskyt ja lepakot sitten söisivät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, että tämä runsas esiintyminen liittyy siihen, että 10 vrk:den aikana tuli vettä noin 75 mm ja vesi seisoi monessa kohdassa pitkään. Lämpö siihen päälle antoi suotuisat olosuhteet? Minäkin olen jutellut pääskysille ja pikkulinnuille, että koittakaapa ahertaa mahat täyteen!
   Ei tämä aihe varmaan kovin pitkään kestä, mutta allergia haittaa omaa oloa.
   Kiitos sinulle kommentistasi!

   Poista
 6. Kauniita kuvia. Kuvista ei uskoisi hyttysten ja mäkäräisten määrää. Olen todella monena yönä myös herännyt ininään. Linnut laulaa, varsinkin öisin, täällä oikein kuorona. Toivon, että laulun lomassa söisivät niitä hyttysiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän luonto hoida tämän asian, eilen jo ajattelin, että ei auringossa ollut ihan niin paljon eläviä, vaikka maalasin paikallani. Oli kyllä ainakin riittävän lämmin +25 lämpötilassa - ja mitä se lämpö olikaan siinä paahteisessa kohdassa.
   Lintujen konsertto on vaikuttavaa ja varmaan ne syövät hyönteisiä ihan innoissaan.

   Poista
 7. Kuvaaminen on tosiaan vaikeaa näiden hyttysten keskellä... Kaunista on kuitenkin😍

  VastaaPoista
 8. Ihanasti sävy sävyyn sointuvaa kukintaa. Vanhat syreenit ovat upeita ja voin kuvitella, mikä tuoksu niistä lähtee. Minun syreenini ovat vasta nupulla, mutta näyttäisi tulevan oikein hyvä kukintavuosi niillekin.
  Voi Rita-ressukkaa ja sinuakin tietysti! Karoa eivät hyttyset haittaa, sillä paksun turkin takia ne eivät pääse viittä senttiä lähemmäs ihoa vaikka miten yrittäisivät mönkiä karvan sekaan. Naamalle eksyvät itikat Karo huitoo pois tassulla. Tässä tarvittaisiin varmaan pitkä kuiva kausi, jotta itikoiden määrä vähenisi. Minustakin tuntuu, että niitä on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on selvästi syreeneillä hyvä vuosi!
   Rita pärjää aika hyvin hyttysten suhteen, tosin vaihtoi juuri turkkinsa ja poihjavilla on nyt poissa. Mäkäräiset vastoin tekevät kurjaa jälkeä suojattomaan vatsanahkaan.
   Onneksi tuntuisi nyt hieman helpottavan. Ensimmäinen populaatio oli valtava, mutta jospa se tästä normalisoituisi siedettävälle tasolle.
   Kiitos samoin!

   Poista