keskiviikko 10. tammikuuta 2024

PUUTARHAYSTÄVÄNI -KIRJA

 Kukka & Kaali -blogin (klik) Pauliina muistutti meitä lapsuuden tutuista ystäväkirjoista ja tässä omat vastaukseni Pauliinan puutarhaystäväkirjaan.

Nimeni / nimimerkki : Päivi

Puutarhan nimi: Kottikärryn kääntöpiiri blogini mukaan

Puutarhan syntymäaika: jaahas.. mitenhän tähän pitäisi vastata? Itse olen asettunut taloksi naimisiin mentyämme 1986. Tämän jälkeen on ollut perhe-elämässä erilaisia vaiheita, jotka ovat vaikuttaneet mahdollisuuteen tehdä puutarhassa uudistuksia. Toukokuun lopussa 2018 jäin pois virkatyöstäni ja sen jälkeen on ollut mahdollisuus keskittyä toden teolla puutarhaan.

Toisaalta on nähtävä, että tilan varhaisimmat maininnat löytyvät 1500 luvulta. Rakennuksia on hävinnyt ja uusia rakennettu. Nykyisen pihapiirin muoto talon pohjoispuolella on ollut olemassa 1860 -luvulla rakennetun päärakennuksen valmistuttua. Puutarhan etelän puoli talon ja rannan välillä on näyttänyt erilaiselta eri aikakausina, mutta sen ”rajat” ovat olleet olemassa ilmeisesti tuolta 1860-luvulta. 

Arboretum rakentuu tämän vanhan puutarhan kylkeen, sinne ensimmäiset istutukset on tehty 2018.Puutarhassa seikkailevat

Asumme nykyään kahdestaan isännän kanssa. Rilla on toivottavasti opettelemassa tilusten hyvätapaiseksi vahdiksi, työsarkaa opettamisessa on kyllä vielä paljon. Aikuiset lapsemme perheineen asuvat omilla tahoillaan, mutta onhan tämä edelleen heidän kotipaikkansa. Täällä on tilaa kokoontua ja viettää aikaa niin kesällä kuin talvellakin.
Lempivärini puutarhassa

Tykkään kovasti vihreän eri sävyistä puutarhassa, vihreä on selvä perusta kaikelle. Valkoiset kukat rauhoittavat ja niitä voi olla vaikka kuinka paljon, vaihtelevuutta tulee kukintojen erilaisista muodoista. Valkoinen nousee kauniisti esiin vihreästä taustasta. Pyrin omassa puutarhassani enemmän värien harmoniaan kuin suoranaiseen ilotulitukseen. Tummaa siniseen taittuvaa purppuranpunaista löytyy aika paljon, samoin vaaleanpunaista, pinkkiä ja sinililaa. Perennoissa tuntuu löytyvän paljon lilaan taittuvaa sinistä. Keltaisesta suosin hennon vaaleaa keltaista, vaikka muutakin keltaisen sävyjä löytyy. Lempityökaluni

Lapiota käytän paljon, istutusten tekemisessä lapio on pakollinen työkalu ja uusia istutuksiahan syntyy lähes jatkuvasti 😅. 
Lempipaikkani puutarhassa

Yli hehtaarin tontilta löytyy paljon mielipaikkoja. Arboretumiin on syntymässä monta lempikohtaa, mutta ehkä valinta osuu kuitenkin huvimajaan. Huvimajasta voi nähdä puutarhan monet eri alueet. Näkee talon itäpäädyn vanhat tammet, ruusupuiston, järven, varjolehdon ja keittiöpuutarhan. Kurkistusaukoista näkee arboretumiin … ja tietysti näkee helmikaarta kiertävät graniittikivet istutuksineen sekä huvimajaa kiertävän istutusalueen perennoineen ja köynnöksineen. 

Lämpiminä iltoina on mukava istua huvimajassa puutarhan keskellä. Kuten huomaatte, myös Rilla viihtyy tarkkailemassa puutarhan kauneutta (tai ehkä kuitenkin mahdollista liikettä jonkun pensaan alla). Isäntä pyysi yhden kerran Rillaa viereensä istumaan tuohon rottinkisohvalle, sen jälkeen Rilla on pitänyt paikkaa omanaan, jos itse olemme huvimajassa.Näistä kukista / kasveista pidän

Pionit, syreenit, kärhöt, pensasruusut, hortensiat…oi, voi.. kevään sipulikukat, kukkivat puut, upeat jalopuut… eihän tähän voi kaikkia luetella.Näistä puutarhakirjoista pidän:

Apua, niitä on niin paljon. Kun lukemani puutarhakirja vastaa kulloiseenkin meneillään olevaan suunnitteluprosessiin, olen niin tyytyväinen.Hauskin puutarhapuuhani

Suunnittelu ja suunnitelmien toteutuksen istutusvaihe. On ihan hykerryttävän ihanaa aloittaa muokatun alueen istuttaminen, kun ensin kaikki valmistelut on tehty.

Ikävin puutarhapuuhani:

Sora-alueiden kitkeminenRentoudun puutarhassani:

Kiertelemällä, katselemalla, haistelemalla ja kuuntelemalla luonnon ääniä. Samalla voi haaveillen pohtia, mitä parannuksia voisi tehdä eri alueille. Onnistunein asia puutarhassani

Ajattelen onnistuneeni riittävän laajojen istutusalueiden tekemisessä. Muistan joskus ihan alkuaikoina tehneeni pienen perennapenkin keskelle nurmikkoa kooltaan 1-2 m2 ja tajusin jo ”puutarhurin untuvikkona”, että se näytti ihan kummalliselta ja hassunkuriselta keskellä suurta aukeaa nurmea.Asia, jonka muuttaisin puutarhassani

Kunnostettavaa löytyy paljon kaiken aikaa. Jos saisin lisää graniittisia kivijalkakiviä, tietäisin niille paljon kohteita. Pidän kivistä valtavasti ja niillä saa kohopenkkien reunat tehtyä minua miellyttävällä tavalla.Unelmieni kevät on miellyttävän lämmin ja aurinkoinen, täynnä ihastuttavia kukkaan puhjenneita sipulikukkia sekä puiden heleää vaaleanvihreää kukkapilvineen. Koko päivän voi työskennellä puutarhassa ja illalla kaatua sänkyyn onnellisena kaikesta tehdystä työstä.Unelmieni kesä on lämmin ja aurinkoinen. Ei tarvita ihan 30 asteen helteitä, mutta ei hellekään haittaa. Sadetta tarvitaan sopivasti mielellään kerran viikossa öiseen aikaan,  mutta aurinkoenergialla jaksan tehdä puutarhassa paljon ja iloisena. Unelmieni syksy on (yllätys, yllätys) aurinkoinen, ruskanhehkuinen ja pitkään lämmin. On onnellista, jos syksyllä ehtii tehdä paljon puutarhatöitä valmiiksi kevättä helpottamaan.  Unelmieni talvi on sen verran runsasluminen, että aratkin kasvit pärjäävät lumisuojan alla. Tykkään enemmän sopivasta pakkasesta kuin vesikelistä keskellä talvea. Aurinkoinen sää lumihankien kimmeltäessä nostaa mielen iloiseksi.Jos vuodessa olisi lisäksi pelakuu nauttisin ylimääräisestä kesäkuukaudesta kiertämällä jossain kiinnostavissa puutarhakohteissa, ideoita voisi hyödyntää omassa puutarhassa ja ihan vain imeä erilaisten puutarhojen omaleimaisuutta ja kauneutta. Ylimääräinen kuukausi kesällä olisi oikein tarpeellinen sekä puutarhatöihin että kaikesta nauttimiseen.

Haaveilen, että arboretumini voisi kasvaa ja kehittyä unelmieni suuntaan. Toivon myös, että terveyttä ja voimia riittäisi tämän laajan alueen hoitamisessa. 

Valita Pauliina, en malttanut pysyä lyhyissä vastauksissa :).27 kommenttia:

 1. Miten ihana olikaan lukea tätä sinun juttuasi! Minua aivan huvittaa, miten kuvaava tuo lempityökaluni- kohta on. Voin hyvin kuvitella sen nautinnollisen hetken, kun valmistelutyöt on tehty ja pääsee istuttamaan uusia kasveja. Olen paljon nähnyt kuvia puutarhastasi, mutta tuntui silti löytyvän monta uutta kuvakulmaa näistä kauniista kuvista. Suuret kiitokset, kun osallistuit tähän! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina :). Tämä oli kiva haaste ja olen iloinen, että laitoit sen liikkeelle. Lapio ja minä olemme hyvin läheisessä suhteessa, se on selvä. Minun pitäisi toden teolla keskittyä ottamaan kuvia uusista kuvakulmista.

   Poista
 2. Upea puutarha sinulla onkin ja paljon kaunista sieltä löytyy. Ihana Rilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos. Rilla on ihana, mutta tästä koirasta löytyy myös haasteita monella tapaa. Rakastava energiapakkaus ja helposti kiihtyvä tapaus.

   Poista
 3. Oooh, kuinka upea talo ja puutarha! Näissä kuvissa oli niin paljon ihasteltavaa, että täytyy tulla vastauksesikin lukemaan vielä uudelleen ajan kanssa. :) Tuollainen vanha pihapiiri on oikea aarre ja olette luoneet siihen todellisen paratiisin. Suosikkikuvani on numero kymmenen, siinä näkyy järvikin (?).
  Ihanaa uutta puutarhavuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle ja olet oikein lämpimästi tervetullut seuraamaan puutarhan tapahtumia blogini kautta.
   On hienoa saada asua järven rannassa, sitä näkymää en halua peittää. Minäkin toivon sinulle mitä parhainta uutta puutarhavuotta!

   Poista
 4. Kivat ja monia ajatuksia sekä kanssaharrastajan tunteita herättävät ajatukset. Vihreän värit olivat se ajatus, joka minullakin oli tuohon lempivärikysymykseen - en ole vielä ehtinyt tehdä postausta, mutta muiden juttuja lukiessa tulee mieleen, mitä itse vastaisi. Lempikasvi on kyllä ihan mahdoton kysymys!
  Tuo huvimaja vaikuttaa todellakin aivan ihanalta paikalta ja näkymiä moneen kauniiseen suuntaan: talolle, puutarhan eri osiin, järvellekin! Ja sitten vielä Rilla siinä kaverina, aivan täydellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Saila. Puutarhassa vihreä väri on valtavan laaja käsite ja ihan kokemuksellinen asia, ainakin minulle. Kevään vihreys ja valo - jotain aivan huikeaa. Kasvukauden edetessä vihreys muuttuu ja syvenee, mutta aina se on tärkeä tausta tuomaan esille kukkien eri värejä.
   Toivoisin sinut kanssani huvimajaan :).

   Poista
 5. Ihanan vihreitä kuvia!

  VastaaPoista
 6. Ritavuoren juurella1/11/2024

  Söpö Rilla, ja niin upea piha, että oikein harmittaa nämä omat mitättömät aikaansaannokset. Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron Rillalle, tuossa tuo juuri antaa leluillensa kyytiä.
   Höpsis, älä vähättele omaa puutarhaasi. Itsekin aina huokailen, kun katson kuvia toisten puutarhoista. Kiitos kuitenkin piristävästä kommentistasi.

   Poista
 7. Muikeita kuvia Rillasta :) Eihän kysymyksiin voi vastata muutamalla sanalla, kun asiaa on paljon ja monelta kantilta. On teidän puutarhalla ja pihapiirillä pitkät perinteet, jotka ulottuvat mielikuvissakin jonnekin todella kauas. Hienoa että vaalit sitä näin upeasti. Isot istutusalueesi vetivät heti puoleensa ja näkee miten olet satsannut ajatuksella suunnitteluun. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla osaa olla ilmeikäs, vaikea vain ehtiä järkkärillä saamaan hetki talteen, ennen kuin koira on jo toisessa kohteessa. Olisi kiva perinteidenkin vuoksi hoitaa pihapiiriä kokonaisuutena. Jukan isänäidin aikaan täällä oli paljon kukkia, mutta oli myös pikkupiikoja tekemässä kitkemistä ja haraamassa soratietä.
   Kiitos sinulle kannustuksesta!

   Poista
 8. Oli kiva lukea sinunkin "sivusi" puutarhaystäväkirjasta. Ihana, miten jokaisella on pikkuisen oma näkökulmansa eri asioihin, mutta silti usein löytyy yhdistäviäkin juttuja. Meillä nuo säätoiveet kävivät hyvin yksiin, samoin lempityökalu, tosin teillä lapio joutuu vähän massiivisempiin hommiin kuin meillä. Onneksi pelakuun saa sijoittaa mielessään mihin aikaan vuotta tahansa. Olisi karmeaa, jos sellainen mätkähtäisi keskelle pimeintä ja koleinta syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meillä oli paljon yhteistä, vaikka näkökulmissa on omaakin. Tässä ”puutarhurin” työssä sään merkitys konkretisoituu. Liiallinen kuivuus on huono juttu, samoin kohtuuton märkyys. Omaan työssä viihtymiseen säällä on uskomaton merkitys. Oikein huomaan itsessäni, miten aurinkoinen sää imee minua ulos magneetin lailla.
   Pimeän ajan piteneminen nykyisestä olisi karmiva ajatus. Otetaan ehdottomasti pelakuu jatkamaan kevättä, samalla se helpottaisi kesänkin työmäärää.

   Poista
 9. Olipa ihana lukea tätä tekstiä ja katsella kuvia kauniista puutarhastasi. Hyvin monessa kohdassa voisin vastata samalla tavoin, kuten kommenteista päätellen muutkin tekisivät. Jännä, miten puutarhaharrastus saa meidät nyökyttelemään päätämme samojen asioiden kohdalla, vaikka oma puutarha olisi missä ja minkälainen.
  Vanhan pihapiirin muokkaamisessa on paljon haasteita. Siinä tehtävässä olet onnistunut uskomattoman hyvin säilyttämällä menneiden aikojen tunnelman ja tuomalla runsaasti uusia elementtejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyökyttelen päätäni kommentillesi :).
   Olen hyvin iloinen siitä, miten kiteytit yhden puutarhafilosofiani eli ”menneiden aikojen tunnelman säilyttäminen ja toisaalta uusien elementtien tuomisen”. On niin kiva kokeilla niitä uusiakin elementtejä, mutta yritän kuitenkin varmistaa, että menneisiin aikoihin sopiva tunnelma säilyy.

   Poista
 10. Mukavaa luettavaa myös talon historiasta . Sinulla on kauniit ja laajat istutukset joten pelakuu olisi myös sinulle tarpeen .
  Kiitos kuvista kauniita kuten aina .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila :). Pelakuu olisi hyvin tarpeellinen lisäkuukausi.

   Poista
 11. Vau, teidän puutarhalla onkin jo pitkä historia takanaan.
  Pelakuu olisi niin ihana kuukausi, jo nimeltäänkin!

  VastaaPoista
 12. Kun ystäväkirjan tekee blogiin, on onneksi tilaa kirjoittaa, ei puutarhan kanssa voi aina laittaa lyhyttä vastausta. Vaikka olet saanut yhdellä tapaa "valmiin" puutarhan, on ollut iso seurata sen muokkaantumista sinun näköiseksi. Työtä se on vaatinut, suunnitelmia, lapiotyötä ja valtavan määrän taimia mutta lopputulos on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, onneksi tästä kirjasta tila ei loppunut. Kiitos Katja, työ ei (onneksi) lopu vieläkään.

   Poista
 13. Ihana Rilla! <3 Hän on niin kuvauksellinen. Näitä postauksia valtavan kiva lukea eikä sinun postauksesi ollut poikkeus. Sinun puutarha on niin upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati, Rilla on varsinainen persoona. Kiihtyy turhan paljon joistain asioista, mutta osaa olla myös oikein herttainen.

   Poista