tiistai 26. toukokuuta 2020

TUNNISTUSTEHTÄVÄ JA UUSIA PERENNOJA
Voi ihmettä - tämä kevään valo ja vauhdilla lisääntyvä vihreys. Tekemistä on joka puolella, mihin vain katseen kääntää ja silti pistää huokailemaan ilosta. Iloa on esiin pilkistävistä perennoista, jotka ovat odotuttaneet pitkään jännityksessä. Koristeomenapuiden ja hedelmäpuiden kukkasilmut ovat poksahtamaisillaan kukintaan. 

Sirotuomipihlajat kukkivat aivan pian


Sain Hirvelän Taimistolta tilaamani perennalähetyksen ja vietin ensikohtaamisen sekä tarhavarjohiippojen että valkovarjohiippojen kanssa, ovat minusta ihania. Istutin valkovarjohiipat aitan päätyyn ja tarhavarjohiipat ’Varjolehtoon’. Soikeat sydämenmuotoiset lehdet värisevät hellyttävästi tuulen mukana.Olen iloinen kommenteistanne ja ehdotuksistanne aitan päädyn suhteen. Tässä vaiheessa olen istuttanut havujen ja pallohortensioiden välille nämä valkovarjohiipat, yhden kevätkaihonkukan ja pitsimyssyjä eli tupastiarellan alkuja.

Edessä vasemmalla kevätkaihonkukka, sinivuokot oikeallaKatson, miten nämä asettuvat aloilleen ja viihtyvät. Sijoittelua voi vielä muutella / täydentää ajan kuluessa. Syvimmässä varjossa havujen ja kiviportaan välissä ovat lehtotaponlehden taimet. Lisäksi sinivuokkoja on havujen ja kallion välissä, kaivan lisää nurmikkoa pois ja vuokot voivat lisääntyä rauhassa. Omien perennojen jakopaloja otan vielä multatilaa peittämään. Tälle alueelle sopivat myös pienet sipulikukat ensi kevättä ajatellen, vanhat kevättähden sipulit laitoin takaisin multaan.

Oman pikkuisen Hanamin sain viime vuonna istutetun rusokirsikan kanssa. Vaikea kuvattava tämä ilon tuoja.

Varjolehtoon sain tämän samaisen lähetyksen mukana kolme taimea valkoista sinikämmentä. Vielä ovat pieniä, mutta toivon näiden viihtyvän.

Edessä tarhavarjohiippoja Epimedium x rubrumLisäksi punakolmiolehti asettui kiven viereen ja rotkolemmikki tästä metrin päähän. On todella kiinnostavaa seurata näiden itselle uusien perennojen kasvua. Nyppykurjenpolvet kasvavat myös täällä.

Kiven vasemmalla puolella on kolme pikkuriikkistä sinikämmenen taimeaEdessä punakolmiolehti Trillium erecta
Varjolehdon havujen maanpeitekasviksi päätyi kaksi kevätkaihonkukkaa sekä alut Etelän kevätesikosta ja kesäesikosta. Näistä kuvia vielä myöhemmin.

Nyt kaipaan tunnustusapua teiltä. Viime vuonna sain tosi pienen alun perennaa, jota muistelin valkotäpläimikäksi, onko tämä kyseinen kasvi?

Onko edessä vasemmalla valkotäpläimikkä?Nyt muistin ottaa kuvan ’Varjolehdon’ mongolianvaahteran alla kasvavasta kerrotusta valkovuokosta, on aika ihana vai mitä?Nyt ei voi säitä moittia! Lämpöä on saatu ja olenkin asunut ulkona, kivaa tekemistä on niin paljon.
Illalla rantasaunan lämpö ja uida pulahtaminen kruunaa onnen. Kuvassa näkymä rantasaunan edustalta.
24 kommenttia:

 1. Hyvin sanottu: jokapuolella kasvaa kohisten ihanuuksia ja tekemistä näkee joka pään kääntämisellä :)
  Sinulla on nättiä joka puolella ja siistiä! Rantasauna ja kaikki, olen ihan vähän kade...
  Ihana tuo kiven ympärillä oleva penkki. Tulppaaneissa on huikean ihana väri ja kerrotutu valkovuokot on suloisia.
  Kasvu on ollut nyt nopeaa, kun lämpimät tuli. Jään innolla odottamaan kesän rehevyyttä uudistetuilla alueillasi. Mielenkiintoista nähdä miltä tulee näyttämään.
  Mukavaa viikonjatkoa sinulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, itse näkee sen tekemistä odottavan eli ei niin kaunista aivan joka puolella - mutta sitähän se puutarhan hoito on. Olen todella iloinen, että puutarha rajautuu järveen ja on mahdollisuus saunoa ja uida rannassa :). Kiva, että tykkäät uudesta ’Varjolehdon’ alueesta. Itseäkin se miellyttää, vaikka onkin vielä keskeneräinen.

   Poista
 2. Toinen toistaan ihanampia uutuuksia näemmä. Hauska seurata miltä siellä alkaa näyttämään kun taimet vahvistuvat ja levittäytyvät :)
  Meillä päivän suurimman puutarhan kaunistuksen koki nurmikko, joka oli päässyt rehottamaan oiken kunnolla. Vaikka ollaankin villin luonnon ja sopivasti rempallaan -tyylin ihmisiä niin Ihmeellisen vaikutuksen se silti tekee kun on siistiksi parturoitu ympäristö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva, että seuraat muutosten vaikutuksia. Siisti nurmikko onkin todella merkityksellinen yleisvaikutelmaan, itse toivoisin ehtiväni hoitamaan nurmikon oikeaan aikaan, vaikka ei se aina näin onnistu.

   Poista
 3. Kyllä kevät nyt vyöryttää upeuttaan!
  Piipahdin päivällä vajaan sadan kilometrin päässä ja siellä oli vasta pikkuiset hiirenkorvat, kotona vihertyy aina vaan isommin. Illalla on maisema jo ihan eri näköinen kuin aamukuudelta.

  Rusokirsikka päkisti minullakin ekat kukkansa auki, on se vaan niin ihana. Ja vaikea kuvattava.

  Hienot ovat istutusalueesi, kivipenkki varsinkin. Ja hienoja taimihankintoja! Tunnistustehtävässä en osaa auttaa, itsellä ei moista kasvia ole enkä sitä tunne muutenkaan.

  Aurinkoisia päiviä ja iloisia puutarhahetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnossa tapahtuu paljon muutoksia ja vauhdilla. Uudet taimet ovat kiinnostavia ja toivottavasti asettuvat tyytyväisenä kasvamaan. Kiitos Hirnakka, samoin sinne!

   Poista
 4. Eiköhän se ole valkotäpläimikkä. Minun valkotäpläimikässäni on enemmän täpliä, mutta ero voi johtua siitä, että tuo on niin pieni. Kiva, minunkin ehdotukseni tiarella oli päässyt istutukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on rönsytiarellaa ennestään, mutta kiva on kokeilla myös tupastiarellaa. Tiarellat ovat kauniita!

   Poista
 5. Näyttäisi valkotäpläimikältä, sillä on voi olla hyvinkin vaihtelevasti täpliä kasvista riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku imikkä se on, mutta jäi vaivaamaan, kun en tarkasti muista.

   Poista
 6. Ihanasti tilaa ja avaruutta - ja vielä rantakin noin lähellä! Varjolehdossa näyttää juuri niin kauniilta kuin kuullostaakin, ja kerratut valkovuokot ovat suloisia. Uusien perennoiden kasvua on tosiaan mielenkiintoista seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa täältä kyllä löytyy, sen huomaa myös loppumattomassa työlistassa ;). Kiitos kannustuksesta. Minustakin on ihana asua järven rannassa.

   Poista
 7. Ihania uusia hankintoja! Kevät on siellä pikkuisen pidemmällä kuin täällä, mutta ei enää paljoa olla jäljessä. Tosin valkovarjohiippa, tupastiarellat ja aika moni muukin kasvi antaa vielä odottaa itseään. Meinaavatkohan herätä ollenkaan? Odotellaan... Kerrotut valkovuokkosi ovat todella kauniita ja näyttävät niin suloisilta scillojen kanssa <3 Kesäisen lämmintä viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva saada itselle seurattavaksi kasveja, joista on nähnyt vain kuvia. Täälläkin on monia hitaasti herääviä kasveja, osan puolesta olen vähän huolissani näinkö heräävät lainkaan. Kesäisen tuntuinen viikko, mutta meillä on niin kuivaa, että toivoisin hartaasti ensi yöksi sadetta, mutta pelkään sateen taas kiertävän meidät.

   Poista
 8. Nyppykurjenpolvi? Noita kurjenpolvia on niin monenlaisia. Moni niistä kasvaa mökkipihalla ja tykkään. Eikö olekin ihanaa, kun kevät viimein etenee ja pihalla joka paikka huutaa tekijäänsä! Terapeuttista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyppykurjenpolvella on hauskat lehdet - tulee vähän norsunnahka mieleen ja kuvat ovat valkoiset, kukissa on hennot lilat suonet. On kaunis kutenmonet muutkin kurjenpolvet.
   On todella ihanaa! Puutarha todella huutaa tekijää, mutta tekeminen on myös mukavaa.

   Poista
 9. Valkotäpläimikältä näyttää. Sinikämmenet ovat hienoja kasveja. Ne nousevat keväällä nuput valmiina. On mukavaa, että on keväälläkin kukkivia perennoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen ihaillut blogeissa sinikämmenen kuvia ja nyt on hauskaa, että itsellä on omat seurattavat.

   Poista
 10. Olen samaa mieltä että valkotäpläimikältä näyttää. Hienoja uutuuksia olet saanut istutuksiisi. Ihana ranta.

  VastaaPoista
 11. Ihania kasveja olet tilannut! Varsinkin punakolmilehti on lempparini. Valkovarjohiipan itsekin tilasin äskettäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Ja nämä kaikki ihan blogien aiheuttaman inspiraation johdosta.

   Poista
 12. Voi kun siellä on kaunista! Minäkin haluaisin niin kovasti oman rannan ja rantasaunan, mutta toisaalta olen kyllä tyytyväinen tähän omaan pieneen pihaanikin. Kerrottua valkovuokkoakaan en ole aiemmin nähnyt ja todeta täytyy, että on kaunis tuttavuus. Kivoja uusia kasvituttavuuksia; voisinpa ottaa nimet ylös ja yrittää itsekin hankkia:) Aurinkoista ja lämmintä viikonlopun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa asua järven rannassa ja nauttia sen tuomista eduista mm. saunasta, uimisesta ja näköalasta. Olen tästä nöyrän kiitollinen. Kiitos samoin sinulle oikein ihanaa viikonloppua!

   Poista