perjantai 1. toukokuuta 2020

IHANA VAPUN AURINKO


Aamu valkeni erittäin kylmän yön jälkeen ihmeen lempeänä. Vaikka mittari näyttää alle +3 astetta, niin henki on erilainen, sillä tuulen suunta on kääntynyt etelään. 

Ostin vappukukaksi tarhakylmänkukan taimen


Viime yönä oli tämän viikon kylmin yö, meillä pakkanen painui - 7,4 asteeseen. Aamulla kipaisin yöpaidassa kasvihuoneeseen. Mittareiden mukaan keskilattialla oli ollut alimmillaan -1,3 astetta, mutta harsoteltassa kurkut näyttävät selvinneen lämpöpuhaltimen avustuksella. Jippii, tässä vaiheessa!





Passandra uhmaa kaikkea ymmärrystä, sillä rikkoutuneesta juuripaakustaan huolimatta, tämä päättää ryhtyä jälleen pontevasti kurkun kasvatukseen. En vieläkään tiedä, voiko uskoa todeksi, että kurkut olisivat selvinneet tuosta siirto-operaatiosta. Viikon sisällä sen näkee varmemmin.



Vappuaatto meni puutarhatyön merkeissä, tulin sisään vasta klo 20.30. Sain nyt yhteen välivaiheeseen puutarhan itäreunan istutukset. Nyt on tuumailtava välillä ja katsottava, mitä tämä alue vielä kaipaa. Graniittikivien oikealle puolelle istutin pensasruusujen lisäksi muitakin pensaita, aivan edessä mustaherukka. Esittelen aluetta lisää, kunhan kasvu lähtee alkuun. Graniittikivillä etureunan sai tuettua kunnolla kohopenkiksi, tällä alueella ei kasva muuten mikään talvimärkyyden vuoksi.


Eiköhän nämä uudet penkit tekeydy paremmin, kunhan kasvit alkavat kunnolla kasvaa ja maanpeiteperennat täyttävät multatilan. Tulevina vuosina toivon näkeväni hedelmäpuiden keväistä kukintaa, samoin kuvassa etualalla olevan rusotuomipihlajan valkoisen kukkapilven.

Hyvää jatkoa itse kunkin vapulle! Toivotaan lämpimämpiä öitä ja päiviä.

26 kommenttia:

  1. On sinulla huikeassa kasvussa jo kurkut, mahtavaa, saat taatusti aikaisen sadon! Minulla tomaatit ovat kyllä kasvamassa ikkunoilla, mutta unohdin jotenkin kurkut. Aion kuitenkin tänään näin viime tipassa ne vielä kylvää, kaivoin jo siemenpussit esiin etten enää unohda. Todella hienot kohopenkit, nuo graniittipaadet sopivat täydellisesti vanhan talonne ja pihapiirinne tunnelmaan. Tuossa kaikki lähtevät taatusti hyvään kasvuun nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkut ehtivät vielä aivan varmasti, minä laitoin kasvihuoneeseen viime vuonna ekat kurkuntaimet vasta toukokuun puolivälissä ja ne olivat silloin vasta ensimmäisiä varsinaisia lehtiä puuhaamassa ja sain satoa paljon.
      Kiitos rohkaisusta, minäkin olen ihastunut graniittiin, mutta kivien asettelu oli haastavaa ja toivon alueen muotoutuvan sellaiseksi, kun sen mielikuvissani näin. Vielä siihen on vähän matkaa ...

      Poista
  2. Auts! Teillon ollu kunnon pakkaasyä, meillä niukin naukin miinuksella. Oot saanu oikee kunnolla näkyvää aikahan. Nua kivekki o nii NAM! E mäkää oo viälä kurkkuja kylyväny, mutta äkkiääkös ne siämenet multihin tyrkkää, ku vaa saa aikaaseksi. Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kylmää oli monta vuorokautta. Alueet ovat erilaisia, jos siellä pohjoisempana on ollut lämpimämpää. On aina kiva saada näkyvää ja konkreettista aikaiseksi. Minäkin laitoin vasta eilen muutaman kurkun siemenen multaan, jos näille edellisille kävisi ohraisesti. Kiitos ja samoin sinulle hyvää vappua!

      Poista
  3. Komeat kivireunukset! Meilläkin oli toissayönä pakkasta melkein 6 astetta. Ilmeisesti vähän lämpimämpää tulossa. Ei kylmyys haravointia paljoa ole haitannut, mutta olisihan se mukavampaa. Kaunis kylmänkukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä lämpötilat ovat varmasti ihan normaaleja huhtikuulle, toivottavasti toukokuu alkaa vähän lämpimämpänä näiden kasvihuoneessa kasvatettavien vuoksi. Minulla ei ole jostain syystä ollut tarhakylmänkukkaa, joten nyt on sekin asia korjattu.

      Poista
  4. Nuo kivireunukset on aivan upeat. Sinulla on ihailtavasti silmää pihasuunnitteluun. Innolla odotan, miltä penkit näyttävät, kun kasvit vähän kasvavat. Touhukasta toukokuuta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ystävällisistä sanoistasi keijunkukkanen, pidän itsekin näistä graniittikivistä. Toivottavasti saan kasvit kasvamaan niinkuin ajattelin. Touhukasta on :).

      Poista
  5. Työn juhlaa työn merkeissä, niin sitä pitää!
    Graniittipaadet ovat aivan huikean hienoja, kohopenkissä viihtyvät kaikki kasvit paremmin. Vaivannäkö kyllä palkitaan tulevina vuosina.
    Meilläkin oli niin kylmä yö ollut, että vaivalla tähän asti kasvattamani 'Naranja' tomaatit näyttävät paleltuneen, voi surkeuden kurjuus. Minä nille virittelin mustaan laastipaljuun tuplaharsoilla teltan mutta ei se sitten riittänyt.
    Saas nähdä onko yhtään tomaatin taimea enää hengissä. Chilit ja basilikat ovat onneksi lämpimässä.
    Oikein mukavaa toukokuuta, kasvun kohinaa ja aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri, työn juhlan merkeissä on menty. Voi, miten harmittaa sinun tomaattien puolesta! Ei ole kyllä mikään ihme, että näin kova pakkanen tekee tuhoja. Voi kun vielä saisit jotain tomaateista säästymään. Minä ole pitänyt esim. perunoilla kuvun ja kaksi harsoa kuvun päällä, muuten eivät varmaan olisi selvinneet näistä kovista pakkasöistä.
      Kiitos, samoin sinullekin toivon kaikin tavoin hyvää toukokuuta!

      Poista
  6. Passandra-kurkkusi aikoo voittaa "kuka ehtii ensin" -kisan. Toivottavasti ei ottanut siirrosta nokkiinsa ja jatkaa kasvuaan. Täällä viime yö oli juuri ja juuri plussan puolella. Edellinen reilusti pakkasella, mutta ei sentään noin paljon. Tämä vappu meni työn merkeissä eli puutarhassa, kuten sinullakin. Nuo graniittikivet ovat todella hienoja ja niiden avulla kohopenkki on taattu. Eiköhän kasvit kiitä kiviä ja sinua kasvamalla ja kukkimalla.
    Lämpimämmät säät olisivat toiveissa. Tomaatit kukkivat kellarissa ja kurkutkin ovat aloittaneet kasvupyrähdyksen.
    Mukavaa vappupäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkut ovat vieläkin vähän nuupallaan, mutta Passandra aikoo totta totisesti ryhtyä kurkun tuotantoon. Meillä on sitten ollut paljon kylmempää kuin siellä etelässä. Sinulla on hyvä tilanne kellarissa :). Nyt on ulkona hyvä tehdä puutarhatöitä, tuntuu, että tehtävää on vaikka miten paljon. Nauti sinäkin puutarhasta ja keväästä!

      Poista
  7. Nyt saisi olla pakkasyöt ohi mutta pitkä ennuste lupaili äitienpäivän tienoille kylmää. Tomaattini on kohta ylikasvaneita mutta ei auta kuin pitää sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin katsoin samaa eli vielä tulee todennäköisesti kylmä jakso, mutta meillä olen tottunut myös kesäkuun hallaöihin, joten varautua pitää niihinkin. Tomaatit kaipaisivat kovasti jo kasvihuoneeseen, ovat minullakin kasvaneet jo siirtokuntoon. Ehkä laitan ne pian kasvihuoneeseen ja virittelen sitten jotain systeemejä kylmille öille.

      Poista
  8. Taisi yksi jos toinenkin touhuta puutarhassa tämän vapun aikana. Toivotaan, että kelit lämpenis, olis mukavampaa työskennellä ja alkaisi vihdoin puutkin vihertää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko viikon olen ollut paljon ulkotöissä, mutta tämä vapunpäivä oli sään puolesta jo lämpimämpi. Puiden viherrystä minäkin odotan. Toivottavasti ei olisi enää noin kylmiä öitä, jotta kaikki esikasvatetut kasvit saisi sisältä kasvihuoneen.

      Poista
  9. Hienot graniittireunukset! Minulla on lämmittämätön kasvihuone, joten sinne ei ole tohtinut vielä viedä mitään hallanarkaa. Toivotaan, etteivät kasvisi ole saaneet liikaa kylmää. Nyt on jo onneksi luvassa lämpimämpiä säitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman lämmitystä ei olisi kurkuilla ollut mitään mahdollisuuksia selvitä. Vielä ne näyttävät olevan hengissä ja ovat jopa kasvaneet pituutta. Toivotaan parasta.

      Poista
  10. Tuollaisilla graniittilohkareilla saa aivan upean istutusalueen reunan. Odotan kovasti kuvia, miltä lopputulos kesällä sitten näyttää :)
    Toivottavasti kevät tästä nopeasti lämpenee, että kasvu pääsee turvallisesti vauhtiin!
    Vappupäivä meni itselläni ihan kokonaan pihahommissa ja nyt pieni pihamme taas kunnossa odottamassa kesää.
    Aurinkoista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ja lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani! Laitan kyllä arviointia ja kuvia kasvukauden eri vaiheista. Minäkin olen ollut ulkona aamusta iltaan, mutta valmista ei vielä ole - tätä lääniä on sen verran :). Nyt on ollut ihana sää, mutta sade olisi myös tarpeen.

      Poista
  11. Ihana vappukukka <3 Kivireunukset on upeat, tuosta tulee tosi hyvä. Innolla odotan lisää kuvia myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva! Toivon alueen muotoutuvan hyväksi, kunhan kaikki kasvit saa kasvuun. Aika näyttää. Laitan kyllä kuvia ja kokemuksia kasvukauden edetessä.

      Poista
  12. on sul kyl mahtavat lohkareet penkin reunas, taidanpa laittaa seuraavaan postaukseen kuvan omista pikkuriikkisistä "lohkareistani";)
    penkistä tulee kyl upea, kun olet perustanut sen noin huolella, hyvät kasvuolot erilaisille kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona, minustakin nuo graniittikivet ovat niin kauniita. Yritin kyllä parhaani mukaan tehdä kasveille hyvät kasvuolosuhteet, toivotaan parasta.

      Poista
  13. Sääennisteita saa vielä kyttäillä. Hienosti kurkut kyllä jo kasvavat sinulla. Toivottavasti pakkasöitä ei enää kauan olisi.

    Nuo penkkisi ovat hienoja!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti vielä tulee kylmiä öitä, viime vuonna oli jopa heinäkuussa hallayö. Pitää luottaa harsotelttaan ja lämpöpuhaltimeen :). Kiitos!

      Poista