sunnuntai 3. toukokuuta 2020

ENTÄS SITTEN TOMAATIT


Koska olen lähtenyt kokeilujen tielle kasvihuonekurkkujen kanssa, niin antaa mennä samoin myös tomaattien suhteen. Myönteinen kokemus kaksinkertaisista hallaharsoista telttana ja lämpöpuhaltimesta lämmönlähteenä innosti yrittämään. Kasvihuonekurkut ovat vieläkin hengissä ja ne ovat kasvaneet korkeutta, kukkiakin on kehittymässä. Osa lehdistä otti tosin vähän osumaa auringon valosta, tottumattomia kun vielä ovat, joten eilisen päivän pidin varjostuskangasta kurkkujen yllä. Ihmeen sitkeitä otuksia, kun ottaa huomioon juuriston vaurioitumisen siirron yhteydessä - ja onhan kasville rasitus koota uutta juuristoa kun lehtimassaa on jo paljon.




Päätin siis eilen 2.5. istuttaa tomaatit kasvihuoneeseen. Tarkistin kyllä, että viikon päästä on taas ennusteessa kylmiä öitä, mutta ajattelin luottaa tarkkuustermostaatilla toimivaan lämmönlähteeseen. Yksi peruste tähän päätökseen oli tomaatin taimien suotuisa kasvu, taimet olivat kasvaneet jo tukikepeistä reippaasti yli ja tuntuivat kaipaavan isompaa kasvualustaa. Niinpä tuumasta toimeen...




Viime vuonna kasvatin tomaatit ja kurkut valmiissa kasvusäkeissä, säkit olivat helppo tapa aloittaa kasvatus ja satoa tuli. Tänä vuonna kokeilen tomaateille monivuotisia laastipaljuja, yhden laatikon tilavuus on 60 litraa. Porasin pari reikää astian alareunaan ja laitoin pohjalle ruukkusoraa. Kasvualustaksi valitsin nyt turvemullan ja tomaattimullan sekoituksen. Luomulannoitteesta tein varastolannoituksen toiselle pitkälle sivulle laatikon alaosaan - vähän samaan tapaan kuin on kasvusäkeissä.

Päädyin isännän ehdotuksesta laittamaan paljut poikittain kasvihuoneen etelänpuolen pitkälle sivulle ja laitoin kaksi taimea yhteen paljuun. Kasvukausi näyttää, ovatko taimet liian tiheästi. Eturivissä on yhteensä kolme pensastomaattia, joten se ehkä auttaa jonkun verran, ainakin hoitotoimenpiteissä..



Laitoin viime vuoden tapaan juuttinarun tomaatin juuripaakun ympärille ja istutin tomaatit syvempään kuin ne olivat taimiruukussa olleet, melkein alimpia lehtiä myöden. Juuttinarun kieputin taimen ympärille ja kiinnitin vetosolmun kasvihuoneen katossa olevaan vaijerin. Narussa on löysää sen verran paljon, että taimien venyessä on varaa kieputtaa narua.




Tuli niin iloinen mieli, kun näin taimien pääsevän hyvään kasvualustaan ja lopulliselle asuinsijoilleen. ”Red Profusion” amppelitomaatit sekä ”Vilma” ruukkutomaatti kukkivat ja toivottavasti aloittavat pian myös sadon tuottamisen. Myös ”Tiny Tim” pensastomaatti on tekemässä nuppuja :).

Takaseinällä on pensastomaatteja, aivan etualalla on tuoksuherneitä.






Tänä aamuna tomaatit olivat ensimmäisen kasvihuoneessa vietetyn yönsä jälkeen hyvävoimaisia. Tunnustan teille, että toimin eilen ohjeita vastaan ja jätin tomaattien kouluttamisen väliin, kun innostuin taimien istuttamisesta kasvihuoneeseen (ei kannata matkia). Huolehdin varjostamisesta alkuvaiheessa tarkemmin, jotta olosuhteen muutos ei häiritsisi kasvua.

Esikasvatustila on ollut viileässä yläkerrassa, joten taimille ei lämpötilassa tapahdu kovin suurta muutosta, kasvihuoneessa ei myöskään tuule.

Myös paprikat muuttivat kasvihuoneeseen
Kurkut ovat kasvaneet kasvihuoneessa ja uusi kasvu on mukavan vihreää. Pyykkipojista on paljon apua harsojen kiinnityksessä.


Kuten mainitsin, olen nyt varjostanut kurkkuja, alalehdet vähän haalistuivat valo-olosuhteiden muutoksesta. Myönteistä on, että uusi kasvu on pontevan vihreää.



Tänään istutin osan basilikoista ruukkuihin kasvihuoneeseen, osa on vielä sisällä. Pienikukkaiset samettikukat sain vasta nyt koulittua suurempiin purkkeihin. 

Saako sanoa, että olen niiiin onnellinen tästä kasvihuoneesta. Vielä on epäjärjestystä, koska kasvihuoneessa asuvat yöaikaan myös koulutettavat perennat ja kesäkukat, mutta pikkuhiljaa...
Olen ollut erittäin tyytyväinen, että ostimme tämän 13 neliön kasvihuoneen, tuntuu sekin olevan välillä liian pieni ;). Ja ehdottomasti tuplaovista on hyötyä, kun kantaa erilaisia tavaroita sisään ja ulos. 




26 kommenttia:

  1. Kylläpä on todella hyvän näköisiä taimia! Ja niin siisti kasvihuone. Juuri itse olen tänään katsellut, josko pienen kasvihuoneen tai "huvi"majan laittaisi tuohon tontilla olevaan tyhjään kohtaan.
    Sinulla on siellä tulossa kyllä kunnon sato. Aurinkoista toukokuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Hyötykasvien taimet ovat kasvaneet yllättävän hyvin, vaikka en olekaan mikään kokenut tässä asiassa. On tosi kiinnostavaa kerätä kokemuksia ja oppia niistä.
      En olisi etukäteen uskonut, että iloitsen kasvihuoneesta näin paljon, joten onnea sinullekin pohdintoihin. Minulle sanottiin aikoinaan, että paras ottaa riittävän iso ja olen ollut tyytyväinen tästä neuvosta. Tietysti paikka ja käytössä oleva budjetti vaikuttavat valintaan. Hyvä pointti on myös kasvihuoneen riittävä korkeus ja ilman vaihtuvuus, ainakin helteillä tämä puoli nousee tärkeäksi.
      Olisi hienoa, jos saisi satoa, viime vuodesta jäi niin mieleen itsekasvatettujen kurkkujen ja tomaattien maku :).
      Kiitos ja samoin sinulle ihanaa toukokuuta puutarhassa!

      Poista
  2. Laastipaljussa on varmasti hyvin tilaa. Kasvatan pensastomaatit joka vuosi vanhoissa metalliämpäreissä, yksi per ämpäri ja koen sen olevan riittävä tila. Ja saman teen joka vuosi, en totuta tomaatteja ulkoilmaan vaan siirrän suoraan kasvihuoneeseen sisätiloista. Yhtään tomaattia en ole sen takia menettänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Katja. Minä siirsin viime vuonna tomaatit samalla tavalla suoraan kasvihuoneeseen ja se sujui myös hyvin. Suurin osa pensastomaateista on noissa isommissa ruukuissa ja ajattelin tilan riittävän? Lähinnä mietin, kasvaako runkotomaatit liian tiheässä, mutta aika näyttää. Viime kesän kokemuksien mukaan tuossa kasvihuoneessa saa hyvin ilman kiertämään ovista ja neljästä kattoluukusta, joten se varmaan auttaa. Pitää myös tarkkailla, ettei kasvusto rönsyile liikaa.

      Poista
  3. Onnittelut hienoista taimista. Kaksi tainta mahtuu kyllä mielestäni vallan mainiosti kasvamaan laastipaljussa. Minäkään en ole katsonut tarpeelliseksi karaista tomaatintaimia siirtäessäni ne kasvihuoneeseen. Minulla on tosin käytössä säädettävissä oleva lämmitin, joka käynnistyy automaattisesti, jos lämpötila kasvihuoneessa laskee liian alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että en ole ainoa, joka päätteli tomaattien pärjäävän kasvihuoneessa ilman karaisua. Ilman termostaatilla toimivaa lämmitintä ei voisi vielä laittaa arkoja kasveja kasvihuoneeseen, toivotaan, että harsoteltta ja lämmitin ovat riittävä apu kylmille öille.

      Poista
  4. Hienolta näyttää ja nuo taimet, huikeassa kasvussa.

    Minä käytin viime kesänä myös samanlaisia 60 litraisia laastipaljuja.
    Istutin 3 tomaattia per pytty ja oikein hyvin mahtuivat kasvamaan. Tykkäsin paljuista tosi paljon, samankokoisina niistä saa selkeät rivit.
    Tuo olikin pätevä niksi tukinarun laittoon, en osannut ajatellakaan että juuripaakun ympärillekin sen narun voi laittaa. Kiitos vinkistä. Jahka saan omat tomaattini siihen kuntoon, että istuttamaan pääsee, laitan narut juuri noin.

    Kasvihuoneen laitossa on tosiaan pari perusjuttua. Tarkkaan mietitty koko ja sijoituspaikka, huolellinen perustaminen ja huoltohommien sujuvuus. Pariovet ovat ihan tosi kätevät.

    Kohisevaa kasvua sinne, perästä tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka, hyvä kuulla sinun kokemuksestasi paljujen käytöstä.
      Tuon tukinarun kiinnitystavan luin itse viime keväänä jonkun toisen blogista, eli ideat kiertoon :).
      Nuo mainitsemasi seikat on hyvä pohtia, jos on suunnittelemassa kasvihuoneen hankintaa, helppo käytettävyys on iso plussa.

      Poista
  5. Ompas hyvän näkööstä! Taimet isoja ja kasvari tooosi siisti. Mullon muutama pensastomaatinrääpäle ja kurkut o viäläki kylyvämätä. Iha hävettää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta. Saahan taimia hankittua valmiinakin, jos ei jaksa tai ehdi kasvattaa - ei hätää. Stressiä ei näistä kannata ottaa.

      Poista
  6. Minäkin totean, että onpa hyvän näköistä! Näyttää niin tehokkaalta, kun kaikki on tuolla siisteissä riveissä ja järjestelmällisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan tehokkuutta sitten myöhemmin ;). Järjestys auttaa mahduttamaan mahdollisimman paljon kasveja sisään :) näinä aikoina on paras yrittää kasvattaa itse ruokaa - no, tomaatit ja kurkut ym. ovat vaan niin herkullisia, nam.

      Poista
  7. Niin hyvännäköisiä taimia ja kaikki tosiaan niin järjestyksessäkin.
    Kasvihuoneessasi näyttää todella ihanalta. Ei ihme, että olet niin onnellinen siitä.
    Toivon paljon satoa ja menestystä viljelyksillesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, taimet onnistuivat tällä kertaa yllättävän hyvin. Aivan kuten sinunkin kasvihuoneesi, niin tämäkin on osoittautunut oikein toimivaksi. Siellä tekisi vain mieli fiilistellä kasvien kanssa :).

      Poista
  8. Hyvällä omallatunnolla voit olla onnellinen. Kasvihuoneessasi on kaikki hyvin ja tomaatit hienosti kasvussa. Minulla oli aiemmin samanlaisia laastipaljuja ja istutin niihin yleensä kolme tomaattia/laatikko. Hyvin riitti tila. En ole ulkoiluttanut tomaattejani ennen kasvariin siirtoa, sillä kellarissakin niillä on viileät olosuhteet. Yleensä siirrän tomaatit aamupäivällä ja tärkeämpänä pidän varjostamista liiallisesta paisteelta alkuvaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Between, lähinnä mietin, tuleeko liian tiheään kun on kaksi riviä sen verran vierekkäin. Jossain ohjeessa sanottiin, että rivivälien tulisi olla 70 cm - aika paljon?! No, ehkä ammattimaisesta toiminnassa on näin, mutta uskon pystyväni hoitamaan myös takariviin, vaikka edessä olisikin tomaatti kasvamassa. Laitoin basilikaa tomaattien kaveriksi, nehän ovat vähän sellaisia kumppanuuskasveja.
      Taitavat useimmat jättää kasvihuonetomaattien kouluttamisen väliin, mutta varjostamista ei kyllä kannata unohtaa :).

      Poista
  9. Jos omatuntosi siitä kevenee, niin minä tunnustan erään asian omista karaisurutiineistani. Kun katson, että sää on sopiva taimien ulosvientiin, niin jätän ne kerrasta ulos useammaksi tunniksi. Toki laitan harson suojaamaan auringolta, jos se kovin polttavasti porottaa. Tänä vuonna en edes laittanut harsoa taimien suojaksi, kun vein ne ensimmäistä kertaa ulos, sillä oli suht tyyni ilma ja ohutta pilveä auringon edessä. Lämmintä oli vain 10-15 astetta, mutta koska taimet olivat jo eteisessä tottuneet ajoittain 10 asteeseen, niin en kokenut sitä ongelmaksi. Eilen tuuli oli vetäissyt harsoa osittain taimien päältä pois ja kasvit olivat ties miten kauan suorassa auringonpaisteessa. Vielä ei näy merkkejä siitä, että olisivat kärsineet, mutta katsotaan muutaman päivän päästä. Kasvarissasi on jo hyvää vauhtia muodostumassa satoisa viidakko. Aurinkoisia toukokuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri lajeilla on myös eroja, miten kestävät ulkoilua. Tomaateilla on vielä kaikki hyvin, samoin muilla kasveilla kasvihuoneessa. Kiitos Minna, samoin sinulle!

      Poista
  10. Ihanan kokoinen kasvihuone. Olen kuullut monen vievän tomaatit kavsihuoneeseen ilman karaisua.

    VastaaPoista
  11. toki saat sanoa, useamminkin meidän pitäisi iloita myös ääneen kaikesta kauniista ja hyvästä ympärillämme! siel kaikki mahtavassa kasvussa, mun Tiny Tim pensastomaattini tuskin kymmen senttisiä, uskon kuitenkin niistäkin satoa loppusyksystä saavani. tuollaisten laastisaavien huolto paljon helpompaa kuin kiinteiden kasvulavojen, myös kasvihuoneen "sisustusta" kätevämpi muuttaa tarvittaessa. kasvihuoneesi kerrassaan upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona, näin minäkin ajattelen. Kiitollisuutta ei varmasti voi olla liikaa. Tiny Tim on yllättävän nopea kasvussaan, joten varmasti ehdit saada satoa. Mainitsemistasi syistä päädyin tekemään kasvihuoneeseen kivilattian, kiinteiden kasvulavojen sijaan. Tuo lattia kerää myös päivällä lämpöä ja luovuttaa sitä yöllä.

      Poista
  12. Jestas miten siistit nämä laastipaljut onkaan. Komeat on sinulla taimet ja sato on varmasti sen mukainen. MUMMON PÄIVITYKSET blogissa he olivat käyttäneet kuplamuovia seinille lämmitykseen ja samalla luulisin varjostukseen sekin oli minusta hyvä idea. Niinsanotusti teltaksi. Minäkin olisin onnellinen näin ihanasta kasvihuoneesta toivottavasti saan omani jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Kuplamuovi oli toinen vaihtoehto pohdinnassa, mutta päädyimme tuplana olevaan hallaharsoon ja on toiminut hyvin. Mieheni rakensi harsotelttaan kurkihirren ja katto on tosi helppo nostaa yöksi kasvihuoneeseen. Kasvihuone on tuottanut iloa paljon enemmän kuin olisin etukäteen uskonut, toivottavasti sinäkin saat omasi :).

      Poista
  13. Hienon näköisiä taimia sinulla! Olen itse jättänyt aina taimien ja pelargonien ulkoilmaan totuttelut väliin, sillä en viitsi viedä ja jättää niitä päiväksi kotitalon pihalle, enkä ainakaan viedä päiväksi mökkeilemään. :) Kerralla vaan, mutta sen verran myöhään etteivät palellu. Oma systeemisi lämmitetyllä ja harsolla peiteltynä on varmasti paljon parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näillä mennään, toivotaan onnea. Hyvää kevättä ja iloa omalla puutarhapalstallasi!

      Poista