torstai 21. toukokuuta 2020

KASVIHUONEEN KUULUMISET

Voisikohan jo ensi yön jälkeen huokaista? Sääennusteiden mukaan tuleva yö on vielä kylmä eli hallan vaara, mutta ehkä lämpö alkaa sen jälkeen asteittain lisääntyä ja kasvihuoneen iltasuojauksia voi keventää huomattavasti? Muutaman esikasvatetun perennan taimen olen jo istuttanut maahan ja ne ovat hengissä selvinneet. Viikonloppuna taidan istuttaa loputkin.Ensimmäisen 18 cm mittaisen ’Passandra’ kasvihuonekurkun söimme sunnuntain kunniaksi 17.5. Tämä Passandra lajike näyttää olevan aikaisempi, sillä ’Cordoban’ kanssa samaan aikaan kylvettynä (28.1.) on Passandra ehtinyt tehdä joka päivälle syötäväksi yhden kurkun, Cordoba tulee vähän perässä, mutta on erittäin toimeliaasti väsännyt kurkun alkuja.

Passandra vasemmalla ja Cordoba oikealla


Passandrasta sanotaan, että kurkut ovat minikokoisia (?) 15-20 cm pitkiä. Mitta on ehkä juuri noin, mutta kurkuista tulee kyllä ihan pulleat ja maukkaat. Lajikkeena ’Cordoba’ tekee selvästi pidempiä kurkkuja (näkee jo nyt), tietojen mukaan odotettavissa noin 30 cm mittaisia mureita ja hyvänmakuisia kurkkuja. Tätä minulla ei ollut viime vuonna, joten kiinnostavaa päästä maistamaan. Cordobaa mainostetaan myös aikaiseksi, satoisaksi sekä terveeksi. 

"Louisan" taimi kädessä, etualalla 6.3. kylvetyt


Kuten blogiani seuranneet muistavat, minulla on kolmea ikäsarjaa kasvihuonekurkkuja: ensimmäiset kolme 28.1. seuraavat 6.3. ja viimeinen ’Louisa’ niinsanotusti järkevään aikaan 30.4. kylvetty. Kaikki kylvöt on ns. tehty kasvavalla kuulla. Kokeilen kylvöissäni ottaa kuunkierron huomioon, vaikka en tiedäkään asiasta kuin "suuret raamit".

Kiinnostavaa nähdä, loppuuko näillä varhain kylvetyillä sato aikaisemmin, no, onneksi on sitten seuraajia astumassa remmiin. Kaikki kasvihuonekurkut ovat partenokarppisia, joten toimivat yhdessä.Tänään herkuttelimme Helatorstain kunniaksi ensimmäisillä itsekasvatetuilla perunoilla. Maku oli Annabellessa juuri niin kuin piti, nam mitä herkkua! Kasvihuoneessa on kahta ikäsarjaa esikasvatettuja perunoita. Kolmas sarja kasvaa harson alla talon eteläseinustalla ja neljäs sarja pääsee perunamaalle.Kasvihuoneessa on ensi hätään kasvamassa punasipulia ja salaattia. Paprikat ovat innostuneet kasvihuoneessa kasvamaan oikein reippaasti, ensimmäiset nuput ovat  jo tehneet, mutta kestää toki vielä ennenkin pääsee paprikaa syömään. Paprikat kylvin vasta 28.1. ensi vuonna aloitan paprikan kanssa jo edellisessä kuunkierrossa.Tomaattien juurella kasvaa kanelibasilikaa ja maustebasilikaa ”Siam Queen”. Tomaatit ovat myös selvinneet kylmistä öistä harsoteltan ja lämmittimen avulla, narua saa lisätä taimen ympärille, joten kasvua on kyllä tapahtunut ja nuppuja tekevät.Amppelitomaateissa näkyy pikkuraakileita, joten ehkä jossain vaiheessa pääsee maistamaan tomaattiakin. Kokemus tässä karttuu pikkuhiljaa, joten seuraavana vuonna osaa taas ottaa huomioon jotain, mitä jäi nyt ymmärtämättä.

Tänään on aurinkoista, mutta tuulee jälleen kovaa pohjoisesta, tuulenpuuskat näyttävät olevan sääaseman mukaan ajoittain 9,6 m/s. Toivotaan siis lämpimämpää, jotta ei tarvitsisi enää pelätä taimien puolesta.

Hyvää Helatorstaita teille kaikille!

33 kommenttia:

 1. Hei, mutkan kautta löysin ekaa kertaa blogiisi ja en voi muuta kuin ihailla kasvihuoneesi satoa! Mahtavaa, että näin aikaisin keväällä saat jo satoa omasta kasvihuoneesta. Varmasti maistuivat ekat perunatkin aivan huippuhyviltä. Iloista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne ja olet lämpimästi tervetullut jatkossakin seuraamaan puutarhan kuulumisia. Minustakin aikainen sato on tosi kiva juttu ja itse kasvatettuna maku on niin tuore ja herkullinen. Kiitos ja samoin sinulle iloista kevättä :).

   Poista
 2. Upeita saavutuksia hyötytarhailun saralla👍

  VastaaPoista
 3. Olet kyllä oikea viherpeukalo. Kerrassaan hienoa, että olette päässeet jo maistelemaan kurkkuja ja perunoita.
  Mukavaa helatorsti-iltaa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajoissa aloitettu esikasvatus vaatii työtä ja viitseliäisyyttä, mutta olen kuitenkin iloinen varhaisesta sadosta,
   Kiitos Kruunuvuokko, samoin sinulle!

   Poista
 4. Voitto maistuu tuoreelle kurkulle! Kyllä teit hurjan työn kurkkujesi kanssa ja nyt sitä satoa sitten korjataan!
  Pakko on kyllä kokeilla itsekin ensi keväänä. Tänä vuonna vielä ostan ammattilaisen kasvattamat.

  Onnittelut loistavista ja epäilemättä makoisista esikasvatussaavutuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, voitolta tuntuu :). Välillä epäilytti, mutta on hauska saada satoa jo toukokuussa. Ammattilaisilta saa hyvät taimet eli hyvä valinta on sekin. Kiitos!

   Poista
 5. Vau, olette päässeet maistamaan jo omia kurkkuja. Ajattelin laittaa huomenna tomaatit kasvihuoneeseen. Tänään virittelin jo harson valmiiksi tukikeppien varaan, auttaa ainakin vähän jos tulee kylmiä öitä. Lisäksi laitan ison laastipaljun vedellä täytettynä kasvuihuoneeseen lämpöä varaamaan. Nyt siellä on kastelukannuja mutta on vähän hankalaa kun niitä tarvitaan muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisin saatu sato ilahduttaa.
   Taimien saaminen lopulliselle paikoilleen on iso helpotus. Ja varmasti tomaatit saavat kasvihuoneessa paremmat valo- ja kasvuolosuhteet. Harsot ovat auttaneet ihmeen paljon ja kaksinkertaisena saa vielä enemmän apua, mutta toivotaan öiden lämpenevän niin, ettei enää menisi hallan puolelle.
   Paljon onnea sinun tomaateille, jotta tuottaisivat hyvän ja makoisan sadon!

   Poista
 6. Vau, satoa jo nyt! Itse kasvatettu maistuu niin paljon paremmalta. Itse vasta olen tällä viikolla ostanut tomaatin ja kurkun taimet. En viitsi kasvattaa niitä itse, kun tarve on yhdelle taimelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiit taimet ovat ihan hyvä ja näppärä tapa kasvattaa herkkuja. Minäkin olen ostanut sellaisia täydennyksiä, joiden siemeniä en ostanut. Tänään mm ostin suippopaprikan ja patiokurkun taimet (yhden molempia).
   Minun kurkkukokeiluni tähtäsi juuri varhaisen sadon tavoitteeseen. Viime vuonna sain omat kurkut ja tomaatit vasta heinäkuun puolen välin jälkeen, siihen nähden toukokuu on huippua :).

   Poista
 7. Kun kuuntelee puutarha-asiantuntijoita, kuulee aina päivämäärän 10.6, jonka jälkeen ei tarvitse hallaa pelätä. Eilen tuulikin aika tavalla ja kylmästi muuten aurinkoisena päivänä. Tänään ei tarvitse tuulta pelätä ja aurinkoakin riittää ja on lämpimämpää. Mikäs meidän on ollessa! Ollaan ansaittu tämä viime kuukausien jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha tieto tuosta kesäkuun päivästä on aika varteenotettava. Meillä oli tosin viime kesänäkin heinäkuussa hallayö.
   Tämä aamu valkeni niin kauniina :).

   Poista
 8. Kylläpä näyttää hyvältä ja elinvoimaiselta kaikki!
  Minulla vasta ensimmäinen kurkku ponnistaa mullasta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan, ja onnea sinun kurkuillesi! Kyllähän kurkku vielä ehtii satoa tuottamaan :).

   Poista
 9. Sinulla on hyvällä tavalla lähtenyt hyötytarhailu lapasesta :) Mikäs sen mukavampaa kuin päästä maistelemaan herkkusatoa jo ennen kesää. Minä istutin tänään kaikki sellerit, ruusukaalit ja härkäpavut kasvimaalle. Muutamia kylvöjäkin teimme lasten kanssa ja harsotunnelia viritellessäni tajusin, että lykkäänpä kesäkukan taimia ruukuissaan harson alle. Nyt väheni taimiruukkujen sisään-ulos-matkailu kummasti! Tomaatit ja paprikatkin ulkoilivat tänään ensimmäistä kertaa. Ihanan lämmin päivä oli ja jos ennusteisiin on uskomista, niin nämä kesäkelit jatkuvat nyt pitkään. Aurinkoista puutarhaviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tainnut lähteä lapasesta - juu. Tänään oli kyllä huippuihana tehdä puutarhatöitä t-paidassa aiemman kerrospukeutuminen sijaan. Minäkin laitoin tänään purkin poikineen multiin, aikamoinen helpotus tosiaan. Vielä huomenna jatkan loput. Laitettava harso päälle, jos myöhemmin tulee hallan vaara.
   Ennusteet näyttävät lupaavilta, joten hyvää ja aurinkoisen lämmintä puutarhaviikonloppua teillekin!

   Poista
 10. Nyt näyttää sää lupaavalta. Pari yötä on vielä vähän viileämpää, mutta nollaan saakka ei näyttäisi enää menevän ollenkaan. Siirsin tänään kaikki tomaatit ja kurkut kasvihuoneeseen. Laitoimme sinne lämmittimen, vaikka kennokasvari ei kovin hyvin lämpöä pidäkään. Tuplaharsot viritin teltaksi kasveille.
  Varmasti kevään ensimmäinen kurkku maistui taivaalliselta. Ja Annabellet. Miten itse kasvatettu voikin olla niin makoisaa. Taas on edessä mukavat istuskeluhetket tomaattien parissa, varkaita nyppien ja kasvua ihmetellen - ja toisinaan hiki päästä valuen. Puutarhurilla on omanlaisensa huvitukset.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli aivan ihanan lämmintä, tein t-paidassa puutarhatöitä. Ilman henki on niin toisenlaista. Onpa mukavaa, että sait tomaatit ja kurkut nyt kasvihuoneeseen, eiköhän ne siellä pärjää, kun lämpenee.
   Kyllä itsekasvatettu maistuvat paremmalle, nam nam!
   Aamulla on niin hauska puuhailla kasvihuoneessa ja eksyn sinne monta kertaa päivän kuluessa. Niin hauskaa puuhaa - jonkun mielestä varmasti erikoiset huvit.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 11. Aivan upeaa saada satoa jo nyt! Eilen oli jo lämmintä ja tänään sitten kunnolla aurinkoista ja lämpöistä. Tästä se kesä alkaa. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen varhaisesta sadosta :). Tästä kesä alkaa, tänään oli ehdottomasti keväinen ilma.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Teillä onkin siellä mahtavan aikaista satoa, ihanalta varmasti maistuu! Laitoin omat tomaatit tänään kasvihuoneeseen ja toivotaan että jotain satoa joskus tulee, tuskin kovin pian... Tai no ihan kaikkia en vielä tänään laita, pitää olla reservi jos päättävät kuitenkin kuolla ;)

  VastaaPoista
 13. Maistuu erinomaiselta! Reservi on ihan hyvä olla, koskaan ei tiedä jos jotain tapahtuu.

  VastaaPoista
 14. Hienoa, että saitte nyt jo omia pottuja. Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tuntuikin hienolta. Oli myös ilo, että kasvihuoneessa laastipaljussa kasvaneet perunat maistuivat niin erinomaisen maukkaita, vähän jännitin tuleeko niistä vetisiä - mutta olivat niin hyviä.

   Poista
 15. Ohhoh, nyt jo noin monenlaista satoa! Itse ajattelin vasta ensi viikolla siirtää tomaatit kasvihuoneeseen ja kurkut kohta sen jälkeen kun ovat vähän vielä vahvistuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on varmasti se tavallisempi aikataulu, minä tein kokeiluja varhaisilla kylvöillä ja kasvihuoneessa on lämmitin. Mutta kiva on syödä itsekasvatettua jo nyt :).

   Poista
 16. No jopas ja jotakin, aika huimaa satoa siellä jo keräillään, uusia pottujakin!

  VastaaPoista
 17. Ompa komeita kasvatuksia sinulla. Noista saa nauttia pitkin kesää. Perunoitakin jo syöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tänäänkin hain aamukäväisyllä kasvihuoneesta tuoreen kurkun leivän päälle, on se aika mukavaa. Uudet perunat vasta maasta kaivettuja ovat aivan parhaita perunoita. Yllätyin, että maku oli laastipaljussakin kasvatettuna näin herkullinen.

   Poista
 18. Jestas kyllä sinusta saa sanoa että olet oikein huippu hyvä tässä lajissa. Harvoilla on jo kurkkua ja perunaa omastatakaa 🤗 Annabellaa meilläkin on kolmessa kasvilavassa yhteen laitetaan vielä. Me pidämme sen mausta ja hyvännäköistä perunaa sinulla siellä on näytillä.

  VastaaPoista