lauantai 16. toukokuuta 2020

AITAN PÄÄDYN KUNNOSTETTU PENKKI

Kohta ollaan selvitty tästä erittäin kylmästä keväisestä viikosta. Päivät ovat olleet enimmäkseen aurinkoisia, mutta vaatetta on saanut olla puutarhatöissä riittävästi. Tosin sykettä nostavissa kaivuutöissä saa sitten paidan selkämyksen hiestä märäksi.



Koskahan uskaltaa jättää perennan taimet yöksi ulos ilman suojaamista? Hankala tehdä ratkaisuja, sillä en voi luottaa sääennusteisiin kuin suuntaa antavasti. Yleensä meillä on aina yölämpö muutama aste kylmempi kuin Foreca ennustaa. Kuluneen viikon aikana on ollut pakkasta joka yö ja enimmillään -5 astetta, useampana yönä -3 ~ -4.




Kurtturuusun entinen asuinsija on nyt lopullisesti siistitty ja nurmikonsiemen kylvetty. Kaivoin vielä yhden jätesäkillisen juurenniskoja ja osin juuristoakin pois samalla kun harasin aluetta kylvökuntoon. Lopputulos on minusta siisti, meni vain aikaa, että totuin ajatukseen. Koristeomenapuut tulevat nyt esiin paremmin.



Tälle alueelle ei parane istuttaa mitään ainakaan kolmeen vuoteen, että saa kurtturuusun juuriston kunnolla kuolemaan. Kaivonkannelle on varmaan laitettava ruukku, ettei kukaan ”putoa” kaivoon. Tämä ei ole syvä kaivo ja olen lisäksi täyttänyt sitä vuosien mittaan kivillä ja maa-aineksilla. Aikoinaan se palveli pihakaivona, mutta vesi ei riittänyt kuin vähän aikaa vuodesssa.



Kunnostin täysin uudelleen aitan päädyn perenna-alueen. Nyt se saa enemmän huomiota, kun kurtturuusun poiston jälkeen näkyy paremmin. Kyseinen perennapenkki on ollut omissa oloissaan vuosikaudet, en ole ollut siihen kovinkaan tyytyväinen. Kasvit alueella ovat olleet lahjoitus- tai jakopalaperennoja muualta ja ovat täyttäneet tehtävänsä yli 20 vuotta.

10.7.2019 aitan kulmalta katsottuna, kurtturuusu on paikoillaan kaivonkannen ympärillä.


Yllä kuvassa kesän vihreys tuntuu kyllä ihanalle. No, poistin nyt kaikki nauhukset. Tässä kasvoi keskenään risteytyneinä aurinkonauhusta ja soihtunauhusta, mitkä toki olivat kukkiessaan kauniita, mutta eivät viihtyneet lainkaan kuivina jaksoina vaan lurpattivat surkeina auringon paistaessa. Toisella puolella oli vaaleaa jaloangervoa, minkä juuristoa kiusasi vuohenputki. Poistin jaloangervonkin kokonaan, minulla löytyy sitä parempikuntoisena muualta.



Aitan päätyyn polku oli heinittynyt, juolavehnä ja muu heinä oli kasvanut askelkivien päälle. Tämäkin kohta piti uudistaa perusteellisesti. Ja nyt pääsin myös eroon noista järkyttävän rumista muovisista reunanauhoista. Miksiköhän niitä joskus tuli laitettua?

10.7.2019



Säästin alueella kasvaneet vanhat violetit jaloritarinkannukset, sain niistä jaettua useamman hyvänkokoisen taimen. Olen esikasvattanut talven aikana valkoisia jaloritarinkannuksia ja ne pääsevät tähän penkkiin, ajattelen valkoisen näkyvän kauniisti punaista aittaa vasten.




Istutin myös valkoisia neilikkaruusuja, White Grootendorst, neilikkaruusujen sanotaan sopivan hyvin perennojen kanssa. Uskoisin neilikkaruusun sievän kukinnan sopivan tähän aittahenkeen. Etualalla reunuskasvina on valkoista japaninakileijaa ja neidonkurjenpolvea tässä vaiheessa, tilaa on vielä muillekin.




Nyt tätä penkkiä voi hyvin kantata laajemmaksi, kun kurtturuusu on poissa lähistöltä. Eli lisään tähän kaikenlaista sointuvaa ja kaunista ajan mittaan. Polun päällystin aluksi kivituhkalla, myöhemmin tästä voi tehdä mukulakivipolun, jahka ennätän.



Polun toiselle puolelle istutin ympäri vuoden kauniina palvelevat kartiovalkokuuset ja 3 pesäkuusta. Nämä sopivat minusta kauniisti takana näkyvän kallion eteen. Kalliolla on ollut vuorenkilpiä jo kauan ennen kun olen tänne emännäksi tullut.



Havujen edustalle istutin pallohortensia Annabellea,  toivottavasti ne jaksavat kukkia tässä puolivarjon alueella. Ottaisin mielelläni ehdotuksia maanpeitekasveista havujen ja pallohortensioiden väliin.

Kevättähdet ennen työn aloittamista


Laitoin alueella kasvaneet kevättähden sipulit takaisin kasvamaan, toivottavasti juurtuvat.



Kiinnostaisi kuulla, mitä mieltä olette tarhavarjohiipasta (Epimedium x rubrum) tai valkovarjohiipasta (Epimedium x youngianum Niveum) havujen alueelle. En ole itse nähnyt näitä kumpaakaan livenä, joten kasvutavasta ei ole kokemusta. Kasvavatko varjohiipat tähän tarkoitukseen liian korkeiksi? Olen blogeissa näitä ihaillut ja ainakin ’Varjolehtoon’ näitä istutan, mutta kävisivätkö myös tähän? Maanpeiteperennojen tulisi aitan päädyssä olla varjon tai puolivarjon kasveja. Taponlehti on tietysti yksi vaihtoehto.



Kuten sanottu, nyt on aihio tehtynä. Laajennan, kun on taas taimia käytettävänä. Ainakin tuli perusteellisesti kunnostettua koko kasvualusta ja ihana puhdas multa kera kompostin ravitsee kasveja jatkossa. Tein tarkoituksella kunnon kohopenkin, että ruusuille ym. on hyvä kasvualusta, multa kuitenkin painuu vielä. Kun penkki laajenee kanttaamalla korkeusero myös loivenee.



Nyt sataa hiljalleen vettä ja iltapäivän lämpötila on +5,5 - siis järkyttävän kylmää! Vesisateen otan kiitollisena vastaan, mutta toivoisin jo hieman lämpimämpää.

Virkistävää puutarhaviikonloppua teille kaikille urheille ulkoilijoille!




38 kommenttia:

  1. Kaunis liila ritarinkannus. Minulla kasvaa valkoista neilikkaruusua perennapenkin "taustakasvina". Tykkään siitä kovasti. Ei ole muutamassa vuodessa lähtenyt rönsyämään vaan kasvaa hillitysti. Leikkaan versot alas joka kevät. Samoin pinkki neilikkaruusuni kasvaa perennojen yhteydessä.
    Järkyttävän kylmää on ollut ja samaa pohdin perennojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla kokemuksesi neilikkaruususta, tietojen mukaan sen pitäisikin olla hillittykasvuinen ja sopia perennojen kanssa. Kiva, että laitoit leikkauksesta vinkin.
      Niin kylmää, juuri tällä hetkellä klo 15.30 mittari näyttää 4,6 astetta. Kävin laittamassa kasvihuoneen yöasentoon eli viritin teltan takaisin. Puhallin oli käynnistynyt termostaatilla, joten otetaan lämpö talteen kasveille kompaktimmassa tilassa.

      Poista
  2. Kyllä on ollut todella kylmä viikko ja tämä lauantaipäivä. Hyvin vähän on tullut ulkona mitään tehtyä, kun meilläpäin on satanut vähän väliä vettä ja räntää. Mutta sinä olet ollut mahdottoman ahkerana. Siistiä ja kaunista on jo nyt, ja kesä palkitsee sitten aikanaan. Minulla kasvaa vähän joka puolella aluskasvina kevätkaihonkukkaa ja suikeroalpia.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin, meillä alkoi sataa vasta tänään. Nyt tuntuu ahkerointi hyvältä, saavat taimet taivaalta vettä.
      Uusitut alueet näyttävät nyt alastomilta, puutarhaihmiset osaavat kuvitella, miltä kesällä saattaa näyttää, kun kaikki alkaa kasvaa. Luultavasti paremman vaikutelman näistä saa vasta vuoden parin päästä. Hauska vaihe on keksiä täydentäviä perennoja valmiiseen pohjaan (tai kanttaamalla laajennettuun).
      Kevätkaihonkukka voisi olla myös hyvä vaihtoehto :).

      Poista
  3. Minä laittaisin havujen ja hortensioiden seuraan ainakin jotakin tiarellaa. Sitä ei ole (vielä) omalla pihallani. Tänä keväänä laitoin siemeniä sisälle esikasvatukseen, mutta mitään ei ole näkynyt... Täytyy kokeilla suoraan ulos seuraavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiarellat ovatkin superihania, hyvä ehdotus! On kivaa, että tulee erilaisia ideoita.

      Poista
  4. Nyt olet saanut jo hurjan paljon uudistuksia aikaan ja perennat ovat lähteneet hyvin kasvuun. Lämmin seinusta on niille ilmeisen mieluisa paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän nyt ahkeroida, kun on mahdollisuus ja moni alue on pitkään ”huutanut” toimenpiteitä. Ehkä sitten jatkossa pääsee vähän helpommalla ihan perushoitotöitä tekemällä ... jos ei sitten keksi jotain uutta projektia. No, on minulla vielä taimia istuttamista odottamassa eli vielä jatkuvat perustamistyöt.

      Poista
  5. Olet ollut taas todella ahkera. Pian tuo kurtturuusujen asuinalue vihertyy ja näkymään tottuu. Uudistetusta penkistä tulee kaunis. Valkoiset neilikkaruusut sopivat erinomaisesti. Minullekin tuli maanpeitekasvina mieleen kevätkaihonkukka. Se on kaunis ja leviää hyvin. Sitä on helppo jakaa. Kukkii lemmikinsinisin ja muutenkin lemmikkiä muistuttavin kukin näin keväällä ja pienemmin loppukesästä. Tykkään erityisesti sen raikkaan vihreistä lehdistä.
    Varjohiippaa olen viime päivinä miettinyt itsekin ainokaiseen varjopaikkaan. Saaripalstan Sailalla oli juttua varjohiipasta, viimeisessä tai sitä edeltävässä postauksessa.
    Sanoisin, että sää on turhankin kylmää jatkuvasti. Tänään sade sentään tuli silkkana vetenä. Alkaa jo pelkäämään aamuisin ikkunasta katsomista, ettei vaan ole taas lunta maassa. No, kyllä se tästä iloksi muuttuu. Hyvää kannattaa odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että kurtturuusun asuinalueen muutokseen ei niin paljon kiinnittäisi huomiota, jos aitan päätykulmaan tulee laajempi istutusalue (sitten kun on taimia ja ehdin). Kiva, jos sinustakin valkoiset neilikkaruusut sopivat tuohon. Itseasiassa sain idean neilikkaruususta juuri aitan seinustalle, kun moni teistä kehui sitä pensasruusupostauksessa, minkä kirjoitin aikaisemmin. Taas kerran olen kiitollinen puutarhablogien mukavalle porukalle vuorovaikutuksesta ja ideoista.

      Minulla ei jostain kumman syystä ole ollut kevätkaihonkukkaa missään, mutta ensi viikolla saan tilattuna perennoja ja kuormassa tulee myös kevätkaihonkukkaa 3 taimea. Ajattelin sitä luumujen alle luumupenkkiin, mutta laitan myös tähän taimen, jotta pääsee sitä tarkastelemaan. Hyvä pointti tuo raikas vihreä lehdistö ja kukinta ennen kuin pallohortensiat kunnolla heräävät.

      Sailan kokemusta tässä vähän odottelenkin :).

      Aivan turhan kylmää, hurr... nyt meillä on 4,6 astetta ja kello on 16,15. Kasvihuoneessa on lämpö päällä ja yösuojaus, voi kertakaikkiaan. Ehkä viikon päästä on jo eri lämmöt.

      Poista
  6. Olet saanut taas paljon näkyvää aikaan puutarhassa. Minä tutkailin tuota havu ja pallohortensia penkkiä. Näyttäisi riittävän valoisalta paikalta myös rönsyleimulle, joka suosii puolivarjoista ja hapanta maata kuten havut ja hortensiatkin. Rönsyleimu on myös ainavihanta ja mielestäni yksi näyttävimpiä maanpeitekasveja hyvin viihtyessään.
    Mukavaa viikonloppua koleudesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on rönsyleimua talon toisella puolella ja se on hyvin kaunista! Kiva, kun laitoit ehdotuksesi.
      Koleus on nyt todellista, mutta kestettävä se on. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
    2. Muistinkin saman tien, kun painoin julkaisunäppäintä, että sinulla taisi jo olla rönsyleimua ennestään.

      Poista
    3. Rönsyleimu on silti hyvä idea, ja taidan ottaa pienen alun tuonne havujen väliin ja katson miten viihtyy :).

      Poista
  7. Vau mitä ahkeruutta, meillä on keskitytty pihahommissa lähinnä aidanrakojen tilkitsemiseen ettei pikkukoira pääse hukkantumaan :)
    MInulle onkin kokonaan uusi tuttavuus tuo neilikkaruusu, en ole tutustunut ruusujen maailmaan sen enempää kun tuo perheen toinen puutarhahöperö ei ruusuista perusta. Heti piti käydä kuvia katselemassa ja jopas olikin kaunis! Sopii taatusti tuohon ympäristöön paremmin kuin hyvin. Ihania kesäkuvia olit laittanut, antaa uskoa siihen että tänäkin vuonna on vielä vehreää. Eräänä päivänä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, unohdin laittaa sinulle kommentointiin tuosta pienestä koirasta, on niin suloinen ja tietenkin täytyy ottaa kaikessa huomioon! Minäkin uskon ja toivon aittaympäristön sopivan hyvin neilikkaruusulle.
      Eiköhän vihreys ja kesä vielä saavu, vaikka nyt on hyisen kylmää :).

      Poista
  8. Puutarhatyöt ovat mitä mielekkäintä kuntoilua. Paljon on teidän pihassa ahkeroitu ja lihastyötä tehty! Kurtturuusun hävittämisessä olet tehnyt ison ja perusteellisen työn. Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Tarja K, hyötyliikunta eli puutarhatyöt ovat todella hyvää liikuntaa. Toivottavasti kurtturuusu pysyy poissa. Kiitos ja hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  9. Ihanat kukkapenkit! Luulen, että paras yhdistelmä varjopenkissäsi tulee jos istutat kasvia mistä itse todella pidät. Valkoinen varjohiippa (niveum) on yleisesti ottaen aika kitukasvuinen ja muilta olen kuullut samaa eli niitä pitää olla paljon. Muut varjohiipat ovat ainakin minulla paljon rehevämpiä. Itse varmaan istuttaisin aikaisin keväällä kukkivia vuokkoja ja kesällä varjoliljoja. Mahtuuhan tuohon vaikka mitä kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Samettihortensia! Havujen lähellä alkaa pihasyreeniaidanne ja sinne olen aluskasviksi laittanut valkovuokkoja. Olisikin ihana lisätä vuokkoja havujen ja syreenin väliin vajaan metrin alueelle eli siitä kokonaan nurmikko pois. Sinivuokkoja haluaisin lisää. On kiva kuulla ideoita ja täydentää aluetta kauniilla perennoilla.

      Poista
  10. Nyt tulee komiaa! Hienoja uudistuksia.

    Täytekasveiksi tyrkytän kevätkaihonkukkaa, kurjenpolvea ja tiarellaa. Samoin myös keijunkukat ovat paikkansa ansainneet.
    Tämän kevään suurkaivokseeni rusokirsikoiden väliin hommasin perhoangervo Gillenia trifolliataa, aivan ihana perenna joka kukkii kuin perhosparvi ja jolla on loimottava ruskaväri, kertakaikkiaan hurmaava.

    Neilikkaruususta nappaan kopin, se on kaunis kuin koru.
    Sunnuntain sadepäivä tuo vähän lepoa aherrukseen, ota siitä kaikki irti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka :). Ehdotuksesi ovat kannatettavia ja näitä on varmastikin tulossa tuonne. Perhoangervoa minulla on puutarhassa toisella puolella ja se on aivan ihastuttava kasvi! Hienoa, että hankit sitä. Minä yritän laajentaa omaa perhoangervojen kohtaa suuremmaksi.
      Pitää tosiaan vähän lepuuttaa raihnaista ruotoa, jotta jaksaa taas alkuviikosta aloittaa kaivamisen :).

      Poista
  11. Anonyymi5/17/2020

    Kyllä on ollutkin kylmää. Parina aamuna satanut kerros lunta maahan. Kyllähän se vähän masentaa ainakin lintujen puolesta. Toivottavasti jotain syötävää löytävät. Minulla ollut myös noita järkyttävän näköisiä reunanauhoja, joiden laittamista olen myös ihmetellyt! Nyt on kaikki kiskottu ylös maasta. Toivotaan, että vähän lämpenisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kylmää! Minulla pikkulinnut pomppivat pihassa ja jotain kuopivat maasta. Minulla on vielä yksi reunanauha, minkä olen jo suureksi osaksi kaivanut pois, ensi viikolla lähtee kokonaan. Huh.
      Lämpöä kaivataan!!

      Poista
  12. Valtavan hieno muutos, tuosta tulee upea. Punainen seinä on loistava tausta valkoisille kukille ja muillekin. Teillä on ihana pihapiiri :)

    VastaaPoista
  13. Muutokset näyttävät kyllä hyvältä! Teillä on kaunis pihapiiri ♥ Minulla on muutama tarhavarjohiippa, ovat parivuotiaita, mutta eivät ole kovin korkeaksi kasvaneet. Ehkä n. 25-30 cm korkeita olivat viime kesänä. Taponlehteä meillä kasvaa omenapuiden alla, hieman varjoisalla paikalla ja sen muodosta sekä kasvutavasta tykkään kovasti. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että muutos näyttää sinusta onnistuneen. Tämä vanha pihapiiri on minustakin tosi kiva ja sisältää paljon historiaa. Kiva kuulla kokemuksia teiltä. Kiitos ja hyvää alkavaa viikkoa!

      Poista
  14. Hyvät uudistukset! On muuten jännä, että jos joku pöheikkö peittää vaikka kuinka kehityskelpoisen alueen, niin silti se tuppaa jäämään vain oman onnensa nojaan. Niin kuin teillä nyt tuo aitan pääty. Siitähän on sukeutumassa todella nätti nyt kun kurtturuusu ei peitä sinne näkyvyyttä. Oletkin saanut jo monta hyvää ehdotusta aluskasviksi. Kevätkaihonkukka saa myös minulta kannatusta, mutta tuli mieleen myös pikkutalvio, josta tulisi vihreyttä myös lumettomaan aikaan. Valkoisena se sopisi hyvin myös aittaan ja valaisisi varjoisaa aluetta, vaikka ovat sininen ja violettikin kauniita. Pallohortensiat heräävät niin myöhään keväällä, että aluskasviksi kaivataan jotain ikivihreää tai aikaiseen vihertyvää. Valkovarjohiipasta en osaa sanoa vielä mitään; odottelen viime syksynä ostetun yksilöni heräämistä. Meillä on asteen verran lämpimämpää nyt kuin teillä, mutta vettä saataa tasaiseen tahtiin kaatamalla. Yksi raekuurokin oli. Toivon koko ajan, että alkaisi jo lämmetä. Mukavaa sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuo alue on ollut tehtävälistalla jo monta vuotta, mutta aina on jäänyt toimeen ryhtyminen. Sinulla oli hyviä huomioita muutenkin, juuri kevääseen olisi kiva saada jotain kaunista, pallohortensia hoitaa sitten myöhemmin tehtävän. Tilasin netin kautta itselleni uusia perennoja, saan lähetyksen ensiviikolla. Siellä on varmaan vaihtoehtona joku tähän sopiva, pitää katsella jos pikkutaimista saisi jotain käsitystä.

      Lämpimämpää kaipaan minäkin, alkaa kyllästyttää jatkuvat kasvien suojaukset ja esikasvatettujen sisään kantamiset. Ehkä sitten viikon päästä helpottaa.

      Poista
  15. Paljon siellä taas tapahtuu. Aina, kun jokin alue muuttuu, kestää hetki tottua siihen. On toisaalta hyvä, kun näkee muutoksissa mahdollisuuden myös parantaa muita alueita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuli mieleen, että puolivarjossa (maanpeittona) viihtyy myös tuoksumatara. En tiedä, onko sitä sinulla. Pidän sen kukasta myös.

      Poista
    2. Tuoksumatara on aivan ihana, minulla on sitä toisella puolella puutarhaa. Sitä voisi tosiaan ajatella tähänkin. Vaikeaa, kun on niin paljon ihania kasveja :).

      Poista
    3. Totta puhut, joka tapauksessa kurtturuusu on nyt poistettu kuten määräykset kuuluvat. Toivottavasti aitan kultaus jalostuu ja paranee tämän muutoksen myötä.

      Poista
  16. kaiholla sitä luopuu kurtturuusuistaan, mut nyt myös alue on todella edustava. aitan seinustalla oleva perennapenkki myös minun makuuni. jaloritarinkannukset tulevat esiin punamultaista seinää vasten kauniisti. varjoon sopivia maanpeitekasveja on paljon, mut nyt tuli mieleeni, et tuohon sopisi hyvin pikkutalviot, istuttaisin lila- ja valkokukkaisia sekaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona, hienoa että olen saanut näin paljon kivoja ehdotuksia. Saattaa olla, että kokeilen paria kolmea lajia ensin ja katson, miten viihtyvät ja näyttävät.
      Jaloritarikannukset ovat tuossa pysyneet aikaisemmat vuodet pystyssä ilman tukea, katsotaan riittääkö nyt neilikkaruusu eteen tueksi. Toisaalta on helppo tukea aitan seinään huomaamattomalla narulla tarvittaessa. On tosi kiinnostavaa kokeilla tuohon jotain perennoja, mistä tulisi toisaalta rauhallinen ja toisaalta monimuotoinen kokonaisuus.

      Poista
  17. Ihania suunnitelmia ja toteutuksia. Minun ehdotus tuijien ja hortersioitten väliin on punalehtistä keijunkukkaa se kukkii valkoisin kukin ( nimeä en muista kuten tavallista) samoin tierelliaa sekin kukkii valkoisin kukin ja on hyvä punertava syysväri. Molempia laittaisin koska lehdistö on kaunis ilman kukintaakin. Tai sitten kuunliljaa mutta se tulee myöhään pintaan ja alue on paljas pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista ideoista :). Tuumailen vielä asiaa ja kerron sitten kuvin, mitä lopulta tänne istutan tässä vaiheessa. Hyvää loppuviikkoa ja lämpimämpää säätä!

      Poista