keskiviikko 13. toukokuuta 2020

JA NIIN LÄHTI KURTTURUUSU

Täytyy varmaan minunkin jättää blogipäiväkirjaan kuvat lumisesta toukokuusta. Maanantaina 11.5. satanut lumi kesti meillä vielä pitkälle tiistai päivään. Nämä kuvat ovat eilen tiistaina otettuja.
Raparperit lumihupun alla

Visakoivu alkaa vihertääJa kuten otsikko kertoi, eilen oli sopiva päivä kurtturuusun hävittämiseen. Loppujen lopuksi päädyimme hävittämään kurtturuusun leikkaamalla sen pois maata myöten. Piikkiset oksat oli hyvä polttaa kasassa lumesta märällä maalla. Viimeistelyt teen vielä lähipäivinä eli maa tasoitetaan, kylvän vähän nurmikon siementä ja ryhdyn leikkaamaan nurmikkoa kyseisellä alueella. Yllä kuvassa kurtturuusujen alue oli vanhan kaivonrenkaan ympärillä. Kurtturuusun hävittäminen tällä tavoin oli kuitenkin noin 10 neliön alalla helpoin ratkaisu. Eniten päätökseen vaikutti huoli koristeomenapuun juuriston vahingoittumisesta, jos olisimme kaivaneet syvällä olevat ruusun juuret pois. Lisäksi mietitytti se valtava kasa juurakoita, jotka olisi pitänyt viedä kaatopaikalle tai polttaa. Poltettava määrä oli todella paljon pienempi näin. 

Ruukkutomaatti Vilma vasemmalla, kasvutavan eron huomaa amppelitomaatteihin.


Kerrottakoon vielä, että toistaiseksi kasvihuoneessa on kaikki hyvin, vaikka viime yönäkin oli pitkäkestoinen -5 asteen pakkanen. Aamulla oli nurmikko jäässä. Jatkan vielä suojaamistoimia, mutta voisikohan kohta jo huokaista ja odottaa ensimmäistä kurkun puraisua? 

22 kommenttia:

 1. Hyvä, että annoitte kyytiä kurtturuusulle! Sehän kai kuitenkin voi lähteä juurakosta uudelleen kasvattamaan versojan maan päälle, mutta jos ajelette nurmikkoa, niin versothan siinä sitten kuolevat varmaan sitä mukaan, kun niitä nousee esiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin eli tämä on se näivetystekniikka. Vahdin, ettei versoja pääse yhtään kasvamaan, ja kun kasvi ei pääse yhteyttämään, alkaa juuristo ajan kanssa menettää tehonsa. Mutta aikaa tosiaan tarvitaan varmasti ainakin kaksi vuotta jollei enemmänkin. Nurmikko saa kasvaa tuossa nyt.

   Poista
 2. Ihan hyvän tavan valitsitte kurttujenne hävittämiseen. Onpa suuret ja komeat kurkut kuvassa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpompi näin laajan kasvuston kanssa. Kasvakoon nyt nurmikko tuossa ja laitan istutukset sitten muualle.

   Poista
 3. Eiköhän kurtturuusu tuosta vähitellen katoa, kun sen yli ajetaan säännöllisesti ruohonleikkurilla.
  Paljonko sinulla on öisin lämpöä kasvihuoneessa? Sanotaan, että tomaatit kärsivät alle +8 asteessa. Omani ovat yhtä suuria ja yhä kellarissa. Kennokasvarissa on valopetroolilämmitin, joka ei pidä tilaa tarpeeksi lämpimänä. Harsoista huolimatta. Lämpenemistä ei ole näkyvissä, vaikka kuinka tarkasti säätiedotuksia tiirailen. Saapa nähdä, tuleeko tästä ensimmäinen kellaritomaattisato.
  Kurkkusi alkavat olla ja haukkauskokoisia. On se vaan ihana viipaloida itse kasvatettua kurkkua leivän päälle, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivon kurtturuusun suhteen, osittain olen myös kiskonut juurenniskaa ylös ja leikannut sen kokonaan pois. Ei parane päästää yhtään versoa pinnalle.

   Kurkkujen mittari on näyttänyt alimmaksi lukemaksi +10. Minulla on mittari tomaattirivin molemmissa päissä eli kylmimmässä kohdassa ja siellä alin lukema on ollut + 4,7. Luultavasti tuossa lukemassa tomaatti ei ole ollut pitkäkestoisesti, koska ei ole näkynyt mitään vaurioita. Keskellä on varmasti lämpimämpää kuin kulmissa. Minulla on siis kasvihuoneen sisällä harsoteltta, mikä on tehty osittain kaksinkertaisesta harsosta ja osittain kolminkertaisesta harsosta. Teltan katto on kurkkujen kukaan mitoitettu eli tasakatto. Kyllähän minulla menee aikaa, kun joka ilta asennan harsoteltan ja aamulla puran sen, mutta ei tämä ole minua haitannut - kunhan pysyisivät kasvit kunnossa.
   Tällä viikolla on ollut lämpöpuhaltimen lisäksi apuna pieni termostaatilla toimiva patteri, jos puhaltimen teho ei riittäisi. En sitten tiedä, onko patteri käynnistynyt vai ei.
   Vähän surulliselta kuulosti meterolologien ennusteet kylmän jatkumisesta koko toukokuun ajan.
   Kurkku on jo 10 cm mittainen, mutta kasvakoon vielä vähän :). Minua ilahduttaa, että kurkun alkuja on niin paljon tulossa, näyttäisi tulevan hyvä sato.

   Poista
 4. Varmasti järkevin tapa tuo, minkä teit, hävittää kurttis. Ja todennäköisesti helpoin! Kaunis omenapuu ei saa tärveltyä! Hurjan komeat kasvustot kurkuissa ja tomaateissa. Alkais tosiaan helliittä nuo yöpakkaset ja muutenkin sais lämmetä. Ei hirveää muutosta luvannu tälle kuulle. Usein ollut jo 25 asteen helteitäkin toukokuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo koristeomenapuu on niin kaunis kulkiessaan ja muutenkin, joten sitä ei millään halunnut vahingoittaa.
   Olen itsekin ihan ällistynyt tämän kurkkukokeiluni onnistumisesta, vaikka kurkun kylväminen näin aikaisin ei olekaan ohjeena missään. Mutta hauska päästä syömään jo toukokuussa omia kurkkuja, viime vuonna sain vasta heinäkuun puolivälissä satoa.

   Kyllä on vuosissa isot vaihtelut, minäkin muistan monet toukokuun helteet. Yöpakkaset saisivat loppua, vaikkei hellettä olisikaan.

   Poista
 5. Mitenkä jotenkin arvasin, että näinhän siinä käy, kun ei tullut kunnon talvea - sitä takapakkia otetaan nyt pitkin kevättä. Hyvin olet saanut kasvisi säilymään kasvarissa, nuo kurkut suorastaan ihmetyttävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, yleensähän tasausta tulee lämpötiloissa pitkällä aikavälillä eli ei ihme siinä mielessä.
   Tähän asti kaikki hyvin kasvihuoneessa, vaikka toimia on vaatinut :).
   Kurkkukokeiluni ei sitten kuitenkaan mennyt pieleen, vaikka kaikkia ohjeita vastoin kylvin nuo kolme kurkkua 28.1. Katson vielä kasvukauden arviointimielessä.

   Poista
 6. Mainio tapa hankkiutua eroon kurtturuususta. Meillä oli yksi pöheikkö joka revittiin juurenpätkä kerrallaan maasta ja myöhemmin kaikki vesat on leikattu heti kun pilkistävät maan pinnalla. Kolme kesää sitä piti väijyä mutta nyt on ollut jo hiljaista sen entisillä asuinsijoilla.

  Liikuttavan tarkkaa huolenpitoa kasvarissa, kyllä noin komeita taimia kannattaakin varjella. Eka kurkkuhan on ihan kohta herkuteltavissa, aika ihanaa !
  Minä ostan tänäkin keväänä valmiit taimet mutta sinun kurkkuprojektisi innoittamana olen varmaan ensi vuonna valmiina kokeilemaan itsekin.

  Olematon talvi vaatii ilmeisesti veronsa, aivan kuten Sirkku tuossa ylempänä uumoili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurtturuusu on kyllä sitkeä selviytyjä, kaipa se sen vuoksi on päätynyt haitalliseksi vieraslajiksi. Näytetään sille leikkurin terää tasaisesti, niin josko tuo talttuisi. Varmaan tuo kolme vuotta on odotettava sen lopullista näivettymällä kuolemista.

   Tutkin arviointimielessä tätä kurkkukokeiluni koko kasvukauden ja kokoan syksyllä ”raporttini” asiasta :). Nyt näyttää kyllä innostavan ihanalta. Joka versonhangassa on kurkkua pukkaamassa esiin. Ihan pyörryttää ihastuksesta.

   Poista
 7. onneksi lumet sentään sulivat nopsaan pois, niin keväisen vihreää jälleen keskiviikon kuvissa. valitsemasi näivetystaktiikka varmasti paras vaihtoehto tuossa paikassa kurtulle. me olemme joutuneet kaivamaan juurineen pois, kun kurtturuusut muiden kasvien keskellä. tähän mennessä on kaivettu jo neljä puskaa, jäljellä viel kaksi, jotka jäävät ensi vuodelle...luopumisen hiljaista tuskaa.
  voi miten mukavaa, et kasvarissa kaikki hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nurmikot vihertyivät kunnolla saatuaan kosteutta - vaikkakin lumesta - joten nyt on niin vihreää, myös puiden lehdet ovat ottaneet kasvuvauhtia.

   Kurtturuusun kukka on kieltämättä kaunis, joten harmitti alkuun tuo luopuminen, mutta nyt se on tehty. Ja olen lopulta tyytyväinen tähän tapaan, nyt ei tarvitse myöskään täyttömaata niin paljon, juurakoitten mukana olisi varmasti lähtenyt multaa enemmän pois. Mutta kyllä puskat ovat piikkisiä, vaikka kuinka yrittää varoa, niin varmasti on sormissa piikkejä.

   Kasvihuone tuottaa hurjasti iloa!

   Poista
 8. Tarhasirkku5/15/2020

  Seuraatko kuukalenteria puutarhatöissäsi Päivi? Tämä kevät on haasteellinen kasvien kannalta kun kylmää näyttää riittävän kesäkuulle asti. Sinulla on niin hieno kasvihuone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarhasirkku! Kyllä olen pyrkinyt seuraamaan kuukalenteria puutarhatöissä, en tosin ole käynyt kuin yhden biodynaamisen viljelyn luennon asiasta, enkä osaa kaikkea kovin tarkasti. Kaikki esikasvatusten siemenkylvöt yritin tehdä kuun vaiheiden mukaan nousevalla kuulla ja nyt porkkanat sattuivat vähän vahingossa juuri vähenevän kuun ihan oikealle päivälle. Myös hoitotoimissa olen yrittänyt ottaa huomioon esim. omenapuiden leikkauksissa ym.
   Totta puhut; kylmä aiheuttaa haasteita taimien kanssa. Minulla on vielä paljon esikasvatettuja taimia, joita joutuu rahtaamaan sisälle ja ulos päivittäin - kaikki eivät sovi kasvihuoneeseen, kun sinne pitää rakentaa teltta joka ilta :).
   Olen itsekin ollut hyvin tyytyväinen kasvihuoneeseen. Pidän suurena plussana tuplaovia ja korkeutta. Riittävän suuri koko on myös hyvä juttu, nyt tuntuu, että voisi olla vieläkin suurempi :).
   Tervetuloa seuraamaan blogiani jatkossakin.

   Poista
 9. Näyttipä teilläkin talviselta. Jotenkin hassua, kun koivussa on lehdet ja maassa lumi. Meillä ei kevät ollut ihan noin pitkällä, niin kontrasti ympäristöön ei ollut niin vahva kuin etelämmässä. Toivottavasti kurtturuusu nääntyisi aikaa myöten. Luulisi kyllä, ettei se kauaa jaksa ruohonleikkuria vastaan tapella. Ja voihan sieltä välistä myöhemminkin kaivaa jonkun erityisen sitkeän juurakon pois, jos ei pelkkä leikkaaminen riitä. Hyvä, että kasvarissa on kaikki hyvin. Jokos on ensimmäistä kurkkua maisteltu? Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kontrasti lumen ja vihreiden versojen välillä on juuri niin erikoinen näky.
   Jatkoin vielä eilen kurtturuusun alueen siistimistä ja kaivoin jätesäkillisen juurakoita pois, sellaiset, mitkä haittasivat harausta. Toki maan sisään jäi juurta vaikka millä mitalla, mutta kaikki nousevat versot on vain pistettävä poikki ihan juuresta.
   Olen vielä kasvatellut kurkkuja, pituutta on kahdella ensimmäisellä reilu 14 cm, mutta antaa vielä kasvaa viikonloppuun.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 10. No saittepa melkoisen lumikerroksen! Juuri selasin omia lumikuviani postaukseen. Kyllä on uskomatonta tuo tomattien ja kurkkujen menestys lumen keskellä!
  Kyllä kurtturuusu tuohon varmasti tukehtuu, vaikka vaatii se ahkeraa ja tarkkaa leikkuriajoa. Oli kuitenkin hyvä vaihtoehto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen säilyminen vielä seuraavaan päivään pitkälle, oli hämmästyttävää ja kertoo lämpötilasta paljon. Tuntui erikoiselta hoitaa kasveja kasvihuoneessa ja katsoa lunta lasin läpi.
   Ehdottomasti on kurtturuusua vahdittava, yrittää varmaan versoja kasvattaa vaikka nurmikkoa päältä ajaakin.

   Poista
 11. Nyt on ollut tosi viileä toukokuu, eikä hellettä ole heti näkyvissä. Kurtturuusujen hävittäminen on työlästä tavalla tai toisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpakkasten poistuminen ja muutama aste lisää päivälämpöön tekisi jo ison helpotuksen - hellettä ei ole osannut edes ajatella ;).

   Totta puhut kurtturuususta, mutta olen iloinen, että sain homman hoidettua. Asia on painanut tekemättömien tehtävien listalla. Tämä tapa oli ehkä helpoin, mutta alue pitää jättää nurmikolle muuten kurtturuusu innostuu uudelleen kasvamaan.

   Poista