torstai 7. toukokuuta 2020

ON LAPIO HEILUNUT

Scillat terijoensalavan juurella 'Varjolehdossa'


Tämä viikko on tähän asti mennyt ruokataukoa lukuunottamatta ihan pihalla. Iso työmaa on ollut 'Varjolehdon' laajennus. Vielä alue ei olla läheskään valmis, mutta nyt sain havuja istutettua pallohortensioiden viereen, ainakin siis yhden erän havuja. Tämän idean kummitätinä oli jälleen Riina blogista Versoja Vaahteramäeltä. Kiitos Riina - jälleen :)



Alueen pohjatyö on hidasta, sillä joudun kanttaamaan ja rullaamaan nurmikon kokonaan pois. Ei ole muuta vaihtoehtoa, sillä istutusalueelle tulee myös perennoja, ja meillä nurmikossa kasvavaa niin monia sellaisia kasveja, joita en halua perennapenkkiin. Jokaisessa rullaamassani nurmikkosiivussa on varmasti ainakin yksi voikukka, yleensä enemmän. Lieroja tervehdin ilolla ja ne siirrän aina hellästi mullosta möyhentämään.




Tästä aloitin maanantaina. Pallohortensiat ovat vielä lehdettömiä, yhdeksän pallohortensian ryhmä on etureunassa ja oikealla. Tätä aluetta en ollut edes siistinyt talven jäljiltä, sillä tiesin aloittavani tämän urakan. Kartiovalkokuusen ja pesäkuusen taimen avulla on helpompi hahmottaa suunnitelmaa eteenpäin.




Onneksi työ etenee pikku hiljaa ja siivu kerrallaan. Alku on tuskaisinta, mutta työ palkitsee siinä vaiheessa, kun alkaa nähdä muutoksen. Jokainen tätä touhua tehnyt tietää, että selkäruodossa ja hartioissa tuntuu, kun tekee monta tuntia putkeen.




Alueen muoto ei ole siis millään tavalla vielä lopullinen. Laajenemista tapahtuu, kunhan saan perennojen taimia, mitä olen tänne suunnitellut.



Pieni pensas vasemmassa reunassa on vanha rusokuusama, joka oli melkein kuollut, mutta piristyi viime vuonna alueen muutostöistä. Seurailen sen edesottamuksia.



Tuoksumatara levisi ilahduttavan paljon viime kesänä, sitä näkyy matalana alueen etualalla. Odotan kovasti sen valkoista ihastuttavaa kukintaa. 



Kasvilavat ovat valmiina kylvöjä varten, taidan odottaa alkuviikon mahdolliset lumisateet ensin. Lumeton talvi koetteli mansikan taimia, mutta nyt Polka on kyllä ihan mukavasti aloittamassa kasvua. Lisäsin vähän multaa, pitää etsiä olkia riviväleihin.


Kurkku on ilmeisesti selvinnyt koettelemuksistaan ja on tomerasti ryhtynyt hoitamaan perustehtäväänsä. 



Pitää vielä laittaa kuva viime syksynä alelaarista ostamistani palloesikoista. Olisivathan ne voineet vähän suuremmiksikin kasvaa, mutta ehkä sitten ensi keväänä, söpöjä ovat kuitenkin.



Oikein hyvää loppuviikkoa teille kaikille!


24 kommenttia:

  1. No hupsista kun onkin hieno kaivos siellä tekeillä! Tulee varmasti komea. Tuommoisen urakan rehkittyään tietää tehneensä töitä, hartiat on ainakin mukavan letkeät.

    Saa nähdä kuinka kylmäksi taas menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta lihasta on ilmoittanut olemassaolostaan :). Kieltämättä on pitänyt yöllä hakea särkylääkettä, sillä ei ole saanut oikein nukuttua - no, se on pientä. Kiva jos tykkäät tekeleestä. Tähän asti on harsoteltta ja lämmitin pitäneet minimilämpötilan kasvihuoneessa noin 10 asteessa, meillä on ollut pakkasen puolella melkein joka yö. Toivottavasti ei tule pakkasta kovin paljon enempää.

      Poista
  2. Minulla on lähtenyt tuo liila palloesikko leviämään, nyt on kahtena vuotena tullut yksi taimi lisää, hurja saavutus :)
    Hienon näköistä istutusaluetta tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun minunkin palloesikkoni lisääntyisi, toissa olisi sille hyvä paikka laajentua. Kiitos Katja!

      Poista
  3. Siellä on suuret laajennukset käynnissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, teen nyt monta vuotta väliin jääneitä kunnostustöitä sekä samalla laajennuksia.

      Poista
  4. Tykkään kovasti möyhimäsi alueen muodosta! Ja nimi Varjolehto on ihana! Kun talven jäljiltä pihalla möyrii sen tuntee jäsenissään! Ja yöllä nukuttaa hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Nyt on minulla ilmeisesti mennyt työvaihe vähän liiallisuuksiin, koska ei ole oikein edes nukuttanut.

      Poista
  5. Oletpa ahkeroinut melkoisesti. Toissapäivänä nurmikkoa kuorineena allekirjoitan lihasjäykkyyden ja kivistyksen selässä. Suurimman työn olet kuitenkin tehnyt ja nyt on vuorossa se hauskin puoli kasvivalintoineen ja istuttamisineen. Varjolehdosta tulee hieno, alueen muoto on erityisen kaunis.
    Yöt soisin lämpenevän. Tomaatit ja kurkut venyvät kellarissa hurjaa vauhtia, mutta lämmittämättömään kasvariin ei niitä näillä keleillä voi vielä laittaa. Sinulla on pian ensimmäisen kurkkusadon korjaamisen hetki.
    Nyt on sellaiset puutarhurin onnenhetket käsillä, ettei millään haluaisi olla pois pihalta. Oikein mukavaa viikonloppua ja ihanaa äitienpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihasjäykkyyttä tulee myös mullan kärräämisestä ja veden kantamisesta. Mutta oma valinta ja samalla mieli iloitsee näistä uusista istutuksista, jotka toivottavasti antavat kauneutta tulevina vuosina.
      Nyt on ollut järkyttävän kylmiä öitä ja yhä vaan on luvassa, kun ennusteita katsoo. Viime yönä meillä oli -4 astetta. Kasvihuoneessa tomaattien alin lämpö oli toisessa laidassa +4,7 ja toisessa laidassa +5. Kurkut saivat nauttia +10 asteen lämmöstä. Tästä alle ei paranisi mennä. Onneksi mieheni on kova kehittelemään ideoita ja hänen suunnittelemansa telttakatos on näppärä laittaa paikoilleen, ehkä laitamme siihen vielä yhden lisäharson. Nyt kun on näin pitkälle päässyt, ei todellakaan haluaisi yhteen liian kylmään yöhön menettää kasvihuoneen sisältöä.
      Jolleivat taimet olisi jo kasvihuoneessa kasvamassa, en todellakaan veisi niitä tässä vaiheessa sinne, vaan odottaisin vielä ennusteiden muuttavan lämpimämpiä öihin.

      Poista
  6. No, oletpa tosiaan ollut ahkerana!
    Tuosta alueesta tulee aivan ihana. Tykkään niin tuosta aaltoilevasta muodostakin.
    Onpa kunniatehtävä olla alueen kummitäti.

    Ja onpa kurkkusi aikainen. Kohtahan te saatte siitä jo satoa. Mahtavaa!

    Ihania pihapuuhia sinne edelleen! Toivottavasti ensi viikon kylmä jakso on lyhyt, ettei kevään tulo paljon viivästyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi Riina sanoa, että ”eikä tässä vielä kaikki” eli kerron vielä muista alueista jahka ehdin. Nuo ehdottamasi havut ovat kivat myöhään lehteen tulevien pallohortensioiden vieruskavereina ja muutenkin. Samaa ideaan käytin toisella alueella :). Aaltoilevaa muoto säilyy, vaikka alue kasvaakin kokoa. Kummitäti saa kiitosta hyvistä neuvoista.
      Yritämme selvitä vielä ennustetuista kylmistä öistä, jotta tehty työ taimien kanssa ei menisi hukkaan.

      Poista
  7. Hienoa jälkeä! Pidän noista mutkittelevista muodoista. Minä olen nyppinyt nurmipalasista voikukkien juuret alakautta, niin nurmituppaat on saanut haudattua kukkapenkin pohjalle. Puutarhakomposti on ääriään myöten täynnä ja sen vierellä iso kasa odottamassa kompostiin pääsyä, joten pakko keksiä vaihtoehtoinen tapa käsitellä rikkaruohoja. Toisessa osassa olisi jo valmista multaa, mutta se on edelleen jäässä, joten tyhjentäminen ei onnistu kuin ohut kerros kerrallaan.
    Hyvinhän nuo palloesikot kukkivat. Minun palloesikkoni ei jaksanut viime keväänä nostaa yhtään kukkaa lehtien yläpuolelle, vaan puski kukkansa melkein multaa vasten. Jännä nähdä, mitä se tekee tänä vuonna. Hieno scillameri ensimmäisissä kuvissa! Mukavaa äitienpäiväviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin otan voikukat pois alakautta, ehdottomasti helpompi niin. Tuon alueen nurmituppaat olen kärrännyt toisaalle, missä tarvitaan maaston muotoilua ja painantumien täyttöä. Meillä on tätä lääniä, joten aina on joku kohde täytettävänä eli kompostiin en näitä laita.
      Palloesikko on itseasiassa vähän kasvanut vielä korkeutta, kiva jos viihtyisivät.
      Scilloja alkaa olla useassa paikassa paljon, olen tosi iloinen, että ne ovat levinneet. Silmällä näkee paremmin toiston usean eri alueen scilloissa.
      Kiitos, samoin sinulle hyvää äitienpäivää!

      Poista
  8. Siellähän on oltu jo tosi reippaita! Tuosta alueesta on tulossa kyllä ihana!
    Ja kurkussa jo alkuja, minä en ole vielä kylvänytkään niitä;) onneksi ovat nopeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla. Nämä aikaisin kylvetyt kurkut ovat kokeilukappaleita, mutta ällistyttävän hyvin on kokeilu onnistunut. Toivotaan, että selviävät vielä seuraavat ainakin neljä pakkasyötä. Minulla on kolme kurkkua jotka kylvin vasta hiljattain, ne ovat vasta aloittamassa ensimmäisiä varsinaisia lehtiä. Hyvin ehdit vielä kylvää omasi.

      Poista
  9. Vau, millaista aluetta oletkin tekemässä! Alue on kauniin muotoinen. Olet ollut todella ahkerana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Kati! Pitää olla ahkera, että saan kaikki tilaamani taimet istutettua :).

      Poista
  10. Sinun kukkapenkkisi ovat aina niin suuria. Onhan teillä suuri pihakin. Työtä noissa on kyllä paljon. Ja se tuntuu. Nostan hattua sinun sitkeydelle!

    VastaaPoista
  11. Onpa upean näköinen alue muodostumassa! Tuo on kyllä ihan parasta tekemistä, varsinkin siinä vaiheessa kun pääsee istuttamaan kasveja ♥ Täällä myös tekeillä uusi istutusalue, mutta yöllä oli satanut lunta niin tänään ei oikein etene hommat :(
    Mukavan oloinen blogi sinulla, joten liityin lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet lämpimästi tervetullut blogini lukijaksi ja kiitos kannustuksesta! Istuttaminen valmiiksi tehtyyn pohjaan on todellakin se hauskoin osuus. Minä luinkin sinun uudesta alueesta, onnea sinunkin toimiisi.

      Poista
  12. ihanat äitienpäivälahjat, niin Sinun näköisesi! oli varmaan mukavaa puuhailla puutarhassa pitkästä aikaa yhdessä lasten kanssa, ja miten kaunis päivä olikaan. nyt mittarissa tääl + 1 ja hyytävä tuuli. ei auta muu kuin pukea toppavaatteet päälle ulos mennessä. sade oli kyl tervetullut, ja nyt toivottavasti tämä kylmäjakso jäisi lyhyeksi. kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona. Pitää tosiaan pukeutua riittävästi, varsinkin aamut ovat tosi kylmiä.

      Poista