maanantai 1. kesäkuuta 2020

PUUTARHASSA KUKKIVAT PUUT

Pensaista norjanangervoilla on hyvä kukintavuosi


Sirotuomipihlajat aloittivat, perässä rusotuomipihlaja, luumut ja parhaillaan aloittamassa kirsikat ja omenapuut. Mikä ilo ja onni katsella niitä ja nauttia kauneudesta. Mies ei oikein ymmärrä, miksi niitä pitää monta kertaa päivässä ihastella, mutta ihastelenpa kuitenkin.

Sirotuomipihlaja 26.5.2020Sirotuomipihlaja
Sirotuomipihlajat keskipenkissä ovat näyttäneet hyvin kauniilta, vaikka istutin ne vasta vuosi sitten. En vain kertakaikkiaan saa niistä otettua sellaista kuvaa, kuin silmät näyttävät. Enkä ole saanut aikaiseksi panostaa kuvaamishetkiin, koska on niin paljon tärkeää tekemistä.

Riippajalava on myös ihanaTehtävät seuraavat toisiaan ja välillä syrjäydyn uuteen puuhaan kesken edellisen. Mieli on keveän keväinen ja raato kovilla kaikesta vääntämisestä, kaivamisesta, kärräämisestä, kanttaamisesta, konttaamisesta ja kitkemisestä. Voiko ihminen paljon enempää toivoa?

Viime syksynä istutettu rusotuomipihlaja on myös kukkinut kauniisti

Oi, vanhat tammet - ja tiedättekö mikä mahtava surina tammen kukinnoissa, kuin ilmalaivue konsanaan
Keskellä takana tammi kevätasussaan, oikealla edessä riippajalava

Luumutkin ovat täynnä kukkia

Etualan vanhassa luumupenkissä kasvavat yli 20 vuotta vanhat luumupuut, takana viime syksynä rakennettu graniittikivipenkki - siellä ovat kasvamassa kirsikkaluumut ja rusotuomipihlaja


Meidän piti viritellä kastelusysteemi, sillä sateet ovat visusti kiertäneet meidän puutarhan. Kannoin kastelukannuilla 500-600 litraa vettä päivässä uusille istutuksille. Määrä oli helppo nähdä 1000 litran vesisäiliöstä. Koska ennusteet eivät luvanneet vettä, mies viritteli pumpun järveen. En halua, että kaikki istuttamani puut, pensaat ja perennat kuolevat ennen kuin edes pääsevät juurtumaan.

Tänä keväänä istutettu Dolgo paratiisiomenapuu
Nimetön purppuraomenapuu etupihalla on aivan täynnä kukkia


Norjanangervo tässäkin


Nämä ovat oikein mieleisiä


Toivoisin tapaavani kaikki viime syksynä istutetut kasvit, mutta muutama vielä on visusti piilossa tai sitten kuollut.

Tulppaanit ilahduttavat myös, mutta muutama viime syksynä maahan laitettu ilmaantui esiin oudon sävyisinä, ehkä tulkitsin kuvan mielessäni omaan mailmaan paremmin sopivaksi ja todellisuus olikin aika valju lilahko - no, näitä sattuu. Valkoiset ovat kyllä suosikkeja ja samoin tummat kaunottaret.

Nämä muun tilauksen mukana bonuksena saadut tulppaanit ovat kiva yllätys. Väri on todellisuudessa hieman pehmeämpi, aurinko saa nämä loistamaan.


Pahoittelen, että olen ollut niin vähän koneella ja kaikkia ruokatauoilla lukemiani postauksia en ole muistanut kommentoida, ehkä tämä hektisyys kohta vähän rauhoittuu?

Olen todella iloinen kaikista uusista lukijoista ja siitä vuorovaikutuksesta, mikä on täällä puutarhablogien puolella. Kiitos, että olette! 


26 kommenttia:

 1. Vuorovaikutus on blogien suola, mistään muualta en ole oppinut niin paljon puutarhasta kuin blogeista. Kauniit tulppaanit, etenkin rivistö siinä penkissä mistä on kastelukuva.

  VastaaPoista
 2. Kiitos sinullekin, että olet!
  Voi kun onkin kaunista. Niin puut, pensaat, tulppaanit kuin näkymätkin! Ihmeellistä, että joku ei voi ymmärtää, miten noita on kerta kaikkiaan pakko käydä ihastelemassa monta kertaa päivässä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon ihmeelliset sävyt ja kauneus, kasvien samoin - pakkohan niitä on ihailla välillä jopa maassa mahallaan ihmetellen :). Juu, ei aina ymmärrä, mutta on jo tottunut :-D. Voi kiitos, Saila piristyksestä!

   Poista
 3. Kiitos itsellesi! Upeita kuvia ja niin kaunista siellä teillä! Ja onneksi on järvi, mistä vettä ottaa. Meillä kasvavat vaan vesilaskut :) Kauniita kesäkuisia päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, onneksi on järvi! Meillä on muutenkin oma kaivovesi, mutta pumpulla kulkee vesi kevyemmin kuin kamelina kantaen :).

   Poista
 4. Suriseva tammi on yksi kevään kohokohdista!

  Blogit ovat kyllä niin mainio tiedon ja inspiraation lähde, ettei niille mikään facebookin puutarharyhmä pärjää.
  Kyllä taas eilen kiittelin sinua mielessäni kun käärin istuttaessani tukinaruja kurkuntaimien multapaakkujen ympärille.

  Vedenkantajakamelina toimiminen on ihan kivaa, mutta kun litramäärät huitelevat kertomassasi sadoissa litroissa, pumppu on oikein tervetullut apuri. Meillä tulee onneksi vesiletku saunamökiltä eli rankinta hommaa on letkun raahaaminen ja oikominen. Olisi aika ylellistä saada vesiposti kasvihuonelle. Onneksi ei tarvitse ostovedellä kastella vaan on oma kaivo ja tarvittaessa lähdekin josta vettä nostaa.

  Häivyn taas kasvihuoneeseen, siellä on niin ihanaa. Ja tietoisesti välttelen köynnösruusun tukemisurakkaa, se kun tietää varmaa selkäsaunaa, ruusun piiskat ovat inhottavaia paitsi kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surina jatkuu tammen lisäksi omenapuissa, luumuissa, koristeomenapuissa ja mm tyräkeissä. Se ääni on luksusta! Harva on ehkä ajatellut tammea tärkeänä pölyttäjille :).
   Totta joka sana blogien merkityksestä, jotenkin tuo omakohtainen tieto ja kokemus on puutarhablogien erityinen helmi ja kuvat inspiroivat tekemään itselle omia suunnitelmia...
   Minäkään en pidä kastelua tylsänä, mutta aikaa se vie kannuja kantamalla, varsinkin kun kantomatkat ovat pitkät. Pitkien letkujen siirtely on sitten oma lukunsa sekin.
   Ruusunpiikit ovat todellinen piikki lihassa, onnistun aina saamaan niitä sormiini, vaikka kuinka yrittää välttää. Ihania hetkiä kasvihuoneessa ja muutenkin!

   Poista
 5. Nyt on blogimaailma vähemmällä käytöllä, kun pihalla niin paljon tekemistä. Eikö olekin ihanaa puuhailla pihalla ja ihastella? Miehet eivät aina kaikkia asioita ymmärrä! Kuivaa on ollut, meilläkin pumppu järvessä, josta saa letkulla vettä. Kohta pitää alkaa kastella, jos taivaalta ei mitään tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla puutarhaihmisillä on varmaan sama tilanne. On todella paljon ja kivaa tekemistä, tätä on odotettu ”talven” aikana. Erikoista, että keväällä on näin pitkä kuiva jakso, vanhat kasvit vielä pärjäisivät, mutta uudet eivät ole vielä kunnolla juurtuneet. Lämmintä viikkoa!

   Poista
 6. Oi vanhat tammet kuten jo itsekin sanoit. Teillä on ihana vanha puusto mitä ei kaupasta saa. Mutta hyvin olet kartuttanut tätä ihanuuden runsautta. Kantaa on meilläkin pitänyt vettä aikalailla suunnilleen saman verran kuin sielläkin. Upea tuo kraniitti penkki 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat tammet ovat niin kauniita! Kiitos Nila ja hyvää viikkoa sinulle, toivotaan parille yölle rauhallista hyvin imeytyvät sadetta.

   Poista
 7. Voi miten ihanat kuvat ja siellä on niin kaunista! Talven jälkeen aina jännittää mitä maasta alkaa keväällä nousemaan ja sitten onkin sitä kasvua kiva seurata:) Puut kukkivat niin kauniisti, toivotaan että tulee hyvä hedelmäsato tänä vuonna. Melkein jo maistuu omenapiirakan maku kielellä:)) Kyllä saisi pikkuisen sateita tulla, sillä lailla kohtuudella toki:) Tekisi niin hyvää pihoille ja pelloille! Aurinkoista kesäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle! Olisi hienoa saada omenoita, viime vuonna oli lähes olematon omenavuosi. Viime vuonna sitä vastoin luumut tekivät ennätyssadon, saa nähdä miten tänä vuonna. Kaunis yösade olisi hyvin tarpeellista kaikelle kasvulle ainakin täällä meilläpäin. Samoin sinulle hyvää jatkoa viikolle!

   Poista
 8. Kauniita kuvia. Minäkin ihailen usein samoja kasveja, monta kertaa päivässä. Toivottavasti saisitte myös sateita, että kastelu-urakka helpottuisi. Myös tänne yksi sadepäivä olisi taas ihan tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailu ja monta kertaa päivässä on meille puutarhaihmisille varmasti yhteistä. Toivotaan sadetta (kunhan ei tulisi jatkuva sadekausi).

   Poista
 9. Onpa siellä kaunista! Puiden kukinta on upeaa aikaa.

  VastaaPoista
 10. Kauniit kuvat kera kauniin kukinnan. Nyt ollaan saatu aurinkoa ja lämpöä, mutta öinen sade ei tekisi nyt lainkaan pahaa.
  Mukavia hetkiä puutarhan parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä on ollut, mutta kuivaa täällä meillä. Kiitos!!
   Hei, miksiköhän en pääse sinun blogiisi ollenkaan, tulee teksti, että blogi on poistettu??

   Poista
 11. Ihanan näköisiä nuo kukkivat puut ja pensaat! Totta kai niitä pitää käydä ihastelemassa monta kertaa päivässä. Pitäähän niitä katsella edestä ja takaa, läheltä ja kaukaa, ja vielä nuuhkiakin ja ihmetellä niistä nautiskelevia pörriäisiä! Meille saatiin juuri viriteltyä 1000 litran vesisäiliö, joten voisi sataa vaikka koko ensi yön. Vanhat istutukset eivät vielä vaadi vettä, mutta kaikki ruukut ja vasta istutetut kesäkukat tarvitsevat kastelua näin aurinkoisella ja kuumalla säällä. Tuulikin kuivattaa yllättävän nopeasti maanpintaa, kun ei ole vielä saatu ruohosilppua katteeksi. Kauniit tulppaanit! Itsekin olen ollut puutarhassa mahdollisimman paljon, joten olen jäänyt taas jälkeen muiden postauksien lukemisessa. No, otetaan kiinni sadepäivinä :) Kaunista, kukkaisaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihailtava on ja hartaasti! Uudet istutukset, ruukut ja lavat vaativat kastelua - saa nähdä saapuuko loppu viikon ennuste sateista vihdoin meillekin. Tuuli tosiaan kuivattaa aikamoisesti.
   Nyt on niin paljon tehtävää, että puutarhassa menee aika - koneelle joutaa paremmin sitten myöhemmin.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Voi hyvänen aika noita näkymiä❣️ Ei ihme että pitää pitkin päivää käydä ihastelemassa omaa ja luonnon yhteistyötä. Meillä on ihan tammen vieressä riippukeinu, tähän aikaan vuodesta on aivan mahtavaa ottaa taukopötköttely ja kuunnella sitä mahtavaa surinaa.
  Täälläkin on ollut niin tiivis tahti puutarhan puolella ettei ole juuri koneelle ehtinyt, hukan on jäänyt vuorovaikutteisuus taka-alalle mutta pitää petrata aina kun on mahdollista 😊
  Ihmetyksentäyteisiä tepastelukierroksia puutarhassa ja hauskuutta loppuviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi! Riippukeinullasi onkin hyvä paikka, tuo surina on jotenkin maagista kuunneltavaa ja varmasti rentouttaa hyvin. Blogit varmasti malttavat odottaa, kun saadaan kiireisessä vaiheessa olevat työt tehtyä :). Samoin sinulle intoa omiin projekteihisi ja iloa puutarhassa!

   Poista
 13. Aivan upean näköistä! Puuhaa pihalla varmasti riittää, koska ei tuollainen pihapiiri itsekseen synny. Meidän pihan tuomipihlajat (en tiedä mikä lajike) kukkii kauniisti. Ovat alkuperäisiä tämän pihapiirin tuomipihlajia. Talo on rakennettu vuonna -77. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Tarja K. Kaikissa tuomipihlajissa on tosi kaunis kukinta. Kiva, että sinullakin on niitä ilonasi. Nyt eletään ihanaa aikaa, oikein mukavia kesäpäiviä sinullekin :).

   Poista