keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

KURKUT MUUTTIVAT


No, niin ... tällä viikolla maanantaina oli sitten pakko siirtää kolme aikaisin kylvettyä kasvihuonekurkkua kasvihuoneeseen, ennen kuin ne olisivat ottaneet kiinni salin verhotangosta. Nämä kolme kurkkua kylvin siis vastoin kaikkia ohjeita ja järkeä jo 28.1.

17.4.2020Kokeilu sujui esikasvatuksen aikana  melko mallikkaasti, koska meillä on paljon ylimääräistä tilaa esikasvatukseen ja useita etelän puolen ikkunoita. Loppuaikana tosin kaikki pidemmätkin tukikepit jäivät liian lyhyiksi kurkkujen venyttyä noin 180 cm mittaan. Passandra alkoi kukkia ennen Cordobaa. Molemmat lajit ovat partenokarppisia eli hedelmä muodostuu ilman pölytystä.


Kuten sanottu, maanantaina 27.4. oli pakko ryhtyä toimiin. Vaihtoehtoina olisi ollut vapaana retkottavan kurkun latvuksen katkeaminen, jollei se sitä ennen olisi saanut kiinni vehotangosta. No, yhdessä siipan kanssa kannoimme taimet kasvihuoneeseen - se meni helposti. Seuraava vaihe oli saada juuripaakku irti isosta ruukusta, tähän olisi ehkä tarvittu vielä kolmannet käsiparit, isäntä joutui nimittäin huolehtimaan kurkun pikästä kasvustosta. Päätin kuitenkin istuttaa kurkut isompaan multatilaan laastipaljuun, jotta ravinteikasta kasvualustaa on tarpeeksi. Paljuun olin jo aikaisemmin porannut reiät alaosaan mahdolliselle liika vedelle, astian pohjalla oli ruukkusoraa.

Juuristo ei siis ollut vielä täyttänyt tarpeeksi multatilaa, joten juuripaakku ei pysynyt napakasti kasassa, joten en saanut kunnolla siirtoa onnistumaan ehjällä juuristolla. Tässä siis suurin vaaran paikka näin suureksi kasvaneilla kurkuilla. No, painelin sivuilta multaa napakasti kasaan ja toivoin parasta. Kurkut olivatkin jo kasvihuoneen kiinnitysvaijerin korkeudella, ylöspäin kasvua ei sis enää tarvita, mutta rotevuutta saavat lisätä. Jouduin myös karaisemaan mieleni ja katkoin kaikki 11 kasvun alussa olevaa kurkkua pois, jotta kasvit saisivat käyttää voimansa uudelleen juurtumiseen.
Koska viikko on ollut kylmä ja mittari on ollut pakkasen puolella joka yö, saivat kurkut kaksinkertaisen hallaharson teltakseen yöksi. Harsot oli helppo kiinnittää pyykkipojilla kiinnitysvaijeriin. Virittelin illalla lämpöpuhaltimen ”telttaan” ja termostaatin säädin käynnistymään, kun kasvihuoneen seinässä lämpötila laskee + 6 asteeseen.


Seuraavana aamuna hiippailin huolissani kasvihuoneeseen, epäilin kurkkujen olevan tuhon omat kaikista järkytyksistään, joista juuriston rikkoutuminen oli varmasti suurin, sillä lehtimassaa oli jo melko paljon. Iloinen yllätys oli, että kaikki kolme olivat vihreinä ja kohtuullisen reippaina, vaikka toki lehdet vielä vähän lurpattavat. Mittareiden mukaan yöllä kasvihuoneen sisällä lämpö oli laskenut alimmillaan + 6 asteeseen ja harsoteltassa alin lämpö oli ollut + 12 astetta.

Tästä intoutuneena siirsin loputkin kurkut jo eilen kasvihuoneeseen, jos nämä maaliskuussa kylvetyt kurkut ryhtyisivät kasvamaan rotevampina paremmissa olosuhteissa. Yhden taimen kohdalla kävi onnettomuus ja varsi meni poikki aivan juuresta, joten tämä taimi menetettiin. Kasvihuoneessa  on nyt elämästään taistelemassa yhteensä 6 kurkkua, kolme molempia lajeja. Kurkku on arka kylmälle, joten tämä tarina ei ole vielä kirjoitettu loppuun, juonen käänteitä voi tulla suuntaan tai toiseen.

Tämän kokeilun tulevat vaiheet kertovat, oliko ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun ryhdyn kurkun suhteen näin varhaiseen esikasvatukseen. Vaivannäöstä toivoisin saavani varhaista satoa, mutta tämän suhteen on vielä turhan aikaista riemuita. Huomenna kylvän vielä kolme siementä :). Kurkkujen tarina siis vielä jatkuu....Lopuksi perunoiden iloiset kuulumiset. 23.3. multaan laitetut kolme perunaa porskuttavat iloisesti (kuvassa takana). Perunat ovat tuuheutuneet niin, että täyttävät koko laatikon tilan. Edessä kolme laiheliinia ovat 2,5 viikkoa myöhäisempää sarjaa, näitä laitoinkin 8 kpl samaan aikaan.

Ensi yö on varmaan ennätyskylmä, saa nähdä miltä tilanne kasvihuoneessa huomenna näyttää.

18 kommenttia:

 1. Nyt on ollut todella kylmää, kylmempää kuin vuosi sitten. Kylvin omat kurkkuni viikonloppuna ja itivät hyvin, kasvihuoneessa ei ole lämmitystä joten joudun kasvattamaan niitä sisällä vielä hyvän tovin. Toivotaan kurkkujen selviytyvän, harso on ainakin pitänyt todella hyvin lämpöä sisällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis todella kylmä viikko, mutta viime vuonna meillä toukokuun alussa tuli tosi kylmä jakso huhtikuun lämpimien kelien jälkeen, joten sain tomaattien taimet kasvihuoneeseen vasta 11.5. Toivoisin, että ennuste toukokuun alusta lämpenevästä jaksosta pitää paikkansa. Mietin montaa ratkaisua ja olen ollut tosi myönteisen yllättynyt tuplaharson toimivuudesta - tietysti tarvitsee sen lämpöpuhaltimen avuksi.

   Poista
 2. Vau, kurkut verhotangossa salissa olisikin aika jännä huonekasvi :-D Toivotaan parasta, nyt on tosiaan kylmä yö tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken välähti mielessä tämä erikoinen huonekasvi. Jos olisi ollut varmaa, että kurkku olisi jaksanut tuottaa satoa sisällä, niin olisipa ollut kätevää hakea aina kurkku salista pöytään ;). Viime yö oli superkylmä - 6,2 pakkasta, mutta taisivat selvitä siitäkin.

   Poista
 3. Onnea ja satoisaa ikää kurkuillesi. Minä ostan kurkkuni taimistolta, vaikka kieltämättä tekisi mieli kokeilla... ties vaikka.

  Ihan kamalan kylmää on ollut, minäkin peittelin tomaattiyritelmäni harsoilla kun ovat jo kolmatta yötään taimet kasvarissa. Basilikat siirsin heti uudellen ruukutuksen jälkeen pihasaunan takkatuvan ikkunalle, olisivat kurjat kuolleet heti ekaan viileään yöhönsä.

  Saisi kyllä lämmetä vähitellen.
  Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ostin viime vuonna valmiit kurkun taimet, mutta kurkun kasvatus siemenestä on tosi helppoa ja nopeaa. On hauska katsoa, kun pikkutaimi on niin roteva ja reipas. Vielä ehdit hyvin, jos kiinnostaa. Nytkään on vasta se ”viisaampi” aika laittaa kurkut. Viime yönä meillä oli pakkasta - 6,2 ja vielä ensi yöksi on pakkasta luvassa, joten istutan tomaatit vasta toukokuussa. Tuo harsoteltta on nyt varattava kokonaan kurkuille. Minunkin basilikat kaipaisivat jo väljemmille vesille kasvamaan, mutta on vielä vähän odotettava ...
   Kiitos ja iloista vappua myös sinne!

   Poista
 4. Viime yö on ollut kylmä. Mittari näytti aamuseitsemältä -3 astetta yläpihalla, joten alapihalla on ollut vielä kylmempää. Harsojen ja lämmityksen ansiosta kurkkusi ovat varmaan pärjänneet. Olisi ollut aika hauska tarina, miten poimit kurkkua salaattiin pilkottavaksi verhojen lomasta. Kurkkujen kannalta taitaa olla parempi, että pääsevät kasvihuoneeseen jatkamaan kasvuaan ja tuottamaan satoa.
  Siirsin omat kurkuntaimeni pari viikkoa sitten kellarissa kasvuastioihin, jotka aikanaan kannan kasvihuoneeseen. Aiemmin tomaatit ja kurkut kasvoivat laastipaljuissa, mutta vuosi sitten vaihdoin 30 litran mustiin muovilaatikoihin (Trofäst Ikeasta). Kevyemmät kantaa ja käsitellä. Näin taimet voivat juurtua ja jatkaa kasvamistaan jo ennen kasvariin muuttoa.
  Toivotaan, että vapun jälkeen lämpenee, kuten ovat lupailleet. Iloista vappua sinulle ja kurkuillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tosiaan viime yönä pakkasta -6,2. Hurr... onneksi harsoteltassa oli pysynyt lämpö alimmillaan alaosassa +5,9 ja ylempänä oli tietysti lämpimämpi, koska lämpö nousee ylös. Kurkut näyttivät aamulla olevan ok, mutta päivän mittaan näkyy, tekikö yö tuhojaan.
   Kurkku huonekasvina olisi ideana hauska, mutta ei varmaan jaksaisi satoa tuottaa ;).
   Tämän kokeilun opetus oli se, että kurkkua ei kannata enää vaihtaa näin myöhään uuteen kasvualustaan eli sinun tapasi on oikein viisas!
   Toivotaan lämpimämpää, yöpakkaset voisivat jo jäädä pois, mutta ensi yönä varmaan on vielä kylmää.
   Kerron kurkuille terveisesi. Vappua myös sinulle :).

   Poista
 5. Viime yö oli tosi kylmä täälläkin. Toivottavasti yöt lämpenevät, sillä olisi kiva saada edes osa esikasvatetuista kasvihuoneeseen jo pysyvästi. Onnea kurkuillesi,toivottavasti saat niistä hyvän sadon! Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi yön jälkeen pahin kylmyys on takana :). Vielä äsken kurkut näyttivät olevan hengissä, joten toivon niiden juurtuvan kunnolla ja tuottavan satoa. Kiitos ja samoin sinulle iloista vappua!

   Poista
 6. Sun kurkut ovat jo todella mahtavan kokoisia!
  Mulla on vasta koulintavaiheessa. Kylvän kurkun aina aika myöhään, sillä mun kasvarissa ei ole lämmitystä. Kurkku on sen verran arkajalka.
  Lämmitetty kasvari toisikin etuaikaisuutta satoon.

  Toivon mahtisatoa ja kurkuille lämpimiä olosuhteita! <3
  Ja tietenkin hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotevampi kurkku kasvaa varmasti kasvihuoneessa, kun sen saa sinne istutettua toukokuussa. Kolmas erä kurkkujani
   toteuttaa tätä kaavaa :).
   Kiitos Riina, samoin sinulle hyvää vappua!

   Poista
 7. Komeisiin mittoihin ovatkin kurkkusi kasvaneet. Toivottavasti selviävät hyvin siirrosta kasvihuoneeseen.
  Oikein mukavaa ja aurinkoista vappua. 🎈🎈🎈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea kurkuille tarvitaan vieläkin. Kiitos ja hyvää vappua sinullekin!

   Poista
 8. melkoinen operaatio, pidetään peukkuja, et kurkut selviävät ja saatte nauttia jo toukokuun lopulla ekoista makoisista kurkuista omasta kasvihuoneesta!mä kannan edelleen eesun taasun kurkun-, tomaatin- ja basilikantaimia, kaikki muut ovat saaneet olla jo muutamia öitä kasvihuoneessa huolella styroksillä ja vilteillä peitettyinä. yöt ovat olleet todella kylmiä täälläkin.
  mukavaa Vappua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kokemusta lähdin hakemaan ja sitä saatiin. Ensi vuoden osalta tiedän tehdä osan asioista eri tavalla. Lopullinen kokemus muotoutuu, kun näkee, selvisivätkö kurkut muutosta ilman tuhoutumista ja alkavatko tehdä satoa viime vuotta aikaisemmin. Tosi kylmä jakso on ollut ja peittelyä on täälläkin tehty. Toivon hyvää menestystä sinunkin taimillesi, olisi helpotus saada ne jo kasvihuoneeseen kasvamaan.
   Hyvää vappua!

   Poista
 9. Ensimmäistä kertaa täällä, ihana talo ja puutarha sinulla! Liityin lukijaksi, olen vaan toivottoman hidas näissä. Upeat taimet, eli hyvä sato tulossa varmasti :) Hirveän kylmää, inhoan tätä...odotan vaan lämpöä ja sitä, että saan taimet ulos. Ihanaa kevättä ja vappua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikein tervetullut seuraamaan blogiani Samettihortensia, minä olen lukenut ahkerasti sinun blogiasi ja sait mm myytyä minulle paratiisiomenapuu Dolgon :). Kiitos kannustuksesta ja toivotaan tosiaan onnistunutta satoa. Samoin sinulle lämmintä kevättä!

   Poista