maanantai 11. toukokuuta 2020

ÄITIENPÄIVÄ AURINGOSSA, NYT TARPEELLISTA SADETTA


Vaikka äitienpäivä näissä poikkeusoloissa on hyvinkin paljon erilainen kuin tavallisesti, niin sain kuitenkin ilokseni aikuiset lapsemme viettämään äitienpäivää tänne meille. Lauantai ja sunnuntai olivat aurinkoisia, mutta viileitä päiviä. Iso lahja oli lasten apu lauantaina, kun kunnostimme rannasta jäiden aiheuttamat "tuhot". En muista, että aikaisemmin jäät olisivat koskaan ennen rullanneet rannan nurmikkoa kasaan näin paljon. En huomannut edes ottaa kuvaa "nurmirullista". No, kiitos nuoren voiman, saimme nämä rullautuneet nurmipaakut tasattua. Poika auttoi isäntää laiturin laitossa ja vene myös pelastettiin parempiin asemiin kuivalle maalle, sekin oli jäänyt jäiden kurimukseen. Lisäksi lapset kasasivat uuden köynnöskaaren, minkä isäntä osti minulle. 


Äitienpäivän tiimoilta sain lapsilta ilahduttavia lahjoja. Tämä puutarhurin lierihattu auttaa helteellä ja lisäksi sain hyvin tarpeelliset syväkosteuttavat käsienhoitokäsineet sekä syväkosteuttavat jalkojenhoitosukat :).


Valkoisena kukkiva Passiflora -köynnös Alta Nova Blooming dreams on minulle uusi tuttavuus, sen kasvua on hauska päästä seuraamaan.

Aurinkoinen sunnuntain sää vaihtui tänään kauan odotettuun vesisateeseen. Maa on meillä huutanut vettä jo pidemmän aikaa, lisäksi sade tuo suuren helpotuksen minulle, sillä veden kanto uusille istutuksille on ollut melkoista. Sade on siis toivottua, mutta tämä kylmyys ei. Aamulla lämpötila oli +9 astetta, mutta tällä hetkellä klo 13 aikaan mittari näyttää +0,8 huh! Ja vesisade muuttui räntäsateeksi. Kohta alkaa olla maa valkoisena.



Tähän asti ovat kasvihuoneen asukkaat pärjänneet ihmeen hyvin. Suuri huoli on vielä tämän viikon hyperkylmistä öistä. Viime viikolla oli kylmin yö -5 astetta, tällöin tomaattien alin lämpö kulmissa oli -4,9. Kurkkujen kohdalla lämpö oli +10. Ensi yöksi pitää vielä lisätä harsoja. En todellakaan haluaisi menettää taimia enää tässä vaiheessa.



Yritetään selvitä vielä tästä kylmästä viikosta. Kevättä kohti!

31 kommenttia:

  1. Ihana potretti kauniista puutarhurista lierihatussaan! Ihan tulee kesäinen olo, vaikka sää ei sitä olekaan. Huomaan ystävien some-päivityksistä, että mantereella tulee parhaillaan monin paikoin lunta ja räntää. Tosi ikävää näin pitkällä keväässä! Täällä tuli yön aikana ihanasti yli 10 mm vettä, tai en tarkalleen tiedä, kun sademittari ei vielä ole paikoillaan, jos se vaikka jäätyisi rikki. Aamusta alkoi aurinko paistaa ja vaikea uskoa, että jossain melko lähellä voi tulla lunta!
    Toivottavasti ei tulisi ihan kamalan kylmää kyytiä nyt kaikille noille taimillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila, tuo lierihattu oli jotenkin niin hauska. Ehkä tässä iässä on hyvä alkaa suojata päätä auringonpaisteessa kitkiessään ;). Ei kyllä lumi ilahduta nyt yhtään, lämmin vesisade sopisi paremmin.
      No, positiiviselta kannalta katsottuna, kaikki kosteus maahan jouduttaa kevättä - kunhan ei tulisi taimituhoja kylmyydestä.

      Poista
  2. Oi, kuinka kiva nähdä kuva sinusta!
    Ja vietit varmasti ihanan äitienpäivän, kun sait lapset käymään.

    Ja täällä on sama homma. Kaipasin niin kovasti sadetta. Maa ihan pöllysi kuivuudesta viikonloppuna, kun tein puutarhahommia. Mutta en kyllä ihan tuollaista valkoista maisemaa olisi kaivannut.

    Toivottavasti saat kurkut ja tomaatit hyvin peiteltyä, ettet vaan menetä noin upeaa kasvustoja ja tuota mahtavan aikaista satoa.

    Ja minulla on myös valkoinen kärsimyskukka tuolla autotallissa odottelemassa ulospääsyä. En muista tähän hätään, onko juurikin tuo sama lajikekin.
    Kärsimyskukka on ihan uskomattoman kaunis kukkaa ja vielä valkoisena niin unelma.

    Mukavaa uutta viikkoa tuosta kurjasta säästä huolimatta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) kiitti Riina, olihan kuva otettava upeasta lierihatusta.
      Kun loppuviikosta kunnostin yhden vanhan penkin, niin ällistyin todella, sillä puolivarjoisalla paikallakin maa oli ihan kuivaa yli lapionpiston syvyydeltä. Eli vettä tarvitaan todella.
      Suunnittelimme jo isännän kanssa kasvihuoneeseen lisäsuojausta tälle viikolle, toivottavasti auttaa.
      Tosi kiva kuulla kokemuksesi kärsimyskukasta, tämä on oikein tervetullut tieto!

      Poista
  3. Perheesi ilahdutti sinua hienoilla ja tarpeellisilla lahjoilla. Hauska nähdä kuva sinusta ja upeasta lierihatusta.
    Koko viikoksi on luvassa kylmiä öitä, eikä päivätkään niin lämpimiä ole. Kannattaa suojata kurkut ja tomaatit, jotta et menetä komeita kasvustoja.
    Kärsimyskukat ovat kauniita. Valkoista minulla ei ole ollutkaan, mutta sinisen version olen saanut pari kertaa talvetettua autotallissa. Nyt se ei onnistunut.
    Vesisateesta iloitsin, mutta en maan muuttumisesta valkeaksi. Aikamoista keikuttamista tämä kevät vähän joka asiassa.
    Mukavaa viikkoa ja lisää lämpöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, mukavia yllätyksiä nämä lahjat. Hauska kuulla sinunkin kokemus kärsimyskukasta :).
      Aivan järkyttävän kylmältä tuntuu tuo märkä räntäsade ja nolla-lämpö päiväaikaan. Huh. Ensi yöksi on tosiaan tehtävä vielä kasvihuoneeseen lisäkonsteja, toivottavasti ne pitävät arat kasvit hengissä. Melkoista keikutusta tosiaan, mutta toivottavasti tämän jälkeen alkaa tasaisemman lämmön vaihe. Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  4. Olipa perheesi ajattelevainen ja huomaavainen, lierihattu on todella tarpeellinen ja sopii muuten oikein hyvin sinulle.

    Meillä oli äitienpäivänä aivan ihana sää, +16 ja enemmänkin, kyllä kelpasi kärrätä uusiin lavoihin multaa.
    Tänään oli aamupäivällä jo +18 mutta sitten meni pilveen ja viileni todella nopeasti.

    Ruukutin kauan kituneita tomaattejani uuteen multaan, nehän suorastaan hyppäsivät pituutta! Mullalla todella on väliä.

    Sinulla näyttää olevan ihan hurja kasvuvoima tomaateilla ja kurkuilla, toivottavasti saatte ne suojattua pakkasöiltä.
    Hankkijalla olisi aika pätevän oloinen valopetroolilämmitin myynnissä, mietin pitäisikö se hakea taimikasvua turvaamaan.
    Vesisade olisi tervetullutta tännekin, hurjan kuivaa on ollut. Voi kun olisi semmoinen kaikessa kohtuullinen kevät!
    Mukavaa viikon alkua, säällä kuin säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnellista oli saada työapua ja näitä mukavia yllätyksiä. Pitääkin siirtyä lierihattutyyliin, tämä maanläheinen malli oli oikein hauska.
      Äitienpäivän sää oli kaunis, mutta nyt on hyistä menoa.
      Minäkin olen todennut, että hyvän mullan lisäys saa kasvun huomattavaan harppaukseen. On kyllä hyvät keinot tarpeen, jotta lämpö säilyy riittävänä. Tuo valopetroolilämmitin voisi olla hyvä vaihtoehto.
      Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää viikkoa ja kasvua puutarhan ja kasvihuoneen kasveille!

      Poista
  5. Ihana kuva sinusta ja lierihatusta, joka onkin sievä ja erittäin tarpeellinen. Toivottavasti saatte suojattua kasvihuoneenne aarteet kylmiltä öiltä.

    VastaaPoista
  6. Kivoja lahjoja. Hyvä lierihattu on tarpeellinen. Sade oli tervetullutta mutta kyllähän se olisi saanut tulla vetenä kaikki eikä lumena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, lierihattua minulla ei ollutkaan.
      Hyvä, että tuli kosteutta, mutta vettä olisin minäkin mielummin toivonut,

      Poista
  7. Olipa taillä mukava ja toiminnallinen äitienpäivä ja lahjat varmasti mieleen! Voi ihanuutta, miten kasvihuoneesi rehottaa - toivottavasti saat kaiken suojattua! Mekin vietimme lastemme kanssa etähetken ja olimme iloisia siitä, että poikamme sai peltojen kevätkylvöt tehtyä juuri ennen tätä takatalvea. Siellä siemenet nyt odottavat lämpiämistä. Yritetään kestää tämä kylmä virtaus ja odotetaan sitä seuraavaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äsken laitoin lämmitettävää alaa pienemmäksi eli siirsin pari tomaattilaatikkoa keskemmälle, jotta sain harsot uusiin paikkoihin. Toimme kasvihuoneeseen myös hevostallissa olleen pienen patterin lämpöpuhaltimen lisäksi, joten uskoisin näiden toimien auttavan. Nyt on jo satoa tulossa, joten hartaasti toivon, että saamme kasvit säilymään turvassa vielä pari seuraavaa yötä.
      Hienoa, että poikasi sai kylvöt tehtyä jo ennen näitä sateita. Nyt toivotaan hänelle satoisaa kasvukautta!

      Poista
  8. No vähänkö isot kurkut siellä jo kasvamassa😍 Enpä yhtään ihmettele huoltasi kylmistä öistä. Toivottavasti pian saadaan viime viikon lämpö takaisin☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken järjen mukaan pitäisi lämmön jo nousta tämän kylmän jakson jälkeen. Kurkut kasvavat tosiaan tapansa mukaan melkein silmissä. Hauska katsella, kun kurkun alkuja on joka taimessa ja paljon.
      Lämpöä odotellessa :).

      Poista
  9. Varmasti mieltä lämmittävät ja käytännölliset lahjat. Eiline äitienpäivä sujui täällä meillä aurinkoisessa, mutta hyvin kovatuulisessa säässä. Etelästä puhaltava tuuli oli niin kova, että se jopa hieman haittasi perheemme äitienpäivän viettoa terassillamme.
    Tänään iski sitten takatalvi ja lunta on satanut ihan sakeanaan lähes koko päivän. Huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä erikoisilla säävaihteluilla nyt mennään. Kiva kuitenkin, että eilen paistoi aurinko.

      Poista
  10. Kivat lahjat puutarhurille! Pistä nyt reilusti lämmintä kurkkujen ylle, ettei noin komeasti kasvuun lähtenyt sato kärsi tulevasta yöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin suojella parhaani mukaan :). Osin kolminkertainen hallaharso telttana kasvihuoneen sisällä, lämpöpuhaltimen lisäksi tuotiin tänään termostaatilla toimiva patteri entisestä hevostallista kasvihuoneen toiseen päätyyn. Toivottavasti nämä keinot auttavat.

      Poista
  11. Hyärylliset lahajat! Jotaki tuantapaasta liärihattua oon kans kaipaallu. Rasvojen kans o nii tyälästä läträtä, mukamas. Tänne on tainnu tulla kaikki sateet. Yhtää lisää en olisi kaivannu. Maa on ollu nii kostiaa, ettei oo huvittanu mitää viälä kaivella. Toivottavasti pakkaaset ei aiheuta vahinkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lierihattu tuntui päässä oikein hyvältä ja lierit kyllä suojaavat kasvot auringon paahteelta :).
      Liika märkyys ei ole hyvä, niinkuin ei liika kuivuuskaan. Harmillista, ettei ole tuo kohtuus säissä.
      Lumi pysyi maassa eilisestä asti eli nyt klo 8.30 on valkoinen peite nurmikoilla ja lämpö +1,9. En ole vielä käynyt kasvihuoneessa, pitää odottaa hieman auringon lämmittävää vaikutusta ennen kuin sukellan harsotelttaan.

      Poista
  12. Vesisade oli meilläkin odotettu, mutta ei se lumisade sen jälkeen!

    VastaaPoista
  13. Oikein mukavaa nähdä kuva sinusta ja uudesta hatustasi, suurensin oikein kasvot että näkisin vielä paremmin. Jos näin tuulisia ilmoja pitelee joudut laittamaan kuminauhan hattuun😁. Me olimme kahdestaan äitienpäivän mutta ehkä tässä jossain vaiheessa näkee. Lahjat minä olen kieltänyt kokonaan, olen aina ollut lahjoja vastaan tulen varmasti isääni. 😀.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulet ovat olleet melkoisia, joten kuminauha voi olla tarpeellinen idea :).
      Hyvää viikkoa sinulle, toivotaan kevään etenevän viileydestä huolimatta.

      Poista
  14. Onpa kiva, kun sait lapsiasi viettämään äitienpäivää, niin ja lisäksi töihin. Kivoja lahjoja olet saanut. Me heräsimme tänä aamuna täysin valkoiseen maisemaan, lunta oli tullut todella paljon. Nyt on lumi jo sulanut. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsista oli todella iso apu noissa kertomissani töissä, mutta tietysti oli kiva myös nähdä - kun ei tiedä, miten tilanteet menevät ja milloin seuraavan kerran.
      Teillä lumen määrä olikin varmasti suurempi, nyt on meilläkin lumi poissa, mutta yllättävän pitkälle tähän tiistai päivään lunta riitti. Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  15. Hyvät ja tarpeelliset lahjat sait äitienpäiväksi! Lierihattu on hieno, olen katsellut samantapaista itsellenikin, mutta ei ole tullut vastaan mieluista. Laitat varmaan piakkoin kuvia uudesta köynnöskaarestasi? Meillä ei olisi kaivattu vettä eikä lunta, mutta niin vain tuli molempia yllin kyllin. Onneksi tänään on paistanut aurinko kauniisti ja lumetkin hävisivät melkein kokonaan. Vähän turhan märkää oli kuitenkin tehdä mitään. Toivottavasti kylmyys nyt väistyisi, jotta kurkkusi ja tomaattisi eivät vilustuisi. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lierihattu on vähän kuin vanhanajan olkihattu, mutta miellyttävän mukautuvaa ja pehmeää ainetta - siis tuntuu päässä hyvältä. Kelpaa sen kanssa kitkeä ilman häikäisyä ja auringon polttama nenää :).
      Juu, täytyy esitellä köynnöskaarta, sille pitää tehdä vielä vähän pohjatöitä.
      Viime yö oli meillä tosi kylmä, vielä nyt aamulla on nurmikko jäässä ja nollassa mittari. Edellisen yön kasvihuoneen asukkaat selvisivät, pitää kohta uskaltautua kurkistamaan tämän aamun tilannetta.
      Kiitos samoin sinulle, lämpimämpää saisi tulla, vaikka vähän synkältä kuulostavat meteorologien ennustukset tavanomaista kylmemmästä toukokuusta.

      Poista
  16. Ihania kukkia ja kasveja. Meidän täytyisi jotkut hyvät kasvualustat hankkia. Tämän kesän aikana tuo istutus ei oikein onnistunut. Olisi taivoitteena nyt tehdä oikein ihana puutarha meillekin ensi kesänä. Nuo perunat näyttävätkin hyviltä. Niitäkin tahtoisin kasvattaa. https://www.kaiwur.fi/viherrakentajille/mullat-kuorikatteet/

    VastaaPoista