torstai 5. lokakuuta 2023

ILMAKUVIA

 

kuva: Markus Metsänen

Heinäkuussa Valo- ja videokuvaus Markus Metsänen kävi lennättämässä dronea meidän tontilla. En pienentänyt näitä kuvia, joten ne saa klikkaamalla näkymään suurempina.

Kuva Markus Metsänen

Laajakulma lännestä itään. Tässä näkyy täältä päin katsottuna ensin keväällä peltosaralle istutettujen puiden kohdat. Vasemmalla vanhan ratsastuskentän takana on punainen tallirakennus. Hiekkakentälle kuorma-autojen on ollut helppo kipata tilatut multakuormat tai sahalta tuodun murskatun hakkeen. Hiekkakenttä toimii myös paikoitusalueena puutarhavierailujen aikana. Lisää paikoitustilaa on punaisen tallirakennuksen toisella puolella nurmikolla. 

Arboretumin vanhempi osa eli vuosina 2019-2023 istutetut puut ja pensaaat kasvavat suunnassa pohjoinen (hiekkakentästä alkaen) etelään järven suuntaan. Kuva kannattaa ehdottomasti klikata suuremmaksi, tästä kulmasta näkyy myös päärakennuksen eteläpuolen puutarhaan. 

kuva: Markus Metsänen

Rannan ja päärakennuksen väliin jää puutarhan alue. Puut saavat alueen näyttämään kapealta, mutta onhan siellä tilaa. Tästä yleisnäkymästä huomaa, että meillä riittää metsää monella suunnalla. Samoin laajoja peltoalueita.


kuva: Markus Metsänen

Suunta pohjoisesta etelään. Jos ilmakuva otettaisiin tällä hetkellä, olisivat peltosaran istutusalueet laajentuneet moninkertaisesti. Sen verran paljon saimme aikaan syksyllä. On kuitenkin kiva, että jää muistoksi tilanne heinäkuussa 2023.

kuva: Markus Metsänen

Tämä kuva osoittaa, että arboretum on vielä hyvin nuori. Etualan pilvikirsikat istutin piiskataimina syksyllä 2018, ne ovat kasvaneet kiitettävän nopeasti. Keittiöpuutarha näkyy oikealla kasvihuoneen ympärillä. 


20 kommenttia:

 1. Onpa mukava nähdä ilmakuvaa! On niin eri mittakaava ja perspektiivi kuin tavallisissa ihmisnäkökulmasta otetuissa kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Puutarhan puolelta kuvaaminen oli haasteellisempaa suurien puiden vuoksi, laitan sieltä otettuja kuvia myöhemmin katsottavaksi.
   Näistä ilmakuvista saa ehkä kuitenkin paremmin käsityksen, miten tämän yli hehtaarin tontin eri alueet linkittyvät toisiinsa. Jouduin lopettamaan jutun lyhyeen, koska blogger alkoi pottuilla, eikä totellut käskyjä.

   Poista
 2. Ihanaa kun saa tuollaisia ilmakuvia omasta kodistaan ja sen ympäristöstä. Kaunista on ja vesikin lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmakuvauksen järjestämisestä menevät kiitokset lapsillemme. Ammattilainen teki kuvauksen sujuvasti ja taidolla. Kiitokset vielä kaikille asianosaisille :). Olisi kiinnostavaa uusia kuvaus muutaman vuoden päästä, näin näkisi muutoksen varsinkin arboretumin alueella.
   On onni asua järven rannalla :).

   Poista
 3. Kiva nähdä laajoja kuvakulmia puutarhastanne, hahmottaa ihan eri tavalla kokoluokkaa. Ja ehdottomasti kannattaa otattaa kuvia (jos vain mahdollista) muutaman vuoden välein, niin näkee muutoksen ja kasvillisuuden kasvun ihan eri tavalla.

  VastaaPoista
 4. Todella mielenkiintoisia kuvakulmia! Olen ajatellut päässäni kaiken hieman toisin, enempi suoraan talon taakse. Tästä oli todella apua hahmottamisessa, kiitos. Aivan mieletön kokonaisuus tulossa ja onkin jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmasta käsin eri alueiden sijoittumisen näkee parhaiten. Moni blogiani lukenut totesi kesällä täällä käydessään, että olivat ajatelleet jotenkin eri tavoin alueet. On kiva, jos tästä on nyt apua.
   Kiitos!

   Poista
 5. Hienoja näkymiä ja todella selventävää mittakaavaa tiluksistanne. Edelleen näin suuri alue saa sanattomaksi, että miten oikein ehdit ja jaksat? Kaikki näyttää niin huippusiistiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, ettei isoa pinta-alaa saa oikein muuten osoitettua alueineen kuin ilmasta käsin. Ei nyt aina ole niin huippusiistiä, mutta ei kyllä tarvitse pohtia tekemisen puutetta :).

   Poista
 6. Onpa hienoa katsella puutarhaasi lintuperspektiivistä. Kokonaisuus ja ilmansuunnat hahmottuvat paljon paremmin. Olen taivastellut sitä valtaisaa työmäärää, minkä olet(te) varsin lyhyessä ajassa uusien istutusten parissa tehneet. Ja siinä ohessa vielä muiden alueiden ylläpito. Kuten Sirkku tuossa toteaa, kaikki on aina viimeisen päälle siistiä ja huolehdittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuperspektiivi auttaa hahmottamaan alueet ja niiden sijainnit. Voi sentään, ei kaikki nyt aina ole niin kunnossa, mutta yrittää pitää kuitenkin. Kiitos!

   Poista
 7. Komeat ovat näkymät ylhäältäkin katsottuna. Suurta puutarhaa on haastavaa saada kuvattua maasta niin, että alueiden koko ja sijainti suhteessa toisiinsa kävisivät ilmi. Kiva, että sait ammattilaisen dronen kanssa kuvaamaan. Käsitinkö oikein, että ilmakuvia on tulossa vielä lisääkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jalat maassa otetuissa kuvissa näkyy rajallinen alue, ei mitenkään saa sellaista kuvaa, mikä auttaisi hahmottamaan eri puolille sijoittuvat osat. Tilasin kuvia enemmänkin, mutta puutarhasta otetut ovat matalammalta kuin nämä nyt esitellyt kuvat. Puutarhan puolella on paljon isoja puita, joten kuvaaminen oli hankalampaa, ettei drone törmäillyt oksiin.

   Poista
 8. Vautsi mitä kuvia! On sulla lääniä. Ihan täysiä päiviä saat ja ookki teheny arboreettumis kans, mutta tulostaki o syntyny :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva saada ammattilainen laadukkaan dronen ja taitojen kera tänne kuvaamaan. Onhan noita ilmakuvia otettu kautta vuosien, mutta en ole välttämättä tykännyt niistä kuvista ja yleensä kuva kulma on ollut vain yksi ainoa. Näistä jää itselle enemmän informaatiota.
   Joo, työsarkaa kyllä riittää :).

   Poista
 9. Olipa kiva nähdä kaunis puutarhasi tästäkin kuvakulmasta!

  VastaaPoista